perjantai 23. syyskuuta 2016

Edsby slott


Edsby slott/Edsbyn linna sjaitsee Upplands-Väsbyssä, Tukholman pohjoispuolella

Linna sijaitsee Edsjön pohjoisella rannalla, Runasavägenin varrella. Järvi on hyvin pieni, vain yhden neliökilometrin kokoinen. Koostaan huolimatta järvi on kalarikas järvi. Järven ympäristö on maanvilejyaluetta ja keinolannoitus on tehnyt järvestä rehervöityneen ja näin olleen se on sopimaton uintiin. Järven eteläpuolella sijaitsee Grindslanten golfkenttä.


Edsbyn linnaan kuului neljä kartanoa 1700-luvulla. Kihlakunnantuomari ja eduskuntamies Elis Fisher omisti kaikki neljä kartanoa 1860-luvulla. Fisher oli myös vakuutusyhtiö Skandian toimitusjohtaja. Skandia perustettiin vuonna 1855 ja se oli ensimmäinen vakuutusyhtiö joka oli osakeyhtiö. Elis Fischer antoi hajoittaa kartanot ja rakentaa uuden päärakennuksen, tämän nykyisen Edsbyn linnan. Hän rakennutti myös upean lehmusten varjostaman allén joka johti linnaan. Nykyään tämä Edsby allé on kävely-ja pyörätie. 

Edsby allé 2015.jpg

Edsby Allé


Vuonna 1915 arkkitehti Isak Gustav Claeson sai kunnian uusrakentaa ja modernisoida linnan. Hän teki siitä luonnollisestikin kansallisromanttisen tyyliltään.

Vuodesta 1887 omisti linnan kreivi Conrad von Rosen ja hän asui linnassa kuolemaansa saakka vuoteen 1913. Hän oli liivinmaalaista aatelissukua. Hänen
poikansa Karl von Rosen peri linnan. 

Yhteen aikaan linna toimi tyttökouluna jossa kävi koulua tyttäriä joden vanhemmat toivoivat että heidän tytträensä näin sai arvovaltaisen rikkaan aviopuolison. Telborgs flickpansion oli koulu nimeltäään. Vuodesta 1968 on linna ollut yksityinen vanhustenkoti

Edsby-slott-1902.jpg

Vuonna 1902

Edsby-slott-1905.jpg

Vuonna 1905


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti