lauantai 16. heinäkuuta 2016

Hammarby Sjöstad ja Hammarbyhamnen

Sjöstaden lago.jpg

Hammarby Sjöstad Hammarby SkiStar lasketteulumäeltä nähtynä


 Hammarbybacken, laskettelumäki, mikä sijaitsee siis keskikaupungilla.





Hammarby Sjöstad/Hammarby merikaupunki

Hammarby Sjöstad sijaitsee "söder om söder"/"etelän etelässä", niin kuin tukholmalaiset sanovat, siis Södermalmin eteläpuolella. Olen aikaisemmin kirjoittanut Hammarby'stä ja Hammarby gården'ista täällä.

Hammarby Sjöstad on eritträin mielenkiintoinen moderni asuinalue, mikä rakennettiin entiselle teollisuus- ja satama-alueelle.


Osittain on säästetty vanhoja teollisuus rakennuksia, jotka on uusrakennettu moderninpaan malliin. Sen lisäksi on rakennettu paljon uutta. Kaikki on rakennettu biologisen ympäristöteknisen mallin mukaan. Asunnoissa on jopa erikoiset kaasuliedet. 

Tukholmassa on myös Norra Djurgårdsstaden rakennettu samalla systeemillä. Kiina on kiinostunut ottamaan Ruotsilta oikeudet rakentaa samalla tyyllillä. Kiinan presidentti Xi Jiping kävi Hammarby Sjöstadissa vuonna 2010, jolloin hän oli vielä varapresidentti. Kiinan suurlähettiläs on kertonut että useita delegatioita Kiinasta on käynyt sen jälkeen Tukholmassa.

Kiinassa onyt rakenteilla samantyylinen asuinalue Wuxin alueella, Ruotsalaiset rakentaa sen sopimuksen mukaan. Sino Swedish Eco City on täysin ekologinen kaupunkirakennus projekti, kuten Hammarby Sjöstad. Useissa Aasian maissa on herännyt suuri kiinnostus tätä rakennsuprojektia kohtaan.

Kerronpahan että osallistun Plan International hyväntekeväisyys järjestöön, mikä tukee 70 maassa, muun muassa kiinalaisia tyttölapsia ja nuoria ja heidän mahdollisuuksiaan opiskeluun, omaan itsenäiseen elämään ja turvalliseen tulevaisuuteen ilman väkivaltaa, raiskauksia, pakkoavioliittoja ja pakotteita. Tukea, opastusta ja ohjausta annetaan 163 koulussa Kiinassa ja samalla tuetaan myös vastasyntyneiden terveyttä palkkaamalla 283 hoitohenkilöä.

Wuxiin on suomalaiset rakentaneet oopperatalon.


Henriksdalskajen

Nykyään rakennetaan niin että jokaiselle asunnolle on oma venepaikka. Tukholmalaiset ovat alkaneet pyörillä enempi ja enempi, mutta köpenhaminalaiset lyö vieläkin tukholmalaiset laudalta. Juuri parhaillan rakennetaan uutta metrolinjaa Nackaan Hammarby Sjöstadenin alitse, mutta Hammarby Sjöstad ei tule saamaan metroasemaa.


Uusi rakenteilla oleva metrolinja


Henriksdalskajen

Ihana paikka viettää kesäiltoja.


Lungnets allé

Alue on yksi Tukholman uusimmista asuinalueista, vaika onkin ikivanha alue, joka koostuu osittain Södermalmista ja Södra Hammarbyhamnen entisestä satama-alueesta. Perinteisesti alue on ollut tehdas ja satama-aleutta, joka on on rakennttu uudestaan asuinalueeksi ja siksi saanut uden nimensä, Hammarby Sjöstad. Alue alkaa olla nyt rakennettu valmiiksi.


Aikaisemmin alue oli kauttaaltaan teollisuusaluetta. Alueella tulee nytkin olemaan työpaikkoja, mutta enimmäkseen konttoreita ja vastaavia. Nyt rakennetaan parhaillaan viereistä aluetta nimeltä Hammarby Hamnen, alue joka sijaitsee Gullmarsplanin metroaseman ja Hammarby Sjöstadenin välissä.

Hammarby Sjöstaden luetaan kuuluvaksi keskikaupunkiin. Aluetta nimitetään puhekielessä nimellä Sjöstan. Puhekielessä kutsutaan Sjöstan/Hammarby Sjöstad ja Södra Hammarbyhamnen synonyymeinä.



 Sofian kirkon torni Södermalmilla näkyy taustalla



Luma parken sijaitsee Hammarby allén varrella, Hammarbyhamnen alueella ja tässä on tvärbana junan pysäkki, jossa voi vaihtaa busseihin 74 ja 96. Tvärbanaan voi nousta Gullmarsplanin metroasemalta. 

Seuraava pysäkki sijaitsee Lungnets alléella ja siinä pysähtyy myös nuo edellä mainitut bussit. Sickla Kajn pysäkillä pysähtyy tvärbanan/raitiovaunu 30.


Sjöstadskapellet on ainoa kirkkorakennus tällä alueella.

Kappeli sijaitsee Sickla Kajn Tvärbanan pyskäkin luona.





Tvärbanan raitiovaunuun voi nousta Gulmarsplanin  metroasemalta. Alueen pysäkit ovat Mårtensdal, Luma, Sickla Kaj, i Sickla Udde, Sickla Stanion ja Nacka Station. 

Alueen pohjoista puolta kulkee Slussenilta Saltsjöbadeniin kulkeva paikallisjuna. Se pysähtyy Kanalvägenenillä, Sickla Station ja Nacka Station ja siitä edelleen... 

Sickla Uddenin pysäkillä voi vaihtaa busseihin  71, 74, 96 ja 469


Tvärbanan on metron ja sähköjunan välimuoto

Tämä Sickla Udden pysäkki, Båtbyggargatanilla. Alkuun juna kääntyi tässä mutta nykyään se jatkaa vielä matkaaansa Sickla Sation ja Nacka Staion psyäkeille. Junan toinen päätepysäkki sijaitsee Tukholman pohjoispuolella Solnassa, Solna Station.

Tälle suunalle on rakenteilla metrolinja joka tulee kulkemaan Nackan Centrumiin saakka, mutta tulevasta reitistä Nackaan ja pyskeistä ei olla päästy yhteisymmärrykseen.

Hammarby sjöstad on hyvä esimerkki modernista kaupunkisuunnittelusta. Ennen vanhaan uusia asuinalueita rakennettiin vain kaupungin ulkoreunoille mutta nykyyän voidaan kunnostaa auleita myös kaupungin sisällä ja keskustassa.


Sickla Kaj

Asukkailla on oma venesatama









Hammarby Sjö December 2011.jpg

Saaristolaivat jotka kulkee Saltsjön alueella. Täältä löytyy lisää infoa.

Sjöstaden bairro sustentável.jpg

Sjöstaden bikes.jpg

Hammarby Sjöstad calçadas àgua.jpg

Sjöstaden Estocolmo Suecia rio.jpg





Hammarby Sjöstad predios Estocolmo.jpg












 Skontlantilainen bupiketju Pipes sijaitsee Hammarbyallé 43

Mårtensdalin raitiovaunu psyäkin luona, Gullmarsplanin jälkeen seuraava pysäkki.
Tänne vaan syömään...




Toinen hyvä ravintoa on italialainen Il Conte, Jan Inghes Torg 6, joka sijaitsee lähellä Henriksdalin laivalaituria. Tässä pysähtyy myös bussi 71Jää pois Kanalvägenin pysäkillä. 

Lähin raitiovaunupysäkki/Tvärbanan 22 Sickla Udde. Tässä on useita ravintoloita ja kahvilakin laiturin lähellä. On ihanaa intialaista ruokaa ja amerikkalienkin ravintola ja kaiken keskellä aivan ihana kahvila.

Oluen ystävät voi mennä vastapäsielle laivalaiturille Luma brygga. Siinä on oluttehdas Nya Carnegiebryggeriet, jonka ravintolassa on monen sortin olutta tarjolla ja erinomaisia ruokalajejakin. Täälläkin on isot leveät portaat joilla voi istuskella kesällä vaikka puoleen yöhön.

Hammarby Sjöstadenissa on todella paljon ruokapaikkoja, maailman kaikilta kolkilta, mutta alueella asuu korkea palkkaista väkeä.


Lähinnä Henriksadlin liaturia sijaitse tapasbaari jolla on puiset portaat joilla kaunilla säällä istuu plajon porukkaa.













Intialaisen ruuan ystävänä suosittelen Namaskar nimistä intialaista ravintolaa, Lungnes Allé 67. Vaikka Södermalmilla sijaitsee Tukholman parhaat intialaiset. Esimerkiksi Indiska källaren, Ölandsgatn 44, Skanstull, Södermalm. 

Chutney, Katraina Bangatan 19 oli yksi  suosikkini. Siellä tarjoillaan vegetaarisia aasialaisia ruokaleja. Nylkyään vaaditaan pöytävaraus varsinkin viikonloppuisin, paitsi ulkopöydissä on drop-in. Halpa lounas 95kr, johon siltää valinnanvarainen ruokalaji, juoma, leipää, salattai ja kahvi tai tee. Hinnat saattaa olla muuttneet.

Saman kadun varressa, Katarina Bangatan 27, sijaitsee intilainen suosikkini, Samrat of India nimien ravintola, jossa on retrot kalusteet. Pöydät ja tuolit ovat kallellaan mutta silti täällä käy julkkikset, politikot ja kuninkallisetkin. Halpa lounaspaikka, kesällä voi istua ulkona.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti