perjantai 21. kesäkuuta 2024

Hauskaa juhannusta

Perinteinen juhannustanko, minkä ympärillä tanssitaan

On vaikea kuvitella mitään "ruotsalaisempaa" kuin juhannus. Juhannus on toiminut ikään kuin ruotsalaisten kansallispäivänä, vaikka mitään virallista kansallispäivää ei ole ollut. 6. päivä kesäkuuta on Ruotsin lipun päivä ja siksi juhannuksena vieläkin näkee Ruotsin lippuja siellä täällä. 

Vasta vuonna 2005 saatiin Ruotsiin virallinen kansallispäivä, mikä on vapaa päivä. Ruotsissa suositellaan että jokainen viettää kansallispäivän niin kuin itse haluaa. Tässä nähdään vieläkin se nationalismin pelko, ja siksi ei suositella kokoontua suuriin ryhmiin. Ruotsissa ei tunneta mitään niin vastenmielistä kuin kansallisaate. Siksi ei juuri koskaan  nähdä kenenkään heiluttelevan Ruotsin lippua.

Kevään kukoistavan kasvillisuuden sanotaan alkavan juhannuksena, mistä johtuu lehtien peittämä juhannustanko. Juhannustangon vanha nimi on toukokuusauva, joka tulee sanasta maja, joka tarkoittaa "koristaa lehdillä". Solmimme seppeleitä, syömme mansikoita ja tanssimme tangon ympärillä. Juhannustankoja ei pystytetä yksityisesti vaan yksi tanko kuhunkin asuintaajamaan. Se on perinteinen juhla, minkä avulla haluamme säilyttää ikivanhoja tapoja.

Juhannustangon nostamisen perinne juontaa juurensa keskiajalta. Juhannusruoka vaihtuu koko ajan ja tanssi "pienet sammakot" ilmestyi ensimmäisen kerran 1900-luvun alussa. Väärinkäsitys on, että juhannuspylväs edustaa fallossymbolia, itse asiassa se on enemmän peräisin kristillisestä rististä. Jotain, mikä on pysynyt samana kautta aikojen, on se, että ruotsalaiset juovat viinaa ja laulavat snapsilauluja.

Juhannuskokkojen syttäminen ja tulen ympärillä tanssiminen on luultavasti yksi varhaisimmista juhannustavoista, mikä tulee Tanskasta. Tätä käytäntöä on kuvaillut historioitsija Olaus Magnus myöhäisellä keskiajalla ja se on ehkä jopa vanhempi. Tanskassa Saint Hansaftenia vietetään 23. kesäkuuta nuotion merkeissä. Noita asetetaan kokon päälle ja täytetään noitien piipuilla, jotta hän alkaa "huutaa" palaessaan. Tarkoituksena sanotaan olleen noitien ja pahojen henkien pelottelemien. Jopa Skånessa on tarinoita juhannuskokoista aina 1800-luvun lopulle asti.

Viihtyisää Juhannusta!

tiistai 18. kesäkuuta 2024

Vesitori avattiin Slussenille


Henklökohtaisesti en ymmärrä tämän vesitorin ideaa. Se on ruma ja pilaa yleiskuvaa alueesta.

lauantai 1. kesäkuuta 2024

Shoppailua


Biblioteksgatan on Tukholman shoppailukatu!

Kesätunnelmissa


Kiitos Stockholm Walks näistä ihanista videoista ja oikein hyvää ja nautinnollista kesää !



Pitkät mekot ja hameet näyttää olevan kovasti muodissa. 

Talviaikaan on musta ja valkoinen ehdottomasti suosituimmat asustevärit. Nyt näyttää siltä että on hieman väriäkin tullut katukuvaan, vaikka kukalliset, raidalliset ja ruudulliset asusteet ei ole koskaan ollut Tukholmassa suosittuja.
Joukossa saattaa olla useita turistejakin...jotka poikkeaa muodista.

Kruununprinsessa Victrora yrittää käyttää työssään erilaisisa asusteita kuin tavikset, vaikka arkena ja vapaalla hänkin kulkee samoissa kuteissa kuin tavikset. Vistoria omistaa jopa jonkin verran osakkeita Hennes & Mauritsissa.

Silvia on aina ollut klassisen tyylin kannattaja, eikä hän koskaan ole 'erehtynyt'  pukeutumisessaan. Tyyppillinen ruotsalainen tyyli, yksiväristä vaaleaa ja tummaa. Musta on ehdottomasti suosituin asusteväri Tukholmassa!