lauantai 8. heinäkuuta 2017

Ritorp ja ÖverjärvagårdMajhillhuset

Tämä rakennus on nelikerroksinen rakennus, jossa alakerroksessa sijaitsee myymälöitä ja muissa kerroksissa asuntoja. Ylimmässä kerroksessa on vinttikerros. Rakennuksessa asui aikoinaan ennen kaikkea rautatietyöläisten perheitä. Ritorpin vieressä sen länsipuolella sijaitsee nimittäin Tukholman suurin junavarikko. Tästä kulkee nykyään sata junaa päivittäin ohitse.


Ritorp on pieni ja erittäin kaunis ja viihtyisä asuinalue, mutta sen ympärillä olevat erittäin vilkkaasti liikennöidyt tiet on häiritsevä tekijä. Pohjoiseen päin kulkeva Eurooppatie E4 sijaitsee Ritorpin itäisellä puolella. Enköpingin leveä vilkkaasti liikennöity tie pohjoispuolella ja läntisellä puolella mahdoton määrä junaratoja sekä Tukholman suuri junavarikko. Liikenneyhteyksissäkään ei ole kehumista, ainakaan vielä, mutta omalla autolla sentään pääsee hyvin liikkkelle joka suuntaan. Enköpingsvägenillä on bussipysäkki, jossa pysähtyy bussit 540, 509 ja 503. Viimeksi mainittu bussi kulkee mukavasti Ulriksdalin linnan ja Bergshamran väliä, jossa sijaitsee lähin metroasema. Hieman kauenpana toiseen suuntaan sijaitsee Solnan metroasema. Täällä olen kertonut Ulriksdalin linnasta ja täällä sen ihanasta puistosta ja puutarhasta.

Asuinaleueena ei Ritorp sinäänsä ole lainkaan hassumpi paikka. Asuinalue perustettiin Ritorpin kartanon alueelle, aivan kuten Tuholmassa on aina ollut tapana rakentaa asuinalueet kartanoiden tiluksille ja kartano sitten on antanaut nimen asuinalueelle. Oikeastaan Ritorp sijaitsee isomman alueen sisällä, jonka nimi on Järva.

Järva on tunnettu lukuisista kartanoistaan ja maatiloistaan, joista useimmat ovat vieläkin jäljellä ja siksi varsinainen Järvan alue on jätetty rauhaan. Ritorp on Järvan alueen eteläisinpiä kartanoita ja maatiloja.

Järva nimitys tule sanasta Jorvi joka tarkoittaa soraa, joka puolestaan voi viitata Uppsalantien varressa sijaitsevaan soraharjuun. Järva-Ulriksdal (linna) alue käsittää alueet Uppsalavägenistä länteen ja jolloin Solna on pohjoinen raja. Råstanjärvi ja Frösundan kartano eteläisenä rajana. 

Sotamarsalkka ja kreivi Jakob de la Gardie rakennutti Ulriksdalin linnan 1600-luvun puolivälissä, jolle hän antoi nimeksi Jakobsdal. Linna sai kuitenkin uudeksi nimekseen Ulriksdal kuningas Karl XII:n veljen Ulrikin mukaan. Ulrik oli Ruotsin prinssi ja hän oli kuningas Karl XII:n ja kuningatar Ulrika Eleonoran neljäs lapsista. Mutta Ulrik kuoli vain vuoden vanhana. Nykyään linnan omistaa Ruotsin valtio.Jakob de la Gardie omisti Järvan kartanot, Överjärvagård, Mellanjärvagård ja Nederjärvagård. Ne kuuluivat hänen rälssikartanoihin. 

Täällä olen kertonut aikaisemmin Ulriksdalin linnasta ja täällä linnan puistosta ja puutarhasta.


Frösunda

Ritorp ei ole mikään iso ausuinalue. Sen viereen on rakennettu uusi asuinalue nimeltä Frösunda ja sen eteläosissa sijaitsee Frösundan herraskartano. Tämä alue on kuulunut Brahen aatelissuvulle 1700-luvulle saakka. Frösundan asuinalue on hieman ikävystyttävän näköinen paikka. Asunnot toki ovat korkeatasoisia ja rakennukset modernja. Alueella on paljon suurfirmojen pääkonttoreita kuten  Canon, Eniro, JM, Hewlett Packard, Agresso, Garter, Eli Lilly, Bisnode, Bayer ja Billerud.

Ritorp kuuluu Solnan kuntaan. Nykysein Ritorpin alueella sijaitsi Ritorps gård, Järva krog ja Herrjärva gård.Järva Krog

Kun E4:n Eurooppatietä alettiin rakentamaan, rakennettiin myös E18 tieltä yhteys E4:lle. Samasta teiden risteyksestä, jonka nimi on Järva krog, lähtee myös Enköpingsvägen länteenpäin. Teitten takia piti purkaa monta vanhaa rakennusta, kartanoita ja torppiakin. Vain Överjärvagård ja sen torpat ja lisärakennukset saivat jäädä jäljelle.

Nimi Järva Krog tulee siitä että juuri tässä kohtaa on sijainnut Järvan kestikievari jo keskiajalla. Tässä kohtaa on monet hevosvaunut kohdaneet toisensa ajan saatossa, joten kestikievari oli todellakin tarpeen. Järva krogin kestikievari hajoitettiin vuonna 1968 ja tilalle rakennettiin Scandic hotelli nimeltä Järva Krog, joka olisi jo nyt korjausta ja siistimistä vailla. Parempiakin hotelleja löytyy Tukholmasta. Ainoa hyvä on hotellin sijainti omalla autolla kulkeville.


 Ritorp gård  on yksityisasunto ja se on jäänyt Ritorpin kerrostalojen keskelle.

Tämä kartanon alue on kulttuurihistorialliesti arvoakas alue. Alunperin Ridtorp oli vain torppa kuten jo nimikin kertoo, mutta 1700-luvulla siitä kehittyi ylemmän luokan maatila. Nykyinen kartanorakennus on vuodelta 1953 ja se on kulttuurisuojattu rakennus.

Ritorp'in torppa kuului alunperin Nederjärvan kartanoon, nykyiseen Mellanjärvaan ja vielä sitäkin ennen Ulriksdalin linnan tiluksiin. 1700-luvulla lainasi tehtailija Wilhelm Klemming kartanoa, joka oli siihen aikaan jo rakennettuu suuremmaksi. Vaimo Elisabet  hoiti viljelmät. He kasvattivat hedelmiä ja vihanneksia, jotka sitten kuskattiin hevoskärryillä Hötrogetin torimyyntiin Tukholmaan myytäväksi.

1950-luvulla kartanossa oli kolme asuntoa ja niissä sai  asua valtion virkamiehiä perheineen. Varsinkin sotilaita ja valtion rautatateiden palveluksessa toimivia herroja.


 Ritorpin kartano

Ritorps gård 2015b.jpg

Ritorp14.JPG

Mellanjärva gård 2015c.jpg

Mellanjärva gård sijaitsee Ulriksdalin linnaa vastapäätä, rautatien ja Uppsalan tien E 4:n välissä. E 4:ltä on vain kävalytie E 4:n ylitse. Autolla on parasta kääntyä vasemalle Järva Krogin risteyksessä ja siitä sitten ajaa rautatien vartta Överjärva gårdvägenin tietä pitkin perille. Lähin bussipysäkki on Järvavägenillä, E4:n itäpuolella, bussi 502 pysähtyy tässä. Kävele siitä E4:n tien ylitse kävelysiltaa pitkin. Se kulkee Solna Centrumiin ja Ulriksdalin hautausmaan väliä. Tämä on metsätietä. Siinä on heti melkein Ulriksdalin kahvila golfkentän kupeessa ja hieman kauenpana Mellanjrävan kartanon luona kartanon kahvila. Kartanon kahvila on suositeltava! Kahvila on avoinna vain perjantaista suununtaihin kello 10-16.

Järvagårdarna oli kolme kartanoa, Överjärvagård, Mellanjärva ja  Nederjärva, joista luultavasti Mellanjärva on alkuperäinen kartano, josta sitten pilkottiin erilleen Överjärva ja Nederjärva. 

Överjärva gård on suosittu retkikohde. Kartanossa on ns luontokoulu, joka on peruskoulu, mutta keskittynyt suurelta osin luontoon ja luonnonsuojeluun. Koulun omistaa Solnan kunta. Mutta täällä saa vierailla ihan vapaasti. Kahvilakin löytyy. Täällä juhlitaan juhannusta, vappua ja Luciaa ja pidetään joulumarkkinoita. Kartanon myyäälä on avoinna vuodet ympäri. Täällä pidetään lastenjuhlia sun muuta mukavaa. Ihastuttava paikka kerta kaikkiaan. 

Mellanjärva östra flygeln 2015a.jpg

 Mellanjärva gård käsittää luonnollisestikin useampia rakennuksia

Mellanjärva uthuslänga 2015b.jpg

Mellanjärva Fiskarstugan 2015.jpg

Överjärva13.JPG

Överjärvagård käsittää myös useita rakennuksia


  Överjärvagådenin kartanon oma kappeli


Omar Demirgian tuli Ranskasta Tukholmaan. Hän oli egyptiläinen diplomaatti armenialaista alkuperää. Hän tapasi Egyptissä prinssi Augustin 1860-luvulla. Hän tuli Tukholmaan ja toi kuingasperheelle lahjoja ja muutenkin tuppasi piireihin aivan ärsytykseen saakka. Hän sai asunnokseen Överjärvagådenin. Se oli hän joka rakennutti tämän armenialaisen kappelin kartanon viereen. Kappeli oli ns talvipuutarha.


Överjärvagårdenin muonamiesten asuinrakennus


Hästskostallet, Överjärva 2015d.jpg

 Överjärvagårdenin kahvila ja myymälä

Hästskostallet, Överjärva 2015e.jpgÖverjärva får 2015.jpg 

Dammtorp aug 2015a.jpg

Dammtorp sijaitsee Överjärvagårdin pohjoispuolella. Perinteisesti tällä alueella sijaitsi Ulriksdalin linna ratsastusalue ja hevoskilparata siltä ajoilta kun aateliset ja kuninkaalliset asuttivat Ulriksdalin linnaa. Täällä on postaukseni Ulriksdalin linnan puistostakin.


J-kirjain kartalla tarkoittaa Ulriksdalin sähköjunapysäkkiä, vaikka siinä vieressä lukee Bagartorp. Ulriksdalin linna sijaitsee asemalta itäänpäin ja Bagartorp länteen päin. Asemalta kulkee bussit Solnan Centrumiin ja Solnan metroasemalle, Brommaplanin metroasemalle ja Danderydin metroasemalle.

Bagartorp 2011a.jpg

Bagartorp on moderni asuinalue Järva Krogin ja Ulriksdalin sähköjunapysäkin kupeessa.

Täällä on asunut yksi ja toinen kuninkaallinen ratsumestari perheineen ja monia muitakin ajan saatossa. Suuri osa tästä alueesta on nykyään Igelbeckens luonnonreservaatin aluetta. Ulriksdalin sähköjuna-asema on paras lähtökohta myös luonnonreservaatista kiinnostuneille. Helpoiten luonnonreservaattiin löytää juuri Överjärvagårdin kautta (katso karttaa ylenpänä). Alueella on asuttu sitten aikaisen rautakauden ajoilta.

Igelbäckenin puro lähtee Säbysjön järvestä ja se juoksuttaa vettään Järfällan, Tukholman, Sundbybergin ja Solnan kautta Edsvikenin lahteen, joka on osa Itämerta ja lahti sijaitsee Ulriksdalin linnan luona. Tällä alueella on monta kävelyreittiä ja lukuisia vanhoja kartanoita ja torppia.

Statarlängan maj 2015.jpg

Statarlängan, muonamiesasuntola

Sörentorps torp 2015b.jpg

Ladugården, Överjärva gård 2015a.jpg

Takaisin Ritorpiin...Sofielund

Överjärvagårdin alue on kaunista ja idyllistä. Niin myös E4:n toisella puolella sijaitseva Ulriksdalin linna puistoineen ja puutrahoineen. Ritorpin alueella sijaitsee kauniita asuinrakennuksia, vaikka niitten ympärillä junaradat ja moottoritiet ja valtava liikenne ei ole mitenkään mukavaa.

Ritorp12.JPG

Ei kommentteja: