torstai 28. heinäkuuta 2022

Vihkitilaisuus kaupungintalossa


Tässä odotellaan vihkivuoroa, tuskin kuitenkaan kaikki

Tukholman kaupungintalolla vihkiytyy vuosittain noin 2700 paria. Itse vihkiminen vie usein miten vain 5 minuuttia, mutta tähän on parasta varata silti vähintäin tunti aikaa, sillä jono saattaa mennä nopeasti eteenpäin.


Täällä olen aikaisemmin tehnyt postauksen Tukholman kaupungintalosta.



Pariskunnat sekä Ruotsista että ulkomailta tekevät vaelluksen Tukholman kaupungintalolle mennäkseen naimisiin. Italian renessanssin ja kansallisromantiikan inspiroima rakennuksen arkkitehtuuri ja tyyli tekevät kaupungintalosta suositun hääpaikan.

Täällä vihkiäistilaisuudet järjestetään joka lauantai, ja ne järjestetään yleensä Ovalissa salissa, mikä on koristeltu 1600-luvun kuvakudoksilla, tai vihkiminen voidaan suorittaa myös Kryssvalvetissa.



Normaalin taksan mukaan vihkimisen hinta on 800 kruunua.  Juhannusaattona se maksaa 1 000 kruunua parilta.

Mutta koronapandemian vuoksi kaikki häät pidetään tällä hetkellä suoraan kaupungintalon tornin alapuolella sijaitsevan Satojen holvin sisäänkäynnissä ja vain morsian ja sulhanen, hääjärjestäjä ja todistajat kaupungintalon omasta henkilökunnasta ovat sallittuja.


Ovala salen

Täällä on panoraamakuvaus salista, missä normaalioloissa pidetään vihkitilaisuudet.





Tukholman kaupungintalossa sijaitsea myös upea ravintola Stadshuskällaren, mistä voi tilata etukäteen tarjoilut ja pöydät juhlittavaksi vihkitilaisuuden jälkeen.  Ravintola on avoinna kaikille ja sisäänkäynti on suoraan Hantverkargatanilta numerosta 1.

Tämä on yksi Tukholmn vanhimmista ravintoloisa, avttu vuonna 1922.  Ravintolassa on useita erilaisia huoneita ja tiloja. Tämä on vähintäin ensiluokkainen ravintola, jopa luksusta voisi sanoa, joten tämä vaati etukäteis- pöytävarausta. 

Nyt en tiedä jos ravintola on voitu avata pandemian jälkeen, koska on kova työväenpula. Olen syönyt täällä mnta vuotta sitten Mårten gås, mikä on skånelainen perinne, joilloin syödään hanhea ja mustaasoppaa jälkiruuaksi omepiirakkaa, joka vuosi 10.marraskuuta. Tämä on ainoa ravintoa Tukholmassa, missä tätä perinnettä noudatetaan joka vuosi.

Mårten gås perinnettä juhlittiin Ranskan Toursista kotoisin olevan pyhitetyn piispan St. Martin'in muistoksi. Ruotsissa Martinista tuli Mårten. Keskiajalla Martinin viikonloppu oli yksi tärkeimmistä syyslomista. Pyhän Martinin suosikkiruokaa oli hanhi. Tapa syödä hanhia 10. marraskuuta esiintyi kaupungeissa varakkaissa perheissä 1500-luvulta lähtien. 













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti