tiistai 27. joulukuuta 2016

Hilleshögs kyrka


Hilleshögs kyrka från luften.jpg

Hilleshögin kirkko, Färingsö, Ekerön kunta

Tänne pääsee bussilla Brommaplanin metroasemalta ensin bussilla 317 ja sitten loppumatka Svanhagenista bussilla. 315


Färingsö on yksi Ekerön saarista Mälaren järvessä

Kirkko ja sen kirkkomaa on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Kirkko on harvoin avoinna, joten kannattaa soitta etukäteen Färingsön seurkuntaan.

Bussi 315 käy kääntymässä kirkon luona ja sitten se jatkaa edelleen Färingsön saaren pohjoiseen kärkeen. 

Kerroin aikaisemmin saarella sijaittsevasta omenapuutarhasta Äppelfabriken. Äppelfabrikeniin on kirkon luota vielä matkaa kävellä, mutta sinne ei ole bussiyhteyksiä lainkaan. 


Hilleshögs kyrka, Hilleshögsvägen 66, Svartsjö

Nimi Hilleshög tulee suurimmasta hautakummusta, Hilleshögen. Paikka mainitaan ensimmäisen kerran kirjallisesti vuonna 1314 ja sitten nimellä Hildishög.

Hilleshögin kirkko rakennettiin joskus 1150-1175. Kirkon läntisellä puolella oli apsidi, nave, kanslia ja torni. Aukko on eteläpuolella. Kirkossa on edelleen se kapea sisäänkäynti, joka alusta asti, ennen asevaraston rakentamista, johti suoraan sisään hautausmaalta. 1300-luvulla sakristi ja asevarasto rakennettiin 1400-luvulla. Kirkko suljettiin 1800-luvlla, mutta avattiin sitten myöhemmin. 

Färingsön saari on kaikista hiljaisin saari Ekerön kunnan saarista. Täällä ei juuri päällisin puolin tapahdu mitään, eikä täällä törmää turisteihinkaan. Kesäaikaan ja varsinkin syksyllä täällä liikkuu tukholmalaisia, jotka tulevat tänne kahvittelemaan ja ostamaan omenia tai tulevat tänne pusertamaan omenatuoremuhua. Täällä Hilleshögissähän sijaitsee Äppelfabriken, josta olen aikaisemmin jo maninnut ainakin kaksi kertaa. Jotkut muutkin alueen maan- ja hedelmien viljelijät myyvät tuotteitaan kesä- ja syyskaudella.

Kerroin aikaisemmin Ekerön kunnasta ja Ekerön saarista, mutta minulta unohtui kertoa Hilleshögin kirkosta.

Hilleshögin seurakunnassa asuu vain noin 515 henkeä. Hilleshög mainitaan ensimmäisen kerran kirjallisesti 1300-luvun alussa. Tämä on kaunista ja idyllistä aluetta. Kukapa ei täällä viihtyisi. 

Hilleshögs kyrka 2013.jpg

Ikivanha kirkkomaa

Kirkko on keskiajalta, katolliselta ajalta. Kirkko valmistui joskus 1170-luvulla. Kalkkimaalaukset ovat 1200-luvulta. Kirkossa on Ruotsin vanhin Birgittakuva. Kuva joutui tänne koska Birgitan sisko omisti kartanon kirkon vierestä.

Hillersjön kartano on 1700-luvun puolivälissä rakennettu maatila. Suoraan kirkon eteläpuolella on vanha seurakuntakoulu.


Runsten U23,3.jpg

 Hilleshögin kirkon seinässä riimukivi

U 25, Hilleshög.JPG

Riimukivi kirkon kivijalassa

Runsten U26.jpg

Runsten U27.jpg

 Riimukivi ikkunlautana


Hilleshögin kirkosta on viety paljon esineitä Historialliseen museoon Tukholmaan, mm kahdeksan puuveistosta.

Kuvassa näkyy jälkeenpäin rakennettu asehuone, minkä ulkoseinään on liitetty vanha riimukivi.

Hilleshögin kirkko on nykyään suosittu vihkikirkko. Kirkko ei ole muuttunut juuri sitten keskiajan vaan on suurin piirtein entisellään. Kirkon urut on Ruotsin pienmmät kirkkourut vuodelta 1774. Urut on rakennettu kaappiin jossa on laatikoita, ns lipastoon.


Piispa 1200-luku


 Madonna 1200-luvulta


Krusifiksi 1200-luvulta


Pyhä Birgitta, 1400-luvulta. Tämä on luultavasti vanhin Birgitta kuva Ruotsissa.


Pyhä  Martti/Sankt  Martinus 1400-luvulta

Pyhä Martti/Sankt Martinus on mekoinen harvinaisuus ruotsalaisissa kirkoissa, varsinkin Tukholman alueella, mutta täällä Hilleshögin kirkossa on puinen patsas, mikä esittää pyhää Marttia. Hän syntyi Unkarissa vuonna 316. Martti otti sotilaan viran roomalaisessa armeijassa. Eräs päivä Martti tapasi kerjäläisen ja hän antoi kerjäläiselle puolet manttelistaan. Mantteli on latinaksi nimeltään 'pallus' ja siitä tulee meidän kielenkäyttöön elämän loppuajan pallatiivinen hoito. 

Martinuksesta tuli munkki ja hän perusti Ranskaan Toursin kaupungin ulkopuolelle luostarin nimeltä Marmoutier. Pyhää Martinusta tai Marttia juhlitaan vain Etelä Ruotsissa  marraksuun 10. päivänä, jolloin vietetään niin sanottu Mårten Gås, mikä on erikoinen tapa ruokailla. Joissakin tukholmalaisissa ravintoloissakin, kuten Kaupungingintalon ravintolassa, tarajoillaan joka vuosi Mårten Gås = hanhea ja verikeittoa 10 päivä maaraskuuta. 

Meidän aikanamme tiedetään yleisesti, että paahdettu hanhi ja mustakeitto/verikeitto on tyypillinen skåånelainen tapa. Mutta juhla on ollut tunnettu suuressa osassa Eurooppaa ainakin keskiajalta lähtien. Tapa syödä hanhia 10. marraskuuta esiintyi yläluokan ympäristöissä ja kaupungeissa varakkaissa perheissä. Vanhimmat tiedot Martiniltana/Mårtensafton hanhen syömisestä ovat 1500-luvulta Tukholman alueelta.


 Krusifiksi 1300-luvulta











Maria, Marian äiti Anna ja Jeesus lapsi

Tämä on prodeerattu alttariliina Saksassa Lybeckissä vuonna 490.





Hilleshögin kirkon alue on nimeltään Savrtsjö. Alue on erittäin harvaan asuttua.


Ei kommentteja: