torstai 24. elokuuta 2017

Grönsöö slott


Grönsöön linna 1700-luvulla

karta


Grönsöön linna sijaitsee 50 km Tukholmasta, 48 km Uppsalasta, 44 km Solnasta, 25 km Enköpingistä ja 43 km Västeråsista.

Tukholman länsipuolella luonnonvaraisella alueella Mälaren järven maastossa sijaitsee tämä yksi Tukholman alueen kauneimmista linnoista. Linna sijaitsee erittäin kauniilla paikalla pienellä kukkulalla aivan Mälaren rannalla. Linna ja sen kaunis linnan puisto on muisto suurvallan ajalta. Von Ehrenheimin suku omistaa vieläkin Grönsöön linnan ja linna on nykyään von Ehrenheimin perheen koti.

Von Ehrenheimit ovat ruotsalais-saksalaista aatelissukua. Suvun esi-isä oli Peter Paliche, joka eli 1700-luvulla. Kuningas Karl XII aateloi hänet. Suku jakautui kahteen haaraan. 

Grönsöön linna sijaitsee Kungs-Husbyn pitäjässä Mälaren saarella. Kapea kannas pitelee saarta kiinni pohjoiselta rannalta. Tämä on mahtava paikka. 


Tukholmasta päin tultaessa lähdetään E 18 Eurooppatieltä Grillbyn kohdalta Grönsöövägenille. Sitä tietä pitkin Kungs-Husbyn kylään ja siitä edelleen Grönsöön linnaan. Paluumatkalla voi poiketa Kungs-Husbystä vasemalle ja ajaa Lillkyrkan kautta Enköpingiin. Varsinkin puutarhoista ja puistoista kiinnostuneille on Enköping todellinen mekka. Enköpingissä on 20 toinen toistaan upeampia puistoja.



Grönsöö Slottsparks Café

Kuvassa olevassa rakennuksessa on kahvila. Rakennueksessa poltettiin 1700-luvulla paloviinaa. Nyt täällä tarjoillaan soppaa, salaattia ja lohta, voileipiä ja kanelipullia. Täällä on oma leipuri joka leipoo kaikki leivät, leivonnaiset ja pullat. Täällä myydään myös omaa omenamustia. Must on tyypillnien maalaistalojen omatekenä omenajuoma. Se  ei ole siideriä, vaan puristettua tuoremehua.



Myymälä ja kahvila ovat avoinna hieman eri aikoihin eri viikoilla. Puistoon ja näyttelyihin on sisäänpääsymaksu 40 kr, jonka voi maksaa automaatissa. Lapset alle 16-vuotiaat ilmainen sisääpääsy. Linnaa näytetään oppaan mukana lauantaisin sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 13. Itse linnan isäntä toimii usein miten oppaana. Hän asuu täällä perheensä kanssa jo kuudennessa sukupolvessa. Hän on juoksennellut linnassa ja puistossa pienenä poikana ja tuntee joka ikisen kivenkin. Jos kävijöitä on kerralla enempi kuin 30 niin silloin tehdään toinen opastuskierros kello 14.15. Varaa mieluiten aika etukäteen ja soita ajoissa. Jätä puhelinumerosi. Täällä on lisäinfoa. 

Muitakin rakennuksia ja maatilan työkaluja näytetään kello 8-20 välisenä aikana päivittäin. Omenamarkkinat perjantaista suununtaihin 29/9-1/10 kello 10-16.

Myymälässä myydään suurin piirtein samanlaista tavaraa kuin muittenkin linnojen myymälöissä. 


Grönsöö Slottsparks Café

Linnassa pideteään erilaisia teemanäyttelyjä.

Linna rakennettiin 1607-1611. Linnassa on 23 huonetta ja 46 kaakeliuunia. Linna on suurimpia yksityisiä linnoja ja täynnä taidetta ja antikviteettejä.

Grönsöö Slottsparks Café

Grönsöö Slottsparks Café







Grönsöö Slottsparks Café

Grönsöö Slottsparks Café

Grönsöö Slottsparks Café

Grönsöö Slottsparks Café

Grönsöö Slottsparks Café








Tässä entisessä puutarhurin talossa saa asua viikottain. Asunnossa on 4 (+2) sänkypaikkaa. Lapset ilmaiseksi. Asunto on moderni, siisti ja siinä on kaikki mukavuudet. Täällä voi viettää vaikka viikon talviloma, jos nyt sattuu satamaan lunta, sillä se  eil ole lainkaan varmaa. Puutarhakalusteet ja ruokapöytä pihalla. Kaikki tarvittavat talouskoneet ja vehkeet. Meri- ja puistoalue näköalat. Ainoastaan sänkyvaatteet ja pyyhkeet on otettava itse mukaan. Ilmainen parkkipaikkaa talon vieressä. Booking.com!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti