maanantai 11. joulukuuta 2017

Lihapullia ja muuta purtavaa


Meatballs, Nytorgsgatan 30, Södermalm

 Avoinna:
kello 11-22
perjantaina ja lauanntaina kello 11-00
Sunnuntaina kello 11-21

Kuka sanoi että lihapullat ei käy kaupaksi? Täällä Meatballissa ainakin lihapullista on tullut muotivillitys. USA:ssa käytetään lihapullista nimitystä Swedish Meatballs, ja siksi tämän ravintolan nimi on Meatballs. Tai oikeastaan ravintolan nimi on Meatballs for the People. Täällä tehdään lihapullia monenlaisesta eri lihasta.

Kaikki alkoi siitä että ravintolan omistaja Mathias matkusti Italiaan ja sieltä hän palasi mukanaan macchina di polpetta/lihapullakone. Italialaiset osaavat tehdä polpettensa mutta ruotsalaiset lihapullat ovat jotain ihan muuta kuin italialaiset polpettet. Tietysti lihapullia voi tehdä monella eri tavalla mutta ravintolassa ei kukaan kehtaa ruveta käsin pyörittelemään aamusta iltaan lihapullia tai pursottamaan niitä. Kone siihen tarvitaan. Italiassa on monenlaisia polpettakoneita. 


Södermalmilla on ruokapakkoja tiheään, usein aivan vieri vieressä. Tämä ravintola on siitä mukava että tämä on myös myymälä, josta voi ostaa ruokaa mukaansa. Hakuruuan saa erityisessä askissa, jossa ruuan voi lämmittää. Täältä toimitetaan ruoka-annoksia myös kotiin. 

Ravitola/myymälän kylmähyllyiltä löytyy yhtä ja toista ruokatavaraa. Jos haluaa syödä lounas-tai päivällisaikaan niin on tilattava istumapaikka etukäteen. Muuna aikana drop in käy hyvin päinsä. Lounas kello 11 jälkeen ja päivällinen kello 17 jälkeen. Ajat on soviteltu niin että täällä voi syödä työlounaan ja päivällisen töistä palatessa.







Tämä on se perinteinen ruotsalainen lihapulla-annos, johon kuuluu lihapullien lisäksi kermakastike, perunamuusia, puolukkasosetta ja kotitekoista etikkakurkkua.

Harmi vaan että aikaisemmin sai 8-9 lihapullaa, nykyään vain 6. Kahdeksan lihapullaa on aikuisten annoksissa ollut vakio. Ja aivan liian vähän perunamuusia ja hintakin on melko korkea. Annokseen kuuluu kuitenkin kori kotitekoista näkkileipää, voita ja sitruunavettä juotavaksi. Ruotsalaiset syövät parikin palaa näkkileipää ruuan kanssa ja useimmat juovat sitruunavettä lisukkeeksi. Iäkkäämmät ruotsalaiset juovat pilsneriä.


Husmanskost on ruotsalainen nimitys ruotsalaisille perinneruuille.







Ikean perinteinen ruotsalainen lihapulla-annos kahdeksalla lihapullalla, nykyinen hinta 39 Kr = noin 3,9 €.

Suomen Ikeassa näyttää kymmenen lihapullan annos maksavan 5,59 €. Ruotsissa ei ole kymmenen lihapullan annoksia vaan 8, 12 tai 16, joiden hinta on noin ympäripyöreästi 3,8 € /4,9 € / 5.9 €. 

Lasten annos 5 lihapullaa 1,8€, johon sisälyy lasi maitoa ja jäätelötikku tai hedelmä. Suomen annoksesta näyttää herneet puuttuvan kokonaan. Kasvispyörykkä annos maksaa Ruotsissa 2,9 € ja Suomessa 4,59 €. Ruotsissa annoksiin sisältyy juoma. 

Ikealla on ainakin Ruotsissa seitsemän erilaista lihapullalautasta. Kolme normaalia erikokoista lihapulla-annosta, kolme erikokoista kananpoikapulla-annosta ja yksi vihannespulla-annos, joka on tosi halpa. Ikeassa käy päivittäin aivan hirmuiset määrät väkeä syömässä, ehkä siksi että se on hyvää ja ennen kaikkea halpaa. Myös poliisit näkyvät käyvän Ikeassa syömässä. 

Katselin suomalaisia Ikean sivuja ja siellä ruuat näytti erilaisilta ja ruoka-annokset vaikuttivat kalliimmilta. Mutta Suomessahan on melkein kaikki kalliinpaa kuin Ruotsissa. Suomi onkin niitä harvoja maita joissa ei ole montakaan Ikeaa, kuten monissa muissa maissa on vaikka millä mitalla. Tanska on myös toinen maa, jossa ei Ikeaa kaivata, mutta tanskalaisethan ovat maailmanmestareita  suunittelun ja arkkitehtuurin alalla.

Ikean tavarataloja on noin jotain 330 koko maapallolla, 43 maassa. Saksa ja USA ovat suurimmat Ikean asiakasmaat. Tukholmassa sijaitsee vain kaksi Ikean tavarataloa. Ikea olisi halunnut rakentaa yhden tavaratalon lisää Tukholmaan, mutta kunnan kanssa tuli riita parkkipaikoista.

Vuonna 2016 Ikean myynti Ruotsissa oli 16,3 miljardia kruunua. Ikeassa kävi 38 miljoonaa asiakasta vuonna 2016. Kaikki tavaratalot yhteensä maapallolla möi 325 miljardin kruunun edestä. Ikean ideahan oli alunperin myydä halpoja huonekaluja nuorille kotoaan poismuuttaville ja nuorille aviopareille ensimmäiseen asuntoonsa. Minulla on sellainen käsitys että suomalaiset nuoret parit haluavat ostaa kerralla huonekalut, jotka sitten riittää lopuksi elämää.


 Vingårda barbique, Norrlandsgatan 13

HUOM! Palasin takaisin. Vingårda ravintolaketjun sisarfirmat tullaan sulkemaan, vaikka omistaja on yksi Tukholman tunnetuimmista kokeista, Melker Andersson. Vingårda tulee jatkamaan ja yksi uusi Vingårda tullaan avamaan Kalmariin. Andersson omistaa 13 ravintolaa. Kilpailu on kovaa. Sen lisäksi venäläis-itäeurooppalainen mafia on jo vuosikymmeniä uhkailut ja kiristänyt ravintoloita, omistajaperheitä ja työväkeä.


Vigårda Barbeque on oikeastaan monta eri ravintolaa Malmössa ja Tukholmassa. Tämä kuvassa oleva sijaitsee Norrlandsgatan 13, Tukholmassa, MOOD nimisessä ostosgalleriassa. Muita saman ketjun ruokapaikkoja sijaitsee Kungsgatan 25 ja Mall of Scandinaina galleriasssa Solnassa. Syksyllä 2016 avataan Vasagatan 14 uusi Vingårda.





Ruokalaji, mikä ei koskaan häviä muodista, on hampurilaiset. Vingårdassa on lounasaikaan valtavan pitkä jono nälkäisiä. 


Gnarly Burger, Roslagsgatan 20, Vasastan

Kungsgatan 7, Norrmalm

Slöjdgatan11, Hötorget, Norrmalm

Fridhemsgatan 13, Kungsholmen



Amerikkalaistyyppinen hamburilaispaikka


 Aamiainen, Nybrogatan 38

 Nybrogatan 38, Östermalm

 Tällä ruokapaikalla ei ole muuta nimeä kuin osoite.

Avoinna:
 joka arkipäivä kello 7.30-01.00
 sunnuntaisin avataan vasta kello 10.00

Mahtavia aamiaisia, kohtuuhintaisia aamiaisia, lounaita ja gourmée päivällisiä. Klassinen ravintola, joka on aina ollut suosittu ruokapaikka Östermlamilla. Aina mukava tunnelma, hyvät tarjoushinnat ja aina seuraa. Valtava määrä ruokalajeja mistä valita ja silti taso on erittäin hyvä. Ikävä puoli on se että täällä joutuu usein jonottamaan paikkaa, sillä tämä on todella suosittu ravintola. Paikallisia kanta-asiakkaita on paljon. Saanut White Guide ravintoloiden kunniamaininnan. 


 Baaritiskillä voi juoda drinkin ohimennen



Katkarapusalaatti tai katkarapuvoileipä löytyy jokaikisestä ruotsalaisesta kahvilastakin. Katkaravuista on tullut perinneruoka. Katkarapujen hinnat ovat nousseet valtavasti melkein yhtäkkiä.  




Polkupyöräkahvila Le Mond, Folkungagatan 67

Tämä on kuin tehty minua varten. Ilmapiriiri on aivan ihana. Ihania salaatteja ja juomia. Minäkin olen trendeissä mukana 😎 ja ostin syviä lautasia ja nyt meilläkin syödään usein syviltä lautasilta ja kahvi juodaan lasikupeista. Aaah kuinka paljon paremmalta maistuu ruoka ja kahvi kun on mukavat trendikkäät astiat. Vaihtelu virkistää. Minun kaikista suosituin ruokalajini on bulgurisalaatti. Sitä voin syödä vaikka joka päivä. Katkaravut ja silakat maistuu myös, vaikka silakoita on melkein mahdotonta saada nykyään.  


Tämä on italialainen ravintola, joten tuo kahvileipä ei ole Croisantti vaan Cornetto.



Kryp In, Prästgatan 17, Gamla Stan

Avoinna:
 joka päivä kello 17-23
lauantaisin ja sunnuntasin avoinna myös lounasaikaan kello 12-16

Turistien mukaan Tukholman paras ravintola. Ravintola on todellakin yllätys. Todellinen helmi. Ravintola voisi aivan hyvin kilpailla mailman parhaan ravintolan tittelistäkin. Miksipä ei. Viihtyisä se on ja viinit ovat parhaasta päästä, kaikki luomutuotetta.

Harva edes tietää tämän ravintolan olemassa olosta. Ja mikä parsta niin täällä saa periteisiä ruotsalaisia ruokaleja, jotka on tehty aivan viimeisen päälle.






Taverna Brillo, Sturegatan 6, Östermalm

Tämä on avoinna kello 7 aamusta puoleen yöhön. Loppuviikosta suljetaan vasta kello kaksi yöllä. Täällä tapaa Tukholman julkkikset toisiaan. Tyypillinen italialainen morderni ravintola, joka on brasserian ja kauppahallin välimuoto. Täällä on kaikkea pizzasta, espressosta, herkkuihin ja kukkiin myynnissä.

Stureplanilla liikuu enimmäkseen Östemalmin ja Vsastastanin ylenpää luokkaa, jotka viihtyvät tämän tyypppisissä paikoissa, joissa voi istua kaikessa rauhassa yksikseen anonyyminä, lukea lehteä samalla kun juo kahvia tai vaan istua ja tappaa aikaa.







 Bakfickan Operakällaren, Jakobstorg 2-12

Bakfickan/Takatasku on Oopperakellarin tai paremminkin Nobisken omistama rarvintola samassa rakennuksessa Oopperan kanssa, Jakobstorg 12, Kungsträdgården. Täällä on vain 28 istumapaikkaa, joten kannattaa varata pöytä ajoissa, tai käydä syömässä hieman myöhemmin lounasta kuin vakioasiakkaat. Pitkän U-muotoisen baaritiskin äärellä voi myös ruokailla hätätilassa. Yksinäisten miesten suosima paikka. 


Avoinna joka päivä kello 11.30-23.00, paitsi sunnuntaisin suljetaan jo kello 17.00. 


Tämä bakfickan/Takatasku on luxus luokan paikka. Mahdottoman hyvää ruokaa, mutta kallis. Täällä käy myös kuningasperheen jäsenet syömässä lounasta silloin tällöin. Muilla kuin prinsessa Madeleinellä ei taida olla aikaa. Täällä tarjoillaan kalliita mutta hyviä lihapullia, täälläkin. Ylipäätään skandinaavisia ruokalajeja on tarjolla, jotta tukholmalaiset voivat viedä ulkomaalaiset vieraansa tänne syömään. Kesäaikaan on joitakin pöytiä jalkakäytävällä.


 Silakkapihvit on ehdottomasti perinneruoka Ruotsissa


Pelikan, Blekingegatan 40, Södermalm

Avoinna:
 perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12-24 
Muina päivinä kello 16-24

Tämä on perinteinen klassinen tukholmalainen ravintola josta olen maininnut aikaisemminkin. Pelikan on myös ravintola, johon tukholmalaiset vievät mielellään vieraansa. Pelikan on vanha ravintola, avattu jo vuonna 1733, eikä se ole juuri muuttunut miksikään ajan saatossa. Ruokasalissa on katto korkealla ja kadulle päin kaunis iso ikkuna, joka antaa lisää tunnelmaa. 




Tyypillinen ruotsalainen alkuruoka, eri sortin silliä, hakattua punasipulia, kermaviiliä, juustoa, näkkileipää ja snapsi. Pieniä snapsipulloja saa ostettua viinakaupasta valmiina täytettyinä. Tyhjiä saa ostaa myös muistakin myymälöistä. Tarjolla on montaa sorttia.

Moni ruotsalainen aloittaa aterioinnin syömällä ensin palan näkkiliepää.



Ja se pakollinen katkarapuvoileipä, mikä löytyy jokaisesta ravintolasta ja kahvilasta.


Nomad, Swedisch Food & Bar, Upplandsgatan 2, Norrmalmilla,

 Sijaitsee hyvin keskeisellä paikalla

Kesäaikaan voi istua sisäpihalla!

 HUOM! Avoinna nykyään vain keskiviikosta lauantaihin kello 17.00-23.00 ja perjantaina ja lauantaina kello 17.00-01.00

Hieman halvempi ruokapaikka/baari joka on erittäin retro. Täällä on tunnelma kuin olisi  tullut jonkun kotiin. Ruotsalaista perinneruokaa, mikä on erittäin hyvin valmistettu. Suosittelen!

Ravintolan vieressä sijaitsee hyvä yöpymispaikka City Backpackers Hostel, joka jakaa sisäpihan tämän ravintolan kanssa.


 Ruoka saa täydet pinnat.


Nomad






Ravintola Riche, Birger-Jarlsgatan 4

Tämä ravintola on yksi Tukholman vanhimpia. Se avattiin jo vuonna 1893. Tässä ravintolassa on pariisilainen tunnelma. Täällä voi kaikessa rauhassa istuskella ja maistella juomia, syödä aamiaista kello 7.30 lähtien, lounasta tai päivällistä tai juoda kupin tyypillistä vahvaa ruotsalaista kahvia torttupalan kanssa tai omenapiirakkaa ja vaniljakastikkeen kera. Tyypillistä ravintoalle on erilaiset oleskeluosiot, baarista, kahvilanurkkaukseen ja ruokasaliin.

Richen ja Teatterigrillin välillä kulkee sisäkäytävä. Nämä ravintolat kuuluvat yhteen. Ravintolat sijaitsevat kadunkulmauksessa jossa on suuri pyöreä kahvila/baari ja ulkopuolella pitkin ravintolan seinusta pöytiä ja tuoleja. Täällä tapaa julkkiset toisiaan. Myös ravintola Sturehof Stureplanilla kuuluu yhteen näitten kahden ravintolan kanssa. Esikuva Richen ravintolalle oli Café Riche, Boulevard del Italiens Pariisissa.


Totta kai täälläkin saa lihapullia.


Tai sen melkein joka ravintolan pakollisen hampurilaisen...





 Teatergrillen, Nybrogatan 3


Teattargrillen, Nybrogatan 3

Avoinna lounaalla ja päivällisellä.

Teatergrillen on kuulema yksi maailman mukavinpia baareja. Amerikkalainen lehti Forbes valitsi tämän mailman parhaaksi työpaikaksikin? Muuten...Teattergrillen on erittäin suosittu kohtamispaukka. Sisustusta ei ele muuteltu sitten kun Teatterigrilli avattiin vuonna 1968. Tämä on romanttinen, sharmikas, elegantti, ja intiimi paikka, mutta erittäin kallis. Ei ole minun suosikkini kuitenkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti