torstai 23. huhtikuuta 2015

Östermalm

 

Tulin jälkeenpäin laittamaan tänne videon, missä näkee kuinka korkeat portaat on Östermalmin metroasemalla. Ovat tulleet erittäin tutuikisi, koska olen monet vuodet aamuin ja illoin käyttänyt portaita. Työpaikkani sijaitsi Östermalmilla.

Finanssimaailman rikkaat ovat todella rikkaita ja elävät kuin keisarit. Täällä Östermlamilla on luksusauntoja, joissa Ruotsin eliitti asuu. Useimmat rikkaat Ruotsissa haluavat asua huoniestossa keskikaupungilla, varsinkin kun lapset ovat kasvaneet.

Östermalmin kaupunginosa on keskeistä Tukholmaa. Norrmalmin ja Östermalmin rajana kulkee Brger Jarlsgatan pohjois-etelä suunnassa ja sen jälkeen Valhallavägen ja idässä Durgårdsbrunnsviken. Djurgårdenin saari kuuluu Östermalamiin ja Diplomatstaden, Gärdet ja Hjorthagen nimiset asuinalueet.

Östermalm on tunnettu hienostuneena kaupunginosana kuten Vasastan, Villastaden, Lärkstaden, Diplomatstaden sekä Djursholm ja Lidingö. Omasta mielestäni Östermalm on osittain ainakin melko ikävystyttävä kaupunginosa, mutta sehän on makuasia. Määrätyillä alueilla tuntee olonsa hieman ulkopuoliseksi. Asukkaat ovat melko eristäytyneitä, ainakin enempi mitä ne ovat Södermalmilla, Vasastanissa ja Kungsholmilla. Mutta Östermalmilla on myös paljon sellaista mitä muista kaupunginosista puuttuu.

Östermalm oli aikaisemmin nimeltään Ladugårdslandet, navettamaa ja laidunmaaksi aluetta vieläkin kutsutaan. Nimittäin alueella sijaitsi neljä kuninkaallista laidunmaata, Medelby, Kaknäs, Unnarös ja Vädla. Vain Kaknäs'in laidumaa on kuninkallisessa käytössä vieläkin kesäaikaan. Vaikka se on hieman epävarmaa että onko siellä enää kuninkaan omistamaa karjaa laitumella. Lampiat ja lehmisä siellä on, mutta kuka en omistaa...

Kuinkaallahan  on oma Stenhammarin maatila, missä on karjaa. Kuninags sai muutama vuosi sitten muutaman lehmän lisää sisaruksiltaan syntymäpäivälahjaksi. Stenhammarissa tuotetaan ekologisia tuotteita kuningasperheen käyttöön. Kuningas ehkä omistaa metsääkin.


Oxenstiernska malmården, Linnégatan 64, Östermalm

Valtioneuvos Axel Oxenstierna sai tämän tontin omakseen koska hän menetti oman tonttinsa kun alettiin rakentamaan uusia katuja. Hänen vaimonsa oli myös erittäin arvovaltaisesta Sparren suvusta. Elsa Barbro Sparre jäi leskeksi ja hän kunnosti koko tontin ja sen rakennukset. Hänen jälkeensä siihen muutti hovimarsalkka kreivi Carl Gustav Spens. Hän rakensi asuinrakennuksen vielä entistäkin komeammaksi, rakennutti siiven päärakennukseen ja istutti puita ja pensaita tontille. Tontilla oli myös sikala, kanala ja tuulimylly sekä asunto puutarhamestarille.

Spensin jälkeen tässä asui ties kuinka monta perhettä. 1800-luvun alussa paloi päärakennus pohjiaan myöten. Hovi osti tilukset ja laittoi siihen kuninkaallisen hevostallin.


Vuonna 1973 uuskorjattiin varovaisesti rakennnukset. Hevoset olivat muuttaneet uuteen talliinsa Väpnargatanille vuonna 1894. Tontille muutti kolme museota, Medelhavsmuseet, Historiska Museet ja Myntkabinett, mikä on nykyään nimletään Ekonomiska museet. Malmgårdenin tiloja käytti museohenkilökunta. 

Vuodesta 1993 on alue suojattu rakennuskohde. Tontille on muuttanut Statens Maritima Museer. Historiska museet sijaitsee vieläkin tontilla, mihin sisääkäynti on Narvavägenin puolelta. Myntkabinett sijaitsee Kuninkaan linnassa nykyään.


Café Grand de Rue sijaitsee Malmgårdenin tiloissa. Idyllinen kahvila.

Café Grande Rue

Sisäänkäynti kahvilaan on Storgatan 31

Avoinna maanantaista lauantaihin kello 11-17


Kronobageriet, kuninkaallinen leipomo, Sibyllagatan 2

Tämä on Tukholman vanhin teollisuusrakennus ja ainoa rakennus Östermalmilla, mikä on jäljellä siltä ajalta kun alue oli nimeltään Ladugårdslandet. Nykyisin rakennuksessa sijaitsee Teatteri ja musiikkimuseo.

Östermalmilla sijaitsi monta Malmgården'ia ja käsityöläisiä, mutta myös sotilaita jotka harjoittelivat Gärdet'in alueella.


Kaknäs on osittain vieläkin kuninkaallista laidunmaata. Se voi johtua siitä että nykyinen laidunmaa oli rautakaudella hautausmaa ja näin ollen suojattu alue, jolle ei saanut lupaa rakentaa. 

Kaknäs 2008x.jpg

Kaknästornet, kaknäsintorni

HUOM! Palasin kertomaan että Kaknästornet on suljettu lopullisesti. Turvallisuus syistä. 

Venäjä ja Kiina kyttää...Torni on Teracoms'in radio- ja tv-torni. Toimii myös armejan tietoliikenteen toimittajana. Torni on 155 metriä korkea, 170 metriä mastoineen. Tornissa on ollut kahvila, ravintola ylätasolla ja myymälä pohjakerroskessa.Tämä torni oli yksi Tukholman suosituimmista turistikohteista, niin ruotsalaisten kuin ulkomaalaisten turistienkin joukossa.

Kungens far borgen ingemar gram 1964.JPG

Koska Kaknäsin alue on ikivanhaa hautausmaata niin kuninkaan lampaat voivat aivan hyvin olla täällä laitumella kesäaikaan.



Tessinparken, Vallhallavägen, Karlaplan'in metroasema

Laidunmaa sijaitsee alueella nimeltä Ladugårdsgärdet, jonne on helppo löytää kävellen Karlaplanin metroasemalta. Tessin Parken nimisen puiston päästä, Värtavägeniltä lähtee kävelyteitä ja siinä on karttakin alueesta nähtävillä.

Karlaplanin metroaseman ja Vallhallavägenin välissä sijaitsee erinomainen ostoskeskus Fältöversten, joka on aivan  parhaasta päästä. Täältä löytyy yli 50 erilaista butiikkia. Täällä törmää julkkiksiin ja rikkaisiin tukholmalaisiin.

Ekoparken karta 3.jpg

Kuninkaallinen kapunkikansallispuisto ns Ekoparken

Eko tarkoittaa ekologista ja se on ruotsalaisten ilmaisu luomuviljelylle ja luonnonsuojelulle. Italialaiset käyttävät sanaa biologinen.



Osa Djurgårdenin saarta kuuluu kuinkaalliselle hoville. Alueella saa toki kuka vaan liikkua. Ruotsin kuningas Karl Knutsson Bonde omisti suurin piirtein tämän alueen 1400-luvulla. 

Karl Knutsson on ainoa mies, joka on ollut Ruotsin kuningas kolme kertaa. Hän on myös ruotsin historian pahimpia valtapoliitikkoja. Lokakuussa 1435, kun Karl Knutsson oli 26 tai 27 vuotias, hänet ylennettiin marsalkkaan, valtakunnan korkeimpaan armeijan virkaan. Sen jälkeen hänestä tuli vallanhimoitsija Ruotsin poliittisessa elämässä kuolemaansa asti.

Vuonna 1448 Karl Knutsson matkusti  Viborgista Tukholmaan ja häent valittiin kuninkaaksi, mitä käytännössä pitää kuvata sotilaallisena vallankaappauksena.

Seuraavana vuonna kruunattiin hänet myös Norjan kuninkaaksi. jo vuonna 1450 Tanska pakotti Karl Knutssonin luovuttamaan Norjan Christian I: lle. Sen jälkeen Karlin ja Kristianin välillä käytiin pitkään jatkunut valtataistelu. Karl Knutsson tajusi alemmuutensa ja meni maanpakoon Preussiin.

Djurgården on osa Nationalstadsparken/
kansalliskaupunkipuistoa, mikä on ensimmäinen laatuaan koko maapallolla. Puistoa nimitetään myös nimellä Ekoparken. Puisto perustettiin kuninkaan toivomuksesta. Alueelle sijaitsee kolme kuninkaallista linnaakin, Haga, Ulriksdal ja Rosendalin linnat.



Djurgårdens Besökscentrum, Visit Djurgården, kuinkaallisen hovin ylläpitämä Informatiopiste, Djurgårdsvägen 2, heti oikealla Djurgårdbron sillan jälkeen.

Tämä on hyvä aloituspaikka jos haluaa tutustua paremmin alueeseen. Täältä saa kaiken infon ja kartankin alueesta. Täällä on viihtyisä kahvilakin Sjöcafeet. Suosittelen vaikka ei aio kierrellä puistoaluella. Visit Djurgården sivuilta löytyy yöpymisvinkkejä ja muuta mukavaa.



Rosendals Trädgård, Djurgården

Tämä puistoalue kuuluu Rosendal'in linnalle, mikä kuuluu myös kuninkaalliselle hoville. Linnan yhteydessä luomuviljelyä, vihanneksia, hedelmiä, yrttejä, oman leipomon tuotteita jne joita myydään myymälässä. Kahvilakin löytyy. Se on avattu 3. helmikuuta ja suljetaan joskus myöhään syksyllä. Suosittu kohde kesäaikaan. Kaunis Rosendalin linna-aluekin löytyy vierestä.




Evenemangsparken Södra Djurgården
Tapahtumapuisto mistä löytyy jokaiselle jotain huvitusta.

Eteläinen alue Djurgådenin saaresta on Djurgårdenin kaupunkialuetta, missä asuu väkeä. Saarelta löytyy eläintarha Skansen, ulkoilmamuseo  ja huvipuisto Gröna Lund, sekä monta ravintolaa. Myöhemmin enempi näistäkin...

 Nyt sitten siirryn itse varsinaiselle Östermalmille...


Ravintola Riche, Birger Jarlsgatan 4

Birger Jarsgatan toimii Norrmalmin ja Östermalmin rajana. Rvintola Riche sijaitsee aivan kadun alkupäässä Nybroplanin ja Dramaten teatterin vieressä. Ravintola on ottanut mallia ja nimen pariisilaisesta saman nimisestä ravitolasta, jota pidetään yhtenä maailman arvostetuimmista ja hienoimmista ravintoloista. Riche Tukholmassa on erittäin suosittu kohtaamispaikka rikkaampien joukossa, sillä Riche on kallis paikka.


Riche

Östermalmin kaupunginosa sijaitsee Norrmalmin itäpuolella. Aikaiseemmin sen nimi oli Ladugårdlandet, Navettamaa. Siihen aikaan 1600-1700-luvuilla täällä oli vain yhden tai korkeintaan kolmen kerroksen rakennuksia, jotka oli puusta rakennettuja. Rakennuksilla oli usein pihamaa ja keittiöpuutarha ja niitä nimitettiin nimellä malmgården. Malmgården'eita oli kaikkialla sen ajan Tukholman alueella. Useimmat niistä olivat herraskartanon tyyppisiä rakennuksia joissa asui aatelisia tai porvareita. 

Östermalmilla sijaitsee  monen monta museota, kuninkaallisen hovin hevostallit, diplomaattien asuinalue, tv- ja radiotalo, useita luksusluokan ostoskeskuksia, kauppahalli, gallerioita ja butiikkeja, kirkkoja ja linnoja. 


Strandvägen on yksi Tukholman hienoimmista osoitteista asua, jos varat riittää.

Strandvägen lähtee Nybroplan'ilta kohti Nobel Parken'in puistoa. Katu on rantakatu ja sen varrella on pitkin matkaa laivoja ankkurissa. Nobelparken puiston luota jatkuu katu Djurgårdsbrunnsvägenin nimellä ja se kulkee aivan Djurgården'in saaren päähän saakka. Kauniinpaa tietä saa etsiä. Kauniita puutaloja ja idyllistä luontoa. Alueelle ei saa rakentaa, joten se pysyy idyllisenä. 


Sweden. Stockholm. Gärdet 001.JPG

Nobelparkenin puiston ympärillä sijaitsee Diplomatstaden, jossa asuu monia suurlähettiläitä ja tukholmalaista ylimystöä. Tämä vaatii lähemmän esittelyn, joten siitä toisten lisää. Diplomatstaden'issa sijaitsee esimerkiksi Finska borgen, Suomen linna, joka on Suomen suurlähetystö. Kuva alla.


Suomen suurlähetystö, Finska Borgen, Gärdesgatan 11

Lada Gärdet 2005-08-06.JPG

Gärdet=Ladugårdsgärdet ja vanha lato

Hieman vielä Gärdetistä eteenpäin on useita museoita peräjälkeen, Sjöhistoriska MuseetTekniska museet, Riksidrottsmuseet, Polismuseet ja Etnografiska museet.  Museoita vastapäätä sijaitsee tämä  iso aukea nimeltä Gärdet.

Sweden. Stockholm. Gärdet 002.JPG

Tämä on osa Ladugårdsgärdetiä, mistä jo kerroin aikaisemmin. Se on  aivan ihana niitty. Tämä niitty jää Frihamnin sataman ja Djurgårdenin saaren väliin. Frihamnin satamaan kulkee Silja Linjan laivat esimerkiksi. Tämä vaatii myös omat sivunsa...


Karlaplanilla kulki aikonaan raitiovaunut mutta kun raitiovaunuliikenne lakkautettiin, niin torille rakennettiin puisto ja upea iso suihkulähde. Karlaplan sai nimensä kuninkaitten nimistä, sillä Ruotsissa on todella ollut monta kuiningasta, joiden nimi on ollut Karl tai Carl, kuten nykyisenkin kuninkaan nimi on.

Ennen vanhaan lapset leikkivät ja uivat suikulähteessä, mutta nykyään se on kielletty, koska ei voida taata, että vesi on puhdasta.  

Minan 5 & 6.JPG

Karlaplan 13

Karlaplan ja sen ympäristö on korkeatasoinen asuinalue Östermalmilla. Karlaplanin kaunis puistoalue suihkulähteineen on oikeastaan liikenneympyrä, josta säteilee uieita katuja, Karlavägen, Narvavägen, Östermalmsgatan, Lutzengatan ja Styrmansgatan nimiset kadut.  Mallia otettiin Pariisista, Wienistä ja Berliinistä.Tämä on kaunista aluetta eikä tila tässä riitä kaikesta kertomaan.

Catalpa bignonioides Walt Stockholm Karlaplan 2006-07-19.jpg

Karlaplan

Harpan 23, 24 & 25.JPG

Karlaplan


Wiener Caffét, Biblioteksgatan 6-8

Biblioteksgatan on Tukholman shopping katu, jonka varrella sijaitsee tunnettujen muotihuoneiden myymälöitä.

Wienerkahvila on sijainnut tässä samoissa tiloissa jo vuodesta 1904, mutta se on ollut välillä suljettu ja avattiin taas uudestaan. Tämä on luksuluokan kahvila, herkkusuiden mesta.


Birger Jarlspassagen sedd från ingången mot Birger Jarlsgatan (till vänster) och mot Smålandsgatan.

Birger Jarls passagen, kulkee Birger Jarlin kadun ja Smålandsgatan'in kadun välillä. Galleriakäytävällä sijaitsee elegantteja myymälöitä, joissa myydään erittäin korkeatasosia tavaroita ja täällä saa myös erittäin korketasoista palvelua. 


Daneliuska huset, Sture Plan, Birger Jarlsgatan

Tämä upea renessassipalatsin omisti tukkukauppias Bror August Danelius. Rakennus on saanut mallinsa ranskalaisesta linnasta. Rakennuksessa sijaitsee Tukholman kuuluisa julkkisbaari Spy Bar, missä ulkomaalaiset julkkisetkin käyvät Tukholman vierailullaan. Liekkö sitä enää jäljellä...


Stureparken

Zita 2009a.jpg

Elokuvateatteri Zita
Birger Jarlsgatanin varrella sijaitsee lukuisia elokuvateattereita.


Under Svampen 2009b.jpg

Sture Plan, Svampen

Tämä svampen/sieni, on Tukholman yksi suosituimmista treffipaikoista.

Immanuelskyrkan i januari 2009

Immanuels kyrkan, Birger Jarlsgatan 17

Tämä suuri kirkkorakennus on Equmenia kirkon omistama kirkko. Equmeniakirkko syntyi niin että neljä muuta vapaakirkkoa yhdistyi, Metodistit, Babtistit, Lähetyskirkko ja Pelastusarmeija, joista viimeinen erosi melko pian ryhmästä. Myös Evankelinen vapaakirkko ja Helluntaikirkko tekevät jonkun verran yhteistyötä Equmenia kirkon kanssa.



Korskyrkan, Ristikirkko, Birger Jarlsgatan 66

Tämä on yksi niistä kymmenistä vapaakirkoista joita Ruotsista löytyy.

Trasten 2, 2012.JPG

Sankt Gregorius kyrka, kreikkalais-ortodokinen kirkko,
 Birger Jarlsgatan 92



Kristi Förklarings Ortodoxa kyrka, Birger Jarlsgatan 98

Tämä on venäläis-ortodoksinen kirkko Tukholmassa. Tämä kirkko avattiin jo vuonna 1617 ja näin ollen tämä kirkko on vanhin venäläinen kirkko ulkomailla. Kirkko avattiin Ruotsin ja Venäjän välisen rauhan kunniaksi. Rauhan sopimuksen mukaan venäläiset kauppiaat saivat luvan muuttaa Tukholmaan ja perustaa kauppahuone. Alkuun venäläisten kauppahuone sijaitsi Gamla Stan'issa, sittemmin Slussen'illa ja siitä nimi Ryssgården Slussenin metroaseman edustalla.



Valhallavägen 60.jpg

Vallhallavägen 60, John Klingsborgin perheen asunto

Klingsborgit ovat ikivanhaa aatelissukua, alunperin Saksasta. He ovat kreivillistä ja vapaaherrallista luokkaa.

Vallhallavägen on esplanadityyppinen pitkä katu Östermalmilla ja sen varrella sijaitsee paljon upeita rakennuksia. Mainitsen vain joitakin tässä.

Valhallavägen 70 2010.jpg

Vallhallavägen 70, Serbian suurlähetystö

Engelbrektsskolan, Valhallavägen.jpg

Engelbreckt skolan, Engelbrecktin koulu, Valhallavägen 76

Sophiahemmet Stockholm front 20060509.jpg

Sophia hemmet, Valhallavägen 91

Yksityinen sairalaa joka on saanut nimensä kuningatar Sofia av Nassaun mukaan. Sofia olim naimissa Ruostin kuingas Oscar II:n kanssa. Hememt/sairaala avattiin vuonna 1889.



Valhallavägen 92, asuinrakennus, joka on yksi Tukholman kalleimmista rakennuksista.

Valhallavägen 94-96.JPG

Valhallavägen 94, tämä rakennus on myös tavallien asuinrakennus ja erittäin korkeatasoinen kulttuurisuojattu rakennus.

Valhallavagen 104-106.JPG

Valhallavägen 104, asuinrakennus jossa on ateljéhuoneistoja. Useat tunnetut taiteilijat ovat asuneet tässä rakennuksessa.

Björken 18, 2014 -1.JPG

Vallhallavägen 18

Björken 18, 2014 -5.JPG


Strandvägenillä Östermalmilla sijaitsee esimerkiksi Royal Bank of Scotland ja sisustusmyymälä Svensk Tenn, joka myy korkeatasoista ruotsalaista sunniittelua.



Hotel Diplomat, Strandvägen

Stockholm 2009 PD 049.JPG

Bunsowskahuset, Strandvägen

Tämä on  ekslusiivinen asuirakennus monimiljonääri Bunsowin rakennuttama. Rakennuksessa on asunut useita vakuutusyhtiöiden tirehtöörejä perheineen. Rakennus oli tarjolla myytäväksi muutama vuosi sitten. Hintapyyntö oli 795 miljoonaa Ruotsin kruunua. 

Helsingistä löytyy melkein samanlainen rakennus jonka myös omisti Argos. Rakennus korjattiin kovalla kouralla ja siitä tehtiin Stockmaniin tavaratalon haaraosasto.

Strandvägen 55 januari 2013.jpg

Von Rosenska palatset, Strandvägen 55

Kuinkaallisten hevostaliein hovitallimestari von Rosen omisti tämän palatsin. Von Rosen kuului vanhaan aatelissukuun.



Von Rosen suvun sukuvaakuna pääsiäänkäynnin yläpuolella

Oscarskyrkan i april 2006

Oskars kyrkan, Narvavägen

Tämä kirkko on upea kirkko ja se sijaitsee myös upealla paikalla. Kesäaikaan tämä alue Narvavägen, Standvägen ja edelleen Nobelvägen ovat kuin satumaailmassa kävelisi.

Kirkko on uusgoottinen tyyliltään ja sai nimensä kuningas Oskar II:n mukaan. Arkkitehti Gustav Hemansson suunnitteli kirkon ja se valmistui vuonna 1903. Tässä kirkossa idetään useimpien tukholmalaisten julkisten henkilöiden hautajaismuistotilaisuudet.
 

Koret


Oscars Lillkyrka

Oskarin kirkon edustalla seisoo ns Lillkyrkan, pikku kirkko

Tästä kirkon luota voikin sitten jatkaa matkaansa kävellen eteenpäin. Narvavägen on leveä bulevardityyppinen katu. Siitä sitten Strandvägenille ja siitä Nobelin puistoon. Nobelin puiston ympäristössä sijaitsee useita suurlähetystöjä ja Ruotsin Radion omistama konserttihalli nimeltä Berwaldhallen

Tänne löytää kun kävelee Strandvägeniä pitkin, Hamngatanin, Birger Jarlsgatanin ja Strandgatanin risteyksestä itään päin. Standgatan on luksus katu joka kulkee Nybrovikenin rantaa pitkin. Nobelin puiston kohdalla voi kävellä puiston lävitse ja siitä Nobelinkatua pitkin, sitten Kruthusplanin katua pitkin Laboritorionkadulle.

Engelska Kyrkan

Dag Hammrsköldsvägenin puolelta löytyy kaunis kirkko keskellä pientä puistoa. Tämä kirkko on englantilaisten anglikaanikirkko.

Engelska kyrkan 2008a.jpg

Engelska kyrkan 2008d.jpg



Sturekatten, Riddargatan, leipomo


Kuningatar Silvian suosima leipomo.



Storgatan on melkein ainoita katuja, joka säilyi kun 1880-1890-luvilla rakennettiin koko kaupuninosa uudestaan ja rakentaminen tehtiin nopeaan tahtiin.



Hedvig Eleonoran kirkko sijaitsee Östermalstorget'in lähellä,
 Storgatan 2

Kirkko on saanut nimensä kuningatar Hedvig Eleonoran mukaan. Tämä on vanha kirkko vuodelta 1737. 



Hedvig Eleonora kyrka




Hovstallet, Väpnargatan.JPG

Hovstallet, hovin hevostallit, Väpnargatan 1

Täällä on kuninkaallisten hevosten ja autojen tallit. Rakennsukompleksi käsittään useamman rakennuksen samalla tontilla. Siinä on myös joitakin asuntoja jossa asuu kuningasuvun nuorenpaa väkeä. Prinsessa Medeleine miehensä ja lapsensa kanssa asuu tässa kuvassa olevassa rakennuksessa, silloin kun he ovat Tukholmassa.

  Kungliga Biblioteket 2007.jpg

Kungliga Biblioteket, Kuninkaallien kirjasto, Humlegården

Ruotsin kansalliskirjasto joka on avoinna kaikille, mutta enimmäkseen täällä käy tutkijoita, sillä täällä sijaitsee paljon historiallista kallisarvoista materiaalia ja käsikirjoituksiakin, noin 18 miljoonaa objektia.


Tämä rakennus kuuluu Tukholman upeimpien rakkenusten joukkoon, ehdottomasti. Arkkitehti Gustaf Dahl suunniiteli sen. Kirjasto avattiin vuonna 1877. Rakennus on kulttuurisuojattu rakennus.


Tämä vanha Raamattu löytyy kirjastosta. Djävulsbibeln/Paholaisen Raamattu, vuodelta 1648, jolloin Ruotsin armeija otti tämän Raamatun sotasaaliina Prahasta Tukholmaan. Raamattu on käsinkirjoitettu ja kuvitettu. Yhden paholaisen kuvan takia sitä nimitetään Paholaisen Raamatuksi. Raamattu on valmistettu siinä 1200-1220 välisenä aikana. Raamatun latinalainen nimi on Codes Gigas, suuri kirja, ja suurihan se onkin, 895x490 mm ja painaa 75 kiloa.

Sturegallerian 2008d.jpg

Sturegallerian, Stureplan 4

Tämä ostosgalleria on Tukholman vanhin, mutta se kaikista ekslusiivisin. Täällä törmää julkkiksiin ja rikkaisiin tukholmalaisiin sekä Tukholmassa vieraileviin turisteihin. Galleria kattaa kokonaisen kortteliston ja toinen sisäänkäynti sijaitseekin Grev Turegatanilla.

Vuonna 2006 Sturegallerian AB myi Gallerian Abu Dhabin emiirille. Hinnaksi tuli 4 miljardia Ruotsin kruunua. Sturegalleria AB toki omistaa vieläkin gallerian yhteydestä valtavat määrät konttoritiloja ja autotalleja maan alla 815 mlijoonan kruunun arvosta. Vierailijoita Sturegalleriaa on vuosittain noin 6 miljoonaa.


Sturehof, Sturepalan

Strehof on klassinen luksusluokan ravintola joka on tunnettu erinomaisista kalaruuistaan ja tuoreista hedelmistään ja marjoistaan. Tämä on rikkaiden mesta. 


Tures on nimeltään Tukholman jetset kahvila/brasseria Sturegalleriassa. Suosittelen ainakin kerran käydä!


Sturegallerian 2008a.jpg

Sturegallerian 2012a.jpg

Galleriassa sijaitsee Tukholman hienoin kylpylä, Sture Badet. Tämä on vanha kylpylä, avattu vuonna 1867. Lääkäri ja tiedemies Carl Curman perusti sen sillä perusteella että herrasväki joka istui kaiket päivät tarvitsi hieman kohottaa kuntoaan ja terveyttään. Curman matkusti Venetsiaan josta hän haki inspiraatiota kylpylää varten.

Sturebadet.JPG


Sturebadet

Trefaldighetskyrkan, Majorsgatan.jpg
 
Trefaldighets kyrkan/ Pyhän kolminaisuudenkirkko, Majorsgatan 5

Trefaldighets kyrkan on ollut yksi seitsemästä Missionseurakunnan kirkoista Tukholmassa. Kirkko perustettiin jo vuonna 1886. En tiedä mitä missionskyrkan on suomeksi, mutta ehkä se on lähetyskirkko. Nykyään useimmat vapaakirkot, ja niitä on paljon Tukholmassa, kuuluvat yhteiseen Ekumeniaseurakuntaan, vaikka jokaisella vapaakirkolla on  silti omat kirkkonsa ja oma toimintansa.

Jonas Åkerlund on yksi Ruotsin tunnetuimmista popmusiikin videotuottajista. Tunnettu koko maailmassa. Hän tekee videoita maailmankuuluille popartisteille kuten Madonna, Lady Gaga, Metallica, U2, Robin Williams ja monelle kymmenelle muulle artistille. Hän asuu Lärkstadenin korttelistossa täällä Östermalmilla ja varaahan hänellä on, joten hän osti tämän 120 vuotta vanhan tiiliskivi kirkon viime syksynä. Kirkkosalissa pidettiin rituaali jossa kirkkorakennus siunattiin ja toimitettiin pois kirkollisesta tominnasta ja näin kirkko lakkasi olemasta Jumalan huone. 

Trefaldighetskyrkan

Whitlockska huset.jpg

Whitlockska huset

Whitlockska huset, detalj 4.jpg

Whitlockska huset

Adelsköldska villan, 2011.JPG

Adelsköldska Villan

Colombias ambassad.JPG

Columbian/Kolumbian suurlähetystö

Valhallavägen 70.jpg

Vallhallavägen on yksi Östermalmin pääkaduista

Franska reformerta församlingens hus 02.JPG

Franska Reformerta kyrkan, Humlegårdsgatan 13

Kirkko on ranskalaisten protestanttinen kirkko, mikä perustettiin jo 1600-luvulla. Tukholmaan ranskalaisia protestantteja, jotka pakenivat uskonriitoja kotimaasaan.

Frälsningsarméns tempel.JPG

Frälsningsarmén, Pelastusarmeijan päämaja, 
Östermalmsgatan 69

Granen 18 -b.JPG

Villagatan on se katu, minkä varrella asuu ja on aina asunut Tukholman rikkainta väkeä. Tukholmassa nimittäin useimmat rikkaat asuvat kerrostaloissa. Se on kätevintä ja turvallisinta. Kesä-asunnot rakennettiin kaupungin reunoille tai saaristoon. 

Villagatan 2008c.jpg

Villagatan

Linnegatan 48 med förvanskad fasad.JPG

Linnégatan

Lärkstaden 2 22072006.jpg

Karlavägen


Rosenborgshuset, Stureparken 1

Tämä on yksi monista alueen rakennuksista mitkä ovat  kuttuurisuojattuja rakennukia.

Landbyska verket 4.JPG

Landbyskaverket

Lönnen 9 - gårdsfasad.JPG

Karlavägen

Engelbrektsgatan 23-25.JPG

Engelbräcktsgatan

N J Bengtsons monogram.jpg

Riddaren 10 -1.JPG

Grev Turegatan

Riddaren 10 -3.JPG

Riddaren 10 -4.JPG

Riddaren 17-DSC 5326-1.jpg

Nybrogatan

Riddaren 17-DSC 5329-2.jpg

Ellen Keys park 2011 - 1.JPG

Ellen Keys park/Ellen Keyn puisto

Karlavägen 11.JPG

Karlavägen



Villagatan


Östermalmin kauppahalli, Östermalstorg,
 Östermalmin metroasema

Saluhallen 2007 2.jpg


Ensiluokkainen lounaspaikka.  Kehuttu erityisesti kalaruuistaan. Täältä voi ostaa valmiita ruoka-annoksia mukaansakin. 

Östermalms Gymnasium 2011e.jpg

Östrareal40.JPG

 Östra Real, lukiokoulu

Östrareal46.JPG
 
Östra Real

Krejdaren 17 - skulptur ovandör portal.JPG

Sibyllegatan

Nordströmska huset.JPG

Stureparken on pieni puisto Sturegatanin varrella. Upeita rakennuksia puiston ympärillä.

Stureparken 1.jpg

Friggagatan 2.jpg

Lärkstaden korttelisto on miljönäärien ja lottovoittajien asuinalue. Eikä mikään ihme, sillä itsekkin tykkään että Lärkstaden on Tukholman mukavin paikka asua.

 
Lärkstaden


 Lärkstaden


Engelbrektskyrkan2, modified.jpg

 Engelbreckts kyrkan, Östermalmsgatan 20

Avoinna tiistaista sununtaihin kello 11-15

Tämä on ehdottomasti Tukholman idyllisin ja kaunein kirkko. Se sijaitsee kallion kumpareella Östermalmsgatanin varrella. Tästä kirkosta on tehtävä oma postaus, ehdottomasti. Ylös kirkkoon on kiivettävä jyrkkiä portaita pitkin. Matalimmat portaat löytyvät kirkon takaa.

Ylhäällä kukkulalla on joitakin penkkejä jossa voi istahtaa. Kauniina hijaisena kesäiltana istuessani tässä kirkon penkillä tunne olevani paratiisissa.

Engelbrekts, interiör (2) .jpg

Engelbrektskyrkan, altare.jpg

Engelbrekts, dopaltare.jpg

Engelbrekts, predikstol.jpg

Tässä hipaisin vain  Östermalmia. Lisää toisten. Östermalmin pohjoisosista teen uuden postauksen. Siellä sijaitsee valtavat yliopisoton alueet ja iso luonnonvarainen alue nimeltä Lill-Jansskogen.






Viihtyisä Humlegårdenin puisto, mikä oli aikoinaan kuninkallinen huvipuistoaluePuistossa sijaitsee Kungliga Biblioteket/kuinkaallien kirjasto, mikä avattiin jo vuonna 1878. Kirjasto on Ruotsin kansalliskirjasto. Täällä olen tehnyt postauksen kirjastosta.


Puistossa on suuri puisto lapsille, rullalautaramppi, kesäravintola Surfers Humlan ja kesäkuukausina avoin olutpuutarha Omnipollos Flora. Humlegården on Tukholman idyllisimpiä puistoja.


2 kommenttia:

  1. Hienosti esitetty katsaus, etsin Östermalmista yksiötä ostettavaksi. Kaupunki on tuttu lapsuudesta ja nuoruudesta, isoäitini asui Johannesgatanilla, kävin seurakunnan nuorisoryhmän kanssa matkalla ja yövyimme metodistikirkon tiloissa Humlegårdsgatanilla, kauppahalli on tuttu myöhäisempienkin käyntien mukaan.

    VastaaPoista
  2. Hej!
    Kiva kuulla että löysit blogistani kiinnostavaa, ja erityisesti siitäkin syystä, että sinulla on mukavia muistoja alueesta. Östermalm on ihana kaupunginosa, kieltämättä.
    Lykkyä tykö asunnon ostossa! Et varmaan tule katumaan, vaan viihtymään.

    VastaaPoista