tiistai 6. joulukuuta 2016

Bulleboden konditoria ja Urban Deli



Bulleboden, Parmmätargatan 7, Hantverkargatanin risteyksessä, Kungsholmenilla

Avoinna:

 tiistaista lauantaihin kello 7.30-17.00,
 paitsi launantaisin kello 10-16.


Bollebodeniin on pitkä jono jo kello seitsemän aikaan aamulla. Tänne tullaan voileipien takia aamiaiselle. Heidän omatekoista tuoretta leipää ei voita mikään.

Suomalaisella ruisleivällä on erittäin hyvä maine Tukholmassa. Lääkärit ja sairaanhoitajat suosittelevat syömään sitä. Vaikka eipä silti, tanskalaiset osaa myös leipoa ruisleipää ja tanskalainen leipä ei ole yhtä hapanta kuin suomalaien, joten useamman vatsa kestää sen parmmin. Suomalaisen ruisleivän makua ei kyllä voita mikään muu leipä missään muussa maassa. Roomasta löysin yhden ruisleipäsortin, jonka nimeä en enää muista. Valmiiksi pakattuja ruisleipäsiivuja ja ne kyllä maistuivat erinomaisilta.


Tuo kuvassa oleva suomalainen ruisleipä on kyllä kallis verrattuna mitä leipä maksaa ruokakaupoissa.Tuo kuvassa oleva leipä on melko iso kylläkin ja kuulema mailman parasta leipää. Tukholmalaiset ostavat mieluiten leipänsä konditoriasta. Ruokakaupasta saa leivät pakattuina, tai myymälässä leivottuina, mutta jotka eivät ole kovinkaan terveellistä syötävää. 

Ruotsalaiset ovat omineet italialaisen leipätrendin. Leivotaan ns surdegslimpa, joka leivotaan hapatetusta leivänjuuresta. En tiedä kuinka tuo sanotaan suomeksi...Ei se sen terveellisenpää ole, mutta maukkaanpaa. 

Vehnäjauhot on meillä täysin pannsssa, sillä mikään ei kohota verensokeria niin paljon kuin vehnäjauhot. No jaa sokeri tietysti mutta tavallista sokeriakaan ei meillä syödä vaan pelkästään steviasokeria.

Käyn mielelläni kahviloissa mutta syön yleensä vain salaatteja tai kahvin kanssa ruisleipää. En ole koskaan ollut mikään makean ystävä, mutta jäätelö on intohimoni. Harmi vaan että sekin sisältää sokeria. On olemassa yksi jäätelösortti, jossa ei ole sokeria, mutta se maksaa. Yksi desilitra maksaa noin 5 €.


Bolleboden konditoria sijaitsee siis Kungsholmenin saarella, Kungsholmenin kirkon tontin kulmauksessa. Hantverkargatania kävellessä heti kirkon jälkeisellä poikkikadulla. Kungsholmenilla on ehkä Tukholmnan mukavimmat puodit, kahvilat ja leipomot. Samoin Vasastanissa. 



Lounastarjoukset juuri määrättynä keskiviikkona. Noihin hintoihin sisältyy aina kahvi tai tee ja leipä tai korppu, kuten Tukholmassa on tapana lounasruokien yhteydessä.


Kungsholmenilla sijaitsee myös useita Tukhoman suosituimpia ravintoloita. Verrattuna Södermalmiin niin täällä Kungsholmenilla ei ole kepabia ja hampurilaisia ja pikakahvia joka kadun kulmassa, niin kuin Söderillä, vaan täällä on aitoja perinteisiä liikkeitä, myymälöitä ja perinteisä konditorioita, joissa kahvi maistuu ja leipä tuoksuu.

Hantverkargatanin vastapäisessä kadunkulmassa sijaitsee ravintola nimeltä Panini, hakuruoka-kauppa ja leipomo. Avoinna viitenä päivänä viikossa, ei lauantaina ja sunnuntaina, kello 7-18. 

Tukholmassa on 28 Panini myymälää ja uusia syntyy kaiken aikaa. Täällä valmistetaan ruoka viimeisen päälle. Ei mitään pikasotkuja vaan huolellla tehtyä kortitekoista ruokaa. Panini toimittaa tilauksesta ruokaa ympäri Tukholmaa. Heillä on tuoreen leivän lisäksi salaatteja ja muita kevyen puoleisia kansainvälisiä ruokalajeja. 


Paninin ideana on ostaa kotimatkalla päivällinen, jonka saa kätevässä laatikossa. Nyt on useammat elintarvikemyymälät myös alkaneet myymään näitä ruokaboxeja. Päivällinen kahdelle hengelle.


Mahtavampia voiliepiä ei löydy mistään muualta


Hantverkargatanin puolella sijaitsee myymälä/kahvila nimeltä Hantverkargatan 9. Tästä olen jo maininnut aikaisemminkin. Tämä on myymälä josta voi ostaa valmista ruokaa mukaansa, mahtavia voileipiä, salaatteja ja maukkaita ruokalajeja. Omistaja on ahvenanmaalainen,  kuulema. 


 Vesi tulee kielelle jo katsellessa 

Modernit nuoremmat tukholmalaiset syövät aamiaisensa lähikahvilassa ihan niin kuin Roomassakin. Roomalaiset tyytyvät kahviin ja cornettoon, kun tukholmalaiset syövät aina mahtavan voileivän, juovat tuoremehua, syövät viiliä  tai youghurttia ja juovat suuren kupin kahvia päälle. Ruotsissa ei ole piimää vaan viiliä/fil, jota syödään lusikalla, mutta minä juon sen lasista tai mukista suomalaiseen tapaan. Mutta ruotsalainen viili on hyvää, todellakin. 

Ennen vanhaan moni söi mysliä viilinsä päällä, mutta myslin syönti on lopahtanut koska se ei ole "trendikkään" terveellistä. Jotkut ripauttavat sen sijaan kaurahiutaleita ja marjoja viilinsä päälle. 

Ja totta vie, tukholmalaiset ovat erittäin innokkaita syömään terveellisesti. Tukholmassa on ilo mennä ruokakauppaan, sillä sieltä löytyy terveellistä ruokaa nykyään ja se sopii minulle aivan mainiosti. Melkein kaikki alkaa olla luomua Ruotsissa. Sokeria on alettu vähentämään huommattavasti ruuissa. Lihansyönti alkaa tehdä loppuaan. Saahan sitä joskus, kerran viikossa, syödä kahvileipää, mutta kunhan ei ota sitä tavaksi popsia joka päivä tai syödä sitä välipalaksi. Harvempi tukholmalainen pystyy vastustamaan kanelbulle/kanelipullaa.


Tuossa taulussa lukee että täällä on töissä lesboja, musliimeja, kurdeja, homoja, juutalaisia, afrikkalaisia, aasilaisia, sevennejä ja monia muita ja se toimii erittäin hyvin.

Monen mielestä parhaan ja monipuolisimman aamiaisbuffeen kello 7.00-10.30 löytää Urban Deli'stä, Sveavägen 44. Käykää ihmeessä tutustumassa tähän erikoiseen hotelli+ravitola+kahvila kompleksiin! Tämä on yllätyksiä täynnä. Tosi mielenkiintoinen paikka aivan keskellä kaupunkia. Tämä on uutta modernia ja innovatiivista suunnittelua. Urban Delillä on hotelli samassa yhteydessä. Hotelli sijaitsee Urban Delin myymälän, ravintolan, baarin, kauppahallin, lougen, kahvilan ja ruokakaupan alla. Hotellista voi nousta suoraan myymälään.  Kesällä hotelilla on myös kattoterassi käytettävissä.  


Urban Deli on ruokamekka numero uno! Urban Deli löytyy kahdeksasta muustakin paikasta Tukholmassa, mutta niissä muissa ei ole hotellia.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti