sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Diplomatstaden


Diplomatstaden/Diplomaattikaupunki on osa Östermalmin kaupunginosaa. Mitään Diplomatstaden nimistä kaupunginosaa ei ole virallisesti. Puhekieleen tämä nimitys on tullut siitä että tällä alueella sijaitsee useita suurlähetystöjä. Nimikin jo sanoo että tämä on hienostokaupunginosa, jossa asuu dplomaatteja, suurlähettiläitä, suurfirmojen johtajia. Loput herrasväestä asuu Djursholmissa tai Lidingön saarella. 

Rakennukset täällä alueella ovat ns townhouse/kaupunkitaloja. Tukholman keskikaupungilta löytyy samantyyppisiä rakennuksia muualtakin kuten Lärkstaden, Danderydsgatanin ja Tysta gatanin varrelta.


Djurgårdsbrunnsviken on kauneimpia merialueita Tukholmassa. Se on kanava vaikka nimen mukaan se on viken/lahti. Djurgårdsbrunnviken on yli kolme kilometriä pitkä Iätämeren kanava, mikä on leveä läntisessä päässään ja hyvin kapea kanava itäisessä päässään. 


Lilla Sjötullsbron silta


Diplomatstaden syntyi vuosien 1910-1920 välisenä aikana Engelska kyrkan/Englantilaisen kirkon ympärille. Pieni puistoalue siinä sai myöhemmin nimekseen Nobelparken/Nobelinpuisto. Östermalmin rantakatu Strandvägen päättyy Nobelparkenin puistoon ja jatkuu puiston itäisellä puolella Nobelgatanin nimellä.

Ruotsin radio ja televisio on rakennus alueella, mutta muuten alueella enimmäkseen sijaitsee suurlähetystöjä. Ruotsin radion omistama konserttihalli Berwaldhallen, mikä on Radion oman sinfoniaorkesterin "kotihalli", sijaitsee myös alueella.

Perimmäisenä sijaitse 4-tähden hotelli nimeltä Villa Källhgen. Hotellin ohitse kulkee Tukholman kaunein ja tunnelmallisin rantakävelykatu Djurgårdsbrunnsvägen. Näitä teitä on kaksi samannnimistä, toinen on autotie ja toinen ranta-kävelytie.


Dag Hammarskjölds vägenin tie on saannut nimensä tunnetuimman ruotsalaisen mukaan, jos ei oteta lukuun kuninkaita. Dag Hamamrskjöld syntyi vuonna 1905 Jönköpingissä, mutta kasvoi Uppsalassa. Hänen isänsä oli ollut Ruotsin pääninisterinä pari vuotta. Suku on ollut kuninkaallisen hovin palveluksessa jo 1600-luvulta lähtien. Hän oli aatelinen, ekonomi, virkamies, diplomaattii, juristi ja kirjailija. Hän sai tuolin Ruotsin akatemiasta. 

Hammarskjöldistä olisi paljon kerrottavaa, mutta mainitsen tässä vain vielä että hän toimi YK:n pääsihteerinä ja oli mukana perustamassa YK:n rauhanturvajoukkoja ja OEEC:tä.

Hammarskjöld oli yksityiskoneella Kongossa selvittelemässä Kongon kriisiä kun hänen koneensa ammuuttiin alas ja Hammarskjöld menehtyi 56-vuotiaana. Hänen hautaustilaisuus pidettiin Uppasalan tuomiokirkossa ja hänet haudattiin Uppasalan vanhalle hautausmaalle.


Tyypillinen kaupunkitalo, Tillbergska villan/Wennergrenska  palatset, Laboratoriegatan 10. Rakennuksessa sijaitseen nykyään Etelä-Korean suurlähetystö. 

Axel Wennergren oli ruotsalainen yritysjohtaja ja rahoittaja. Hän perusti vuonna 1919 Electroluxin. Hän sai aikaan paljon myös ulkomailla ja hänestä tuli uoopirkas. Hän sijoitti varansa useisiin säätiöihin, jotka toimivat vieläkin tukien tutkimustyötä ympäri maailmaa. Tukholamssa on on rakennus nimeltä Wennergen Center, mikä on yhden hänen säätöidensä päätoimipaikka.



Nobelparken/Nobelpuisto sijaitsee Diplomattikaupungissa. Puistossa sijaitsee vain yksi rakennus, Israelin suurlähetystö.


Alinna kuvassa on Blasieholmen vasemmalla, Skeppsholmen sen vieressä, Östermalm vasemmalla ja Djurgårdenin saari oikealla. Taainpana häämöttää Silja Linjan satama Värtan. Tai noh Silja Linja möi Tallinkille firmansa kymmenen vuotta sitten, joten tämä on oikeastaan Tallinkin satama. Näköjään on sovittu kaupan yhteydessä että Siljan nimi kulkee Tallinkin nimen mukana firman nimenä. Diplomatstaden sijaitsee tuossa Östermalmin rannalla, vastapäätä Djurgårdenin saarta.


Djurgårdsbrunnsviken on nimeltään tämä vesialue Östermalmin ja Djurgådenin saaren välissä. Djurgårdsbrunnsviken on osa Saltsjön vesialuetta, siis Itämerta. Djurgårdsbrunnsviken on Tukholman kaunein vesialue, ehdottomasti.

Djurgårdsbrunnsviken - Stockholm, Sweden - DSC01686.JPG

Djurgårdsbrunnsviken - Stockholm, Sweden - DSC01704.JPG

Nordiska museet - Stockholm, Sweden - DSC00750.JPG

Bro.tif

Gå längs Djurgårdsbrunnsviken - Stockholm, Sverige - DSC00766.JPG

Djurgårdsbrunnsbron juni 2010.jpg


 Englantilainen episkopaalinen kirkko, Dag Hammarskjölds väg 14


 Tuholmassa asuvien englantilaisten kirkko


Kaiken keskellä sijaitsee Englantilainen kirkko ja Nobelin puisto



Engelska kyrkan 2008h.jpg

 Seurakunnan tiloja

Kyrkan på sin ursprungliga plats vid Norra Bantorget år 1900

Englantilainen kirkko sijaitsi aikoinaan Norra Bantorgetilla

Kirkko siirrettiin vuonna 1913 tänne Dag Hammarsköldsvägenin varteen. Samalla tontilla sijaitsi jo silloin Varuskunnan hautausmaa.

Artillerikyrkogården 2008.jpg

Entinen varuskunnan hautausmaa

Engelska kyrkan 2008f.jpg

Engelska kyrkan 2008k.jpg

File:Diplomatstaden 2008 plan, 3.jpg

 Tällä kartalla esitellään englantilaisen kirkon ympärillä sijaitsevat kauniit rakennukset.


Bünsovska villan on Ruotsin kallein rakennus. Saudi Arabian valtio osti tämän rakennuksen 113 miljoonalla kruunulla. Myöhemmin huvila pantiin taas myyntiin ja siitä pyydettiin 147 miljoonaa kruunua.

Norges anbassad 2008b.jpg

Norjan suurlähetystö



Finska Borgen, Suomen suurlähetystö, Gärdesgatan 11
Rakennus vihittiin käyttöön vuonna 2001. Suomalainen arkkitehti Kristian Gullichsen suunnitteli tämän Finska Borgen/Suomen linnakkeen. Suomen suurlähettiläs ei kuitenkaan asu tässä rakennuksessa vaan hän asuu keskikaupungilla Västra Trägdgårdgatanin ja Kocksgrändin kulmauksessa.

Storbritanniens ambassad 2008.jpg

Iso Britannian suurähetystö

Nobelgatan 2008.jpg

Nobelgatan

Jean Goujon Diane appuyée rur un cerf 01.JPG

Nobelparken


 Laboratoriegatan, Englannin suurlähettilään asunto

 Kruthusplan 2008.jpg

 Kruthusplan

Tryggerska villan 2010 (2).JPG

Tryggerska Villan

Diplomatstaden 2008 Dipl 3c.jpg

Diplomatstaden 2008 Dipl 3a.jpg

Diplomatstaden 2008 Amb 7.jpg

Villa Bonde

Diplomatstaden 2008 Dipl 2.jpg

Villa Geber

Diplomatstaden 2008 Dipl 2a.jpg

Diplomatstaden 2008 Amb 2a.jpg

Villa Josephson

Diplomatstaden 2008 Amb 8.jpg

Villa Wikström

Diplomatstaden 2008 Amb 9.jpg

Villa Hjort

Embassy of Hungary, Stockholm 3.JPG

Villa Gumaelius, Unkarin suurlähetystö

Diplomatstaden 2008 Leg 3a.jpg

Villa Åkerlund
Huvila on suurlähetystö ja USA:n suurlähettilään asunto.  USA:n suurlähettiläs Ruotsissa on nimeltään Azita Raji. Hän on iranilaista alkuperää ja ollut naimisissa amerikkalaisen Gary Symnain kanssa joka oli toinen osapuoli suuressa Goldman Sachs firmassa. He ovat eronneet ja heillä on viisi lasta.

Diplomatstaden 2008 Leg 3b.jpg

Diplomatstaden 2008 Leg 3.jpg

Berwaldhallen 2008.jpg

Berwaldhallen, Dag Hamamrsköjlds väg 3

 Tämä on Ruotsin Radion omistama konserttitalo.

Berwaldhallen mot väst 2011.jpg

Italienska kulturinst. a.jpg

Italienska Kulturinstitutet, Gärdesgatan 14

Törnerska villan 2008.jpg

Törnerska Villan

View from Skansen to Diplomatstaden.JPG

Villa Bonnier i augusti 2008

Villa Bonnier, Nobelgatan 13

Villa Ekarne April 2015 01.jpg

Saksan suurlähetystö

File:Diplomatstaden 2008 Amb 3a.jpg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti