tiistai 27. joulukuuta 2016

Hilleshögs kyrka


Hilleshögs kyrka från luften.jpg

Hilleshögin kirkko, Färingsö, Ekerön kunta

Tänne pääsee busseilla 317 Brommaplanin metroasemalta. Bussin vaihto Svanhagenissa bussiin 315. Bussi  käy kääntymässä kirkon luona ja sitten se jatkaa edelleen Färingsön saaren pohjoiseen kärkeen. Jos ottaa bussin 338 Brommaplanilta voi jäädä pois Hilleshögin tienristeyksessä ja kävellä siitä noin 700 metriä kirkon luokse. Kerroin täällä omenapuutarhasta Äppelfabriken. Äppelfabrikeniin on kirkon luota vielä melkein toinen moinen matka kävellä, mutta sinne ei ole bussiyhteykisä lainkaan. Tietysti Färentunavägenin ja Hilleshögin  teiden risteyskessä voi vaihtaa bussista 338 bussiin 317 ja takaisin päin päinvastoin. Voimat voi säästää kävelemiseen Hilleshögistä Äppelfabrikiin.

Bussi 315 Brommaplanin  metroasemalta. Tämä Hilleshögin kirkon luona oleva pysäkki on päätepysäkki. Färingsön saari on kaikista hiljaisin saari Ekerön kunnan saarista. Täällä ei juuri päällisin puolin tapahdu mitään, eikä täällä törmää turisteihinkaan. Kesäaikaan ja varsinkin syksyllä täällä liikkuu tukholmalaisia,  jotka tulevat tänne kahvittelemaan ja ostamaan omenia tai tulevat tänne pusertamaan omenatuoremuhua. Täällä Hilleshögissähän sijaitsee Äppelfabriken, josta olen aikaisemmin jo maninnut ainakin kaksi kertaa. Jotkut muutkin alueen maan- ja hedelmien viljelijät myyvät tuotteitaan kesä- ja syyskaudella.

Kerroin aikaisemmin Ekerön kunnasta ja Ekerön saarista, mutta minulta unohtui kertoa Hilleshögin kirkosta.

Hilleshögin kirkonkylässä asuu vain noin 500 henekeä. Hillshög manitaan ensimmäisen kerran kirjallisesti 1300-luvun alussa. Tämä on kaunista ja idyllistä aluetta. Kukapa ei täällä viihtyisi. 

Hilleshögs kyrka 2013.jpg

Keskaikainen kirkko joka valmistui 1170-luvulla. Kalkkimaalaukset ovat 1200-luvulta. Kirkossa on Ruotsin vanhin Birgittakuva. Kuva joutui tänne koska Birgitan sisko omisti kartanon kirkon vierestä.

Runsten U23,3.jpg

 Hilleshögin kirkon seinässä riimukivi

U 25, Hilleshög.JPG

Riimukivi kirkon kivijalassa

Runsten U26.jpg

Runsten U27.jpg

 Riimukivi ikkunlautanaHilleshögin kirkko on suosittu vihkikirkko. Kirkko ei ole muuttunut juuri sitten keskiajan vaan on suurin piirtein entisellään. Kirkon urut on Ruotsin pienmnmät kirkkourut vuodelta 1774. Urut on rakennettu kaappiin jossa on laatikoita, ns lipastoon.


Hilleshögin kirkosta on viety paljon esineitä Historialliseen museoon Tukholmaan,  mm kahdeksan puuveistosta.


Piispa 1200-luku


 Madonna 1200-luvulta


Krusifiksi 1200-luvulta


Pyhä Birgitta, 1400-luvulta. Tämä on luultavasti vanhin Birgitta kuva Ruotsissa.


Pyhä  Martti/Sankt  Martinus 1400-luvulta

Pyhä Martti/Sankt Martinus on mekoinen harvinaisuus ruotsalaisissa kirkoissa, varsinkin Tukholmna alueella, mutta täällä Hilleshögin kirkossa on puinen patsas joka esittää pyhää Marttia. Hän syntyi Unkarissa vuonna 316. Martti otti sotilaan viran roomalaisessa armeijassa. Eräs päivä Martti tapasi kerjäläisien ja hän antoi kerjäläiselle puolet manttelistaa. Mantteli on latinaksi nimeltään pallus ja siitä tulee meidän kielenkäyttöön elämän loppuajan pallatiivinen hoito. 

Martinuksesta tuli munkki ja hän perusti Ranskaan Toursin kaupungin ulkopuolelle luostarin nimeltä Marmoutier. Pyhää Martinusta tai Marttia juhlitaan vain Etelä Ruotsissa  marraksuun 11. päivänä.


 Krusifiksi 1300-luvulta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti