perjantai 12. huhtikuuta 2024

Nynäshamn


Nynäshamnin postaus hävisi jostain syystä, joten on aika tehdä postaus uudestaan. Nynäshman sijaitsee Tukholmasta 58 kilometriä etelään päin. Paikallinen sähköjuna kulkee tänne Märstasta, juna kulkee Tukholman kautta.

Nynäshamn on entinen pieni kaupunki Tukholman eteläpuolella, missä sijaitsee Tukholman kolmas satama viimeisen päälle modernisoitu satama. 

Nynäshamn on ennen kaikkea satamakaupunki ja kesäkaupunki. (Kaupunki nimitystä ei Ruotsissa enää ole vaan kaikki ovat kuntia). Kuntaan kuuluu useita pienempiä asuintaajamia, joista Ösmosta ja Sorundasta ainakin aion tehdä omat erilliset postaukset.

Nynäshamnin kunnassa asuu noin 30000 asukasta, 73 eri kansallisuutta. Ruotsalaisten lisäksi on eniten puolalaisia, joita on koko Suur-Tukholmassa erittäin paljon. Puolalaiset on suurin mahanmuuttaja  ryhmä. Nynäshamnissa  asuu myös suomalaisia, syyrialaisia, irakilaisia, thaimaalaisia, turkkilaisia, afgaaneja...

Ruotsin 10,5 miljoonasta asukkaasta vuonna 2022 oli 2 miljoonaa ulkomailla syntyneitä, mikä on 20 prosenttia. Luxemburgin, Maltan, Kyproksen ja Itävallan jälkeen se oli suurin osuus. EU:n ulkopuolella syntyneiden osuus oli Ruotsissa EU:n kolmanneksi korkein, 14,9 prosenttia.

Vertailun vuoksi:
Italiassa on 6,2 miljoonaa ulkomailla syntynyttä maahanmuuttajaa, Saksassa 15,2 miljoonaa, Hollannissa 2,6 miljoonaa, Ranskassa 8,6 miljoonaa, Espanjassa 7,3 miljoonaa, Portugalissa 2 miljoonaa, Itävallassa 1,8 miljoonaa ...Suomessa 428 000 ulkomailla syntynyttä. 

Luxenburgissakin 35 % asukkaista on ulkomailla syntyneitä, muut maat missä on paljon ulkomailla syntyneitä ovat Malta, Kypros ja Itävalta.


Kuvassa Nynäshamnin kirkko, minkä näkee heti kun lähtee satamasta tai sähköjunapsyäkiltä kulkemaan keskustaa kohden. Nynäshamnin parhaat puolet ovat meren läheisyys ja erinomainen rauhallisuus. Täällä viihtyy!

Nynäshamnista olisi paljon kerottavaa mutta sipaisen tässä vain pintaa.


Nynäshamnin lauttasatamasta pääsee Latviaan Ventspilsiin, Hankoon, Puolaan Gdanskiin, Gotlannin saarelle Visbyn  satamaan ja Saksaan Rostockiin. 

Jopa 50 kertaa viikossa Nynäshamnin lauttasatama yhdistää Ruotsin Latviaan, Suomeen, Puolaan, Gotlantiin ja Saksaan. Satama on erittäin moderni. Risteilyaluksetkin käy täällä nykyään, ja rahtialukset luonnollisestikin. Nynäshamn on toinen Tukholman rahtilaivojen satamista. 


Vierassatama

Keskussatamassa saavat tilaa pienet ja suuret vapaa-ajanveneet yhdessä kalastusveneiden, saaristoveneiden ja lauttojen kanssa. 380 metriä pitkä pohjoistuulelta suojaava aallonmurtaja yhdistää sataman satama-aluetta pitkin kulkeviin puisiin meriportaisiin, jonka sisäpuolella on satamapromenadi, jolla voi kävellä kahviloiden välillä ja nauttia tavernoista aurinkoterassilla.



Punaisten pienten satamakojujen joukossa voit nauttia paikallisen kalansavustamon herkuista tai vain juoda kahvia. Täällä myydään taidetta ja käsitöitä, antiikkia ja muuta pientä. 

Frejas Holmen ulkopuolella on minigolfrata. Jos haluat tutustua alueeseen laajemmin, voit vuokrata pyörän Nynäshamnin luontokeskuksesta ja tutustua pohjoisen vaihtelevaan Södertörnin maisemaan, jossa on riimukiviä, uimarantoja, hevospolkuja, kauniita pyöräteitä ja golfkenttiä.

Kalasatamasta Fiskargränd 5 löytyy opastusta turisteille. Folketshus rakennuksessa Floravägenin kadulla on myös opastusta.

Tein aikaisemmin postauksen Nynäshamnista, mutta se on hävinnyt jonnekin taivaan tuuliin. Me käydään kerran kesässä Nynäshamnissa. Siitä on tullut perinne.


Nynäshamnissa on aina meri lähellä. Tämä ihastuttava taajama sijaitsee ikään kuin Itämeren syleilyssä.

Tuo pitkä kapea Bedarön saari Nynäshamnin edustalla on ajan saatossa kasvanut yhteen Inre Gården saaren kanssa.

Kesäkuukausina Nynäshamnin Ångbryggeri pitää show-pubinsa auki maistelua varten ja panimon tiloissa järjestetään opastettuja kierroksia. Täällä valmistetaan kaikkea klassikoista, kuten Landsort Lager ja Bedarö Bitter, ainutlaatuisiin erikoisoluihin. Pakollinen oluen ystäville!


Lövhagenin kahvila ja matkustajakoti, Hamnviksvägen 80

lovhagens.vandrarhem@gmail.com

Tämä on helmi Nynäshamnissa! Keskellä vehreää, suurta puutarhaa on kahvila, joka tuoksuu tuoreelta pullalta. He leipovat kaiken kahvileivän itse, joten ei ihme, että se maistuu taivaalliselta. 

Tämä on sopiva paikka aloittaa patikointi luonnonreservaatissa. Täällä on myös matkustajakoti heille, jotka eivät ole vielä tutustuneet luonnonsuojelu alueeseen. Lövhagenin Kahvila ja matkustajakoti on avoinna vain kesäkaudella! Täällä on kuusi eri mahdollisuutta yöpyä.  Tänne pääsee omalla autolla ja bussilla. Tästä etelään päin on luonnonreservaatti aluetta. Nynsähamnin ympäriltä löytyy useita luonnreservaatteja. 




Landsort, saaren nimi on Öja

Lansdort on nimeltään luonnonresevaatti Öjan saarella, tai ehkä majakankin nimi saaren eteläisessä kärjessä. Öja on pitkä kapea saari, minne pääsee Ankaruddenista mantereen puolelta pienellä laivalla numero 29. Satamaan kulkee bussi 852 Nynäshmanin asemalta. Saaren eteläisessä päässä on majakka ja kaikki mitä armeija on jättänyt jälkeensä. Mökkejä voi vuokrata täältä!


Majakka
 
Landsort on Tukholman saariston eteläisin etuvartio ja eräs kauneimmista saarista Nynäshamnin alueella. Saaren kuuluisin nähtävyys on upea Landsortin majakka, joka on Ruotsin vanhin.

Landsortilla on vaikuttava lentäjähistoria, hämmästyttävän kaunis luonto ja poikkeuksellisen rikas lintulajisto. Täällä tai jossakin kunnan  seitsemästä luonnonreservaateista saattaa tulla kuningas Carl Gustav tai Victoria vastaan lastensa kanssa. Olen tavannut kuninkaan myös Tyrestan luonnonreservattissa missä on mielenkiintoinen museokin nimeltä Naturum Tyresta.


Landsort

Saaren pohjoisosassa on kesäisin avoinna oleva vierassatama ja mökkejä vuokrattavana ympäri vuoden. Täältä voit myös vuokrata kylpytynnyrin, saunan, polkupyörän ja kanootin. Uteliaat vierailijat tutustuvat myös kauniiseen kappeliin ja historiallisiin kohteisiin, kuten Ruttohautausmaa ja maaginen rannikkolabyrintti.


Ylempänä postausta kartalla näkyy Knappelskär, mikä on pieni niemi, ja missä on mukava uimaranta. Muuten alue on luonnonvaraista aluetta, missä monet käy patikoimassa.


Suosituin uimaranta  sijaitsee hyvin lähellä keskustaa ja se on nimeltään Nickstabadet. Siellä on myös leirialue, minne pääsee omalla autolla, mutta ei sen pidemmälle. Tukholmasta kulkeva paikallisjuna pysähtyy lähellä Nynäsgårdin kartanon pysäkillä, mistä on noin 600 metriä uimarannalle. Junan päätepysäkiltä on suurin piirtein yhtä pitkä matka tänne Nickstabadetiin. Gröndalsvikenissä on vierassatama ja asemalta lähtee joitakin busseja lähiympäristöön.

Pitää varautua siihen että uimarannalla on paljon porukkaa kesäaikaan, sillä tukholmalaisetkin käy täällä uimassa.


Hieman etelämpänä sijaitsee Hamnvikin uimaranta, minne pääsee omalla autolla. Tämä uimaranta on minun mieleen. 


Dragets kanal, kanava mikä sijaitsee mantereen ja Järflottan saaren välissä.

Nynäsin linna sijaitsee Tystbergassa Itärenmeren lahden länsipuolella E4 tien varressa. Käymisen arvoinen paikka! Nynäsin linna lähellä sijaitsee Nynäs niminen luonnonreservaatti. Se on Södermanlandin maakunnan suurin luonnonreservaatti.

Nynäshamnin satamassa on tilaa suurimmille kansainvälisille risteilyaluksille. Nynäshamnin etuja ovat se, että matka avomerrelle on lyhyt, eikä täällä olla riippuvaisia tuuli- ja valo-olosuhteista.

Nynäshamnissa Tukholman satamat voivat tarjota risteilyliikenteelle ainutlaatuisen laituriratkaisun ns. merikäytävän, kokoontaitettavan, liikuteltavan kävelysillan kautta.


Nynäshamnin kunnassa asuu noin 30 000 asukasta. 

Olen käynyt useina kesinä Nynäshamnissa ja aina saanut mahdottoman hyvää ruokaa, freesiä ja huolella valmistettua. Suositteen kahta paikkaa: Janis Cafe ja Ärlan! Ärlanissa suosittelen ottaa annos jäätelöä jälkiruuaksi! Tai vaan kahvitella jäätelön kera!

Nynäshamn on varsinkin kesäaikaan erityisen suosittu kohde. Juna kulkee Bålstan ja Nynsähamnin väliä, ja Tukholma sijaitsee siinä matkan varrella. Matka Tukholmasta Nynäshamniin kestää noin tunnin. Junan päätepysäkki on lähellä satamaa Nynäshamnissa.

Nynäshamnin kunnassa on seitsemän luonnonreservaattia!

Nynäshamniin pääsee Tukholmasta/City Terminaalista myös bussilla. Täältä voi ostaa laivamatkan, bussimatkan satamaan ja autopaikan aluksella samalla kertaa. 

Tukholmasta pääsee myös Nynäshamniin vesiteitse Waxholmsbolagin sisävesilaivoilla, mutta se on kaikista hitain tapa matkustaa Nynäshamniin. Laivoille ei voi ottaa omaa autoa mukaan, koska autoja ei voi ajaa saaristolaivoihin. 




Tämä kylpylä Nynäs Havsbad on suosittu kohde, mutta  yöpyminen on melko kallis. Eikä sinne taida päästä bussillakaan. Lähimmältä Oskarsbron pysäkiltä on noin 600 metriä kylpylään.



Strandvägen on Nynäsmamnin paraatikatu




Vanha asemarakennus seisoo lähellä junan päätepysäkkiä. Asemalta kulkee polku tämän vanhan aseman takaa. Järnvägsgatanilta on sitten suorin tie keskustaan, mutta se on melko jyrkkää ylämäkeä. Nynäshamnin kirkko seisoo siinä oikealla kädellä mäen päällä. 


Nynäshmanin kirkko

Tämä kaunis julgend-tyylinen kirkko näkyy kauaksi. Kirkko valmistui vuonna 1930 ja arkkitehtinä toimi Lars Israel Wahlman. Hän on suunnitellut muun maussa upean Engelbrecktin kirkon Tukholmaaan.


Kirkko sisältäpäin on pelkistetty, mutta saliin lankeaa kauniisti ikkunoista määrättyinä tunteina auringonvalo.

Vasta kun junanrata rakennettiin Tukholmasta Nynäshamniin, alkoi Nynäshamn kukoistaa. Arkkitehti Per Olof Hallman sai tehtäväkseen suunnitella Nynäshamnin ja jakoi alueen kolmeen osaan, jokaisella on oma suuntauksensa. Teollisuutta ja työläisasuntoja kaukana pohjoisessa, kauppaa, palveluita ja asumista keskellä ja muodikkaita huviloita ja rantahotelleja kaukana etelässä.

Vasta 1900-luvun alussa Nynäshamnista yritettiin perustaa merenrantakohde. Nynäshamn isännöi purjehduskilpailuja, kun Tukholma isännöi kesäolympialaisia ​​vuonna 1912. Kylpyläliike meni kuitenkin konkurssiin vuonna 1917 ja kylpylä paloi 1930-luvulla.




Nynäsin kartanolla on oma paikallisjunan pysäkki

Nynsähamn on yllättävänn ihastuttava taajama, missä asuu noin 15 00 asukasta, koko kunnassa noin 30 000 asukasta. Nynsähamn kasvoi ja kehittyi Nynäsin kartanon ympärille. Kartano on vanha säätykartano, millä on oma juna-aseman pysäkkikin. 

Tila on mainittu ensimmäisen kerran vuonna 1289 ja se oli keskiajalla yksi Södertörnin suurimmista tiloista yhdessä Fållnäsin, Hammerstan ja Årstan kanssa. Nynäsin omisti ja asui vuonna 1383 ritari Magnus Bengtsson. Myöhemmin tila kuului Flemingin, Bielken, Oxenstiernan ja Rosenstiernan aatelissukujen jäsenille.

1900-luvun alussa Nynäshamnista yritettiin perustaa kylpyläkaupunki. Nynäshamn isännöi purjehduskilpailuja, kun Tukholma isännöi kesäolympialaisia ​​vuonna 1912. Kylpyläliike meni kuitenkin konkurssiin vuonna 1917 ja kylpylä paloi 1930-luvulla. Mutta siellä on nytkin kylpylä ja pari ihanaa uimarantaakin löytyy. Leiraluekin löytyy.

Nynäshanissa on melkein vain huvila-asutusta, mutta hyvin vähän kesäasuntoja.

Nynsähamn on kumpareinen alue, missä on merta molemmin puolin ja lukemattomia saaria keskustaajaman ympärillä. Kirkko seisoo korkeimmalla kukkulalla keskustassa, lähellä satamaa.

Arkkitehti Per Olof Hallman sai tehtäväkseen suunnitella Nynäshamnin ja jakoi alueen kolmeen osaan, joista jokaisella oli oma painopisteensä. Teollisuutta ja työläisasuntoja kaukana pohjoisessa, kauppaa, palveluita ja asumista keskellä ja muodikkaita huviloita ja rantahotelleja etelässä.

Vuonna 1928 Axel Ax:son Johnson perusti jalostamon kaupunkiin Charles Almqvistin avulla ja vuonna 1930 perustettiin Nynäs Petroleum. Nykyään Axel AX:son Johnsonin ainoa tytär Antonia Ax:son Johnson on Ruotsin rikkain naishenkilö. Täällä olen aikaisemmin kertonut Antoniasta.

Estön asuinalue on nimetty Hamnvikenin perimmäisessä päässä sijaitsevan Estö gårdin mukaan. Estön alaisuuteen kuuluivat mm. Sandhamnin, Grönvikin, Hamnvikin ja Norrvikin kartanot.  

Nykyinen kansallisromanttinen rakennus, Guldbröllopsstigen 1, on rakennettu vuonna 1907 yksityisasunnoksi arkkitehti Karl Güettlerin piirustusten mukaan. Vuodesta 1957 lähtien täällä on toiminut Hamnvikshemmet, vanhainkoti keski-ikäisille tai vanhemmille alkoholi- ja sekariippuvaisille miehille. Güettlerillä oli arkkitehtitoimisto Nynäshamnissa ja hän suunnitteli kaupunkiin pitkän sarjan rakennuksia, mukaan lukien Nynäs havsbadin kylpylä ja Gula-huvila.

Strasdvägen on Nynäshamin suosituinkatu tai tie, mikä kulkee merenrantaa pitkin. Se on erittäin mäkinen ja mutkainen tie mutta erittäin kaunis. Tie rakennettiin Olympialaisa varten vuonna 1912 purjehdusregattoja ajatellen.

Useat nynäshamnilaiset käyvät Tukholmassa töissä. 


Nynäshamnin kirkko nähtynä satamasta päin


Tie Hammerstan kartanoon mikä sijaitsee Nynäshamnin pohjoispuolella. Tässä rannikolla sijaitsee kartano kartanon perään ja yksi linnakin nimeltä Häringe slott


Hammersta gård

Hammersta gårdin tila on ikivanha. Siihen kuului aikoinaan linnake, mistä on nyt vain rauniot jäljellä. Rannikolla totuttiin siihen että venäläsiet saattaa koska vaan tulla ryöstämään ja poltamaan kartanoita. Pahimmat venläisten hyökkäysket oli 1700-luvulla, jolloin he riehuivat Ruotsin koko itäisellä rannikolla. 

Kun me mutteiin Tukholmaan vuonna 1970 niin lapset leikkivät pihalla 'ryssen kommer'/'ryssä tulee leikkiä' ja käyttivät keppejä aseinaan.

Kartano sijaitsee nykyään Hammersta-Häringe lunnonreservaastin sisällä. Täällä on varhaisrautakauden kiviesiintymiä, kalliokaiverruksia sekä vanhojen hautaus- ja asutuspaikkojen jäänteitä. Hammersta on vaihtanut omistajaa monet kymmnet kerrat. 



Nynsähamnin kunnasa on runsaasti kartanoita. Esimerksi Djursnäsin entinen säätykartano. Koko Tukholman eteläinen ja lounainen puoli on tipaten täynnä aateliskartanoita. Djursnäs on alunperin ollut piispan kartano, kunnes se siirtyi baltialais-saksalaiselle Yxkull nimiselle aatelissuvulle. Tukholman kunta omisti kartanon vuonna 2000 ja kunta möi sen 52 miljoonalla kruunulla eräälle Investment firmalle. 

Meillä on 520 miljardääriä Ruotsissa, joten ei ihme että näitä kartanoita ja  linnoja on vieläkin olemassa. 1 miljardi Ruotsin kruunuissa on euroissa 84 000 000 €. Ruotsin kuningas on köyhä poika näitten miljardäärien joukossa.


Fitunan kartano on kaunis kartano, omasta mielestäni. Tämäkin on ollut säätykratano aikoinaan. Kun venäläiset riehuivat pitkin Ruotsin itäistä rannikkoa  ja varastivat kaiken minkä irti saivat ja sitten tuikkasivat tuleen rakennukset, siirrettiin Fitunan kartanon paikkaa. Siirron yhteydessä muuttui kartanon ulkonöko karoliiniseksi tyyliltään. Karoliinen tyyli oli Ruostis ahyvin suoisittua allteslietn aprissa 1600-1700-lukujen molemmin puolin. 

Nykyään tilalla on hevostallitoimintaa, harjoitetaan hevoskasvatussta noin sadan ravihevosen parissa, sekä viljan ja öljykasvien viljelyssä.


Ågestan kartano

Edellä mainitsemani Yxkullin aatelissuku rakennutti tämän kartanon. Sen jälkeen tila kuului perinnön ja avioliiton kautta Yxkull-, Wernstedt-, Duwall-, Stålhandske- ja Fleming-perheille, joiden hautoja ja vaakunoita on säilytetty Ösmon kirkossa. Ruotsihan oli kauan katollinen valtio ja kirkkojen rakentamisen kustansi kuten Italiassakin aateliset, ja näin he saivat parhaat paikat kirkosta sukunsa hautapaikaksi. Pappi rukoili joka sunnuntai sukujen puolesta.


Herrhamra on suuri maatila, jonka ovat omistaneet korkea-arvoiset aatelisssuvut Oxentiernat ja Sparret.

Täällä sijaitsee niin sanottu luotsihautausma. Öjan saarella Nynäsähamnin eteläpuoleolla on luotsisasema, ja tänne haudattiin menehtyneitä merenkulkioita.

Hautausmaata käyetään vieläkin. Aikoinaan hautausmaalla oli kaksi kappelia, mutta  venäläiset polttivat ne ja myös Herrhamran kartanonkin tuikkasivat tuleen vuonna 1719. 


Rangastan kartano

Tämän kartanon omistaa vieläkin sama suku vuodesta 1788 lähtien.  Hautakentät, kalliopiirrokset ja kivisijoitukset kertoo siitä että täällä on asuttu jo rautakaudella. 


Stora Lundbyn kartano

Tämäkin on ollut alunperin säätykartano jolle kuului yhdeksän torppaa. Torpparit  olivat kartanon työväkeä. Tunnettu näyttelijä Mikael Persbrandt asuu täällä perheensä kanssa.


Stutby jota kutsutaan myös Skogstorpiksi, joka on nyt Grindsjönin ampumaradalla, sotilassuojelualueella. Alueella on runsaasti muinaisjäännöksiä rautakaudelta. Tiluksella oli kaksi kartanoa ja kymmenisen torppa. Vuonna 1941 perustettiin Sotilasfysiikan instituutti Villkullan torppaan. Mutta se ei enää ole ajankohtainen, sillä maanpuolustuskin on muuttunut ja modernisoitunut. Nykyään eletään FRA:n ajalla, kyperpuolustuksen ajalla, missä Ruotsi toimii yhdessä USA:n armeijan kanssa.


Rautakauden aikainen rakennus Körundassa,  noin 5 kilometriä Ösmosta, mikä sijaitsee pienen Muskan nimisen järven rannassa. Täällä sijaitsee Körundan herraskartano, hotelli Körunda ja golfkenttä. Rautajan aikainen rakennus on vuodelta 1998, mikä raknnettiin alueelta löydetyn rautakautisen rakennuksen mukaan. 


Körundan kartano

Tämäkin oli alunperin säätykartano, jonka omisti aseseppä Johan Fredebern. Fredebern, joka kirjoitti Engelbrekt Chroniclen, pidettiin hieman outona henkilönä. Hän oli saksalainen aatelismies, joka meni naimisiin vaatimattoman ruotsalaisen naisen kanssa ja asettui Körundaan, mutta heillä oli myös asunto Gamla Stanin Järntorgetin torin reunalla. 1970-luvulla Nynsähamnin kunta osti kartanon tiluksineen. Nykyään sen omistaa Harry Bouveng, entinen kunnallispolitikko. 


Tämmöistä kartanoon johtavaa privavattitietä kutsutaan nimellä allé Ruotsissa.

Entisiä säätykartanoita on kymmeniä lisää Nynäshamnissa, mutta täällä on erittäin paljon myös riimukiviä ja muinaismuistoja. Monet niistä seisoo keskellä viljapeltoa tai asuinrakennusten tonteilla. Eniten niitä löytyy Sorundasta.


Jos tulee nälkä niin suosittelen keskustassa sijaitsevaa Jannis Cafe'eta, Stadshusgränd 2 A. Paremmaksi  ei tarjoilut voi enää käydä!

Ei kommentteja: