torstai 6. lokakuuta 2016

Edsbergin linna


Landsnoravägen

Sollentunan kunta sijaitsee noin 14-18 kilometriä Tukholman kesksutasta pohjoiseen.Sollnetuna oli ensin maakunta  vuodesta 1863 lähtien. Kaauppala siitä tuli vuonna 1944 ja vuodesta 1971 Sollentuna on kunta.

Landsnoravägen on noin kolme kilometriä pitkä maantie joka lähtee Sollentunan keskustasta ja kulkee Edsvikenin pohjoispuolta ja edelleen sen itäsitä rantaa. Matkan varrella sijaitsee Edsbergin linna ja sen puisto, Edsvikin Taidehalli, Landsnoran mylly ja jonkin varran omakotitaloja. Tie on vieläkin tyypillinen maalaistie. Suurin osa alueesta kuului Edsbergin linnan tiluksiin, myllykin. Linnassa asui noin 200 vuotta Rudbeckin perhe, joka oli tanskalaista alkuperää.

Linnan omistaa nykyään Sollentunan kunta joka vuokraa rakennusta Kuninkaalliselle Musiikkiakatemialle. Tämä Rudbeckin perhe tai suku on vaikuttanut suuresti ruostalaiseen koulusysteemiin. Ruotsista löytyy monta koulua jotka kantavat Rudbeckin nimeä. Rudbeckin aatelissuku on kuollut Ruotiissa meislinjalla, mutta Rudbeckejä asuu luultavasti Eteläamrikassa. Täällä Sollentunan kunnassakin, johon Edsbergin linna kuuluu, sijaitsee Rydbeckin gymansium ja Rudbeckin koulu.



Ture Gustaf Rudbeck 1714-1786.jpg

Thure Gustaf Rudbeck rakennuutti 1700-luvlla Edsbergin linnan. Hän syntyi Rasbo'ssa, Uppsalan maakunnassa ja kuoli Edsbergin linnassa vuonna 1786. Thure Gustaf Rudberck oli kiinnostunut armeijan palveluksesta ja  hän sai sai opetusta ja kokemusta Hämeen läänin jalkaväkijoukoissa Suomessa. Hänestä tuli korpraali. Hän sai homman kuninkaallisessa Livgardet'issa/kuningashuoneen vahtijoukoissa ja hän osallistui myös Suomen sotaan vuosina 1741-1743, sota jota Suomessa nimitetään nimellä Hattujen sota. Sota käytiin Ruotsin ja Venäjän välillä. Sota päättyi pikkuvihaan. 

Thure Gustaf Rudbeck osallistui moniin Ruotsin sisäisiin kahakoihinkn. Hän nousi armeijan asteikossa ja lopulta hänestä tuli kenraalimajuri. Rudbeck istui myös eduskunnan ylähuoneessa, jossa hän toimi maamarsalkkana. Ylähuomeessa istui nimittäin melkein vain aatelisia, jotka saivat istua siellä kuolemaansa saakka. Maamarsalkka oli heidän puhemiehensä. Ylähuone lakkautettiin Ruotsissa vasta vuonna 1971.

Siihen aikaan 1700-luvulla Ruotsissa oli kaksi puoluetta, joilla oli hauskat nimet, hattupuolue ja myssypuolue. Rudbeck taisteli hattupuoluetta vastaan. Hattupuolue halusi nostaa Ruotsin valtion takaisin suurvalta-asemaan. Myssypuolueen organisoija oli suomalainen Arvid Horn, jonka puolueella oli suuri kannatus Suomessa. Myssyt taistelivat ahkerasti hattuja vastaan mutta he menettivät täysin vaikutusvaltansa kun kuningas Kustaa III teki vallankaappuksen. Talonpojilla ei taas puolestaan ollut mitään kuningasta vastaan. Kuningas oli jopa erittäin suosittu sillä hän oli kulttuurillinen ja sivistynyt henkilö. Kuningas Kustaa III riisti vallan aatelisilta, soti Venäjää vastaan ja lopulta aateliset tappoivat kuninkaan vuonna 1792.

Thure Gustaf Rudbeckistä tuli Upplasan lännin maaherra vuonna 1773. Sollentuna oli kauppala siihen aikaan. Sollnetunan kapuppala osti linnan vuonna 1955. Rudbeckin sukua asui linnan toisessa siivessä vuoteen 1979 saakka. Sollentunan kunta peruskorjasi linnan vuosina 1990-2000. 

Thure ja hänen vaimonsa sekä yksitoista lasta ovat haudattuina Sollentunan kirkkomaalle, Solentunan kirkon kupeeseen. Osaa linnasta näyteään silloin tällöin oppaan kanssa. Kahvila on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11-16. Taidehallissa näyttelyt ovat korkeatasoisia. Näköalaterassi ja Oxstallet, jossa voi syödä omia eväitään ja lainata vessaa. Sollentunan kunta kertoo täällä myös kunnan historiasta ja tulevaisuudesta. Kesäaikaan paljon muutakin.


Landsnoravägen



Edsbergin linna sijaitsi aikoinaan erittäin tärkeän vesiväylän varrella. Ennen vanhaan kuljettiin vesiteitä pitikin, Vanhasta Uppsalasta ja Sigtunsta Mälaren järvelle ja edelleen joko Strängnäsiin tai Tukholmaan.




Edsbergs slott Gula salongen 2014.jpg

Edsbergs slott, Brygghuset 2014.jpg

Edsbergs slott, Blå salongen 2014a.jpg

Edsbergs slott kabinettet 2014x.jpg

Edsbergs slott Handkammare 2014.jpg

Edsbergs slott salen 2014b.jpg

Edsbergs slott stora salen 2014y.jpg

Edsbergs slott Kabinett 2014.jpg

Edsbergs slott salen 2014c.jpg

Edsbergs slott Stora Jungfrukammare 2014.jpg

Edsbergs slott vigselrummet 2014x.jpg

Edsbergs slott, Vigselrummet 2014.jpg

Edsbergs slott, Sängkammaren 2014.jpg

Edsbergs slott parken 2014b.jpg

Edsbergs slott parken 2014a.jpg

Edsbergs slott riksäpplet 2014a.jpg

Edsbergsslott94.JPG

Välkommen till Edsvik.jpg


Oxstallet jossa voi levähtää ja syödä eväänsä. Juomavettä on saatavana ja vessat käytettävänä.

Edsbergs slott oxstallet 2014c.jpg



Cafe Brygghuset on aivan ihana kahvila




Edsbergs slott monumentet.jpg


Maitokellari


Edsvikin Taidehalli, jonka yhteydessä sijaitsee myös MC Collection museum, siis moottoripyörämuseo. Täälläkin on kahvila, Cafe Alkemisten, avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10-16. Lounasta tarjoillaan kello 12-14. Kahvilassa voi käydä ilman että maksaa sisäänpääsymaksun Taidehalliin tai Moottoripyörämuseoon. 


Landkronan mylly ja saha

Landsnora kvarn mjölnarstugan 2014.jpg

Myllärin tupa


Myllyn puro


Myllärinlähde, josta tuli ajan kanssa uhrilähde. Lähdeveden luultiin parantavan silmäsairauksia. Nykyään vettä ei pidä mennä juomaan, mutta lähde on jätetty jäljelle muinaismuistoksi. 






 

Tässä filminpätkässä saatte tavata vapaaherra Johan-Gabriel Rydbeckin joka on syntynyt linnassa.

 

Vinterfest i Edsbergsparken/Talvijuhlat Edsbergin linnan puistossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti