torstai 5. tammikuuta 2017

Tantolunden


Tantolunden on puistoalue Södermalmilla, joka kuuluu Hornstullin alueeseen. Hornstull on tällä hetkellä luultavsti Tukholman suosituin alue. Iäkkäämmät eivät ehkä viihdy Hornstullissa, mutta siinä 30-40-vuotiaat viihtyvät tällä alueella. Tantolundissa ovat sitten vanhemmat henkilöt, jotka ovat syntyneet alueella ja hankkineet siirtolapuutarhan itsellen juuri täältä Tantosta. Nimittän se on tunnettu seikka että hän joka on syntynyt tänne Södermalmille tai Kungsholmenille ei halua ikinä muuttaa muualle. 

Tukholmalaiset kutsuvat aluetta nimellä Tanto. Tukholmalaiset tuntevat Tanton alueen ennen kaikkea siirtolapuutarhastaan. Osa puistosta on siirtolapuutarha-aluetta, jossa asuu väkeä vuodet ympäri. Täältä löytyy noin sata siirtolapuutarhaa jotka kiipeävät mäen kylkeä. Täällä on ollut siirtolapuutarhoja jo vuodesta 1915 lähtien.


Kesäaikaan Tantolunden toimii piknik-paikkana ja uimarantana ja talvella pulkkamäkenä. Täältä löytyy lapsille leikkipaikka, lentopallokenttä, minigof, frisbeekenttä, ja ulkoilmateatteri.

Årstavikenin lahden rantakadut ja -kujat ovat erittäin suosittuja ulkoilualueita. Hornstullista voi kävellä pitkin rantaa Skanstulliin saakka. Matkaa tulee yli kaksi kilometriä. Se on nautinto kävellä rantatietä pitkin, varsinkin hyvällä säällä. Ja mikä parasta niin säästyy autoliikenteeltä. Tai miksi ei, aivan hyvin voi kävellä koko Årstavikenin ympäri, jos niin haluaa. Tantolundin rannassa on ihana uimarantakin. Suosittelen! Tantolundenissa sijaitsee myös matkustajavaunu parkki, Ringvägen 24. Långholmenin rauhallisella saarella sijaitsee toinen. Vuokraavat myös pieniä yöpymismökkejä. Facebook!Sisäänkäynti Tantolundeniin ja Tantogådeniin Ringvägeniltä. Tanton kartanosta ei enää ole mitään jäljellä koska se paloi tuuskan nuuskaksi vuonna 2009. Rakennukset Tanton alueella rakennettiin 40-luvulla kun alueella oli ompelukonetehdas. Täällä on tupakkatehtaan lisäksi sijainnut sokeritehdas ja vaatetustehtailija G.W. Marks von Würtemberg'illä oli ompelimo täällä. Von Würtemberg oli alunperin sotamarsalkka ja aatelisherra, joka toimi Virossa ja Suomessakin. Esiintymislava ja tanssilava


Ekermanska malmgården sijaitsee Ekermansgrändin varrella, Tantolundenin alueella, kohdassa jossa Ringvägen ja Tantogatan kohtaavat. Tässä samassa kohtaa sijaitsee sisääajo asuntovaunuparkkiin.

Kartanon kahvila on ollut avoinna joka päivä kello 12.00-15.00 mutta nykyään taitaa olla avoinna vain sunnuntaisin kello 12.00-15.00.

Erittäin ihana paikka kahvitella ja jutustella niin kesällä kuin talvellakin. Suosittelen!


Kartano nähtynä Tantolunden puolelta. Tällä alueella kasvatetiin tupaakkaa 1700-luvulla. Kartanossa on asuneet monet kaupungin korkeat virkamiehet, mutta ensimmäinen kerta kun Ekermanska malmgården manitaan kirjoissa ja kansissa oli vuonna 1780. Siihen aikaan oli tukkukaupiaat kaupungin rikkaimpia miehiä ja niinpä tukkupkauppias Georg Fredrik Diedrichsson korjautti kartanon. Itse hän omisti jo kartanon nimeltä Kristsinehov, Kristinehovsgatan 2, lähellä Högalidin kirkkoa. Olen aikaisemmin jo ohimmeen kertonut hieman tästä kartanosta täällä.


 Ekermanskan kartanon huvimaja

Kartanossa pidetään myös teatteriesityksiä ja soitetaan livemusiikkia, juhlitaan ristiäisiä, konfirmatioita, häitä ja syntymäpäiviä. Täällä pidetään myös silloin tällöin koferansseja. Tämän kartanon vieressä on tuo ulkoilmaesiintymis- ja ulkoilmatanssilava.


Kristinehovs malmgård, Kristinehovsgatan 2, Högalid, Södermalm

Café 1790

Kristinehovs malmgårdin edustalla on kesäisin ihana kesäkahvila.


  Zinkensdamm, Zinkens väg  20

Erinomaisen ihana sijaintipaikka matkustajakodille, joka sijaitsee Tantolundin alueella.


Zinkensdammin matkustajakodin sisäpiha

Zinkensdamin hotelli-matkustajakoti sijaitsee siinä aivan lähellä Zinkensdammin urheilukentän luona. Lähimmät ravintolat ja kahvilat sijaitsevat melko lähellä Hornstullissa ja Mariatorgetilla, josta löytyy myös putiikkeja. ZinkensdammTanto niminen asuinalue rakennettiin 60-luvulla. Se sijaitsee Södersjukhuset'in sairaalan ja Årstan rautatiesiltojen välissä. Tänne rakennettiin korkeita halpoja lamellitaloja kun oli kova pula asunnoista. 

Tukholmassa muuten on aina ollut kova pula asunnoista. On se ihme ettei koskaan opita. No jaa, kerran rakennettiin asuntoja liikaakin joten 70-luvulla sai jopa asunto-oikeusaunnon muutamalla tuhatlappusella, puhumattakaan vuokra-asunnoista, joita oli myös tyhjiltään. Mutta se oli varmasti ainoa kerta Tukholman historiassa että asuntoja oli riittämiin, jopa hieman liikaakin.Tanto on tantolaisille oma maailmansa. Kuka on tänne syntynyt on tänne myös jäänyt lopuksi ikäänsä. Vaikka Tantolundissa on paljon siirotlamökkejä niin täällä riittää silti kaikille teitä ja kujia kävellä.

Tanto nähtynä Årstavikenin vastarannalta Taustalla Södersjukhuset sairaalan rakennuksia ja siirtolapuutarhamökkejä, Södratantolunden. Tanton puolella on alue enempi luonnonvaraista mitä se on vastarannalla, Årstan ja uudemman asuinalueen Årstadalin puolella. Vaikka ei Årstassa ole mitään moittimista. Se on erittäin suosittu asuinalue ja oma maailamansa sekin. Varsinkin nuoret parit lapsineen muuttavat Årtsaan mielellään.

Voi sanoa että Tanto sijaitsee Sädersjukhuset sairaalasta länteen päin aina Hornstulliin saakka. Se on laaja alue. Årstaviken on nimeltään Mälarenjärven osa tällä kohtaa, joka on suosittu virkistyalue.

Kerrotaan että Tanton alueella olisi asunut henkilö nimeltä Hans Tanto tai Hans Danto 1600-1700-lukujen vaihteessa. Hänen ajallaan alue oli ns utkant, kaupungin ulkoista reunaa. Tantoa ei edes merkattu tonttikartalle. Ja kennellä tänne oli asiaakaan. Mälaren järvi tuli vastaan kun ei ollut edes siltoja vielä. Alueella kulki ns vintervik, talvitie, joka on antanut nimen Årstan puolella sijaitsvalle Mälaren lahdelle ja sen ympärillä sijaitsevalle asuinalueelle. Talvitietä pitkin siis pääsi vain talvella hevoskyydillä jäätä pitkin Vintervikeniin. Luultavasti tämän talvitien viereen syntyi hieman asutustakin. Hans Tanto oli ehkä niitä ensimmäisiä tai suurimpia maanomistajia alueella. Tutkijoiden mukaan Hans Tanto oli sukunimeltään Tantow, ja sellainen kaupunki löytyy Saksasta. Suurkirkon kastekirjasta löytyy esimerkiksi nimi Martin Tantow, joka olisi elänyt 1600-luvulla. Hans Tanto asui Mariabegetillä, siis hieman pohjoisenpana Södermalmilla, mutta että hän sai käyttöönsä Tanton alueelta malmgårdenin, jossa hän ehkä asui kesäin ja viljeli vihanneksia ja hedelmiä.

Hänen kuoltuaan alue myytiin rahastonhoitaja Börje Oloffson Cronbergille.  Hän oli ruhtinaallista saksalaista aatelissukua. Cronberg rakennutti kesähuvilan perheellen Tanton alueelle. Hänen naapurikseen tuli Wilhelm Böös Drakenhielm jolla oli oman puutarhansa alueelle. Miesten kuoltua alue unohtui. 1700-luvulla Magnus Bröms perusti sokerinviljelyn alueella. Mutta ei mennyt kauaakaan kun sokeriviljemät joutuivat kruunun haltuun sysytä että paloviina valmistusoikeudet oli kruunulla jo siihen aikana. Kuningas Gustav III tarvitsi lisävaroja mutta vuonna 1824 viinanpolttotehdas suljettiin kuninkaan omasta käskystä. Tukholmassa ryypättiin päivät pitkät ja kaikki olivat humalassa. Syntyi katutappeluja ja perhe-ja naapuririitoja. Ihmiset joivat itsensä hengiltä. Viinatehtaasta tuli sairaalla ja myöhemmin tilapäinen mielisairaala.


Mutta sokerinvalmistus jatkui ja aika ajoittain sokeri oli kultaakin kalliinpaa. Työväelle rakennettiin asuintaloja sokeritehtaan viereen. Työläiset saivat myös asuntonsa viereen puutarhan, jossa he viljelivät perunoita ja porkkanoita. Sokeritehdas jopa hautasi työläisensä. Vuoteen 1956 saakka oli sokeritehdas toiminnassa, mutta sen jälkeen tehdas mutettiin Skåneen. Rakennettiin viisi suurta modernia asuinrakennusta, joihin pääsi 750 lapsiperhettä asumaan. Tehtaan alueen rakennukset hajoitettiin. Vuosina 1962-1966 rakennettiin uusi Tanto.

Tantolunden koloni 2010b.jpgTantolunden houkuttee kesäaikaan väkeä, jotka haluavat juhlia koko yön. Kunta kielsi alkoholin juonnin kello 24.00-07.00 välisenä aikana Tantossa. Joten piknikille voi mennä ja juoda alkoholiakin, kunhan ei jää yöksi puistoon ryyppäämään. Siirtolapuutarha mökissään saa juoda ja syödä kuinka paljon jaksaa. Kunhan ei häiritse naapureitaan.

Tanton lisäksi Vitabergsparken ja Rålambshovsparken ovat kesäaikaan suosikki piknik paikkoja. Useimmissa paikoissa saa juoda alkoholia mutta joisskain paikoissa alkoholin juonti on osa vuorokaudesta kiellettyä ja joisskain paikoissa kokonaan kiellettyä, kuten koulujen pihoissa ja nurmikoilla, kaupunkitaajamien keskustoissa, leikkipuistossa ja kirkkopuistoissa. Alkoholinjuonti on täysin kiellettyä Hornstullin "bultissa", Mosebacke torg ja Observatoriolundin altaan ympäristössä.


Keinotekoisia palmuja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti