sunnuntai 26. toukokuuta 2024

Tervetuloa Tukholmaan!



Mosebacke Torg, Södermalm, ihana kahvila hyvällä säällä!


CentralbadetinCentralbadetin/keskuskylpylän puisto, 
sisäänkäynti Drottningatan 88 

 Kuvassa EcobarenEcobaren!

Näin kävi näille turisteille. 'Alla är så snälla här'= kaikki ovat niin kilttejä täällä lukee tuolla ylinnä. Kylteissä lukee 'stick! =Menkää tiehenne (suurin piirten)! ja 'Jävla turister' =Pirun turistit.


Gaveliusgatan Södermalm

Ruotsalaisten katsotaan yleensä olevan luonnollisia ja omaavat erittäin nöyrän tyylisen asenteen. Tästä syystä ruotsalaisia ​​pidetään joskus hieman epäsosiaalisina. Nöyryys sana ruotsiksi on ödmjukhet. Nöyryys on henkilökohtainen ominaisuus monelle ruotsalaiselle. Nöyrällä ihmisellä on tasapainoinen minäkuva ja hän on tietoinen rajoituksistaan. Siihen liittyviä käsitteitä ovat rauha, vaatimattomuus ja toisten ihmisten kunnioitus. Ruotsalaiset ei yleensä puhu pahaa muista eikä arvostele ketään. Ei ihme tettä täällä viihtyy kaiken maalaiset. 

Kun Tukholman kaupunki vuonna 2019 kysyi tukholmalaisilta, mitä ominaisuuksia heidän mielestä Tukholmaan sopivat, useimmat olivat samaa mieltä siitä, että Tukholma on kaunis (92 %), mukava asua (80 %) ja hyvä sekoitus vanhaa ja modernia 77 %. 

 

Suomalaisen kirkon takapiha Gamla Stanissa, missä on mukava istahtaa ja lepuuttaa jalkojaan.


Kvastmakarfgatan Södermalm

Tänne voi nousta suoraan Viking Linen sataman Falkungagatanin kadulla sijaitsevaa bussipysäkkiä vastapäätä Kvastmakargrändin portaita ylös. Siitä sitten onkin mukava jatkaa kävleyä länteen päin Vitabergisparkenin puiston kautta SOFO:oon. Siitä sitten Götgatania pitkin Slussneille tai kadun ylitse Södrastationen/Eteläiselle rautatieaseman edustalle, mistä lähtee Swedenborgin kesäkatu. Siitä onkin sitten lyhyt matka Slussenille. Koko tuo reitti on suurinpiirtein noin  3-3,5 kilometriä riippuen minkä kadun tai kujan ottaa.


Tukholman saaristo on aivan ihana kesäaikaan. Suosittelen! Matkalippuja myydään netinstä, mutta matkalippuja myydään myös aluksilla. Senkun hyppäätte kyytiin! Tehkää 'saarihyppely' muutamalle saarelle samalla kertaa ja  samalla matkalipulla!

Suomalainen media on tapojensa mukaisesti liioitellut ongelmia Ruotsissa ja etenkin Tukholmassa. Jostain ihmeen syystä suomalaisten parissa esiintyy erittäin paljon ennakkoluuloja, eikä niillä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Suomalaiset syyttävät maahanmuuttajia kaikesta, se on harmi. 

Suomalaille jengirikollisuus käsittää katurikollisuuttaa, nuoria miehiä jotka riehuu, tappelee ja varastaa ohikulkijolta. Tukholmassa ei meillä ole sen tapaista katurikollisuus ongelmaa lainkaan. Rikollisuutta esiintyy Tukholmassa melkein vain päihde rikollisuuden parissa. Päihteiden käyttö on yleistynyt Ruotsissa, alkoholin juonti on huomattavasti vähentynyt. 


Metargatan Södermalm

Ei ole ihme että päihteiden myyjiäkin on runsaasti, koska sillä tienaa nopeasti suuret summa rahaa. Päihdejakeluketjut kilpailee myynnistä toisten päihdejakeluketjujen kanssa. Päihdejakelun toimittaa nuoret pojat, siinä 13-18 vuotiaat. Johtohenkilöt ovat usein vanhempia maahanmuuttajia, vaikka johtohenkilöt ovat tällä hetkellä paenneet ruotsalaisia  poliiseja Turkkiin, Irakiin ja Iraniin. 

Ampumisia tapahatuu päihde juoksupoikien välillä. Kilpailu on kovaa, ja uhka sitäkin kovempaa. Kyse on vaan siitä että kuka ja minkä jakeluketjun pojat ampuu ensin...? Ruotsissa väkivaltarikollisuutta on melkein vain päihdejengien keskuudessa. Mutta sitä enempi esiintyy talousrikollisuutta, mutta se ei juuri lainkaan koske taviksia. Rikollisuutta esiinty luultavasti netissä melko paljon. Päihdeketjut toimivat maffia metoodeilla. Yhteen aikaan päihdeketjujen jäsenet ampuivat toisiaan ja varsinkin kilpailevien päihdeketjujen jäseniä ja jopa heidän sukulaisiaankin. 


Högalidin kirkko Södermalmin läntisessä päädyssä.

Tilanne on rauhoittunut nykyään. Ampumisia ei ole nyt lainkaan. Tavallisilla ihmisillä ei ollut vaaraa. Poliisit saivat tilanteen rauhoittumaan ja ketjuen johtohenkilöt pakenivat Iraniin, Irakiin, Turkkiin, Norjaan ja varsinkin Espanjan Aurinkorannikolle, mistä suurin osa päihteistä tulee Ruotsiin. Iranissa on tapettu joitakin Ruotsista paenneita päihdemaffia henkilöitä. Turkki on saanut muutamia vankilaan, joitakin Ruotsista karanneita Turkki suojelee, koska näillä kavereilla on paljon rahaa. Kyse on kymmenistä miljoonista. 

Iran käyttää Iraniin paenneita päihdeketjujen johtohenkilöitä juutalaisten terrorisointiin Ruotsissa. Tämä on päihdeketjuen uutta rikollistoimintaa. Nämäkin pojat ovat myös alaikäisiä ja he saavat hyvän maksun terrorisoinnistaan. Espanjan aurinkorannikolla on jo parikymmentä vuotta ainakin maffia saanut niin päättäjät kuin poliisitkin alaisikseen. Aikaisemmin poliisit ovat saaneet kunnallispolitikot vankilaan. Jengien johtohenkilöt käyttää alaikäisiä poikia (alle 18-vuotiaita) juoksupoikinaan siitä ettei he saa vankilatuomiota jos he jäävät kiinni. Ruotsissa ei edes ole nuorisovankiloita lainkaan.'


Bistro Süd nimistä ravintoaa suosittelen, Swedenborgsgatan 8 A. Aukioloajat hieman vaihtelee päivittäin. Launantaina ja sunnuntaina bistro avataan kello 12 mutta muina päivinä vasta kello 17. Bistro suljetaan joka päivä kello 23.30. Muuten...Tukholmasta on turha etsiä kaljaravintolaa aikaisin aamulla, koska kaljaa ei saa myydä ennen lounasaikaa muuta kuin Systembolagista/Alkosta. 

Johan & Nyström Saman kadun varella on vieri vierekkäin vaikka kuinka monta erittäin hyvää ravintolaa ja kahvilaa. Johan & Nyström vastapäätä Bistroa on kuuluisa ja suosittu kahvibaari.


Tukholman puistoissa, joita on todellakin monta, saa käydä picknikillä, kunhan ei juo alkoholia, polta tupakkaa, grillaa eikä jätä roskia jälkeensä.

 

Tämä valtavan suuri kattoterassi Pelago sijaitsee Slussenilla Stadsgården 10. Rakennuksessa on joitakin konttoreita ja myös mukava halpa hotelli Citybox Stockholm. Terassin alapuolella sijaitsee kahvila Café Klotet


Tämä valokuva on vanha. Gondolen ravintolaa eikä COOP'ia ei enää ole rakennuksessa.

Kaikkiin näihin kohteisiin pääsee joko Katrainahissillä (vasemmalla) tai Mosecacke torilta (oikealla) kävelemällä Katarinagatanin ylitse Katarinan kävelysiltaa pitkin Katarinhusetin rakennukseen. 

Slussenilla tehdään suurta remonttia, mikä aiheuttaa hieman hankaluuksia. 

Parenpaa sijaintia ei voi löytyä Tukholmasta. Pohjakerroksessa on rmuutamia ravintoloita. McDonnalds on suljettu koska hampurilaiset ei enää käy kaupaksi. 

Ja jos ei tämä hotelli kelpaa, niin torin toisella reunalla sijaitse Hotel Hilton.
Kondoolilla pääsee ylimpään kerrokseen ja siitä edlle siltaa pitkin Södrmalmin mäelle, Mosebacketorille.


Riddarholmenin hiekkaranta (Uintikielto!). Södermalm näkyy vastarannalla. 


Gamla Stanin metroasemalta on lyhyt matka, jos tuntee reitin. Lähin bussipysäkki on Riddarshuset/Ritaritalon edustalla, missä pysähtyy bussit 3, 53 ja 57.

Riddarholmen on kaunis ja rauhallinen oaasi Tukholman keskustassa. Saarella ei ole ainoatakaan myymälää tai ravintolaa. Riddarholmen on Tukholman  vanhimpia alueita, 800 vuotta vanhaa. 

Riddarholmenilla on Tukholman vanhin rakennus Riddarholmenin kirkko, mikä kuuluu kuninkaalliselle hoville. Avoinna kaikkina viikonpäivinä kello 10-17. Käykää ihmeessä sisällä! 

(HUOM! sisäänpääsymaksu 65 kruunua aikuiselta, tai 250 kr aikuiselta, jolloin pääsylipun hintaan sisältyy myös käynti kuinkaallisessa linnassa. Lapset 7-17 vuotta 30 kr ja opiskelijat 45 kr.

Pian alkaa monta vuotta kestävä täysremontti Riddarholmin kirkossa. Remonttiin on varattu 100 miljoonaa kuunua. Valtion kiineistövirasto sai hallituksesta 450 miljoonaa lisää valtion raknnusten peruskorjauksia varten.

Tervetuloa Tukholman!

tiistai 21. toukokuuta 2024

Kesä tuli Tukholmaan


Kungsträdgården, Sankt Jakobs kyrka ja Kuninkaallinen Opera

Toukokuu (ja myös kesäkuu) ovat parssta aikaa tulla Tukholmaan. Kesä tulee joka vuosi kerta rysäyksellä Tukholmaan.Tukholman kunta on istuttanut luultavasti miljoonia erilaisia kukkia ympäri kaupunkia. Ne kukkivat eri aikoihin, joten koko kesä on kaupungissa kukkaloistoa. 

Kunta on satsannut pitää kaupunkia kauniina ja viihtyisänä. Kunnalla on varaa istuksiin, eikä Ruotsin valtiollakaan ole taloudellista ahdinkoa, velkaakin hyvin vähän.

Tänä vuonna kuulema ei kesäkaudella niin moni lähde ulkomaille kuin menneinä vuosia. Lähtevät vasta sitten syyslomalla.

Täällä kerroin aikaisemmin Tukholman kunnan kukkaistutuksista!



Ja miksi läksisivät kesällä muualla kun Tukholma on vihdoinkin saanut kauan odotetun kesän. On uimrantoja keskikaupungillakin, polskuttelu altaita melkein kaikissa kaupunginoissa ja lähiöissä.  On noin 30000 pienempää ja suurenmpaa saarta Tukholman saaristossa ja lisää Mälaren järven puolella. Täältä ei puutu mitään.

Perinteisesti koulujen loputtua kaupunki tyhjenee kun perheet lähtevät saarille viettämään kesää. Menneinä aikoina herrasväen rouvat läksivät saaristoon lasten kensaa heti kun koulut loppuivat. Miehet jäivät kesäleskiksi ja saapuivat saaristoon ehkä juhannukseksi.


Hypätkää laivaan ja suunnatkaa matka Tukholmaan! Tulkaa nauttimaan ihanasta kesästä sillä toukokuussa ei yleensä edes sada Tukholmassa. Täällä voi aivan hyvin kävellä ilatamyöhäänkin, vaikka eräs suomalainen puolue  mustamaalaa Tukholman mainetta. Mutta ei heidän tarvitse lähteä ulkomaille, koska muu maailma on kerta niin vaaralinen ja rikollisuutta esiintyy paljon ulkomailla, mutta ei mukamas Suomessa. Propgandaa ja äänien haalimista, ja ennakkoluuloja, ei mitään muuta.



'On tulppaaneita tulvillaan iloinen Amsterdam' lauletaan laulussa, mutta tänä vuonna on Tukholmakin tulvillaan tulppaneita, miljoonia tulppaaneita.



Tämä on tunnettu ja kuuluisa Jasminipuu Vitabergin puistossa



Ja portaita niitä on myös paljon Tukholmassa.







Tukholmassa on 400 puistoaluetta ja Tukholman läänissä 330 luonnonsuojelualutta. 

Tänä vuonna Tukholmn kunnassa on kukkia istutettu 600 uurnaan ja kukkapenkkeihin, 135 paikkaan ympäri kaupunkia. Taimet ja kukkasipulit istutetaan kolmeen vuodenaikaan: kevääksi, kesäksi ja syksyksi. Tällä tavalla kukat kukkii omalla ajallaan kesän lävitse.


Tulppaneja on istutettu siminnäkemätömiin alueisiin, katsoipa mihin suuntaan tahaansa.


Talvet ovat  sen verran leutoja, että joutsenet viihtyvät täällä ympäri vuodet.


Gamla stanin kahvila nimeltä Under Kastanjen, Brända tomten 111, Själavårdsgatanin varrella. Avoinna kaikian viikonpäivinä kello 8.00-23.00.

Täällä voi nauttiiá  aamiaisen, lounaan ja päivällisen tau vaikka vaan kahvitella. Lapsille sopiva paikka, missä on lapsille löytyy sopivia ruokia. Viihtyisä paikka missä voi istua kaikessa rauhassa.