keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Muskö


Nyt ajattelin esitellä eteläistä Suur Tukholmaa. Aluetta kutsutaan myös nimellä Söäderort. Eteläisen, pohjoisen ja läntisen Suur-Tukholman historiat poikkeavat toisistaan. Suur-Tukholma jaetaan maantieteellisesti suurempiin alueisiin, joita kutsustaan nimillä Norrort, Västerort ja Söderort.

Norrut esimerkiksi käsittää Tukholman kunnan pohjoispuolella sijaitsevia Suur Tukholman alueita. Västerort on alueet jotka sijaitsevat Tukholman keskustan/Cityn läntisellä puolella. Söderort on osa Tukholman eteläisiä kuntia, siis 52 kunnan osa-aluetta. Söderort kuuluu myös isonpaan Södertörn nimiseen alueeseen, jossa on paljon metsää, isoja maatiloja, järviä, soita ja mäenkumpareita. Södertörn käsittää siis Tukholman kunnan eteläiset osat ja Suur Tukholman eteläiset kunnat.


Muskön saari

Muskö on saari joka sijaitsee Itämeressä ja kuuluu Haningen kuntaan. Keskiajalla kuului Muskön saari Häringen linnaan, joka sijaitsee mantereen puolella ja josta kerron myöhemmin lisää. Häringen linnasta on tullut varsinkin kesäaikaan Tukholman nuoremman väen juhlimis- ja kohtaamispaikka.

Muskön saari on yksi Tukholman saariston suurimpia saaria ja vähiten tunnettuja. Armeijan läsnäolo on saanut monet pysymään poissa saarelta. Mutta saari on juuri siksi saannut mystisen ja kiehtovan maineen. Sekin että tänne tullaan kolme kilometriä pitkän tunnelin kautta on kiehtonut vierailijoita. 

Häringen linna oli aikoinaan kuninkaallisessa omistuksessa. Kuningas Magnus Ladulås (1240-1290) on omistanut Häringen linnan mantereen puolella ja myös Muskön saaren. Vuonna 1278 lahjoitti Magnus Ladulås/Mauno Ladonlukko Muskön Strängnäsin hiippakunnalle. Häringen Linna ja Muskön saari joutui  1500-luvulla taas uudemman kerran kruunulle. 

Vuoden 1971 kuntareformin myötä liitettiin Österhaninge ja Västerhaninge yhteen, joista tuli Haningen kunta. Musköllä oli oma seurakuntansa, mutta vuonna 2000 yhdistettiin Muskön ja Västerhaningen seurakunnat yhteen. Muskön seurakunta on toki oma pastoraattinsa. Huonekalukauppias Adolf Levin osti koko Muskön alueen vuonna 1679. Hän rakennutti kaksi sukukartanoa Arbottna ja Lundviksberg Muskön saarelle.

Nykyään Muskössä asuu noin 7000 alkuperäistä vakituista asukasta, jotka ovat asuneet täällä jo useissa sukupolvissa. Heidän lisäkseen saarella on nykyään myös keäasukkaita ja jonkin verran armeijan henkilökuntaa. Nämä kolme ryhmää ei ole juuri missään tekemisissä toistensa kanssa.


Muskön saarelle kulkeva tie kulkee noin kolmen kilometrin matkan maan alla tunnelissa. Tie kulkee Himmelsön, Herrön, Yxlön ja Skramsön saarien kautta varsinaiselle Muskön saarelle. Olisi tarvittu rakentaa viisi siltaa saarien vällle, ja lopulta päätettiin rakentaa kaksi siltaa ja yksi pitkä maanalainen tunneli. Tunneli rakennettiin armeijaa varten, mutta vuodesta 1964 on tie ollut kaikkien käytössä. Tie kulkee siis meren pohjan alla, syvimmillään 65 metrin syvyydessä. Mutta 72 metrin syvyydessä sijaitsee iso allas jonne voi tihkuva vesi juosta jottei tunneli pääse täyttymään vedellä. Tunneli ei ole rakennettu betoniin vaan pohjakallioon.


Muskön kirkko on vuodelta 1630. Kirkkorakennus muistuttaa enempikin tavallista omakotitaloa kuin kirkkoa. Tätä ennen Muskössä oli vielä yksinkertaisempi kirkkorakennus, joka seisoi Kappelgärdetin alueella, noin 200 metriä koilliseen tästä uudemmasta kirkosta. Nykyistä kirkkoa on melkein mahdottomuus löytää, sillä tämä on puhtaasti maalaismaisemaa, isoja viljapeltoja, metsikköä ja kapeita maalaisteitä. Toisaalta ei tässä kirkossa ole mitään erikoista nähtävääkään. Kirkkomaa toki on viihtyisä, jossa on mukava levähtää kaikessa hiljaisuudessa ja rauhassa. Bussi 849 kulkee tänne Ösmosta. Ja Ösmohon pääsee Tukholmasta Nynäshamniin kulkevalla sähköjunalla.


Kerrotaan että Ruotsin kuningas Gustav II Adolf olisi käynyt kirkossa juuri ennen kuin hän läksi Nynäshamnin satamasta kohti Saksaa, jossa hän joutui mukaan kolmikymmenvuotiseen sotaan ja jossa hän menehtyi. Kuningas Gustav II Adolfia pidetään Ruotsin suurvallan perustaja hahmona ja yhtenä maailmanhistorian suurinpana sotapäällikkönä. Hän istui kuninkaan pallilla 21 vuotta Axel Oxenstiernan avustamana. Hän kuului Vasan sukuun ja hänen äitinsä Kristina oli arvovaltaista Holstein-Gottorpin sukua, joka on kuuluisa ruhtinassuku, erillinen haara Oldenburgin tanskalaiselle kuningashuonelle. Kirstina toimi hallitsijana kuninkaan poissaollessa ja jonkin aikaa myös  hänen kuoltuaan.Gustav II Adolf oli avioliitossa Brandenburgin ruhtinaan tyttären Maria Eleonoran kanssa, joka kuului tunnettuun ja korkea-arvoiseen saksalaiseen ruhtinassukuun nimeltä Hohenzollern. Maria Eleonoraa pidettiin yhteen aikaan kauneinpana naisena, mutta hänen ainokainen lapsensa, Kristina tytär, ei perinyt äitinsä kauneutta. Hän peri isänsä omalaatuisen ulkonäön ja myös isänsä miehisen luonteen. Maria Elenan arkku löytyy Tukholmasta Riddarholmin kirkosta, joka oli aikoinaan Ruotsin kuninkallisten hautakirkko. Kirkko kuuluu vieläkin hoville.

Kuningas Gustav II Adolfin hallituskauden jälkeen tuli hänen ainoasta lapsestaan, tytär Kristina Alexandrasta kruununperijätär. Mutta Kristina luopui kruunustaan ja muutti Rooman ja eli siellä kuolemaansa saakka. Hänet on haudattu Pyhän Pietarin basilikan kryptaanMuskön saarelle pääsee valtatie 73:lta Muskövägeniä pitkin. Tie kulkee neljän pienemmän saaren kautta ja Yxlön saarella tie menee maan alle tunneliin. Tunneli on noin 3 kilometriä pitkä. Aikoinaan kun kävin täällä ensimmäistä kertaa niin tunnelin lopussa oli kyltti ettei Muskön vasemalle puolelle saanut mennä muun maan kansalaiset. Alue on nimittäin armeijan hallussa. Täällä sijaitsee ns Muskö örlogsbas, joka on nykyään nimeltään Haninge garnison. Liekkö se varuskunta suomeksi. Kyltti on näköjään poistettu. Johtunee siitä että suuri osa armeijasta vedettiin pois Musköstä, kun armeijaa supistettiin. Jäljelle jäi vain sukellusveneet ja laivaston aluksia. Minä en ymmärrä kovinkaan paljoa armeijan asioista. Mutta sen verran voin sanoa että täällä on armeijan laivoille tehty kallioihin tunneleita, jonne laivat voi mennä "talliin" ja suojaan. Täällä on myös kalliossa sukellusveneiden "talli".

Muskön suurimmat asutustaajamat ovat Guldboda ja Bergvik, josta löytyy mm kauppakeskus. Tunneli päättyy juuri Guldbodaan ja Bergvikiin. Bussi 849 ajaa koko Muskön saaren päästä päähän. Bussi lähtee Ösmon sähköjuna-asemalta. 

Juhannsutanssit Grytholmenilla. Täällä sijaitsee Muskön kotiseutujärjestön tilat ja kotiseutumuseo.


Muskön saari on oikeastaan saariryhmä, sillä jääkauden jälkeinen maanpinnan nousu on saanut saaret yhdistymään. Muskön saaristossa on useita kapeita lahtia. Vanhimmat arkeologiset löydöt ovat kivikaudelta. Siihen aikaan Muskön saari oli vain ryhmä kalliosaarekkeita. Suuri osa saarista on kallioisia, mutta täällä on myös joitakin suurempia maanviljelystiloja. Se oli viikinkien ajalla noin 700-1100 jaa kun aloitettiin Södertörnin asuttaminen. 


  Grytholmens Friluftsmuseum/Ulkoilmamuseo

Museo sijaitsee sariston keskeisellä paikalla, Grytholmenin saarella. Arbottna on Muskön saaren ehkä kauneimpia alueita

Arbottna oli aikoinaan säteri, perintökartano. Oikeastaan Arbottna käsitti kolme kartanoa Norrgården, Södergården ja Mellangården. Carl Carlsson Gyllenhielm, vapaaherra, sotilas, valtioneuvos, Ingermanlandin/Inkerin kuvernööri joka oli herttuas Karlin, myöhemmin kuningas Karl IX:n avioton poika. Hän kasvoi Julitan kuninkaankartanossa. Sukunimekseen hän sai Gyllenhielm, koska hän oli avioliiton ulkopuoella syntynyt Vasan sukua oleva henkilö. Vasan suvussa oli kahdeksan avioliiton ulkopuolella suyntynyttä henkilöä.

Tämä Carl Carlsson Gyllenhielm osti Arbottnan kuninkaankartanon 1600-luvulla. Venäläisriehuntojen ajalla 1700-luvulla venäläiset polttiivat kartanon. 


Bussipysäkiltä on Arrbottnaan noin parin kilometrin kävelymatka 

Kauppias Lars Ludvig Levin oli alkupeärisestä nimeltään Moses Marcus Levi, siis juutalaista sukua. Juutalaisia tuli Ruotsiin 1700-luvulla ja heistä useimmat olivat erittäin varakkaita. Veilä nykyäänkin Ruoptissa on sueita erittäin rikakita ja vaiktusvaltsia juutalsia sukuja. He ovat sulautunet yhetsikunta niin hyvin eteti kukaan oikeastaan tule ajatelleeksi että he ovat juutalaisia. Tukholmassa asuu arviolta noin 10000 juutalaista, 15000 romania, 2500 saamelaista, 7000 suomalaista, ja 500 torniojokilaaksolaista, Juutalaiset sijoittivat varojaan ostamalla kertanoita, perustamalla sairaaloita, kouluja, tavaraloja, tehtaita, ravintoloita...Tukholman talous pyörii vieläkin hyvin suurelta osin juutalaisten ansiosta. 

Niinpä Lars Ludvig Levin osti suurimman osan Muskön saaresta ja rakennutti saarelle Ludvigsbergin herraskartanon, joka sai nimensä Larsin nimen mukaan. Hän rakennutti myös uudestaan Arbottnan kartanon, josta hän teki suvulle perintökartanon. Myöhemmin 1800-luvulla suku köyhtyi ja joutui myymään suuret alueet Muskön saarelta. Sen sijaan he rakennuttivat kaupunkiin Blanchegatanin varteen suvulle perintökiinteistön. 

Arbottna on ollut välillä armeijan omistuksessa mutta nykyään sen omistaa Drömgården-Dreamfarm. Drömgården on järjestetty niin että se on kuin vanhanaikainen maalaiskylä. Täällä voi vuokrata asuntoa joko pitemmäksi ajaksi tai vaan muutamaksi yöksi. Täällä on maalaispuoti ja eläimille omat rakennuksensa ja aitauksensa. Täällä on luonnollisestikin kahvila. Täällä järjestetään myyjäisiä ja kirpputoreja. Tänne voi tulla vain päiväretkelle lasten kanssa ja tustua eläimiin. 


Gustavsbergin kartano  Muskö Sjökrog, Mickrummsvägen 22
Sen jälkeen kun armeija jätti Muskön saaren melkein kokonaan, on Muskön saaresta alkanut kehittyä kesänviettopaikka. Musköstä voi kasvaa myös asuintaajama sillä täältä ei ole mahdottomuus käydä töissä kaupungissa. Matka kestää noin reilut puoli tuntia omalla autolla ja juna+bussi-yhdistelmäkllä noin vajaa tunti. Useimmilla tukholmalaisilla on työmatkaa vähintäin tunti yhteen suuntaan. Saaresta on tullut suosittu kesäkohde juuri siksi että tänne on helppo tulla omalla autolla, ei vaan laivalla tai veneellä. Silti monet tulevat tänne omilla veneillään ja baateillaan.

Mutta Haningen kunta on pinta-alaltaan hyvin laaja. Kunnassa on paljon asuttamatonta aluetta ja myös suuria maanviljelytiloja. Joten se ei ole lainkaan varmaa antaako kunta koskaan luvan rakentaa tänne kovinkaan paljoa mökkejä tai asuintaloja. Haningen kunta vaikuttaa muutenkin varjelevan luontoaan.


Saarella sijaitsee Merihistoriallinen museo, jonka tunnetuin esine on Estonia laivan visiiri, se joka ensin oli Hangossa. Museo kuuluu yhteen kaupungissa sijaitsevan Sjöhistoriska museon kanssa.


 Armeijan aluetta


Muskön armeijan örlogbas, mikä se sitten lineekin suomeksi, sijaitsi siis täällä Muskön saarella.Täällä on vieläkin jonkin armeijan verran toimintaa, sulkellusveneet ja laivaston aluksilla on om telakkansa täällä. Täällä toimii myös rannikkovartiosto joka pitää huolen myös lentoliikenteestä merenkulun lisäksi. 

Tämä on ollut Ruotsin kaikista salaisin paikka, maanalainen armeijan kaupunki, yhtä suuri kuin Gamla Stan pinta-alaltaan. Eräs päivä valkeni kaikille että poliisi ja vakoilija nimeltä Stig Bergling oli myynyt paljon Ruotsin turvallisuuspollisen tietoa ja valokuvia vihollisille. Se oli yksi Ruotsin historian synkimmistä päivistä. Beriling tuomittiin elinkautiseen vankeuteen. Bergling oli saanut luvan käydä vaimonsa luona. Poliisit olivat vain muutaman metrin päässä rakennuksesta josta Bergling sitten katosi yhdessä vaimonsa kanssa ja pääsi karkuun. Venäläiset veivät hänet talteen. Mutta vuosien paon jälkeen he palasivat Ruotsiin. Bergling sairastui Parkinsonin tautiin ja lopulata hänet armahdettiin.Usemapaankin otteseen on saatu kiinni venäläisiä Ruotsin rannikolla joilla on ollut tiedot kaikista salaisimmista armeijan kätköistä ympäri Ruotsia. Lopuulta Ruotsi päätti supistaa armeijan toimintaa ja puolustusta, koska ei ollut mitään järkeä jatkaa jos vihollinen tietää kaikki armijan salaisuudet.

Vuonna 1981 ajoi venäläinen sukellusvene U-137 karille Karlskronan edustalla. Sen jälken on ollut noin kymmenisen sukellusvene jahtia Tukholman saaristossa. Juuri tässä Muskön edustalla jopa pommitettiin epäiltyä venäläistä sukellusvenettä vuonna 1982.Armeijan kaikki tilat sijaitsevat maan alla kallion sisällä. Kallion sisällä ovat myös sukellusveneet ja armeijan alukset.


Tutkimusretkeläiset kiikaroivat armeijan aluksia, tai merilintuja.

  KesämökkejäEi kommentteja: