sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Ulvsunda slott

 

Ulvsundan linna sijaitsee Brommassa, Ulvsudnasjön rannalla.  Ulvsundasjö on yksi Mälaren järven monista lahdista. Linna sijaitsee Ulvsundavägenin varella. Lähin metroasema sijaitsee noin 200 metrin päässä ja on nimeltään Stora Mossen. Linnasta on vain noin puoli kilomteriä Bromman lentokentälle. 

Kuusisataa metriä pitkä Ulvsundan linnantie lähtee Tranebergsvägeniltä suoraan kohti linnaa. Alunperin tie oli tyypillinen linnantie, jota reunusti puistolehmukset mutta nykyään tien varressa sijaitsee omakotitaloja.

Ulvsundan alue oli aikaisemmin niemeltään Kungsholms villastad kunnes alue muutti vuonna 1926 niemekseen Ulvsunda Trägårdstad. Sen aikainen Ulvsudan linnan omistaja Max Wibom alkoi lohkoa linnan tonttia möi tontteja huvilatonteiksi. Osa huviloista oli vuokrahuviloita ja osa omakotiltaloja.

Max Wibom oli Huvudsta kartanon omistaja. Kartano sijaitsee Ulvsundasjön vastarannalla, Solnassa. Huvudstasjän järvi on oikeastaan  osa Mälaren järveä. Wibomin suku omisti kartanon ainakin vuoteen 2006 saakka.


 Linna vuonna 1670



Sotamarsalkka Lennart Torstenson rakennutti linnan 1600-luvulla. 



Lennart Torstenson 1603-1651

Sotamarsalkka joka toimi kuningas Karl X Gustavin palveluksessa. Torstenson johti armeijaa ja samalla kehitteli armeijaa ja koulutti sotilaita. Hän toimi Puolassa, Liivinmaalla , Hollannissa ja  Preussissa. Johan Banerin kuoltua tehtiin Torstenssonista Ruotsin Pommerin kuvernööri. Pommeria ei varsinaisesti liitetty Ruotsiin vaan aluetta hallitsi kuvernööri. Torstensson oli  melkein koko lyhyen elinaikansa sotatantereella.


Beata de la Gardie 1612-1680

Beata oli Torstenssonin vaimo, joka oli isänsä puolelta de la Gardie ja äitinsä puolelta Oxenstierna.


Lennart Torstenssonin perheen hauta löytyy kuinkaallisesta Riddarholmenin kirkosta. 


Linnasta käytetään nykyään mieluiten nimitystä Ulfsunda, alumperin linna nimi oli Ulvsunda. Linna omsitaa yhetiö niemltä Stockholm Meeting Selecetion, joka omistaa usieta linnoja ja joitakin ravintoloita.

Ulvundan/Ulfsundan linna on empiirityylien linnarakennus. Linnan sisustus on säilynyt melko hvyin entisellään. Juhlahuone toisessa kerroksesa on melkein kokonaan entisellään.

Åkeshovin linnan omistaja Åke Axelsson Natt och Dag kilpaili Lennart Torstensonin kanssa siitä kummanko linnasta tulee upeampi. Åkeshovin linna seisoo vain noin reilun kilometrin päässä Ulvsundan linnasta. Voi sanoa että molemmat linnat ovat suurinpiirtein yhtä promeita ja molemmissa on nykyään konferenssihotelli ja juhlahuoneisto.








Linna on konfernessihotelli, jossa voi kuka vaan yöpyä tai käydä ruokailemassa. Linnassa järjestetään myös viini- ja champanjamaistajaisia. Linans aon myös SPA jossa voi rentoutua. Luonnollisestikin täällä voi juhlia häitä tai syntymäpäiviä.


Hotellista saa luxusluokan huoneen kohtuu hintaan.


 

Tässä esitellään Ulvsundan ja Åkeshovin linnat samassa videossa. Postaus Åkeshovin linnasta on alulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti