sunnuntai 4. syyskuuta 2016

UppsalaUppsala oli aikoinaan kaupunki, mutta nykyään se on kunta kuntareformin mukaan. Puhekielessä Uppsalaa nimitetään kuitenkin kaupungiksi. Uppsala sijaitsee Upplannin maakunnassa, kuten puoli Tukholmaakin. Uppsala on Ruotsin neljänneksi suurin taajama, vaikka täällä ei asu kuin reilut 140 000 asukasta ja heistä suurin osa on yliopiston opsikelijoita tai opettajia tai vain muuten yliopiston kanssa tekemisissä. Uppsala on myös Uppsalan läänin residenssikaupunki.


Uppsalan tuomiokirkko on Pohjolan suurin kirkko ja sillä on aivan oma asemansa Ruotsin kirkkojen historiassa. Uppsala oli Sveanmaan tärkein uskonnollinen keskus vuodesta 1164, jolloin Uppsalaan sijoitettiin arkipiispanistuin. Siihen aikaan Ruotsi oli katollinen valtio. Ruotsin ensimmäinen arkkipiispa oli Stefan av Alvastra. 

Vättern järven itärannalla, Östergötalandin ja Västergötalandin rajalla, sijaitsi Alvastran sisterssiläinen luostari, josta ei ole enää kuin rauniot jäljellä. Mutta vain reilun kymmenen kilometrin päässä sijaitsee Vadstenan Birgittaluostari. Stefan oli Alvastran luostarin munkki. Luultavasti hän oli alunperin englantilainen, sillä kristinusko tuli Ruotsiin Englannista Ansgarin mukana. Ansgar oli Hamburgin-Bremenin arkkipiispa ja hänen tehtäkseen lankesi käännyttää pohjoismaiset kansat kristinuskoon.Ensin Stefanista tehtiin Uppsalan piispa, mutta sen ajan kuningas Karl Sverkersson ja hänen jarl'insa halusivat tehdä Stefanista arkkipiispan. Kuningas Karl Sverkerssonin vanhemmat olivat perustaneet Alvastran luostarin. 

Ja niinpä Stefan sai matkustaa Ranskaan Bourgogneen. Saint Etienne De Sensin katedraalissa paavi Alexander III vihki Stefanin arkkipiispaksi. Saint Etienne De Sensin katedraali sai toiseksi nimekseen Sant Stefanin katedraali. Tämä katedraali oli ensimmäinen goottinen katedraali ylipäätään. 


Paikalla oli myös Tanskan arkkipiispa Eskil. Skånen aikaisempi historia on yhtä kuin Tanskan. Tanskan arkkipiispa asui Lundissa ja Lundin tuomiokirkko toimi hänen kotikirkkonaan. Tanskaan (ja Skåneen) tuli kristinusko ensimmäisenä Pohjolassa. Lundin arkkipiispan alaisena ei ollut vain Tanska ja Skåne, vaan myös koko silloinen Ruotsi, kunnes Stefan vihittiin Uppsalan arkkipiispaksi. Eskil oli sukua Tanskan kuningashuoneen kanssa ja hänellä oli paljon yhteyksiä Saksaan, Ranskaan ja Kirkkovaltioon. Joten ei ihme että Stefan vihittiin arkkipiispaksi Ranskassa eikä Ruotsissa.  

Eskil oli hyvä ystävä ranskalaisen munkin Bernard Claivauxilaisen kanssa, joka kuului myös sisterssiläiseen sääntökuntaan. Clairvauxin luostarin munkit olivat mukana perustamassa Alvarstan luostaria. Clairvauxilaisesta tuli paavi Eugenius III:n neuvonantaja. Hän toimi myös Ranskan kuninkaan neuvonantajana. Kuoltuaan Clairvauxilainen sai arvonimen kirkonopettaja.


 Gamla Uppsala

Kuvassa olevat kummut ovat hautakumpuja.

Gamla Uppsala oli alkuperäinen Uppsala. Siitä kerron täällä lähemmin erikseen. Uppsala oli 1100-luvulla kauppala jonne tuli kauppiaita läheltä ja kaukaa. Rahoja ruvettiin painamaan Uppsalassa noin vuonna 1200. Vuodesta 1300 voi Uppasalaa pitää kaupunkina. Useimmat vanhat rakennukset on hajoitettu pois tieltä ja vain yksi sen ajan kirkoista on jäljellä Vanhassa Uppsalassa. 

Samoin kuin Tukholmassa niin Uppslassakin kulkee pohjois-eteläsuunnassa harju, jota on tasoiteltu paikka paikoin. Harju saa alkunsa Tukholman lounaiselta reunalta, kulkee läpi Mälaren järven Ekerön kunnan kohdalta ja edelleen Bålstaan, siitä edelleen Uppsalaan ja jatkaa siitä Gävleen saakka.

Harjun korkein kohta Uppsalassa on nimeltään Domberget, jonne alettiin rakentamaan 1200-luvulla tuomiokirkkoa mutta Helga Trefaldighets kyrka on vanhempi kuin tuomiokirkko. Mutta Helga Trefaldighetskyrkan on rakennettu kolmeen kertaan. Se sijaitsee aivan tuomiokirkon vieressä.

Helga Trefaldighets kyrka.jpg

Helga Trefaldighetskyrkan, Bondkyrkan

Kuinka ollakaan niin on rakennettu kaksi isoa kirkkoa aivan vierekkäin. Helga Trefaldighetskyrkan on 1200-luvulta mutta sitä on rakennettu kaiken aikaa lisää.Voi jopa snaoa että tämä nykyien on jo kolmas kirkko samalal paikalla. Albertus Pictor kävi 1400-luvulla kirkossa ja maalasi kalkkimaalauksia seinille ja kattoon. ja 1700-luuvlla maalaukset peitettiin valkoisella kalkilla. 1950-1970-luvuilla kalkkimaalaukset putsattiin taas esille. Kirkko on Uppsalan vanhin kirkko ja erikoinen siksi että hyvin harva kirkko oli keskiajalla pyhitetty kolminaisopille. 

Vuonna 1802 päätettiin taas kerran uuskorjata kirkkoa ja samalla päätettiin myydä suurin osa keskiakaisesta kalustosta, alttari, alttarikaappi, saarnastuoli ja jopa kastemalja. Vain kolme puusta veistettyä patsasta on jäljellä ja nekin on pantu talteen sakristiaan.

Nykyinen saarnastuoli on vuodelta 1905. Kastemalja on vuodelta 1981, jonka lahjoitti pikallinen keramiikkaveratas Upsala Ekeby samanaikaisesti kun verstas lakkautettiin. Ruotsissahan melkein kaikki keramiikan ja lasinvalmistus on lopetettu. Jokunen yksityishenkilö yrittää elättää omalla produktiollaan.

Kuningas Erik den Helige/Eerik Pyhä  tapettiin kirkossa 18. toukokuuta vuonna 1160. Erikin tappoi tanskalainen prinssi Magnus Henriksson/Maunu Henrikinpoika. Maunusta tuli Ruotsin kuningas, sillä hänen äitinsä oli ruotsalaista sukua. Mutta jo vuoden päästä pääsi Magnus Henrikssonkin hengiltä katutappeluissa. Häntä vastaan tapellut  Kaarlo Sverkerinpojasta  tuli Ruotsin kuningas.

Helga Trefaldighets kyrka int1.jpg

Kirkko on avoinna tiistaista suununtaihin kello 9-17. 

Koret i Helga Trefaldighets kyrka.jpg

Helga Trefaldighets kyrka Uppsala 2009-08-04 (18).JPG

Albertus Pictor on tunnetuin kalkkimaalari Ruotsissa. Albertus oli oikealta nimeltään Albrecht Ymmenhusen. Hän tuli Saksasta Ruotsiin joskus 1400-luvulla. Useimmat Albertuksen maalaukset, ja niitä on todellakin paljon, löytyvät Mälardalenin kirkoista. Hän maalasi 38:n kirkon seinä- ja kattomaalaukset. Keskiaikaisen tavan mukana häntä kutsuttiin oman kiltansa mestarina.

Trefaldighetskyrkan4 Uppsala Sweden.jpg

Helga Trefaldighets kyrka

Tämä Albertus Pictorin (tai Albertus Pictoriuksen) kalkkimaalaus on hänen kaikista tunnetuin maalauksensa. Kuvassa Maria ja Elisabet hyväilee toistensa vatsaa. Molemmat ovat ranskaana yhtä aikaa. Elisabet oli Johannes Kastajan äiti. Kalkkimaalaksessa näkee molemmat äidit kokovartalokuvassa.

Albertus Pictor selfportrait cropped.jpg

Albertuskella oli tapana silloin tällöin maalata itsensäkin kirkon seinille. Tässä hän on kirjoittanut kuvansa yhteyteen: "Muista minut, Albertuksen, tämän kirkon maalarin". Juuri tämä maalaus löyyy Lid'in kirkosta.


Uppsalan tuomiokirkosta on niin paljon kerrottavaa että siitä tulee helposti kokonainen kirja. Joten tuomiokirkko vaatii oman postauksen.

Uppsalan tuomiokirkko ja koko Uppsala on osa kuningas Gustav Vasan valtahistoriasta. Ruotsissa on ollut vain yksi kuningas ylitse muiden, Gustav Vasa. Hänen suuruutta on vaikea mitata, mutta hänen vaikutuksensa Ruotsin historiaan on perinpohjainen. Ketään sen suurenpaa ja vaikutusvaltaisenpaa herraa ei ole elänyt Ruotsissa.

Uppsala Cathedral - Grave of Gustavus Vasa 2.jpg

Kuinkaallisella Vasan suvulla on oma kappelinsa kirkossa. Tässä lepää kuningas Gustav Vasa vaimonsa kanssa. Gustav Vasa oli kolme kertaa naimisissa. Hänet on haudattu kolmannen vaimonsa Katarina Stenbockin viereen. Gustav Vasa vihittiin Katarinan kanssa Vadstenan luostarinkirkossa, Östergötalandissa. Gustav Vasa rakennutti komean linnan Vadstenaan.

Katarina oli luvattu Tre Rosor suvun jäsenelle jo lapsena aviopuolisoksi. Mutta kuninags Gustva Vasa halusi vaimon joka kuului  korkeaan aatelissukuun. Stenbockit oli

Uppsala domkyrka

Sankt Erik/Eerik Pyhä, Ruotsin kansallispyhimys ja Tukholman suojeluspyhimys.


Yksi tuomiokirkon alttarikaappeista, tämä sijaitsee Sturekappleissa

Tuomiokirkko osti tämän alttarikaapin Skånelan kirkosta vuonna 1912. Skånelan kirkko on yksi Ruotsin vanhimpia kirkkoja, vuodelta 1160. Se seisoo ylhäisessä yksinäisyydessään maaseutu ympäristössä Uppland Väsbyn kunnassa. Kuningas Magnus Ladulåsin/Mauno Ladonlukon kirjoitusten mukaan kirkko seisoi kuinkaallisella maalla. Siihen aikaan oli kirkosta vesitieyhteys Mälaren järvelle. Kirkkoon pääsee hyvin harvoin sisään, mutta sopimalla etukäteen ajasta tulee varmasti joku näytämään kirkkoa. Mutta juuri siksi on netissä Panorama Skånelan kirkon sisältä ettei tarvitse vaivautua...

Interiören med altaret.

Uppsalan tuomiokirkko vihittiin vuonna 1435.  Vertailun vuoksi haluan mainita että Lundin tuomiokirkko vihittiin  jo vuonna 1145. Täällä olen kertonut Lundin tuomiokirkosta. 


Uppsalan Tuomiokirkossa on on kruunattu useimmat kuninkaat ja kuningattaret vuoteen 1713 saakka. Sen jälkeen kuninkaat on kruunattu Tukholman linnassa, Rikssalenissa. Vieläkin vihitään tomiokirkossa kaikki Ruotsin piispat ja Uppsalan hiipakunnan papit ja diakoonit virkaansa.

Tuomiokirkosta enempi toisella kertaa.

DSC05795 (10724996055) (2).jpg

Fyrisån/Fyrisjoki, taustalla Uppsalan Tuomiokirkko. Fyrisån joki on 80 kilometriä pitkä ja se laskee vetensä Mälaren järven pohjoiseen pohjukaan. Uppsalasta pääsee pienemmillä laivoilla Tukholmaan saakka.

Östra Ågatan Uppsala.JPG

Nykyinen Uppsala oli alkuun nimeltään Östra Aros ja Gamla Uppsala oli Uppsala. Uppsalassa on niin kamalan paljon kohteita turisteille etten pysty kertomaan kuin pintasilauksen. 

Kerronpahan samalla että Japanin keisari Akihito ei ole henkilö joka juuri koskaan matkustaa ulkomaille. Mutta hän on suuri Carl von Linée ystävä ja ihailee suuresti Uppsalaa joten hän matkusti vuonna 2000 Uppsalaan. Ja keisaripariskunta ihastui vierailuunsa niin että he tulivat uudemman kerran vuonna 2007, kun juhlittiin Carl von Linnéen 300-vuotismuistojuhlaa. Uppsalan linnassa pidettiin upea banketti keisariparikunnan kuunniaksi, ja myös Carl Von Linéen kunniaksi. Tällä reissulla keisaripariskunta kävi myös Virossa, Liettuassa ja Latviassa.  Uppsalan linna

Linna sijaitsee harjun päällä. Linnassa on tapahtunut paljon vuosien mittaan. Linnaa alettiin rakentamaan vuonna 1549. Kuningas Gustav Vasa ja hänen poikansa rakennuuttivat useisiin kaupunkeihin puolustuslinnakkeita ja tämäkin linna on yksi niistä. Myöhemmin linnake uusrakennettiin renesanssilinnaksi jossa juhlittiin aikoinaan kuninkaallisesti. Nimittäin Ruotsin kuninkaat kruunattiin virkaansa tuomiokirkossa ja sen jälkeen pidettiin banketti Uppsalan linnassa. 

Paikalliset päättäjät muuttivat linnaan 1700-luvulla ja linnassa on vieläkin maaherran asunto ja virasto. Linnassa sijaitsee myös kolme museota, Uppasalan Taidemuseo, Fredsmuseum ja Vasaborgen. Muuten... Uppsalassa on hyvin paljon museoita, vaikka se on suhtkoht pieni kaupunki. 


Linnan edustalla sijaitsee botaaninen puutarha.

Tämä on Ruotsin vanhin botaanien puutarha. Linna puutrahamestari Olof Rudbäck vanhempi konstruoi puutrahan vuonna 1664. Kuningas GustavIII lahjoitti puutarhan yliopistolle, jonka omistuksessa se on vieläkin. Samalla vedettiin Stockholmsvägen linnan ja puutarhan välille.


Yliopisto omistaa myös Linnéeträdgården ja Linnées Hammarbyn joka oli Carl von Linnéen kotipaikka. Linnées Hammarby sijaitsee noin 15 kilometriä Uppsalasta kaakkoon. Näitä passaa käydä kenen tahaansa katsomassa, eikä vaan keisarin.

Linneshammarby 20140803.jpg

 Linneés Hammarby, Carl von Linnéen kotitila

Botaniska trädgården i Uppsala 4.jpg

Botaanien puutarha ja Orangeriet, jossa on myös kahvila, mutta se on avoinna vain kesäaikaan. Kahvilan takia ei kannata mennä rakennukseen vaan itse rakennuksen takia paremminkin. Kesällä on muvana istua orangerietin edustalla ja nauttia olotilastaan.Rautatieasema

Rautatieasemaa kutustan myös nimellä Resecentrum/matkakeskus. Rakennuksen on suunnitellut östersundilainen arkkitehti Adolf W. Edelsvärd. Hän on suunnitellut myös Tukholman päärautatieaseman ja viisi muuta näitten lisäksi. Hän suunnitteli myös pitkän joukon kirkkorakennuksia kuten Englantilaisen kirkon ja Pyhän Birgitan kappelin Göteborgiin ja monta muuta. Vuoden 1866 Tukholmannäyttelyyn hän valmisti Kungsträdgårdenin näyttelytilat. Hän sai aikanaan kaksi ritarinmerkkiä, Nordtjärneorden ja Sankt Olavs orden.


Tukholman läänin paikallisjunalinjat. Näitten lisäksi on muitakin linjoja jotka ovat yksityisiä. Uusimmat linjat ovat nimeltään Tvärbanan, jonka junat ovat eräänlainen välimuoto metron ja sähköjuna välillä.Uppsalan yliopisto on Skandinavian vanhin. Se perustettiin jo vuonna 1477.

Yliopistolla on useita museoitakin kuten Gustavianum, Evolutionsmuseet, Medicinshistoriska museet ja näitten lisäksi aivan ihana kirjasto. Kaikki mikä koskee Uppsalan yliopistoa kuuluu hyvin kiinteästi Ruotsin kulttuuriperintöön.

Yliopiston pääaineet ovat humaniora, yhteiskuntatiede, lääketiede ja farmacia. Täysaikaisia opiskelijoita on noin 42 000. Lundissa on hieman enempi, noin 47 000 kokoaikaisopiskelijaa.

Universitetshuset.jpg

Erik Gustaf Geijerin patsas yliopiston päärakennuksen edustalla. Hän oli värmlantilainen kirjailija, runoilija ja filosofi. Hän osasi myös säveltää ja muutenkin hän oli erittäin oppinut mies. Hän toimi monet vuodet yliopiston rehtorina. Tuo naishenkilö joka istuu patsaan juurella on varmaankin Amalia von Helvig. Hän oli saksalaista alkuperää, kirjailija joka sai paikan Ruotsin taideakatemiassa. Amalia oli hyvin läheinen ystävä Geijerin kanssa.

University of Uppsala (6009298112).jpg

 Yliopiston aula

Yliopisto  on monta kymmentä eri rakennusta ja useampia puistoalueitakin, sekä museoita ja kirjastoja sun muuta.

Observatorieparken i Uppsala.jpg

 Yliopiston obseravtorieparken/observatorionpuisto

Carolina Redivivas huvudentré mot Drottninggatan.

Carolina Rediviva, yliopiston kirjasto, jossa on paljon erittäin arvokkaita kirjoja. Yksi arvokkaimmista on ns Silverbibel/hopearaamattu, joka on 500-luvun alulta. Uppsaln yliopiston alueella on viisi kirjastoa joista tämä pääkirjasto Carolina Rediviva on ehdottomasti käymisen arvoinen kirjasto. Täällä on erinomainen lukusali. Kirjastossa pidetää näyttelyjäkin, pysyviä ja tilapäisiä. Kirjastossa on myös myymälä jossa kirjojen lisäksi myydään paljon muutakin mukavaa.


Silverbibel, Codex Argnetum

Raamattu on kirjoitettu gootin kielellä, joka on nyttemmin kuollut kieli. Raamattu on peräisin 500-luvulta. Sivut ovat pergamenttiä ja kirjoitus kultaa ja hopeaa. Raamattu on luultavasti kirjoitettu ja valmistettu Ravennassa Italiassa. Ruostalaiset saivat Raamatun sotasaaliina Prahassa taistellessaan.Gustavianum

Tämä rakennus on aina kiehtonut minua. Tämä on yliopiston vanhimpia rakennuksia. Se valmistui vuonna 1620. Gustavianum on nykyään rakennusmuistomerkki ja valtion kiinteistötoimisto pitää rakennuksesta huolen. Rakennus toimii nykyään yliopiston museona. Erittäin upea museo ja mielenkiintoinen. Yliopiston taidekokoelma on Ruotsin suurin koskien vanhenpaa eurooppalaista taidetta. Sisäänpääsy 50 kr, opiskelijat ja eläkeläiset 30 kr. Lapset alle 19 vuotta ilmainen sisäänpääsy. 


Tässä opiskelijat seisoivat ja seurasivat kun professorit tekivät dissektioita, siis leikkelivät ruumiinosia.


 FyrisåUpplandsmuséet

Täällä kannattaa käydä jos on aikaa. Ilmainen sisäänpääsy. Museo käsittää Upplannin maakunnan kulttuuria ja kulttuuriperinteitä. Kokoelmista löytyy 800000 esinettä, 2,5 miljoonaa lasinegatiivia, filminegatiivia ja paperikopioita. Uusi moderni konserttisali
Överslottsgatan, Martin Luther Kings Plan

Jos katsoo tarkemmin kuvaa niin huomaa puitten välissä patsaan, jonka on Olof Hellström valmistanut  Marten Luther Kingin muistolle.


Martin Luther Kings PlanFolke Berandotten muistolle pystytetty monumentti

Folke Bernadotte oli Ruotsin prinssi Osacr Bernadotten poika. Folke toimi Punaisen Ristin johdossa, palveli armeijassa ja toimi diplomaattina. Folke Berandotte sanoutui irti kuinkaallisista velvollisuuksistsaan ja kruunun perimysjärjestyksestä. Folke oli nykyisen Ruotsin kuninkaan Carl Gustavin kummi ja siksi kuningas on nimeltään Carl Gustav Folke Hubertus.Folke Bernadotte vaimonsa Estellen kansssa

Folke Bernadotten leski muutti nimensä miehensä kuoltua Estelle Ekstrand'iksi. Folke osallistui toisessa mailmansodassa pelastustöihin. Folke Bernadotte pelasti keskitysleireiltä noin 20000 henkeä. Folke toimi myös välittäjä Palestina ja Israelin välillä. Vuonna 1948 hän matkusti Jerusalemiin, mutta matkalla sinne hän oli veiraillut  pakoalaisleireissä Palestinan puolella. Jerusalemiin tultuaan hänelle kerrottiin että soivittu tapaaminen oli peruttu. Israelin armeijan miehet ampuivat Folke Bernadotten ja YK:n edutajan Andre Serotin, joita kuskattiin samassa autossa. Tämän tapahtuman jälkeen on Ruotsin ja Israelin välit olleet erittäin kylmät, eikä niissä ole todellakaan kehumista nytkään.

Hubertus nimi tulee kuinkaan äidin Sibyllan erittäin kuinkaallisesta sukujuuresta, Sachsen-Coburg-Gotha. Tämän suvun päämies on prinssi Andreas Sachsen-Coburg-Gotha. Vaikka hänellä ei ole omaa herttuaskuntaa enää, niin hänellä on oma linna, Callenberg. Hänen poikansa, josta tulee suvun päämies, on nimeltään Hubertus. Viimeinen suvun herttuas oli kuninags Carl VI Gustavin äidin Sibyllan isä. Prinssi Andreas on sukua useimille Euroopan kuingashuoneille. Andreas on aina mukana Ruotsin kuninagshuoneen juhlissa, häissä ja kastajaisissa.  Hän on prinsessa Madeleinen kummi. 

Prinssi Andreas Sachsen-Coburg-Gotha on myös läheistä sukua kuninagatar Elisabetille, sillä kuningatar Victoria meni naimisiin Albert Sachsen-Coburg-Gothan kanssa, ja näin Victoria oli viimeinen Hannoverin kuningashuoneen hallitsija. Tästä lähtien avioliiton myötä Englannin kuinkallinen suku oli sukunimeltään Sachsen-Cobug-Gotha. Mutta sehän nyt ei käynyt päinsä ollenkaan, koska Saksalla oli huono maine. Vaikka, olihan Hannoverin suku myös saksalaista alkuperää. Vuonna 1917 vaihtoi Englannin kuningashuone sukunimensä tekaistuun sukunimeen Windsor.


Folke Berandotten ja hänen perheensä hauta Norra Begravningspatsen Solnassa.

Stadsträdgården Uppsala03.jpg

Uppsalan kaupungin puisto

Stadsträdgården Uppsala06.jpg

Stadsträdgården Uppsala02.jpgUppsalssa on useita hautausumaita mutta yksi mielenkiintoisimmista on ehkä Berthågan hatausmaa sen erilaatuisuuden takia. Tänne haudataan mm katollisia, armeenilaisia, juutalaisia ja islamisteja. Jokainen hauta on erilainen.
Vanha Uppsala, Kungshögarna


Se oli täällä  kun kaikki alkoi. Täällä syntyi Svealand ja Sveariket, Svealaisten maa. Uudet kuninkaat kruunattiin juuri täällä vanhassa Uppsalassa. Kuninkaan oli vannottava "blot" ja uhrattava jumalille, jotta tulevaisuus toisi onnea mukanaan. Kerrotaan että uhrien joukossa ei ollut vain eläimiä, vaan myös ihmsiraukkoja. Tämä blot seremonia pidettiin syksyllä, keskitalvella ja keväällä ja kuininkaat suorittivat seremonian myös kruunajaisissaan. Kuningas Inge Stenskilsson, Inge vanhempi oli ensimmäinen kristitty kuningas. Hän kieltäytyi suorittamasta blot seremonian ja siksi hänet tapettiin. Stenskilsoneilla oli hautakappeli Vretan luostarin kirkossa, jonne Inge on haudattu.  Vretan luostari ja sen iso kirkko on yksi Ruotsin upeimmista luostarikirkoista. Vretan luostarikirkko sijaitsee 10 kilometrin päässä Linköpingistä.

Gamla Uppsala church.jpg

Vanha Uppsalan kirkko. Tänne oli aikoinaan päivän matka Birkasta ja Sigtunasta. Kirkko rakennettiin pakanallisen ajan temppelin raunioihin. Ruotsin valltiosta tuli kristitty valtio kun Uppsalan valtaapitävät kääntyivät kristinuskoon. Tämä oli Ruostin ensimmäinen hiippakunta, joka sitten siirrettiin Sigtunaan. Arkkippispan hiippakunnta oli kuitenkin Uppasalassa vudesta 1164 lähtien. Uutta tuomiokirkkoa alettiin rakentamaan ja se valmistui vuonna 1273. Astronomi Anders Celcius on haudattu tänne Uppsalan vanhaan kirkkoon. Kaikki ehkä tuntevat Celciuksen skaalan, jolla mitataan lämpöasteita.

Gamla uppsala 04.JPG

Gamla Uppsala kyrka-Nave.jpg

Gamla Uppsala kyrka-Triptych.jpg

Gamla Uppsala parish church - organ, detail of the ceiling.jpg

Nationalmuseum trappa 2008b.jpg

Carl Larsson, Midvinterblot, Kansallismuseo Tukholma

 Täällä olen kertonut tämän maalauksen historian.

Carl Larsson - Midwinter's Sacrifice - Google Art Project.jpg

Täällä olen kertonut myös tämän maalauksen historian.

Universitetsparken i Uppsala.JPG

Yliopiston puisto oli alunperin nimeltään 1700-luvulla Gustavinaska Academiens trädgård. Puistoalue on porrastettu. Nykyään ei enää ole muuria puiston ympärillä mutta alueella on useita rakennuksia kuten Gustavianum, Ekermanska huset (Historicum), Kyrkan hus, Universitets huset ja arkkipiispankartano. Puistossa kasvaa paljon erilaisia puita ja monet puut ovat ikivanhoja.

Observatorieparken i Uppsala.jpg

Observatorio puisto
Instituutti on katollien teologinen, filosofinen ja kulttuurillien instituutti jonka omistaa jesuiitit. Instituutti perustettiin vuonna 2001.Intituutti julkaiseen Ruotsissa lehteä Signum.


Sankt Lars katolska kyrkan/Katollinen kirkko. Kirkon vieressä sijaitsee Maria nunnaluostari. Seurakuntaan kuuluu 70. eri maasta Ruotsiin muuttaneita henkilöitä. Kirkko on läheisessä yhteistyössä Newmaninstitutin kanssa.
2 kommenttia:

 1. Hei! Mielenkiintoisia tietoja Uppsalasta /Upsalasta. Lisäys: tuomiokirkon sivuoven päällä on reliefikuva 1400-luvulta. Siinä Jumala ottaa savea ja muotoilee PALLON muotoisen maailman. Tuolloin uskottiin ainakin Ruotsissa, että maapallo on litteä..

  Sisällä kirkossa yhden pylvään keskivaiheilla on toinen pienoispatsas myös 1400-luvulta. Siinä kolme hiippalakkista olentoa imee suden tai vuohen nisiä. Ne ovat juutalaisia, jotka muka imevät yhteiskunnan varallisuutta. MUTTA: Ruotsissa ei tuolloin ollut juutalaisia. Tulkinta: kuvat ostettiin saksalaisilta taiteilijoilta. - Tämän kertoi opettaja ja historian tuntija, kun oli Uppsalan kesäyliopistossa kielikurssilla 2004.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Harri!
   Uusi tieto on aina tervetullutta. Historia on aina kiinnostanut. Uppsala on erittäin mielenkiintoinen kaupunki. Oma tyttäreni opiskeli Uppsalassa joten onhan siellä tullut käytyä.

   Lykkyä tykö ruotsinkielen ospiskelussa! Oma suomenkielen taitoni on niin ja näin vaikka yritän parhaani. Ruotsi sujuu minulta paremmin.

   Poista