tiistai 6. joulukuuta 2016

Sankt Tomas kyrka


 Sankt Tomas'in  kirkko/Pyhän Tuomaksen kirkko, Vällingby Centrum

Tämä ei ole katollinen kirkko vaikka nimestä päätellen voisi sitä ollakin. Lundin kaupungista löytyy saman niminen katollinen kirkko.

Yksi Tukholman tunnetuimmista arkkitehdeistä Peter Celsing suunnitteli tämän kirkon ja se vihittiin käyttöön vuonna 1960

Vuonna 2010 vietettiin kirkon 50-vuotisjuhlia ja silloin kirkko sai uutta alttariasettelua, uusia valaistuksia ja uudet tuolit.



Vällinbyn centrum on kansainvälisestikin tunnettu arkkitehtuuristaan.  Joten Vällinbyn kesksuatane i voinut rakentaa minkälaista thaansa kirkkorakennsuta vaan sen olis ovittav ympäristöönsä. Centrum avattiin vuonna 1954 ja se on varovaisesti uuskorjattu ja kunnostettu. Vuodesta 2008 Vällingby centrum sai nimekseen Vällingby City. Vällingby tuli olemaan ns ABC-kaupunki, jossa A tarkoitti työtä, B asuntoa ja C centrumia. Siis työpikka, asunto ja ostoskeskus lähekkäin.



 Vällingby 50-luvulla

Vällingby Centrum fontäner.jpg

 Vällingby 50-luvulla

Alunperin oli nimittäin tarkoitus luoda tänne Vällingby'hyn Tukholman uusi keskus, Stockholm City. Vällingby siihen aikaan tuntui sijaitsevan tosi kaukana Tukholman keskustasta. Nykyään koko se välimatka on tiheään rakennettua aluetta. Idea oli aivan uusi Euroopassa rakentaa uusi kaupungin keskus "vihreälle niitylle" kaupungin ulkopuolelle.








 Kirkko on suunniteltu luostarin tyylin mukaan. Kirkolla on jopa oma sisäpihakin.






Tämä iso kastemalja tai kasteallas rakennettiin kirkkoon myöhemmin uuskorjausten ajalla.


 Takaseinälle saatiin suuri seinävaate, sekin uuskorjausten ajalla


Pääalttari sai myöhemmin  Bror Hjortin valmistaman krusifiksin



 Kirkon tuolit ovat myös uudet





Helsingborgstegel/Helsingsborgin tiilikivet ovat valmistettu Helsingborgin Ångtegelbruk'issa. Tiilikivet oavt eri värivivahteisia ruskesta punertavanruskeaan. Kaikista tykätyin väri on tummappunaruskea joka on poltettu tummemmaksi. Tätä on myös kutsuttu persategel'iksi ja se oli erittäin suosittu rakennusmateriaali vuosisadan vaihteessa.

Alkuun persategelia käytettin vain suurissa monumentaalisissa rakennuksissa, kansallisromattisen arkkitehtuurin rinnalla ja tukena. Tiilestä tuli erittäin suosittu ja sitä on myöhemmin käytetty kaikenlaisissa rakennuksissa ja varsinkin 20-luvun klassisismi tyylisissä rakennuksissa. Persategel symbolisoi ruotsalaista kansallishenkeä ja -tunnetta, maltillisuutta, vakautta, yksimielisyyttä ja johdonmukaisuutta.

Sankt Tomas kyrka interiör 02.JPG

Åke Axelsson suunniiteli kirkkoon tuolit, jotka valmisti Gärsnäs AB.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti