lauantai 2. tammikuuta 2021

Bromma kyrka



Bromman kirkko, Gliavägen 100, Bromma

Kirkko on avoinna kello 11-13. Jatkosta ei tiedetä... Nyt koronan ajalla saa vain 8 henkilöä olla kirkossa siällä yhtä aikaa, ja sillnkin pitää väliä toisiin.

Skånen maakunnassa sijaitsee myös kirkko nimeltä Bromma kyrka.

Bussi 117 pysähtyy Spångavägenillä.

Kirkko on ollut korjausten alla, mutta on avattu taas uudestaan.


Olen aikaisemmin kertonut Bromman alueesta ja maininnut Bromman kirkon, mutta ajattelin tehdä kirkosta oman postukase. Kirkko on oman postauksen arvoinen.

Bromma on yksi Tukkholman kunnan kaupunginosista. Bromma sijaitsee Tukholman keskustan pohjoispuolella. 


Täällä asuu noin 72 000 asukasta. Alue on rauhallinen ja idyllien, joten moni haluaa asua täällä. Tosin villat/huvilat (=omakotitalot) ovat Brommassa Tukholman alueen kalleimpia. Villa saattaa maksaa jopa noin 40 miljoonaa kruunua. Normaaali hinta noin tuosta puolet. Tänne ei juuri muuta kukaan, joka tarvitsee ottaa asuntolainaa.Villan hinta nousee, sillä hän joka tarjoaa suurimman summan saa villan. Luin kerran että Suomessa on päinvastoin. Asuntojen hinnat laskee Suomessa, koska useat tarjoaa alaspäin.

Tukholmassa on ollut niin kamala asuntopula kymmenisen vuotta, vähintäin, että vuokra-asuntoa saa jonottaa 10 vuotta. Suurtukholmassa seisoo kaikki vuokra-asuntoa haluavat samassa jonossa ja maksavat jonossa olosta joka vuosi. Hyvin harva kunta Ruotsissa omistaa vuokra-asuntoja. Se tulee liian kalliiksi kunnille omistaa ja huoltaa asuntoja, joten kaikki saa kiltisti asettua samaan jonoon. 




Alueella on runsaasti funkistaloja


Kirkko on Tukholmna vanhimpia kirkkoja, rakennettu 1100-luvulla. Kirkkoa on pidetty Tukholman vanhimpana kirkkona, vaikak s eon sijainnut heiman Tukhgolman kaupungin ulkopuoella ja Bromma liitettiin Tukholmaan vasta 1900-luvun alussa.

Kirkon ympäristössä sijaisteva asuinalue on nimeltään Bromma kyrka, ihme kyllä. Alueella sijaitsee kirkon  ja kirkkomaan lisäksi useita muita seurakunnan omistamia rakennuskia kuten parikin entistä pappilaa ja Tukhholman ensimmäinen kansakoulu, niin sanottu kirkkokoulu. 


Entien pappila, nykyään unkarilaisten talo

Näitten raknnusten lisäki tontilla sijaitsee myös jonkin verran huviloita. Kirkon lähin naapuri oli entinen Beckonbergan mielisairaala, johon on rakenettu huoneistoja. Se oli aikoinaan Euroopan suurin mielisairaala. Mutta Ruotsissa suljettiin mielisairaalat vuonna 1995. Samaan puistoon on rakennettu asuintaloja ja itse mieliesairaalassa sijatsee ykistyinen koulu nimeltä Raoul Wallenbreg skola.


Tiondeladan pappilan tontilla, Tiondradan oli lato, johon laitettiin talteen kymmenykset, jotka kaikkien seurakuntalaisten oli maksettava. Siihen aikaan aateliset kustansivat kirkkojen sisustuksesta. Näin he saivat hautapaikan kirkosta tai kirkon vierestä.

Kirkon itäisellä puolella sijaitsee Bromman lentokenttä, jota on uhattu sulkea jo kymmenet kerrat, mutta siinä se vaan on vieläkin. Lentokenttää käytetään enimmäkseen sisämaan ja EU-lentoihin.

Lähellä sijaitsee myös 1600-luvulta oleva Ulfvsundan linna, jossa asui aikoinaan sotamarsalkka Lennart Tortensson. Linna on arkkitehti Nicodemus Tessin vanhemman käsialaa suurimmalta osin. Linna toimii hotellina ja juhlahuoneistona. Linnasta olen tehnyt postauksen aikaisemmin täällä. Hieman sivummalla sijaitsee kaksi muuta linnaa, Stora Ängbyn ja Ljunglöfskan linnat.


 Bromman kirkko, Gliavägen 100

Bromman kirkko on yksi Tukholman eniten käytetyistä kirkoista. Kirkossa tapahtuu melkein päivittäin häitä, kastetilaisuuksia ja hautajaisia. Kirkko on vastikään ollut suljettu peruskorjausten takia ja nyt kirkkoon asennetaan uusia urkuja, joten kirkko on taas suljettu jonkin aikaa. 


Bromman kirkko

Kirkko on niin sanottu pyörökirkko. Kristillisen ajan alussa pyrökirkkoja rakennettiin hauta- ja kastekirkoiksi. Bromman kirkon ympärillä sijaitsee Tukholman vanhin kirkkomaa, mikä on peräsin keskiajalta. 

Pyhän haudan kirkko Jerusalemissa on myös pyörökirkko. Ruotsissa on vain kahdeksan pyörökirkko, Bromman kirkon lisäksi sijaitsee vain Solnan kirkko Suurtukholman alueella. Tukholman kupeessa sijaitsee Munsön kirkko, mikä on myös pyörökirkkkko.


Bromman kirkossa oli erityiset tilat naisille ja lapsille. Tilaa kutsuttiin suoja-alueeksi tai neitsytkammariksi. Nimittäin kirkko oli alunperin myös puolustuskirkko siltä varalta, jos sota syttyy. 
 
Kirkkoa uuskorjattiin 1480-luvulla, jolloin Albertus Pictor kisälliensä kanssa maalasi kirkon sisäseinät ja kattokupolin täyteen kalkkimaalauksia. Kirkoa ei uskalleta pitää avoinna kovinkaan usein.


Kalkkimaalaukset putsattiin viime keväänä nanokalkilla. Nano tarkoittaa miljardia. Nanoteknologia on, kun materiaalit yhdistetään nanotasolla melkein uskomattoman pienien hiukkasten kanssa. Voi yrittää kuvitella miljoonasosa millimetriä. Koska nanokalkki koostuu samasta materiaalista,  kalkista, ei ole vaaraa reaktioista eri materiaalien välillä. Kalkki on täysin yhteensopiva ja voi korvata kadonneita ja rikkoutuneita sidoksia seinässä maalausten aikana.






Kastealttarin vieressä  seisoo kaste-enkeli.







Kirkossa on runsaasti Albert Pictoriuksen kalkkimaalauksia. Pictorius on Ruotsin kuuluisin kalkkimaalari. Hänen on maalannut 1400-luvulla etenkin Mälaren järven laaksossa lukuisissa kirkoissa. Täällä olen tehnyt postukasen Albertuksesta.
























Luultavsti Tukholman vanhin kirkkomaa. Bromman kirkkoa pidetään Tukholmna vanhinpana kirkkona. Kirkko on 1160-luvulta. Alkuun kirkko toimi linnoituskirkkona. Hjärnen aatelissuku sai oman hautakappelin. Kappli on kuitenkin toisen suvun hallussa nykyään, Hjärnen suku kuuluu myös Suomen aatelistoon, mutta suku on kuollut sukupuuttoon niin Suomessa kuin Ruotsisskain, mutta sukua asuu USA:ssa.


Hjärnen suvun hautakappeli kirkon päädyssä.

Suvun kuulusimpia henkilöitä oli Urban Hjärne, joka syntyi Inkerinmaalla vuonna 1641 ja kuoli Tukholmassa vuonna 1724. Hän oli lääkäri, kirjailija ja luonnontutkija.  



Kellotapuli sijaitsee noin 200 metriä kirkosta mäen päällä. Alkuperäinen kellotapuli seisoi kirkkomaalla, mutta se oli hajoiettava koska se alkoi lahota.  

Tämä kuvassa oleva tapuili on 1600-luvulla, eikä se ole pääsyt hajomaan. . Tämä on malliltaan niin sanottu klockbock/kellopukki, mihin on lainattu mallia suomalaisesta sahapukista. LIeneekö rakennusumestari Fallerius olleen suomalainen alunperin. Fallerius ei saanut tapulia valmiiksi, sillä hänellä oli niin monta muuta rakennusprojektia meneillään. Falleriusta uhattin vankilatuomiolla jos hän ei tule rakentamaan tapulia valmiiksi.


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kaunis kirkko ja kirkon ympäristö. Kaunista ja hyvän näköistä myös Bromman alueella, ja kuvista ymmärtää miksi niin haluttu alue. Hyvää alkanutta vuotta sinulle.

Donna Roomassa kirjoitti...

Hei Jael!
Kirkko on todella söötti, mutta pieni.
Kiitos ja hyvää alknutta vuotta sinullekin!