tiistai 6. joulukuuta 2016

Ekebyhov


Ekebyhovs slott, fasad mot syd.

Ekebyhov slott, Ekebyhovin linna, Ekerön saari, Björkuddsvägen 107

Kartanon rakennutti Klas Horn af Björneborg 1600-luvulla. Hornit olivat suomalais-ruotsalaista aatelissukua. Suku tunnettiin jo 1300-luvulla. Suvun eisisä syntyi Joensuun kartanossa, ruotsiksi Åminne herrgård. Joensuun kartano on ulkmuodoltaan hyvin samannäköinen kuin Ekebyhovin linna.

Klas Horn oli virkamies, valtionneuvos ja maaherra. Ekebyhovin linnan yhteydessä sijaitsi myös Hovgården ja Gällstan kartanot, jotka Klas Horn myös omisti. Alkuperäisestä linnasta ei kuitenkaan ole paljoakaan jäljellä. Nykyinen linna on 1670-luvulta ja sen rakennutti kreivi Carl Gustaf Wrangel, joka sai marsalkan arvonimen sotatoimistaan. Wrangelin suku oli ikivanhaa tanskalsita baroonisukua ja heillä oli kaksi muutakin linnaa, Skogsloster Uppsalssa ja Gripenberg Tranåsissa, sekä palatsi Tukholmassa.



 Ekebyhovin linna vuonna 1870

Wrangelien jälkeen linnan omisti useampi suku lyhyemmän ajan. Kansallineuvos Albrecht Ihre osti linnan 1700-luvulla. Ihren poika vuorostaan perusti tiluksille kasvipuutarhan, jossa oli 40000 hedelmäpuuta. 

Suuri pyökkimetsä istutettiin 1800-luvulla linnan taakse. Hedelmäpuutarhasta myytiin hedelmäpuita ympäri Ruotsia ja Suomea.

Vuonna 1980 osti Ekerön kunta linnan ja puutarhan. Arkkitehti Ove Hidemark sai tehtäväkseen uuskorjata linnan.Ekerön kunta käyttää linnaa konferensseihin ja kulttuuritapahtumiin. Puutarhassa on nykyyän hedelmäpuiden geenipankki.

Bussilla Brommaplanin metroasemalta Ekeröön Ekvägenin pysäkille, ja siitä noin 15 minuutin kävely Ekebyhovin linnaan.




 Pyökkimetsä syksyllä






Maanantaista perjantaihin tarjoillaan lounasbuffee kello 11.00-13.00. Täällä on usein jazzia perjantai-iltaisin ja muutakin ohjelmaa ja tapahtumia silloin tällöin. Ekerössä asuvat käyvät täällä viikonloppuisin ja kesäiltasin virkistäymässä. Taidetta, käsitöitä, teatteria, musiikkia ja ties mitä on tarjolla. Joskus järjestetään kirpputorikin. Launantaisin ja sunnuntaisin on linnan kahvila avoinna kello 12-16. Joulukussa ei tarjoilla lounasta, vaan joulupöytä on katettu määrättyinä päivinä ja iltoina.

 Facebook!










Ekebyhovs slott 03.jpg

Ekebyhov October 2015 01.jpg



 Tänne voi aivan hyvin tulla omien eväittensäkin kanssa






 Slalom mäki





Ekeby

hovs kyrka

Ekebyhovs kyrka, Björkuddsvägen 2, Ekerö

 Avoinna:
 maanantaista perjantaihin kello 9-16
Jumalanpalvelukset keskivikkoisin kello 19 ja sunntaisin  kello 16
Brommplanin metroasemalta bussit 177, 301, 302, 305, 311 ja 312  jää pois kyydistä Ekvägenin psyäkillä. Tämä on hieman erikoinen kirkko. Tämän kirkon takia ei kannata mielestäni lähteä tänne. Mutta ohimennen voi pistäytyä,

Ekebyhovskyrkan May 2015.jpg




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti