sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Skansen


 Pääsisäänkäynti Skansenille, tänne pääsee keskustasta raitiovanulla 7

Lautta 82 Slussenilta tai lautta 80 Nybrokajenilta. Metro Karlaplaniin ja bussi 67 sieltä ovat myös hyvä vaihtoehto.

HUOM! Huomautan että Djurgårdsbron silta on suljettu autoliikenteeltä 22.4.-30.9. lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä klo 10.00-17.00. Parkkipaikkoja on hyvin vaikea löytää!

Skansenilla käyntiin on parasta varata kokonainen päivä ja muistakaa ottaa lapset mukaan! Täällä alueen kartta!



Aukioloajat ja siäänpääsymaksut:

Aukioloajat vaihtelee kuukausittain.

Varmista etukäteen aukioloaika ja siäänpääsymaksut täältä!



Artur Hazelius (1833-1901), joka perusti Skansenin ja Nordiska museet/Pohjolan museon, mikä sijaitsee Skansenia vastapäätä. Nordiska museet vastaa myös monien valtiollisten linnojen ja kartanoiden aukioloajoista.

Hazeliushuset foran.JPG

Hazelius huset, Hazeliuksen oma kotitalo

Skansen train 050701 02.JPG

Eläintarhan puolella on pienemmille lapsille Lill-Skansen, oma osionsa, jossa on mm kaniineja kissoja, marsuja, pikku porsaita ja muuta mukavaa, kuten tämä juna.

Sweden. Stockholm. Djurgården. Skansen 112.JPG

 Lill-Skansen, pikkulapsille

Monet tukholmalaiset vanhemmat tulevat tänne lasten Skanssenille ja houkuttelevat lapsensa heittämään huvitutin tähän tuttikaivoon. Tämä on yksi tapa yrittää päästä eroon huvitutin imemisestä.


Pääsisäänkäynnissä on erittäin korkeat ja jyrkät rullaportaat ylös Skansenin kukkulalle, mutta Skanseniin pääsee myös näillä vaunuilla, Skansens Bergbana. Kuvassa on alkuperäiset vaunut, nykysiet ovat vihreitä. Kyytiin pääsee Hazeliusportin luota. Matkan hinta on 25 kr (6-15 vuotiaat ja aikuiset).

Skansen165.jpg

Skansen161.jpg

En ekorre i Skansen.JPG

Skansen i ZOO, Sztokholm 18.JPG

Skansen i ZOO, Sztokholm 17.JPG

Bredablick.jpg

Bredablick on näköaltorni.

Sweden. Stockholm. Djurgården. Skansen 110.JPG

Kahvila Högloftet

Högloftet Nyloftet Skansen 2013b.jpg

Ravintola Nyloftet

Högloftet Nyloftet Skansen 2013g.jpg

Nyloftet yksi Skansenin ravintoloista

Ravintola Nyloftet  on juhlahuoneisto suurempia juhlia ja konferansseja varten. Skansenin ulkoilmamuseo ja eläintarha sijaitsevat Djurgårdenin saarella.

Skansenin kartta. Tuolta sivuilta voi ladata myös app'in.


 Kaikki kulkuvälineet Djurgårdenin saarelle täällä!

Huom! Henkilöautoilla ajokielto Djurgårdsbron sillan kautta saarelle suununtaisin ja pyhäpäivinä. Sen sijaan saaren itäiseen päähän pääsee Ladugårdgärdetin kautta Djurgårdsbrunnsvägenin siltaa pitkin omalla autollakin.

Raitiovaunu 7 psyähtyy pääsiäänkäynnin edessä. Raitiovaunu lähtee Sergels Torgetilta mutta korjaustöiden takia raitiovaunu on lähtenyt Hamngatanilta, Kungsträdgårdenin kupeesta. Raitiovaunu palaa takaisin Klarabergsgatanille T-Centralenin metroaseman nousun luokse joskus vuonna 2018.

Nyloftet on talonpoikais romanttiseen tyyliin sisustettu kaunis huone, jossa on tilaa jopa 120 hengelle. Loft tarkoitta parvea oikeastaan, vaikka osassa Ruotsia se voi olla suuri tupakin, missä on tällainen erikoinen kattorakennelma. 

Sisääntulotasolla on kartanon kerros ruokailuhuoneineen ja kaksi pienempää huonetta, jotka kaikki on sisustettu 1700-luvun tyyliin. Kartanon kerrokseen mahtuu 50 vierasta. Isommissa juhlissa Herrgårdsvåningen/herrasväenkerros voidaan yhdistää Nyloftetiin.



Skansenilla on noin 140 vanhaa rakennusta jotka on tuotu tänne ympäri Ruotsia eri maakunnista. Kuvassa oleva Westveitloftet on vanhin rakennus. Se on peräisin 1300-luvulta. Rakennus on samalla ainoa ei-ruotsalaien rakennus, sillä loftet on kotoisin Telemarkista Norjasta. Itse Artur Hazelius, Skansenin perustaja, oli matkoilla Norjassa ja ihastui tähän loftiin ja hän osti sen.


Kyrkhultsstugan on vanhimpia rakennuksia joita siirettiin Skansenille. Tämä tupa on tuotu tänne Blekingestä vuonna 1891. Rakennus on tyypillen blekingiläinen asuinrakennus 1800-luvun alulta. Talotyyppi, jota usein kutsutaan korkeakattoiseksi mökiksi, on ollut Etelä-Ruotsissa keskiajalta lähtien. Talossa on ollut maalaistalo 1800-luvun alusta.

Sweden. Stockholm. Djurgården. Skansen 063.JPG

Kyrkhultsstugan

Skansen174.jpg

Skansen119.jpg

Summer view in Skansen.JPG

Ekshäradsgården Skansen Stockholm 2005-07-29.jpg
 
Tyypilinen Hälsingegårdin kartano

Hälsingegårdar ovat kulttuuriperintöä. Ne ovat esimerkki ruotsalaisesta rakennusperinteestä Hälsinglandin vanhalta maanviljelijä yhteisöltä. Tilat on pääosin rakennettu vuosina 1800–1870 ja Gävleborgin lääninmuseon arvion mukaan Hälsingen tiloja on jäljellä reilut tuhat. Vuodesta 2012 lähtien on seitsemän maailmanperintöluetteloon kuuluvaa Hälsingen maatilaa Unescon maailmanperintö luettelossa.

Hälsingen kartanot on tyypillisiä Hälsinglandin vanhoille maanviljelijäyhteisöille. Kartanoita on luultavasti jäljellä tuhat.  Hälsinglandin maakunta on konstrastien maakunta, mikä sijaitsee keskellä Ruotsia ja sillä on oma kultturinsa, mihin suosittelen käydä tuutustumassa.


Skansen finngården.jpg

Järnhandlaren Skansen 2009.jpg

Rautkauppa

Skansen175.jpg

Mekaaninen verstas

Mekaniska verkstaden Skansen 2010a.jpg

Mekaniska verkstaden Skansen 2010b.jpg

Skansen134.jpg

Mora Farmstead Dwelling house and stable Skansen.JPG

Mora Farmstead Storehouse Skansen.JPG

Mora Farmstead pasture at Skansen.JPG

Moragården.jpg

Oktorpsgården på Skansen 03.JPG

 Värjätyt langat kuivumassa.

Oktorpsgården på Skansen 17.JPG

Oktorpsgården på Skansen 08.JPG

Oktorpsgården på Skansen 13.JPG

Oktorpsgården på Skansen 16.JPG

Petissan 02.JPG

Petissan niminen kahvila, joka on alkuperäinen rakennus täällä Skansenilla. Kahvilarakennus sijaitsi tällä paikalla jo silloin kun Skansen perustettiin. Täällä on siis asuttu ja eletty. Tämä alue, läntinen Djurgåden on nimeltään Djurgådsstaden, Djurgårdenin kaupunki. Asutusta sijaitsee vieläkin Djurgårdsvägenin toisella puolella. Alueen asunnot ovat hirvittävän kalliitta ja harvoin myynnissä.

Petissan 03.JPG

Café Petissan

Café Petissan

Tämä kahvila on yksi mukavimmsita paikoista Skanssenilla jos sää vain sen sallii. Sisäpihalla on mukava istuskella ja nauttia niin auringosta, seurasta, kahvista kuin tortustakin. Täällä viihtyvät lapsetkin.

På Kafè i på Skansen.JPG

Café Petissan

Tottieska malmgården 1962.jpg

Tottieska malmgården, joka alunperin sijaitsi Bondegatan 63-65, Södermalmilla.

Olen aikaisemmin maininnut malmgårdenit, joita on vieläkin Tukholmassa useita. Ne olivat aikoinaan herrasväen kesänviettopaikkoja kaupungissa melko keskeisellä paikalla. Malmgårdenin tontilla kasvatettiin hedelmäpuita ja marjapensaita, juureksia ja vihanneksia sekä kukkasia. Tottien aatelissuku esimerkiksi asui talvella palatsissaan Skeppsbron varrella Gamla Stanissa ja kesällä tässä malmgårdenissa.

Tottieska malmgården 2009b.jpg

Tottieska malmgården

Tottie oli tukholmalainen tukkukauppiasperhe, joka tuli tunnetuksi vuonna 1771 perustetun kauppatalo Tottie & Arfwedsonin kautta. Tukkukapuppiaat olivat siihen aikaan aatelisten rinnalla rikkainta väkeä. Vuonna 1668 skotlantilainen Thomas Tottie saapui Ruotsiin ja aloitti työskentelyn tupakanvalmistaja Jakob Hovingin palveluksessa. Thomas Tottiella oli neljätoista lasta, heidän joukossaan hänen poikansa Charles Tottie.

Skansen108.jpg

Postitalo

Posthuset Skansen 2010b.jpg

Täältä voi lähettää postikortin mukana terveiset kotiin



Seglora kirkko, josta kerroin jo aikaismemin

Rød trekirke på Skansen i Sverige.JPG

 Segloran kirkko

Sweden. Stockholm. Djurgården. Skansen 066.JPG

Kirkon hautausmaa, joka on vain nimeksi hautausmaa. Tämän tyyppisiä ikivanhoja hautausmaita on Ruotsissa paljon, jopa Tukholman keskustaajamastakin näitä löytyy.

Skansen205.jpg

Skogaholmin herraskartano on tuotu tänne Närken maakunnasta.

Herarskartano on tyypillinen 1700-luvun herraskartano, joka on rakennettu karoliinisen tyylin mukaan ja jossa on sille ajalle tyypillien rälssikartanon katto. Rakennus on hirsitalo, jonka ulkoseinät olivat alunperin maalattu punaisiksi. Uuskorjauksessa rakennus maalattiin maalilla joka suojaa sateelta ja kosteudelta.
Skogaholmit valmistaa muun muassa leipää.


Skogaholmin kartanoon kuului luonollisestikin useita muitakin rakennuksia, mutta tänne ei ole kuskattu kaikkia. Kuvassa oleva ns lusthus/ huvimaja on kuitenkin samalla tontilla.

Workingroom in the kitchen wing.JPG

Skogaholms herrgård

Skogaholms herrgård; fruns sovrum.JPG

 Skogaholms herrgård

Skogaholms herrgård; interiör.JPG

Skogaholms herrgård

Life at the Skogaholm Manor in the 18th cen.JPG

Skogaholms herrgård

Skansen190.jpg

Skansen Stora Gungan 2009b.jpg

Stora Gungan oli aikoinaan Skansenin krog/krouvi. Krog on vieläkin Tukholmassa yleinen nimitys korttelikuppiloille, joista saa olutta ja viiniä sekä tavallista "husmanskost" syötävää. Tämä on sopiva paikka ruokailla pienten lasten kanssa. A la Carte listalta löytyy jokaiselle jotakin.


Alunperin majataloja nimitettiin nimellä krog. Ja vähän samantapaisia ovat nykyisetkin kaupunkilaiset ja maaseudulla sijaitsevat ruokapaikat. Mitä nyt nykyyään on pantu aivan viimeisen päälle ja avattu todella luksusravintoloita ja baareja.

Sami Storehouse.jpg

Skansen59.jpg

Skansen24.jpg

Swedenborgs lusthus 2010.jpg

Swedenborgs lusthus, lusthus englanniksi on sommerhouse, mikä on meille skadinaaveille harhaan johtava nimitys kun on kyse lusthusetistä. Vaikka Swedenborgille ehkä tämä pieni lusthus toimi kesäasunnon sijasta, ken ties. Hän ehkä istui ja mietti kesäiltoina 'lusthusetissään' maailman menoa.


Emanuel Swedenborg oli mystikko, tiedemies, filosofi, teologi ja kirjailija. Hän eli 1600-1700-lukujen vaihteessa. Luultavasti hän oli erittäin intelligentti mies. 

Kuolemansa jälkeen hänen kannattajansa ja hengeheimolaisensa perustivat oman kirkkokunnan Swedenborgilaiset ja Tukholmassa sijaitsee Swedenborgin muistokirkko. Kirkko sijaitsee Tegnérlunden 7, joka sijaitsee Tegnergatanin puolessa välissä. Kirkossa voi vierailla keskiviikkoisin kello 17.00-19.00.

Swedenborg on yksi niistä ruotsalaisista, joka on päässyt mukaan Unescon perintömuistolistalle.


Tämä Swedenborgin lusthus on ihana paikka Skansenilla

Väla School in Skansen early 20th cen.JPG

Koulu

Väla School Skansen Study room for the teacher.JPG

Opettajan asunto samassa rakennuksessa koulun kanssa, kuten ennen vanhaan oli tapana. Fröken/neiti kuten Ruotsissa naisopettajia on aina nimitetty, oli todellakin fröken/neiti, siis avioimaton naishenkilö, joka pani koko elämänsä koululaisten hyväksi. Myöhemmin saatiin myös miespuolisia opettajia ja heitä alettiin kutsumaan nimellä magister, kuten heitä kutsutaan vieläkin. 

Windmill in Skansen.jpg

Skansen18.jpg

Sweden. Stockholm. Djurgården. Skansen 055.JPG

Solliden at Skansen spring 2008.JPG

Solliden'in esityslava, yhteislaulua kesäiltoina

Carl XVI Gustaf och Silvia på Skansen 2009.jpg

Solliden'issä juhlitaan myös Ruotsin kansallispäivää kesäkuun kuudes. Siitä ei ole kauaa kun päivän nimi oli Ruotsin lipun päivä, mikä sitten muutettiin kansallispäiväksi. 

Tässä kuninags ja kuningatar saapuvat tilaisuuteen. Tämä tapahtuma ei juuri ole koskaan ollut suosittu ruotsalaisten parissa. Ruotsalaiset eivät pidä kansallisaatteesta, mutta pitäähän kuninkaan pitää jokin pieni tilaisuus kaikesta huolimatta. Nykyään Ruotsissa on puolue joka on puhtaasti rasistinen puolue jopa natsipuolue, mikä perustuu muukalaispelkoon. Se ei ole tippaakaan kansallinen. He eivät korosta millään lailla ruotsalaisuutta, vaan ovat puhtaasti vihameisiä määrättyä uskontoa kohtaan.  Ruotsissa on suorastaan tabu ettei saa korostaa tai kehua itseään tai kansallisuuttaan.

Skansens julmarknad 2013g.jpg

Joulumarkkinat

Skansens julmarknad 2013i.jpg

Skansens julmarknad 2013e.jpg

Bragehallen 03.jpg

Bragehallen





Tässä rakennuksessa sijaitsee lapsille sirkuskoulu. Rakennus oli alunperin oluthalli joka rakennettiin Tukholman näyttelyyn vuonna 1897. Arkkitehti Carl Westman suunnittelin hallin. Rakennus on kahdeksan kanttinen.

Bridge at skansen.JPG

Flax Mill, gable end and frontage, Skansen, Stockholm.jpg

Flax Mill, waterwheel, Skansen, Stockholm.jpg

Hornborgastugan 02.JPG

Hornborgastugan 01.JPG

Cannons at skansen 050701.JPG

Kronbergs 02.JPG

Julius Gronbergs ateljee

Kronbergs 03.JPG

Kronbergs 06.jpg

Kronbergin oma kuvaa, puuveistos

Kronbergs 05.JPG

Kronbergin mutokuva, jonka Carl Milles veistänyt

Kåta 050701.JPG

Saamelaisten kota

Samevistet på Skansen 07.JPG

Linberedningsverket på Skansen 02.JPG

Linberedningsverket på Skansen 01.JPG

Skansen - Sheep playground features.jpg

Folkets hus på Skansen.jpg

Folkets hus/työväentalo

Mjölkbord 01 - Edited.jpg

Maitolaituri

Skansen5.jpg

Skansen7.jpg

Soldattorpet på Skansen.jpg

Skansen21.jpg

Maakellari

Skansen208.jpg



Gubbhyllan, ukkojenhylly

Alunperin tämäoli eräänlainen kesäravintola, eräänlainen schweizeri, jonka perusti Sveitsistä Tukholmaan muuttaneet kondiittorit. Se oli siis alkuunsa konditoria, esimerkki tyypillisille myöhemmille tukholmalaisille kahviloille, vain sillä erolla, että alkuun konditorioissa tarjoiltiin myös alkoholia, varsinkin punssia ja asiakkaat olivat melkein kauttaaltaan piippua polttelevia siliterihattuisia herroja.

Tämä on nykyään ravintola, jossa tarjoillaan ruotsalaista perusruokaa. Suosittelen!

2 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Voi miten kaunista! Olen kuullut paljon ihania vierailukertomuksia Skansenista, mutta koskaan en ole vielä itse käynyt. Tukholmassa kyllä riittää nähtävää aina ja vaikka kuinka paljon! Kiitos ihanasta kuvakierroksesta. :)

Donna Roomassa kirjoitti...

Skansenilla saa kyllä aikansa kulumaan. Tämä on kaikenikäisten kohde. Täällä on eläintarha osuuskin, jonka jätin tarkoituksella pois.

Tässä samalla nyt yritin korjata kirjoitusvirheitä, joita näkyy syntyvän. En halua valittaa mutta luultavasti minulla on hieman aivoverenkiertohäiriöitä, joka voi selittää ainakin osittain kirjoitusongelmat. Ihmettelen jälkeenpäin kuinka voi olla etten nää kun kirjoitan väärin ja vielä tarkistan kirjoittamani. Jälkeenpäin sitten löydän paljon virheitä.

Toinen selitys voi olla että bloggaan usein iltaisin myöhään jolloin olen väsynyt.Tai useamman tekijän yhdistelmä. Silmistäkin on lasiaiset irronneet. Nään hieman sumuisesti. Suomen kielentaitokin on vähän hatara. Ikäkin jo alkaa painamaan...

Valitettavaa, mutta en anna vielä periksi...