perjantai 30. joulukuuta 2016

Olaus Petri kyrkan


Olaus Petri kyrkan, Armfeldsgatan 2, Ladugårdsgärdet, Östermalm


Hassua, mutta tämä kirkkosali muistuttaa meidän koulun kemian-fysiikan luentosalia 😊.

Arkkitehti Peter Celsing (1920-1974) suunnitteli kirkon ja se rakennettiin vuosina 1957-1959. Celsing toimi myös Kuninkaallisessa teknillisessä korkeakoulussa arkkitehtuuri professorina. Hän oli niitä ensimmäisiä arkkitehtejä jotka perustivat oman arkkitehtitoimiston, joka kuuluu nyt hänen pojalleen.

Peter Celsing on suunnitellut ainakin neljä Tukholman metroasemaa, kuten Gubbängen, Åkeshov, Hökarängen ja Blackeberg. Eniten hän on kuitenkin tunnettu tukholmalaisista kirkoistaan ja Tukholman keskustan rakennuksista. Hän suunniteli mm Kulturhuset rakennuksen keskelle Sergels Torgetia. Hän suunnitteli myös Riksbanken/Valtionpankin siihen viereen. 

Tunnetuin Celsingin iunnittelemista kirkoista on Sankt Thomasin kirkko Vällingbyssä. Hänen poikansa Johan Celsing on myös tunnettu arkkitehti,. Vähintäin yhtä tunnettu ja pidetty kuin isänsäkin.


Olaus Petrin kirkkoa kutsutaan OP nimellä. Kirkko sijaitsee Gärdetissä, Östermalmilla, ja se sai nimensä "Ruotsin Lutherista" Olaus Petristä, joka toi luteraanisen kirkon Ruotsiin. Olaus Petri oli oikealta nimeltään Olof Pettersson. Hän opiskeli Saksassa Wittenbergissä, "Martin Lutherin kaupungissa", ja hänestä kin tuli uskonpuhdistaja ja pappi. Olaus Petri käänsi Raamatun ruotsinkielelle ja hän toimi kuningas Gustav Vasan kanslerina. Ei siis ihme että Gustav Vasa reformoi valtion.


Olaus Petrin patsas ja muistomerkki löytyy Tukholman tuomiokirkon/Suurkirkon ulkoseinustalta.


Olaus Petrin kellotapuli on valmistettu betonista ja asetettu kerrostalojen väliin.


Riksantikvariatämbetet/valtion antikvariaattivirasto on kulttuurisuojannut tämän erikoisen kirkkorakennuksen vuonna 1990.



Valoisa kirkkosali

Olaus Petri kirkko löytyy myös Örebrosta ja siellä Olaus Petrin kirkko on iso ja komea rakennus, kun taas tämä Tukholmassa sijaitseva Olaus Petrin kirkko on tyypillinen korttelikirkko, joka sijaitsee ihan tavallisessa modernissa asuinrakennuksessa keskellä samantyyppisiä asuinrakennuksia. Koko tämä alue, Värtan sataman ja Valhallavägenin välinen alue, on erittäin moderni kaunis ja viihtyisä asuinalue. Joten kirkko sulautuu erittäin hyvin ympristöönsä.


Olaus Petrin kirkko kuuluu Oscarin seurakuntaan.

Perinteinen alttaririnki on suorakaiteen muotoinen ja polvistumispallit on peitetty lampaannahalla. Kuori on pelkkä puhdas seinä. Sisustuksessa on marmorin ja lampaanahan lisäksi kytetty puuta ja  rautaa.


 Tämä on kuorin kattomaalus, jonka on tehnyt Olle Nyman.


Moderni saarnastuoli Ekebergin marmorista.


Kasteastia on nähtävyys. Se on valmistettu Ekebergin marmorista, muodotaan se on kannamunan muotoinen ja se painaa 1,5 tonnia. Ekebergin marmori tulee Ekebergin kartanon tilalta, Hjälmaren järven rannasta, vastapäätä Göksholmin linnaa, Lillkyrkan pitäjässä. Ekebergin kartano kuuluu nykyään Kierkegardin suvulle.

Margareta Eriksdotter Leijonhuvud joka oli naimisissa kuningas Gustav Vasan kanssa syntyi Ekebergin kartanossa. Margareta kuoli Tunnelsön linnassa vuonna 1551. Hän oli kuninkaan toinen vaimo, jonka kanssa Gustav Vasa sai 10 lasta ja joista muutama kuoli jo syntyessään tai välittömättömästi sen jälkeen. 

Ensimmäisestä avioliitosta Katarina Sachsen-Lauenburgin kanssa syntyi vain yksi poika Erik, josta tuli kuningas Erik XIV. Toisesta avioliitosta kahdesta pojasta tuli kuningas, Johan'ista  ja Karl'ista.

Aivan kuten keskiajalla oli tapana niin kasteastia seisoo heti sisäänkäynnin jälkeen. Roomalaisissa kirkoissa esimerkiksi on ensin sisäänkäynnissä pieni vestibul ja siitä on kaksi ovea, oikeasta mennään sisään kirkkoon ja vasemmasta ovesta tullaan ulos kirkosta. Kirkkosalissa näitten ovien väliissä on asquasentiera/rukousvesiallas, jossa perinteisesti pidetään pyhää vettä. Nykyään niissä ei ole juuri koskaan vettä. 

Katolilainen astuu sisään kirkkoon, kostuttaa sormensa vesiastiassa ja tekee ristin merkin. Sen jälkeen hän kävelee pääalttarin eteen jossa hän kumartuu. Miehet yleensä kumartuvat niin että he koskettavat toisella polvellaan lattiaa. Tässä tehdään taas ristinmerkki rintaan. Joisskain kirkoissa on Madonna-alttari melkein heti kirkkosalin oikealla puolella ja siinä luonnollisestikin pysähdytään. Usein Madonna-alttarin edessä on rukouspenkki, johon voi polvistua, mutta jos sitä ei ole niin voi kumartua ja tehdä ristinmerkin rintaansa. Usein Madonna- altterilla on myös hiekkalaatikko, johon voi laittaa kynttilän palamaan ja laatikko johon voi omantunnon mukaan laittaa jokusen kolikon.

Luterilaisissa kirkoissa ei ole pyhävesiallasta oven pielessä vaan kastemalja jossain pääalttarin lähettyvillä tai sille erikoisesti varatussa nurkkauksessa tai sivukappelissa. Katollisissa kirkoissa lapset kastetaan perinteisesti erityisesti sitä varten rakennetuissa battisteroissa, jollainen löytyy Roomasta San Giovanni Lateranon basilikan luota ja se on nimeltään San Giovanni in Fonte. Firenzen Battistero San Giovanni on aivan erikoisen kaunis. Katollisilla on siis tapana kastaa kaikki saman kylän tai kaupungin lapset samassa Battisterossa. Jos sellaista ei ole niin siinä tapauksessa kasteen voi pitää kirkossakin, mieluiten Pyhälle Johannes Kastajalle pyhitetyssä kirkossa. San Giovanni Battista italian kielellä. Kastemalja on italiaksi fonte battesimale.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti