sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Sankt Paulskyrkan



 Sankt Paulskyrkan, Pyhän Paavalin kirkko, Mariatorget, Kungsholmen

Sankt Paulinkirkko on vanhin metodistikirkko Ruotsissa. Metodistiseurakunta perustettin vuonnan 1868 ja kirkko vamistui vuonna 1875. Arkkiethti Axel Kumlien suunnitteli krikon Metodistiseurakunnalle. Varat kirkon rakentamiseen tuli USA:sta metodistiseurakuntien keräyksestä. Kirkko oli melkein ensimmänien uusgoottinen englantilais/amerikkalais-tyyppinen kirkko Tukholmassa.

Kymmenen vuotta aikasiemmin oli rakennettu Ersta Diakonian omistama Erstan kirkko hieman saman tyylin mukaan. Tästä Sankt Paulinkirkosta tuli esimerkki kaikille myöhemmin rakennetuille Metodistikirkoille Ruotsissa. Tyypillinen ruusuikkuna sisäänkäynnin yllä löytyy melkein kaikista Metodistikirkoissa. Katolla on kahdeksankanttinen kattoratsastaja koristeena ja tornispiira. Suuret kauniit goottilaistyyliset ikkunat ilman lasimaalauksia koristaa  ja valaisee kirkkosalia.

Myöhemmin lyötiin yhteen Sankt Markuksen metodistiseurakunta. Nykyään metodistiseurakunnassa on vain 90 jäsentä. Vuonna 2012 yhtyivät Ruotsin Metodistikirkko, Ruotsin Babtistiseurakunta ja Ruotsin Missionskyrkan yhteen ja yhteisö on nimeltään Trossamfundet Gemensam Framtid. Vuonna 2013 päätettiin että yhteisön nimeksi tulee Equmeniakyrkan. Tässä vaiheessa liittyi noin sata metodistia Suomen metodistikirkkoon, joka puolestaan kuuluu isonpaan United Methodist Church järjestöön,  U.M.C. 

Sankt Paulinkirkko on myyty 2014/2015 Stockholms stadsmission, joka on vanha ja hyvin tunnettu ja suuri voittoa tavoittelematon sitoutumaton, kristilliselle pohjalle kehittynyt kaupungkilähetystyöseura. Tällaisia organisatioita on Tukholmassa vaikka kuinka paljon ja suurin osa niistä perustuu kristilliselle perustalle.



Stockholms stadsmission pitää huolen köyhistä, päihteiden ja lääkkeiden väärinkäyttäjistä, lapsista ja vanhuksista. Heillä on myös kouluja ja opistoja ja henkilökuntaa jotka on koulutettuja sosiaalityöntekijöitä. Kruununprinsessa Victoria on Stadsmission'en sosiaalisentoiminnan suojelija. Victoria tapaa usein henkilöitä jotka tarvitsevat tukea ja hänen avullaan moni saa toivoa ja uskoa selviytyä. Tässä samalla voin ekrtoa että kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin "lastenhoitaat" tai barnflickor, kuten Ruotsissa sanotaan, kuuluvat helluntaiseurakuntaan. Toinen tytöistä tulee Australiasta ja puhuu englantia pikku prinsessa Estellen kanssa ja toinen on ruotslainen joka puhuu kaiketi niin ruotsia kuin englantiakin Estellen kanssa. 

Stockholms stadsmission järjestö perustettiin jo 1800-luvulla. Alkuun järjetössä oli kaksi osastoa, evankelisluterilainen ja babtistinen kirkkokunta. Myöhemmin luteraanit perustivat uuden organisation Evangeliska Fosterlandstiftelsen EFS, evankelinen isänmaasäätiö, joka oli uusi evankelisen herästysliikkeen organisatio.

Stockholms Stadsmission'illa on oma suuri rakennus Gamla Stanissa, Stortorgetin reunalla. Nykyään tämä järjestö on valtavan suuri. Ruotslasiet ovat erittäin avuliasta väkeä ja he miellään lahjoittavat varoja hyväntekeväisyyteeen. Aivan valtavia summia vuosittain. Vuoden 2014 hyväntekväisyysjärjestöjen yhteinen tilasto. Tuossa ei ole mukana valtion hyvätekeväisys summat. Vuonna 2015 oli Ruotsin valtion hyväntekeväisyys tuki 40 miljardia Ruotsin kruunua.

Sankt Paulskyrkan med symbol.jpg

Sankt Paulskirkko on avoin kaikille. Kirkko ja seurakunta on sosiaalinen ja hengellinen kohtauspaikka, paikka jossa aina löytyy kekustelukaveri ja tukihenkilö. Kirkkoa on alettu putsaamaan ja kalustamaan uudestaan. Mitään suurenpia muutoksia ei kirkossa saa tehdä koska kirkko on kulttuurisuojattu rakennus. 

Sankt Paulskyrkans entré.jpg

Sankt Paulskyrkan, Stockholm, 2015 - 4.JPG

Sankt Paulskyrkan, Stockholm, 2015 - 18.JPG

 Alttaritaulun on taidemaalari Wilhelm Gernhard maalannut vuonna 1894.

Sankt Paulskyrkan, Stockholm, 2015 - 15.JPG

Sankt Paulskyrkan, Stockholm, 2015 - 9.JPG

Urut on tuotu tänne Sankt Matteuksen kirkosta Vasastan'ista vuonna 1971

Sankt Paulskyrkan, Stockholm, 2015 - 17.JPG

Sankt Paulskyrkan, Stockholm, 2015 - 19.JPG

Sankt Paulskyrkan, Stockholm, 2015 - 3.JPG

Sankt Paulskyrkan, Stockholm, 2015 - 12.jpg

Sankt Paulskyrkan, Stockholm, 2015 - 5.jpg

Sankt Paulskyrkan, Stockholm, 2015 - 6.jpg

Sankt Paulskyrkan, Stockholm, 2015 - 8.JPG
Sankt Paulskyrkan, Stockholm, 2015 - 20.JPG

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti