perjantai 19. toukokuuta 2023

Blockhusudden


Nyt on alkanut kesäsesonki Tukholmassa. Lämpötilat läheltelee +20 astetta tällä viikolla. Joten nyt on aika esitellä yksi Tukholman suosituimmista kesä-kalhviloista, mikä sijaitsee Drjurgårdenin sarella, Blockhusuddenin niemellä. Tämä niemi on aitiopaikka katsella meriliikennettä ja samalla nauttia kahvilan tarjouksista.

Blockhusudden Djurgårdenin saarella

Blockhusudden on Djurgårdenin  saaren itäisin niemi Tukholmassa, kuninkaallisen Djurgårdenin alueen itäpuolella. Niemi rajoittuu pohjoisessa ja idässä Lilla Värtaniin ja etelässä Tukholman laivareittien sisääntuloon. 


Blockhusuddenin laivalaituri

Saaristolaiva 80 käy tässä laiturissa.

Aikoinaan Blockhusuden oli oma saari mutta maannousu johtii siihen että niemi liittyi yhteen Djurgårdenin saaren kanssa. Pohjoispuolella Djurgårdenin saari on Isbladskärret nimistä suoperäistä aluetta vieläkin, mutta ajan kanssa se kuivuu.

Tääne voi kävellä koko matkan pitkin Djurgårdsvägenin rantakujaa, mikä on Tukholmann kaunein ja viihtyisn kuja. Matkan varrella on paljon nähtävää ja koettavaa, kuten Prins Eugens Waldermarsudden taidegalleria. Väliä on noin 2,5 kilometriä.  Suosittelen ottaa bussin ainakin toiseen suuntaan. Ja eväät mukaan! Kavilassa sitten voi käydä juomassa kahvit. 

Täältä on kolme siltaa Östermalmin puolelle Djurgårdsbrunnin kanavan ylitse. Se vastarannan kuja on myös ihastuttava patikkareitti. 



Avoinna:

tiistaista-perjantaihin 10.00-16.00
lauantaina-sunnuntaina 10.00-17.00

Huom! Erittäin huonolla ilmalla suljettu.
-
Tänne pääsee bussilla 67 Odenplanilta Karlaplanin kautta Blockhusuddenin päätepysäkille. 
Lähin metropysäkki Karlaplanilla ( punainen metrolinja).
Pysäköinti on saatavilla lähettyvillä Thielska Gallerian parkissa,mikä on noin 5 minuutin kävelymatkan päässä. 
Saaristoliava 80  Nybrokajenista Blockhusuddenille


Kahvila sijatsee tuossa niemen kärjessä, mistä on mahtavat näköalat merelle




Kahvilakissa


Kahvilan sisätilat



Kesäaikaan on tässä kova laiva-ja veneliikenne 



Bussi 67 kaartaa päätepyskille

Saaritsolaivan(kuvassa) laituri sijaitsee lähellä bussipysäkkiä


Ihana levähtämispaikka Blockhusuddenissa, missä voi syödä eväänsä.




Täcka udden, Wallenbergien  heiän oman pankin SEB ja heidän investointifriman Investor edustusrakennus. Tästä ohi kulkee ihana Djurgårdenin rantakuja.




Isbladskärretin suoalue on osa Kansalliskaupunkipuistoa



Vuodesta 2010 lähtien kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin rakkauspolku on johtanut Isbladskärretin länsipuolta pitkin. Polun suunnitteli Djurgårdsförvaltningen vuonna 2010, ja se oli Maailman luonnonsäätiön lahja morsiamelle, kruununprinsessa Victorialle ja prinssi Danielille.

Skottlantilaista ylämäänkarjaa on täällä laitumella kesäisin.

Suoalueella on vuodet ympäri  50 lehmää, ylämaankarjaa, laitumella. Taalviaikaan alue on on märkää, mutta kesällä paljon kuivenpaa. Kesäiakaan alue kuhisee monenlaisita linnuista.


Blockhusudden oli aikoinaan kekskiajalla saari, ja saarella oli kaksi tullirakennusta, mitkä näkyy yllä valokuvassa.

Blockhus tarkoittaa puusta ja kivestä valmistettua rakennusta, mikä on rakennettu puolustustarkoituksiin. Se on joko suorakaiteen muotoinen tai ristin muotoinen. Tällä niemellä vartioitiin kaupunkia vihollisilta.

Niemi on erittäin haravan asuttua. Tänne sai vain erityiset merkkihenkiöt  rakentaa huvilansa.


Villa Eolskulle, minkä omisti Ernst Thiel, rikas taiteenkeräilijä. Rakennus on nykyään Thielska Galleriet, yksi Tukholman upeimista taidegalleriosita.


Villa Ekudden ja Sjävillan


Villa Eolsund


Villa Johannisberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti