tiistai 16. toukokuuta 2017

Malmviks gård ja Wallenbergit


Malmviks gård/Mlamvikin kartano, Lindö, Ekerö

Marcus Laurentius Wallenberg syntyi vuonna 1864 täällä Malmvikin kartanossa Lindön saarella, joka on oikeastaan osa Lövön saarta, Ekerön kunnassa. Hän kuoli myös täällä vuonna 1943. Hän oli ensimmäinen kuuluisista Wallenbergien herroista. Hän oli yritys- ja pankinjohtaja. Hänen isänsä André Oscar oli perustanut pankin vuonna 1896 nimeltä Stockholms Enskilda bank, SEB. 

Vuonna 1971 pankki liitettiin Wallenbergin firmaan nimeltä Providentia ja joka sitten myöhemmin liitettiin nykyiseen Wallenbergien sijoitusfirmaan nimeltä Investor. Vuonna 1971 lyötiin SEB yhteen Skandinaviska Bankenin kanssa. Pankki antoi aivan alkuunsa lainaa yli 80 miljoonan kruunun edestä valtiolle, kunnille, teollisuudelle ja rautateille.


Kuvassa Wallenbergien sukuhauta Linköpingissä

Marcus Wallenberg 1744-1833 toimi piispana Linköpingissä. Hän oli myös kirjailija. Linköping kuuluu Ruotsin vanhimpien historiallisten kaupunkien joukkoon, joka oli jo varhaisessa vaiheessa tärkeä uskonnollinen keskus. Pyhän Pietarin kadun varrella seisoo Linköpingin linna ja Linköpingin tuomiokirkko vastatusten. Tuomiokirkko rakennettiin jo aikaisin 1000-luvulla. Moderni Linköping on myös yksi Ruotsin suurimmista kaupungeista.

Investor on ns "maktbolag", joka sijoittaa varojaan toisiin osakeyhtiöihin, suuriin firmoihin kuten ABB, Atlas Copco, Astra Zenega, SEB, Stora Enso, Wärtsilä, Grand Hotel, Aleris, Ericcson, Mölnlycke, Husqvarna, EQT, SKF, Saab, Permobil... 

Wallenbergit omistavat myös Handeslhögskolan/Kauppakorkeakoulun. Investor on Ruotsin ehdottomasti suurin, rikkain ja mahtavin investointifirma, jonka börssinoteerattu markkina-arvo on noin kolme kertaa suurempi kuin toiseksi suurimman Handelsbankenin sijoitusfirma Industrivärden AB. Ruotsin kolmanneksi suurin sijoitusfirma on Kinnevik AB, Investement AB, jonka markkina-arvo börssissä on vain noin neljännes Wallenbergien Investorista.


Skandinaviska Enskilda Banken/SEB:n pankkipalatsi, SEB:n pääkonttori, Kungsträdgårdsgatan 8. Muut kaksi konttoria sijaitsevat Hästskon 12 ja Bankhus 90.

Marcuksen lapset Jakob, Marcus ja Ebba jatkoivat isänsä jäljillä. Jakob perusti vanhempiensa muistoksi säätiön, Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond. Myöhemmin Wallenbergit ovat perutaneet kaksi muutakin säätiötä. Säätiön tarkoitus on tukea ruotsalaista tieteellistä tutkimusta.


Marcus Wallenbergin hauta Wallenbergien mausoleumissa täällä Lövön saarella, lähellä Malmvikin kartanoa.

Huom! Suvussa on ollut ties kuinka monta Marcus nimistä herraa. 

Häradshövding/kihlakunnantuomari Marcus Wallenberg toimi puheenjohtajana kihlakunnanoikeudessa, samalla tavalla kuin porimestari kaupungeissa. Vuonna 1971 kuntareformin aikaan lakkautettiin tämä vanha systeemi ja tilalle tuli tingsrätten/käräjäoikeus. Porimestareita oli Ruotsissa vuosien 1288-1971 välisenä aikana. Vuoden 1971 kuntareformin myötä mullistettiin koko vanha systeemi ja tilalle tuli modernimpi.


Edesmennyt Peter Wallenberg asui täällä Brevikin kartanossa, Värmdö'ssä. Peter kuoli vuonna 2015 ja hänen vanhin poikansa Jakob peri kartanon. Mutta hän ei perinyt irtaimistoa, taidetta, huonekaluja ja muuta vastaavaa. Eipä silti, Wallenbergit omistaa varmaan ainakin kymmenisen kiinteistöä Suur-Tukholman alueella. 


Peter Wallenberg 1926-2015

 Peter oli itsemurhan tehneen veljensä Marcin nuorempi veli.

Peter Wallenberg oli testamenttinsä mukaan yhden miljardin arvoinen, jos nyt niin voi sanoa. Maatilan hinta on noin 54 miljoonaa kr ja kuolinpesä oli arvioltaan 746 miljonaa kr. Peter Wallenbergillä oli sievoinen summa myös pankissa, noin 58 miljonaa kr ja kaiken kukkuraksi hänellä oli myös muitten firmojen osakkeita  20 miljonaan kruunun edestä. Peter omisti myös autoja ja moottori- ja purjeveneitä noin 2 miljonaan kruunun edestä. Tyttärelleen Andrea Gardetille hän testamenttasi 40 miljoonaa. Tytär asuu Sveitsissä, eikä hän osallistu suvun firmaan lainkaan. Kuusitoista henkilöä Peterin läheisiä sai myös perintöä, kuten sihteeri joka sai 10 miljoonaa ja reseptionisti joka sai 10 000 kruunua.


Veljekset Jakob, Marcus ja Peter Jr jakavat yhteisen työhuoneen. Heidän apunaan on noin 30 suvun jäsentä, jo seitsemännessä sukupolvessa, jotka ovat töissä firmassa opettelemassa kuinka firmaa hoidetaan.

Wallenbergin suku on erittäin tunnettu suku, vaikka he eivät tee itsestään minkäänlaista lukua. Heitä ei nää koskaan missään julkisissa juhlissa tai menoissa. Heistä ei koskaan kirjoiteta mediassa. Ei ole juoruttavaa, eikä skandaaleja. He elävät omaa sisäänpäinkääntynyttä elämäänsä tavaten joitakin läheisimpiä ystäviään. Se tiedetään että Wallenbergin suvun päähenkilöt, miehet ja naiset, tekevät ahkerasti töitä. Koskaan ei kenelläkään ole ollut mitään moittimista suvun jäsenistä. 

Mutta kuvitelkaa että he tekevät kaikkkensa ruotsalaisen yhteiskunnan hyväksi. He vaikuttavat laajoilla yhteiskunnan alueilla ja heidän ansiostaan hyvin moni ruotsalainen on jo useammassa sukupolvessa saanut töitä ja hyvän elintason. Wallenbergit satsaavat paljon lääketieteelliseen tutkimukseen, he omistaa osake-enemmistön Aleris nimisessä sairaala- ja terveydenhuolto ketjussa, lääketehdas Astra Zenecassa ja omistavat kokonaisen ekäkeläiskotiketjun.

Edellä manittujen lisäksi suvulla on osake-enemmistö monessa suuressa firmassa (tai he omistavat firmat) ABB, Patricia Industries, Atlas Copco, Breivik Skog, Braun Abity, Elektrolux, EQT, Ericsson, Grand Hotel, Husqvarna, Höganäs, Laborie, Mölnlycke, Nasdaq, NEFAB, permobil, Saab, SAS, SKF, Sobi, Stora Enso, Wärtsilä, televisioyhtiö 3...

Suvun pääasiallinen yhteiskuntaa tukeva toiminta koskee Wallenbergsäätiöitä, Investor nimistä investointifrimaa sekä FAM ja SEB.

Wallenbergstiftelserna on joukko säätiöitä, jotka on perustettu yhteiskunnan hyväksi ja eduksi. Tämä on oikeastaan melko uskomatonta että yksi suku panee niin paljon varojaan yhteiskunnan hyväksi. Voi siis vain kysyä, että mitä Ruotsi olisi ilman Wallenbergeja. Ruotsissa on useita muitakin sukuja jotka sijoittavat varojaan yhteiskunnallisiin kohteisiin. Toisaalta ruotsalaiset eivät ole itsekästä ja omahyväistä väkeä, päinvastoin. Hyväntekeväisyyteen kerätään Ruotsissa viikkoittain kymmeniä miljoonia. Eikä siis ihme että Ruotsi on hyvinvointivaltio jossa rikkaatkin ovat suuressa määrin mukana, jotta ei kaikki jää valtion niskoille. 

Wallenebrgin suku kontrolloi firmoja joiden yhteinen tuotto on noin 2000 miljardia krunnua vuosittain, siis noin puolet Ruotsin bruttokansantuotteesta. Se on valtavan suuri summa.

Wallenbergin suvun omat kotisivut.

Raoul Wallenbergistä kerroin hieman Lidingön yhteydessä. USA:n Kongressi jakoi vuonna 2014 amerikkalaisen kongressin kultamitallin Raoul Wallenbergille hänen ansioistaan juutalaisten avustamisesa toisessa maailmansodassa. Täällä lisää hänestä.


Tuo pieni saari Lövön ja Ekerön välissä on nimeltään Lindö, jossa Malmvikin kartano sijaitsee. Ekerövägen on nimeltään tuo tie joka kulkee Lövön saarelta Ekerön saarelle Lindön lävitse ja sen vieressä kulkee pätkä tietä, jonka nimi on Wallenbergin Allé. Wallenbergit omistavat koko Lindön saaren. 


Brommaplanin metorasemalle ja siitä esimerksi bussilla 312. Kartanoon ei pääse sisään mutta voi käydä ainakin Wallenbergin mausoleumissa, joka sijaitsee lähellä bssipysäkkiä, vasemmalla puolella autotietä. Samalla voi käydä Drottningholmin linnassa ja sen erittäin kauniissa puistossa. Tai vaikka Birka'ssa ja Adelsö'ssä.

Muistutan tässä vielä että Ruotsin kuningas ja kuningatar asuvat Lövön saarella Drottningholmin linnassa, tuossa viereisellä saarella.


Malmviks gård

Kartanosta ei ole montakan valokuvaa koska se on ollut erittäin privaatti asuinkartano. Wallenbergit ovat aina eläneet omissa oloissaan. Kartano on 1300-luvulta ja se on ollut 1600-luvulta lähtien säteri, rälssikartano. Wallenbergit omistavat koko Lidön saaren, jolla 35 rakennusta. Mutta saarella saa liikkua ja saaren lävitse kulkee aivan tavallinen valtatie, jota pitkin kulkee bussitkin. Saaren tilukset omistaa Marcus ja Amalia Wallenbergin muistosäätiö. Tämä säätiö on suurin Wallenbergien säätiöistä ja sen pääsijaisena tarkoituksena on kustantaa ruotsalaista tiedetutkintoa.

Kartnoan päärakennus rakennettiin uuteen renessanssin tyyllin 1800-luvulla. Samaan aikaan Wallenbergit ostivat tilukset. Vuonna 1963 arkkitehti Ragnar Hjort sai tehtäväkseen palauttaa kartanon 1700-luvun tyyli. Kartanoa jatkettiin samalla. Kartanoa on muunneltu ja korjailtu monen monta kertaa. Vähän sieltä ja vähän täältä. 

Marcus ja Amalia Wallenbergin poika Jakob sai periä kartanon. Hän ei saanut perillisiä, joten hän adoptoi Peder Seger nimisen pojan, joka sai sukunimekseen Wallenberg. Peder oli kolme kertaa avioliitossa, joista hän sai yhteensä kahdeksan lasta. Mutta Peder ei saanut ottaa päämiehen virkaa suvun firmassa vaan sen sai Jakobin veli Marcus. Hän avioitui Marianne De Geer-Leyfstan kanssa, joka oli hyvin korkea-arvoista aatelista sukua. 

Marianne ehti olla sitä ennen naimisissa kreivi Carl Bernadotte af Wisborgin kanssa. He saivat neljä lasta. Mariannen avioliiton myötä perimänsä erittäin suuri ja kallisarvoinen kartano Frötuna gård tiluksineen joutui Bernadotte af Wisborgin suvulle. Bernadotte af Wisbrogin suku on tekaistu aatelissuku, jossa miespuoliset Bernadotten suvun jäsenet saavat kreivin aatelistittelin. Nämä herrat eivät ole kuninkaallisia, vaan heidät sen sijaan on aateloitu. He ovat menneet naimisiin ei-ruhtinaallisten naishenkilöiden kanssa ja siksi menettänet kuninkaalliset tittelinsä. On sovittu että Luxenburgin herttuaskunta jakaa nämä kreivitittelit, koska Ruotsissa ei enää voi ketään aateloida. Joten nämä kreivit ovat luxenburgilaisia aatelisia. Prinssi Oscar Bernadotte oli ensimmäinen, joka sai tämän aatelistittelin vuonna 1892. Mutta tästä lisää joskus toisten...

Jakob Wallenberg sai kaksi poikaa, Peder ja Marc sekä tyttären Amalia. Marc oli kaksi vuotta veljeään Pederiä vanhempi, ja siksi hän sai kantaa päävastuun suvun firmasta ja säätiöistä. Mutta isä Jakob eli ja pystyi seuraamaan poikansa edesottamuksia. Paine oli kaiketi kova, joten Marc hävisi vuonna 1971 ja hänet löydettiin Huddingesta Orlången järvestä kuolleena. Hän oli ampunut itsensä hirvihaulikolla. Isä Marcus sanoi että Marc oli ollut kauan vilustunut eikä lääkkeet auttaneet. Toiset kertoivat että hän olisi ollut syvästi masentunut.

Marc'in veli Peter sai ottaa vastuun Wallenbergin imperiumista yhdessä isän veljen Jakobin kanssa. Peter oli jo auttanut ja tukenut veljeään, joten mikään ei ollut hänelle uutta. Hän oli useamman kerran avioliitossa, joista hän sai kaksi poikaa ja kaksi tytärtä. Peter kuoli vuonna 2015 ja hänen vanhin poikansa Jakob sai vastuutehtävät. Peter taas puolestaan on rallikuski, mutta istuu myös sukufirmassa. Marcin poika Marcus istuu myös Wallenbergin sukufirmassa nykyään, samoin Marcin veli Jakob.

Vuonna 1993 poliisit ottivat kiinni Peter Wallenbergin Värmdön kartanon ruohomatolta neljä ukrainalais-venäläistä. Heillä oli venäläisen armeijan sukellusvehkeitä, väärennetyt passit, käsiaseita ja granaatteja.

Poliisikuulusteluissa miehet kertoivat että heidän piti piiloittautua Slussenilla kallioluolaan, josta johti kulkuväylä merelle. Ruotsin armeija alkoi ihmetellä että kuinka nämä miehet tietävät Ruotsin armeijan salaisesta kallioluolasta. Kun asiaa tutkittiin niin saatiin selvlle että venäläisillä oli salaisia karttoja seitsemästätoisesta ruotsalaisesta kaupungista ja niissä sijaitsevista armeijan salaisista paikoista. Ruotsissa on tavattu venäläisiä kuorma-autoja näillä salaisilla alueilla ja venäläisiä taulunmyyjiä. Ruotsiin on myös hakenut monet venäläiset politikot turvapaikkaa, mahdolliset venäläset sukellusveneet ympäri Ruotsin rannikkoa, merkillisiä tuntemattomia sukellusmiehiä rannikoilla...Yhteen kysymykseen ei ole annettu julkista vastausta. Kuinka ollakaan, niin nämä miehet tavattiin Wallenbergin kartanon ruohikolta?


Veljekset Jakob ja Peter Junior sekä serkku Marcus, nykyiset Wallenbrgin johtomiehet. 

Ensimmäisen kerran Wallenbergin suvun satavuotisessa historiassa johtaa firmaa kolme miestä yhdessä. He omistavat Investorin, joka on noin 200 miljardin kruunun arvoinen.


Wallenbergien uusi valtakartta


Talvinen valokuva Ekerövägenin varrelta. Vasemalla kulkee valtatie nimeltä Ekerövägen, oikealla kulkee Walenbergin allé,  joka lähtee oikeastaan valtatien vasemalta puolelta ja kulkee sen oikealle puolelle juuri tässä kuvassa näkyvässä kohdassa. Bussipysäkki nimeltä Lindö Lada sijaitsee tuossa puiden takana. Seuraavan pysäkin nimi on Malmvik. Mausoelumi sijaitsee näitten pysäkkien puolessa välissä. Kuvassa taustalla näkyy Wallenbergin suvun mausoleumi, joka sijaitsee tuon pienen kukkulan päällä puitten varjossa. Ekerövägeniltä kulkee kapea Sypressien reunustama tie kukkulan eteen ja siitä on portaat ylös hautamuistomerkeille. Alenpana kerron lisää mausoleumista.



Knut Agathon Wallengerg 1853-1938

Knut syntyi ja kuoli Tukholmassa. Hänen isänsä André Oscar Wallenberg oli ruotsalainen pankkimies, merivoimien upseeri ja eduskuntamies. Hän syntyi kauniissa ja vauraassa Linköpingin kauppalassa. Vuonna 1856 André muutti Tukholmaan ja perusti Skandinaviska Enskilda Bankenin, joka on Wallenbergien omistuksessa vieläkin. André haudattiin Wallenbergien suurelle tontille Malvikin kartanossa Ekerössä, josta tuli sittemmin Wallenbergien ulkoilma mausoleumi. 

Andrén isä oli nimeltään Marcus Wallenberg joka oli piispa ja kirjailija. André oli myös Jakob Wallenbergin veljen poika. 

André Wallenberg sai viisi poikaa Knut, Gustav, Osacr, Axel ja Marcus, ja joista Knut oli se Wallenbergin suvun jäsen joka kokosi valtavat omaisuudet suvulle ja hän rakennuutti asuinalueita, hotelleja, puutarhakaupunginosia, kirkkoja ja kouluja...Knut perusti Wallenbergin imperiumin. Gustavista tuli diplomaatti ja hän muutti Turkkiin. Oscar toimi tirehtöörinä ja kapteenina. Osacr syntyi ja kasvoi Sirishov'issa, Djurgårdenin saarellla.

Axelista tuli liikemies ja diplomaatti. 


 Sirishov, Täcka Udden, Rosendalsvägen 25-27, Djurgården

Djurgårdenin saari oli alunperin nimeltään Valdemarsö, joka sai melko varmasti nimesä siitä että niin Ruotsissa kuin Tanskassakin oli ollut Valdemar niminen kuningas. Kuninags Gustav II:n ylikamariherra Sten Abraham Piper omisti Sirishovin 1700-luvulla. Hän antoi rakennukselle nimen Sirishov oman koiransa mukaan, jonka nimi oli Siri. Piperien jälkeen kuningas Karl XIV Johan antoi Sirishovin "miesystävälleen" kreivi Magnus Brahe'lle asunnoksi. Brahet ovat Ruotsin aatelissuvuista numero 1. Kuningas Karl XiV Johan oli ensimmäinen Bernadotte suvun kuningas Ruotsissa. Hän syntyi Pau nimisessä kylässä etelä Ranskassa.

Valtionmarsalkka ja kreivi Nils Gyldenstolpe sai myös aikansa asua Sirishovissa kunnes Wallenbergit ostivat rakennuksen vuonna 1866. Wallenbergit ovat ajan saatossa rakennuttaneet lisää ja korjailleet rakennusta. Kerrotaan että Wallenbergien omistama Investor firma käyttää rakennusta edustustehtäviin.


Sirishov


Wallenbergska huset, Villagatan 4, Östermalm. Axel Wallenberg omisti tämän rakennuksen.Villagatanin varrella asuu vain erittäin rikkaita henkilöitä.


Wallenbergien vanha asuinrakennus, Solsidan, Saltsjöbaden
He omistivat vielä reilu vuosi sitten Grand Hotellin Saltsjöbadenissa. Hotellin omistaa nykyän jokin rikas sheikki Arabi Emiraatista. Mutta kaupungissa sijaitsevan Grand Hotellin omistaa Wallenbergit vieläkin.

Marcus Wallenberg toimi pankinjohtajana ja liikemiehenä. Marcus kuoli vuonna 1943 Malmvikin kartanossa.


Tämä upea huvila Djursholm'issa oli vielä äskettäin Wallenbergien mutta se on nyt myyty.


Villa Parkudden on alunperin prinssi Carl Bernadotten ja prinsessa Ingeborgin asunto. Ingeborg oli Tanskan ja Ruotsin prinsessa, Tanskan kuninkaan Fredrik VIII:n ja kuingatar Lousen tytär. Ingeborg avioitui äitinsä serkun kanssa, edellämainitun prinssi Carlin kanssa, joka oli Oskar II:n kolmas poika syntymäjärjestyksessä. Nimittäin Ingeborgin äiti oli Ruotsin ja Norjan prinsessa ja kruununprinsessa, ja myöhemmin Tanskan kuningatar.

Mutta myöhemmin täällä on asunut Ruth Wallenberg miehensä Carl von Essenin kanssa. Ruth Wallenberg oli statsfru, eräänlainen hovidaami kuningas Gustav V:n ja kuningatar Victorian hovissa. Kerroin vastikään kuningatar Victorian rakkausuhteesta Axel Munthen kanssa ja San Michelestä Rooman blogissani. Kuningatar Victoria ei oleskellut pitkiä aikoja Tukholmassa, joten kuningas tarvitsi hovidaamin. Kuningas ei kuitenkaan ollut kiinnostunut naisista vaan hän suosi nuoria miehiä. Mutta daami on mukava kuinkaallakin olla lähettyvillään, jonka kanssa voi jakaa surut ja ilot ja joka tarjoilee juomia lohdutukseksi ja petaa sängyn.

Tämä huvila Parkudden on kunnostettu ja se oli aiottu prinsessa Madeleinelle ja hänen perhelleen asunnoksi, mutta useammasta syystä he asuvat kuitenin Tukholman keskustassa kuinkaallisten hevostallien yhteydessä sijaitsevassa asunnossa, silloin kun he ovat Tukholmassa. Villa Parkuddenia on myös ajateltu Prinssi Carl Philipille ja Prinsessa Sofialle asunnoksi, mutta turvallisuussyistä he eivät tule luultavasti muuttamaan sinne koskaan.

Wallenbergeillä on luonnollisestikin useita muitakin asuinrakennuksia. Heillä on jopa oma kiinteistövälityskin. Wallenbergit siis rakennuttavat uusia asuntoja ja ostavat ja myyvät käytettyjä kiinteistöjä. Aivan samalla tavalla kuin Ikeakin myy asuntoja. Ikeallakin on oma pankki, Ikano.


Malmvik 1600-luvulla


 Malmvik vuonna 1932



 Wallenbergien mausoleumi on tämä kukkula


 Malmvikin kartano kuvassa taaimmaisena

Malmviks gård 2008b.jpg

Malmvik

Malmviks gård 2008c.jpg

Malmviks gård 2008a.jpg



 Ns lusthuset




Wallenbergien mausoleumi sijaitsee Ekerövägenin eteläpuolella, noin 200 metriä ennen Ekerö Innemöbler AB. Siis jokunen sata metriä ennen kuin yksityistie kääntyy Malmvikin kartaanoon. Mausoleumiin voi kuka vaan mennä. Haudat ovat tuolla kukkulan päällä. Tuossa tienpuolessa on pieni parkkipaikkakin.


Mausoleumi


Katsoipa mausoleumikukkulaa miltä suunnalta tahaansa niin se on todellakin ihanteellinen viimeinen leposija.


Wallenberg-mausoleet tempel 2015.jpg

Malmvik 2008a.jpg

AO Wallenberg.jpg

Wallenberg-mausoleet 2015c.jpg

Jakob Oskar Wallenberg

Wallenberg-mausoleet 2015.jpg

OA Wallenberg

Wallenberg-mausoleum 2015a.jpg

Ruth von Essen, Wallenberg

Wallenberg-mausoleet 2015b.jpg

Arthur Wallenberg


Uppenbarelsekyrkan/Ilmestyskirkko Saltsjöbaden
 Tämän upean kirkon rakennutti Knut Agaton Wallenberg itselleen ja vaimolleen  Alicelle hautapaikaksi. Täällä olen kertonut kirkosta aikaisemmin.



2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen tarina ja hienoja kuvia. Kiitos.

Donna Roomassa kirjoitti...

Oleppa hyvä. Mukava kuulla että löysit jotain kiinnostavaa.