lauantai 16. huhtikuuta 2016

Lärkstaden

Engelbrektskyrkan, Lärkstaden.jpg

Lärkstaden/Kiurukaupunki

Kansallisromanttinen Lärkstaden käsittää neljä korttelistoa Östermalmilla. Östermalmsgatan, Odengatan, Valhallavägen ja Uggelviksgatan rajaavat alueen. Kaupunkisuunnittelija Per OLof Hallman suunnitteli alueen vuonna 1907. Tavaratalo PUB:n omistaja Paul U. Bergström ja teatteri- ja elokuvatirehtööri Anders Sandrew osallistuivat suunnitteluun.

Lärkstadenista tuli se alue Tukholmassa jossa moni haaveilee saada asua, mutta vain harvoilla on mahdollisuus muuttaa tänne. Jos nyt ylipäätään tykkää asua kaupunkiympäristössä. Lärkstaden sijaitsee keskikaupungilla. Itse alueella ei juuri ole myymälöitä, ei kahviloita eikä ravintoloitakaan. Mutta lähellä sijaitsee senkin edestä. Kaikki rakennukset ovat korkeataoisia. 

Karlavägen 8 sijaitsee suosittu  italialainen ravintola Ciao Ciao Due. Erinomainen paikka ruokailla lämpiminä kesäiltoina. Jos nyt välttämättä haöuaa yöpyä laueella niin täältä löytyy ykis yöpymispaikka, Ett Hem. Video!

Dianas jakt, Villagatan 13.JPG

Villagatan ei oikeastaan kuulu Lärkstadeniin, mutta kylläkin Östermalmiin, sijaitsee siinä rajalla. Tämän kadun varrella on asunut useita Tukholman rikkaimpia henkilöitä. Nykyäänkin täällä asuu julkkiksia joilla on paksu lompakko.

Villagatan 6 -d.JPG

Villagatan

Engelbrektskyrkan-078.jpg

Engelbrecktin kirkko, Östermalmsgatan 20

 Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11.00-15.00

Lärkstaden on rakennettu Engelbrecktin kirkon ympärille. Alue on hyvin kumapreista ja kirkkokin seisoo mäen mykkylällä. Tämä kirkko on yksi Tukholman kauneimpia. Kirkkoon on satsattu paljon varoja. Se on arkkitehtuurillinen näytetyö, jota ei voi kuin syvästi ihailla.

Kirkko on jostain ihmeen syystä saanut nimensä Engelbreckt Engelbrecktson/ Engelbreckt Engelbrecktinpojan, mukaan. Hän oli alunperin Saksasta. Hän ei ollut mikään valtionherra edes, mutta varakkaasta rälssisuvusta kuitenkin. Engelbreck pani pystyyn kapinan 1400-luvulla. Kapina alkoi Tanskasta ja levisi Ruotsiin ja lopulta Erik Pommerilaisen oli pantava kapinamieliset aselepoon. Siihen aikaanhan melko iso alue nykyistä Ruotsia kuului Tanskalle. Engelbreckt protestoi tanskalaisten voutien mieletöntä verotusta. Englebreckt nimitettiin valtionhoitajaksi, mutta Erik Pomemrilainen ei halunnut luopua omasta valtionhoitajan virastaan. Taas alkoi kapina. Engelbreck sai valtaansa melkein koko Ruotsin, mutta joutui jakamaan valtansa Kaarle Knuutinpoika Bonden kanssa. Pian eräs aatelismies tappoi Engelbrecktin. Engelbrecktiä alettiin pitämään Ruotsin kansallissankarina. Omasta mielestäni ei Engelbreckt sovi oikein kirkon nimeksi, mutta miksipä ei.

Kirkko on vihitty käyttöön niinkin myöhään kuin vuonna 1914, joten eihän se ole kumma, että kirkosta tuli niin promea. Kirkko rakennettiin entisen tuulimyllyn mäelle. Lars Israel Wahlman piirsi suunitelmat joiden mukaan kirkko sitten koottiin kasaan. Kirkko on jugendtyylinen luomus, jolloin rakennusaineet ovat luonnollisia ja muotoilu mielikuvituksellista. Kirkosta löytää aina jotain uutta niin ulkoa kuin sisältäpäin. Wahlman suunnitteli kaiken, kastemaljan, tekstiilit, alttarihopeat ja alttarikoristeet, mutta Olle Hjortzberg suunniteli kuorin. Myös kastekappelin seinät on Herzberg koristellut.

Kattovalvi on Skandinavian korkein, 32 metriä ja sitä tukee kahdeksan pylvästä. 

Engelbrektskyrkan-03.jpg

Engelbrekts & församlingshemmet.jpg

Engelbrektskyrkan




Baldershage sijaitsee Friggagatanin ja Östermamsgatanin välissä.



Engelbrekts församlingshem.JPG

 Engelbrecktin kirkon seurakuntakoti. Ei mikään ruma rakennus sekään.

Lärkstaden 3 22072006.jpg

Baldersgatan 3-5.JPG

Baldersgatan

Baldersgatan 4.jpg

Balders 3-9.jpg

Baldersgatan.jpg

Baldersgatan 7.JPG

Bragevägen 1-3.jpg

Bragevägen 13-15.jpg

Bragevägen

Bragevägen 4.jpg

Bragevägen 5-7.jpg

Bragevägen 6.jpg

Bragevägen 9-11.jpg

Flugsnapparen 2.JPG

Flygsnapparen, Odengatan

Flugsnapparen 6.jpg

 Odengatan

Flugsnapparen 7.jpg

Flugsnapparen 8.jpg

Friggagatan 10-12.JPG

 Friggatan

Friggagatan 2.jpg

Friggagatan 4.jpg

Friggagatan 8-12.jpg

Friggatan

Latvian embassy in Stockholm.JPG

Latvian suurlähetystö, Odengatan

Lärkstaden-Spring-2010.JPG

Odengatan 11.JPG

Odengatan

Odengatan 13.jpg

Odengatan 3.jpg

Odengatan 7.jpg

Piplärkan 5.JPG

Piplärkan

Piplärkan 6.jpg

Piplärkan

Sidensvansen 6.jpg

Sköldungagatan 1-9.jpg

Sköldungagatan

Tämä lyhyt katu on ehkä Tukholman exslusiivisin katu. Tukholman kaleimmat asunnot sijaitsevat tämän kadun varrella ja tämä kadun ympäritössä. Täällä sijaitsee lukusia suurlähetystöjä ja Tukholman upein hotelli nimeltä Ett Hem.


Max Martin/Karl Martin Sandberg

Hotellin kanssa samassa raknneuskompleksissa asui aikoinaan Max Martin, alias Karl Martin Sandberg, Ruotsin pop-musiikin kuningas, jonka luona kävi useimmat maailman suurtähdet levyttämässä. Paremminkin Martin teki heistä suurtähtiä. Hän on yksi Ruotsin rikkaimpia miehiä. Hän on tienannut sitten vuodesta 2006 lähtien reilun miljardin sävellyksillään, sanoituksillaan ja musiikintuotolla. 

Hän aloitti musiikkiuransa vuonna 1994. Suuri osa maapallon suurimmista laulajatähdistä on on käynyt jatkuvasti tuottamssa levyjään Max Martinin luona. Tällä hetkellä hän auttaa italialista eruoviisuvoittaja ryhmää Måneskiniä karriäärissään. 

Kun tytär pääsi täysi-ikäiseksi niin he muuttivat USA:han Bevrly Hilliin, missä heillä on kaksi taloa. Toisen talon omisti Frank Sinatra aikoinaan. Martinin tyttärestä tuli musikkifirman johtaja, missä Max toimii vieläkin. He perustivat sinne maapallon musiikkimaailman keskuksen. Max Martin on erittäin sisäänpäinkääntynyt henkilö, joka ei kaipaa julkisuutta.

Sköldungagatan 3-7.jpg

Sköldungagatan 3.JPG

Sködungagatan

Sköldungagatan 4-10.jpg

Sköldungagatan 5.jpg

Sånglärkan 2.JPG

Sånglärkan

Thor Thoréns bostad.JPG

Tyrgatan

Tofslärkan 12.jpg

 Tyrgatan 10.jpg

Tyrgatan 3.jpg

Tyrgatan 4.jpg

Tyrgatan 5.jpg

Tyrgatan 9.jpg

Valhallavägen 58.jpg

  Valhallavägen

Valhallavägen 60.jpg

Valhalalvägen

Valhalla 66.jpg

Valhallavägen 68.jpg

Valhallavägen 72-74.jpg

Verdandigatan 5.jpg

Östermalmsgatan 10.jpg

Östermalmsgatan

Östermalmsgatan 17-19.JPG

Östermalmsgatan



Ei kommentteja: