Aikaisemmin olen kertonut Tukholman kuuluisasta Skogskyrkogådenin hautausmaasta/Metsäkirkkomaasta ja nyt aion kertoa sen vieressä sijaitsevasta Sandsborgin kirkkomaasta. Sandsborgin kirkkomaa sijaitsee Gamla Enskeden asuinalueella. Hautausmaa vihittiin käyttöön vuonna 1895, siis huomattavasti aikaisemmin kuin vieressä sijaitseva Skogskyrkogådenin hautausmaa, mikä vihittiin käyttöön vuonna 1920.
Ruotsissa nimityksillä hautausmaa ja kirkkomaa ei on nykyään juuri lainkaan eroa. Se on maku asia mitä nimitystä käyttää. Suurtukholmassa ei ole juuri lainkaan enää hautapaikkoja, jos ei ole ajoissa ostanut paikkaa aviopuolisonsa vieressä. Nykyään melkein kaikki polttohaudataan, jopa julkkiksetkin. Kirkkojen yhteydessä on eräänlaisia 'kukkapenkkejä' polttohautauksia varten, mihin saa asettaa jonkilaisen nimikyltin tai pienen puuristin ja kukkia. Useimmilla hautausmailla on isompia hautauslehtoja polttohautauksia varten.
Sandsborgin hautausmaa on 13 hektaaria laaja alue, missä on 8000 hautaa. Sandsborgin hautausmaa kuuluu tavallan yhteen Skogskyrkogårdenin kanssa, mitkä erottaa vain Sockenvägenin tie toisistaan. Sockenvägenillä kulkee bussi 161, mutta Sandsborgin hautausmaalle pääsee parhaiten metrolla, sillä hautausmaan pohjoisessa päädyssä sijaitsee metroasema nimeltä Sandsborg.
Sandsborgin kappeli oli alkuunsa paikallinen seurakuntakirkko, mutta nykyään ei seurakuntakirkkoja juuri tarvita, sillä Ruotsissa ei ole valtion kirkkoa, eikä kirkollisia palveluja monikaan tarvitse. Ruotsissa on siirrytty jo kauan sitten siviilitoimintaan. Aivan kuten Italiassakin. Ruotsi matkii monella tapaa Italiaa.
Kappeli seisoo keskellä kirkkomaan aluetta. Kappelia käytetään nykyään vain hautausseremonioihin. Kappeli on avoinna vain kesäkaudella, 1.toukokuuta-30.syyskuuta. Alunperin oli krematorio kirkon yhteydessä, mutta kun Skogskyrkogården perustettiin ja sinne rakennettin krematorio, niin krematorio täällä purettiin pois.
Sandsborg oli maatila ja majatalo nykyisessä täällä Gamla EnskedessäTukholman eteläosassa. Melkein kaikki Tukholman asuinalueet ovat saaneet nimensä alueella sijainneen maatilan kartanon mukaan. Monet Tukholman eteläiset maatilat kuitenkin kuuluivat Enskede gårdenin tilusten alaisuuteen. Loput kuuluivat Erstavikin tai Årstan kartanoiden alaisuuteen.
Enskedestä olen aikaisemmin kertonut täällä. Sandsborgin maatila antoi nimensä Sandsborgin hautausmaalle ja Sandsborgin metroasemalle sekä Sandsborgsvägenin tielle, Sandsborgin krouville ja Sandsborgsplanille/aukiolle.
Sandsborg oli yhdessä Dalenin ja Stora Gunganin kanssa yksi useista vuokratiloista, jotka kuuluivat Enskede gårdin omistukseen. Etuliite "sand-"=hiekka on peräisin hiekasta ja sorasta, aluehan on osa Tukholman harjusta, Stockholmsåsen.
Sandsborgin perustaminen mainittiin vuonna 1782 ja silloin se koostui päärakennuksesta, mökistä, talliniitystä ja useista pienemmistä ulkorakennuksista. Tila oli vanhan Dalaröön johtavan tien, nykyisen Gamla Dalarövägenin ja Tyresöön johtavan tien, nykyisen Gamla Tyresövägenin tien risteyksessä.
Täällä teiden risteyksessä oli sopiva paikka perustaa kahvila. Alueen nimi on nykyään Enskededalen ja se sijaitsee Sandsborgin hautausmaan itäpuolella.
Laaja alue haustauasmaiden takana, varsinkin Gamla Enskede, on ihastuttavaa asuinaluetta. Se on kuin oma pikkukaupunkinsa missä on rauhallista ja hiljaista. Pitänee lähteä päiväkävelylle...
2 kommenttia:
Mielenkiintoinen postaus kauniista kappelista sekå hautausmaasta. Pidän siitä että tuolla paljon vihreää, sillä se in jotain mikä yleensä puuttuu hautausmaista täällä. Kaubista viikonloppua sinulle💐
Olen täysin samaa mieltä kanssasi vihreydestä hautausmaalla.Kesäaikaan tämä Sandsborgin hautausmaa on rauhallinen ja viihtyisä oaasi, jopa piristävä tunnelma.
Lähetä kommentti