sunnuntai 11. syyskuuta 2016

SträngnäsSträngnäs

Tukholmasta on linnuntietä 60 kilomeriä Strängnäsiin, mutta koska Tukholman alue on yhtä vettä niin välimatkaa syntyy paljon enempi kuin arvaakaan. Kilometrejä kertyy lähemmäksi 80 menipä sitten autolla tai junalla. Tunnin matka suurin piirtein. Strängnäsin pienessä, idyllisen rauhallisessa taajamassa asuu noin 13000 asukasta. Sen huomaa minkäläinen tärkeä henkireikä Mälaren järvi on monissa Tukholman alueen kylissä ja kunnissa ja erikoisesti juuri täällä Strängnäsissä.

Reissun Strängnäsiin voi yhdistää monen muun kohteen kanssa, kuten Botkyrkan ja Sturehovin, Mariefredin ja Gripsholmin linnan kanssa. Mälaren järven ympäri tai vain puoli järveä ajamalla Strägnäsistä Enköpingiin ja siitä sitten Mälaren pohjoista rantaa Tukholmaan. Matkan varrella on ties kuinka monta ihanaa museota, pikku kylää, kikkoa, linnaa ja paljon muuta mielenkiintoista.


Kartalla näkyy vain puolet Mälaren järvestä. Tukholman läänin raja kulkee Mälaren järven keskeltä pohjois-etelä suunnassa ja itä-länsi suunnassa kulkee Uppasalan läänin ja Södermanlandin läänin raja. Toisin sanoen keskellä Mälaren järveä kohtaa kolmen läänin rajat, Tukholman, Uppsalan ja Södermanlandin. 

Strängnäs sijaitsee Södermanlandin läänissä, tai Sörmlannissa kuten sanonta kuuluu. Puolet Tukholmaakin kuuluu Södermanlandin maakuntaan. Tukholma jakautuu kahteen maakuntaan. Pohjoiset osat kuuluvat Upplantiin. Raja kulkee keskeltä Tukholmaa. Mälaren järven toisessa päässä sijaitsee Västmanlandin ja Närken maakunnat. Koko tämä alue, Hjälmaren järvialue mukaan luettuna, on niemeltään Mälardalen ja alueella on erittäin kiinteää hallinoollista yhteistyötä. On yhteinen paikallisliikenne ja yhteinen korkeakoulu ja paljon muuta.

Södermanlandissa oli omat lakinsa jo 1200-luvulla, ns Södemannalagen. Myöhemmin useat muutkin maakunnat laativat omat lakinsa. Ruotsia on hallittu pitkät ajat omilla paikakunnillaan ja ei ole ihme että Ruotsin maakunnat ja maakuntalaiset ovat vielä tänäkin päivänä hyvin erilaisia tavoiltaan ja kieleltäänkin. Maakuntalait olivat voimassa 400-930 ja joillakin paikkakunnilla jopa vuoteen 1335 saakka. Monet maakunnat kieltätyivät olemasta missään suhteissa muitten maakuntien kanssa. Man tog lagen i egna händer, kuten sanonta kuuluu, otettiin laki omiin käsiin.

Strängnäsissä pidettiin talvimarkkinat ja samalla kokoonnuttiin tinget'issä, eräänlaisillä käräjillä. Tämä sana tinget on minun aivan mahdotonta kääntää suomeksi. Sanalla on monta tarkoitusta ja sitä käytetään monissa ei yhteyksissä. Jopa modernilla ajalla  on alettu kutsumaan kokoontumisia nimellä tinget, ainakin Uppsalan kunnassa on niin.


Piispankuja/Biskopsgränd

Missään muualla päin Ruotsia ei yhteiskunta ollut niin läheisesti riippuvainen tuomiokirkostaan ja muista kirkoistaan kuin täällä Strängnäsissä. Täällä otettiin kristinusko erittäin vakavasti ja elettiin suurelta osin piispan sääntöjen mukaan. Strängnäs oli piispan kylä. Keskiajalla piispalla oli valtava sosiaalinen, poliittinen, taloudellinen status ja joskus jopa sotilaallinen valta. Paavi Kirkkovaltiossaan ei pitänyt siitä että kaukaisissa hiippakunnissa oli piispoilla niin suuri määräämisvalta. Strängnäsitä ei koskaan tullut sen suurempi markkinapaikka, mutta hiippakunta omisti valtavat maa-alueet jo 1300-luvulla. Kirkko on vielä nykyäänkin Ruostin suurimpia maanomistajia ja Ruotsin viidenneki suurin metsänomistaja.

Strängnäsin piispa oli myös usein valtionkansleri, etenkin 1400-luvulla. Piispa sai enempi ja enempi valtaa ja kuninkaan valta väheni. Hyvä esimerkki siitä oli piispa Rogge joka tuli Strängnäsiin Tukholmasta. Hän lähetti poikansa Italiaan opiskelemaan Perugian yliopistossa kanoonista oikeutta. Hänestä tuli elegantti renesanssin ajan mies joka tiesi mitä tilaisuus vaati. Hänestä tuli myöhemmin Strängnäsin piispa. Hän avasi Ruotsin enimmäsien kirja- ja lehtipainon Strängnäsiin. Italiasta hän toi tullessaan kirjoa jotka hän kiinniitti ketjuilla pöytään kiinni sillä kirja siihen aikaan Ruotsissa maksoi kokonaisen omaisuuden.

Keskellä tuomiokirkon kirkkomaata seisoo Roggeborgen piispan asuintalo jossa oli mahdoton määrä piispa Roggen kirjoja. Kuningas Gustav II Adolf teki rakennuksesta koulun.Europaskolan Rogge on peruskoulu ja gymnasie


Koulurakennus tämäkin

  
Tämä on koulun kirjasto, jossa saa lukea myös lehtiä. 


Tässä rakennuksessa opetetaan kuvaamataiteita, musiikkia ja draamaa

Fogdö kyrka

Fogdön kirkko

Strängnäsiin rakennettiin useita kirkkoja 1100-luvulla kuten Fogdön kirkko Fogdön saarella tai se on paremminkin "niemimaa" omasta mielestäni. Saari on vain 6x15 kilometriä suuri saari Strängnäsin kupeessa. Saarella on pitkä historiansa. Runsaasti muinaismuistoja. Saarella sijaitsee kolme kirkkoa Fogdö, Vansö ja Helgarö ja kirkkojen ympärillä on sijainnut Vårfrubergan pitäjä. Vårfru tarkoittaa Neitsyt Mariaa. Noin 3 kilometriä Fogdön kirkosta sijaitsi aikoinaan luostari, josta on vain rauniot jäljellä. Toinen luostari  oli ns Kungsgård joka oli nimeltään Kungsberg. Kungsbergin omistaa vieläkin valtio ja täällä viljellän ekologisesti.


Saarella on neljä suurenpaa herraskartanoa jotka omistaa vieläkin tunnetut aatelissuvut.

Lisää kirkoista tulen kertomaan Strängnäsin tuomiokirkon yhteydessä uudessa postauksessa.


Hässelbyholm 2004

Hässelbyholmin herraskartano, 1660-luvulta

Strängnäsin piispa asui tässä kartanossa aikansa ja kartano on kuulunut Vårfrubergs kloster/Neitsyt Marian luostarille. Reformation jälkeen otti kruunu kartanon ja lakkautti luostarin ja otti kaikki rakennukset kruunulle. Kuningas Gustav Vasa antoi rakennukset valtioneuvos Erengisle Nilsson Natt och Dag ja neuvoksen leski Brita Tott vaihtoi kartanon kolmeen Tukholmassa sijaitsevaan kartanoon tai linnaan, Hässelby, Ekeby ja Väsby. Monet aatelissuvut ovat omistaneet herraskartanon ja yksi niistä valtionamiraali Gustaf Otto Stenbock rakennutti kartanosta linnan. Tästä Tanskan korkeinta aatelissukua olevasta rouva Tottista olisi paljonkin kerrottavaa, mutta ehkä joskus toisten...

Strängnäsiin avattiin dominkaaniluostari 1260-luvulla Stora Toregt'in reunalle. Kuningas Gustav Vasan reformation jälkeen luostari purettiin. Vuonna 1781 syttyi tulipalo Strängenäsin keskustassa. Eikä se ollut ensimmäinen eikä viimeinenkään tulipalo kaupungissa. Kuningss Gustav Vasa antoi strängnäsiläisille kuudeksi vuodeksi vapauden verojen maksusta.


Täältä löytyy vinkkejä autoiluun. Sivuilta löytyy myös vinkit paikallisliikenteen kulkuvälineisiin. Jokaisella alueella on monia kymmeniä tutustumiskohteita. Jokaiselta sivulta löytyy myös alueen kartta. Sen kun lomailemaan! Touko-syyskuu on parasta aikaa.

Pohjoinen Mälardalen, Eteläinen Mälardalen, Södermanlandin lääni, Upplannin lääni, SödertörnEkerö, Nacka ja VärmdöRoslagen, Linnat ja kartanot, Puistot ja rannat, Saaristoelämää, ja paljon paljon muuta mukavaa ja luonnollisestikin myös Strängnäs, josta juuri nyt on juttua.


Strängnäs med domkyrkan, från Långberget som omger staden i söder och väster.


Strängnäsin tuomiokirkko


Strängnäs vapen.svg

Strängnäsin kunnan vaakunassa on Pyhä Pietari ja Pyhä Paavali kuvattuina. Strängäs oli kaupunki vuosina 1336-1970, jonka jälkeen Strängnäsistä tuli kunta. Siihen liitettiin myös muutama Strängnäsin ympärillä sijaitevaa maakuntaa kuten Stallarholmen, Tosterö, Vårfruberga ja Åker. Alueella on tehty ainakin viisi kuntareformia tällä aikaa, joten ota tästä nyt selvää, mutta Strängnäs on kunta kuten useimmat entiset ruotsalaiset kaupungit.


Sankt Eskil, Överslön kirkko

Strängnäsin hiippakunta perustettiin jo vuonna 1100. Hiippakuannan perusti Sankt Eskil joka oli lähetyssaarnaaja ja hänen mukaansa sai Eskilstuna nimensä. Eskilstuna on Haparandan jälkeen se kaupunki jossa asuu eniten suomalaisia. Sakt Eskil/Pyhä Eskil murhattiin hänen ollessaan lähetyssaarna matkalla Strängnäsissä vuonna 1080. Eskil kuten useimmat muutkin Mälaren järven laakson pyhimykset olivat englantilaista alkuperää. Sankt Sigfrid tuli Eskilin kanssa Englannista Mälaren laaksoon. Hänestä tuli Smålandin ja Västergötalandin apostoli. Hänestä tuli myös vuonna 1170 perustetun Växjön hiippakunnan ensimmäinen piispa. 

Pyhä Eskil oli kotoisin Tuna nimiseltä paikkaunnalta, siis nykyisestä Eskisltunasta, joka sijaitsee vain reilun parinkymmenen kilometrin päässä Strängnäsistä. Eskil kulki usein Strängensin ohitse sillä Eskilstuna sijaitsee Strängnäsin länsi puolella mutta ei Mälaren rannalla. Strängnäsistä oli helpompi seilata  Tukholmaan tai Birkaan ja Adelsöhön ja sieltä edelleen Sigtunaan.

Se oli Pyhä Eskil joka käännytti aasauskontoon uskovat strängnesiläiset kristinuskoon. Sgträngnäsin tuomiokirkossa on Pyhän Eskilin uhripaikka jäljellä. Pyhä Eskil kivitettiin kuoliaaki. Siksi Strängnäsin ruomiokirkko sijaitsee Pyhän Eskilin uhripaikalla. Myöhemmin löydettiin lähettyviltä lähde joka sai niemkseeen Pyhän Eskilin lähde. Lähteen sai myös Pyhä Bodvid lähenpänä Tukholmaa, Bornsjön rannalta, Botkyrkassa. Botkyrka tarkoittaa parannuskirkko, melko outo nimi kunnalle, vaikka nimi tuleekin Pyhän Botvidin nimestä.  

Botvid ja  Eskil kerrotaan kuolleen samana vuonna 1080. Eskil ja Botvid ovat molemmat Södermanlandin suojeluspyhimyksiä.  Eskil oli englantilainen munkki ja Botvid botkyrkalainen nuori naimaton tytär. Tuskinpa he ovat koskaan tavanneet toisiaan. Eikä nuo vuosiluvutkan ole oikein varmoja.

Pyhän Eskilin mukaan kerrotaan lähteneen Sigfrid Englannista käännytystyön tekoon Norjaan ja Ruotsiin. Pyhää Sigfridiä pidetään Smålandin ja Västergötalandin apostolina. Luultavasti Pyhä Sigfrid oli Växsjön hiippakunnan ensimmäinen piispa. Sigfrid toimi myös Skara'ssa jossa hän teki käännytystyötä. Skaran lähellä Husabyn kirkon kirkkomaaahan haudattiin Ruotsin ensimmäinen kristitty kuningas Olof Skötkonung/Olavi Sylikuningas. Olof Skötkonung tiedetään olleen varman päälle ensimmäinen kuningas Sveanmaalla ja Götanmaalla. Sigfrid rakensi kirkkoja Etelä Ruotsissa ja siellä hän myös kuoli. Hänet haudattiin Växjön tuomiokirkkoon, mutta hänen reliikkilippaansa hajoitettiin 1600-luvulla. 

Tässä samalla voin kertoa että Ruotsin kuningaskunnan vanhimmat kaupungit, jos ei oteta lukuun Birkaa ja kaupunkeja jotka keskiajalla sijaitsivat Tanskan kuningaskunnan alueella, olivat Sigtuna (900-luku), Skara (1000-luku), Visby (1100-luku), Söderköping ja Kalmar (1200-luku), Strängnäs (1280) ja sen jälkeen tulevat Tukholma, Nyköping, Örebro, Arboga jne suurin piirtein samoihin aikoihin.


Strängnäsin tuomiokirkko

Aukioloajat:
 15 kesäkuuta-15 elokuuta kello 10-18
16 elokuuta-14 kesäkuuta kello 10-16


Kirkko on pyhitetty Pyhälle Pietraille ja Paavalille. Alkupeäräinen puukirkko korvattiiin goottisella tiiliskivikirkolla. Kirkko rakennettiin paikalle joka oli jo viikinkien ajalla tärkeä kulttipaikka ja uhrilehto. Tiiliskivikirkkoa alettiin rakentamaan vuonna 1250 ja kirkkoa rakennettiin aika ajoittain lisää. Kirkontornin katto valmistui vasta niin myöhään kuin 1740-luvulla.

Hiippakuntaan kuuluu 72 seurakuntaa ja mahdoton määrä kirkkoja.

Keskiajalla tuomokirkko toimi kokouspaikkana kaikille kyläläisille. Strängnäs oli myös reformaattori Olaus Petrin ensimmäinen toiminta-alue. Tuomiokirkon koulussa hän alkoi kääntämään oppilaita Lutherin uskoon. Olaus Petri oli reformaattori, humanisti ja historioitsija. Olaus Petri opiskeli Wittembergissä Saksassa, kaupungissa jossa uskonpuhdistaja Martin Luther naulasi kuuluisat teesinsä kirkon oveen. Niinpä hän  Lutherin innoittamana alkoi vihata katollsista kirkkoa.


Carl Larssonin kuuluisa maalaus siitä kun kuninags Gustav Vasa saapui ratsun selässä Strängnäsistä Tukholmaan. Se oli juhannsuaatto. Joten ei ihme että ruotslaiseen juhannuksen viettoon kuuluu kansallispuvut, kansallistanssit ja lipunnosto. Kansallisaate ei koskaan ole kiinnostanut sen kummemmin "ruotsalaisia" koska heistä monet huomasivat olevansa "maahanmuuttajia". 

Kuningas valitsi uudeksi kuningaskunnan pääpaikaksi Tukholman ja eduskunta sai jatkossa kokoontua Tukholmassa. Tukholman porvarit luovuttivat kaupungin avaimet uudelle kuninkaalle, kuten kuvasta näkyy.

Kesäkuun 6. vuonna 1523 valittiin Gustav Vasa Strängnäsin tuomiokirkon pojoisella seinustalla Ruotsin kuninkaaksi. Strännäsissä kokoontui siihen aikaan eduskunta. Gustav Vasa asui Mariefredissä Gripsholmin linnassa, noin vajaat 15 kilometriä Strängnäsistä tai ainakin kruunauksensa jälkeen hän asettui sinne asumaan. Sitä paitsi Tukholma oli vain pikkukylä Strängn'sin rinnalla juuri siihen aikaan.

Vuonna 1528 kuningas kruunattiin uudemman kerran Uppsalan tuomiokirkossa. Se oli saksalainen Hansaliitto, joka auttoi Gustav Vasan kuninkan pallille, joten kuninkaan oli heti alkuunsa maksettava auttajilleen. Kuninags tiesi että katollinen kirkko oli erittäin rikas joten reformation myötä kuninags voi ottaa kaikki katollisen kirkon omisuudet kruunulle.

Eikä kestänyt kauaa kun Tukholmasta tuli saksalainen kaupunki, jossa puhuttiin enimmäkseen saksaa, jossa rekennettiin kirkko saksalaisille, koulu saksalaisille lapsille ja kaikki elämä pyöri saksalaisten ympärillä. Tukholman väkiluku oli pieni siihen aikaa mutta saksalaisten myötä väkiluku tuplaantui hyvin äkkiä. Uusia rakennuksia rakennettiin, asiantuntijoita ja koulutettua väkeä muutti Saksasta Tukholmaan ja saksalaiset kauppiaat alkoivat ankkuroida laivojaan täyslastissa Gamla Stanin laivalaituriin. Ajan kanssa sakalaiset avasivat ensimmäisen kahvilan, leipomon ja matkustjakodin. Olutpanimoita alettiin rakentamaan ja pian koko kapunki joi olutta päivät pitkät. Voi sanoa että Tukholma perustettiin saksalaisin voimi, varsinki lybeckiläisten voimin.

Tuota Gustav Vasan kruunauspäivää on sittemmin pidetty Ruotsin lipun päivänä, myöhemmin Ruotsin kansallispäivänä. Gustav Vasa valittiin Strängnäsin kuninkaaksi, voisi sanoa. Mutta kuninkaan reformation myötä Strängnäsistä tuli vain hiljainen pieni kylä. Yhdestä Gusav Vasan pojista tuli kuningas Karl IX. Hän teki kaikkensa katollisen kirkon eduksi, isänsä reformointia vastaan. Hän halusi tulla haudatuksi Strängnäsin tuomiokirkkoon. Gripsholmin linnasta, Mariefredistä ei Strängnäsiin ole sen pitempi matka kuin noin 15 kilometriä, korkeintaan. 


Kuninags Karl XI:n (Gustav Vasan poika) hauta Strängnäsin tuomokirkossa

Kuningas Karl XI:n ja hiippakunnan piispan johdolla Strängnäsistä tuli kulttuurillinen keskus. Kuningas nimittäin vastusti isänsä reformatiota. Ruotsin ensimmäistä päivälehteä Hermes Gothicus alettiin julkaismeaan täällä vuonna 1634. Kirja- ja lehtipaino avattiinja siinä rakennuksessa sijaitsee nykyään Strängnäsin museo. Reformation myötä kruunu sai paljon rakennuksia omakseen Strängnäsistä.  Kaikki piispojen asunnot otettiin kruunulle.


Roggeborgen

Kuningas Gustav II Adolf lahjoitti strängnäsiläislile Roggeborgen koulutiloiksi. Se oli tässä rakennuksessa kun Gustav Vasa valoi kuningasvalansa kesäkuun 6. päivä vuonna 1523.bRoggeborgeniin perusetttiin Strängnäsin gymnaisum, Regium Gustavianum Gymnasium Strengnense.

Tämä alue on melko suomalaista aluetta. Täällä on asunut ja asuu vieläkin paljon syomalaista alkuperää olevia henkilöitä ja eikös se bo Jonsson Grip ollut myös suomalaista alkuperää.

Bo Jonsson Grip, tämä sen ajan rikkain mies, joka omisti melkein puoli nykyistä Ruotsia ja alkoi rakentamaan Gripsholmin linnaakin.Biskopsgarden 03.JPG

Biskopsgården/Piispojen kartanoTämä alue suorastaan huokuu historiaa. Kukaan ei voi välttyä siltä. Tämä alue kuuluu Ruotsin alkuaikojen historian tärkeimpiin alueisiin. Jos sanotaan että Ruotsi syntyi Adelsön saarella Mälaren järven saarella ja sieltä levisi pohjoiseen Sigtunaan ja Uppsalaan, niin samanaikaisesti  kehittyi  tämä alue Mälaren järven eteläisellä rannalla. 

Kun kirkollinen aktiviteettii melkein lakkasi reformation myötä Strängnäsissä niin kylästä tuli markkinapaikka. Strängnäsin sijaisnti oli erittäin hyvä kaupankäynnille sillä Strängnäs sijaitsee keskellä Mälaren järaialuetta. Tukholmasta asti tultiin tänne käymään kauppaa.

Strängnäsissä alkoi 1700-luvulla olla vaikea myydä silakkaa koska porvasisto alkuoi sitä karttaa. Joten vain kaikista köyhimmät kalastivat Mälaren järvellä siihen aikaan. Sen sijaan kaikki käsityölästuotteet alkoivat käydä kaupaksi. Tarvittiin taitavia käsityöläisiä. 1800-luvulla Strängnäsin talous kärsi kun laivaliikenne alkoi vähentyä Mälaren järvellä sillä nyt rakennettiin rautateitä. 

Vuonna 1944 pommittivat venäläiset Strängnäsiä syystä että Strängnäsissä oli Södermanlandin panssariregmentti. Täällä on nykyään Armeijan museo, jos ketä kiinnostaa.Strängnäsin tuomiokirkko tarvitsee oman postauksen


Strängnäs cathedral Sweden 007.JPG

Kuningas Karl IX:n hauta vasemmalla

File:Strangnas domkyrka altartavla.jpg

Strängnäs - Dom - Friedhof.jpg

Tuomiokirkon vieressä sijaitsee vanha kirkkomaa. Kuten Ruotsissa on ollut tapana niin kirkot ja kirkkomaat rakennettiin pakanallisen ajan hautakentille ja palvontapaikoille.


Oikeastaan pohjolan apostoli Ansgar tuli Strängnesin kautta Mälaren alueelle, ja oleskeli usein täällä ja siksi tänne syntyi ensimmäisiä kristillillisen ajan seurakuntia. Strängnäsin tuomiokirkko on Lundin ja Uppsalan tuomiokirkkojen ja tietysti Gottlannin tuomikirkon kanssa tärkeimmät varhaiskristilliset rakennukset.

Strängensin kohdalla kohtaa valtatie 55 ja E20 tiet toisensa. E20 on moottoritie. Suunniiteilla on rakentaa valtatie 55 uudestaan moderniksi 2+1-tieksi, jossa ei autot kohtaa lainkaan toisiaan. Suomeksi näyttää sellanien tie olevan nimeltään ohituskaistatie.

Strängnäsissä sijaitsee kolme lääkefirmaa, Fermenta, Pfizer ja Reciparm.


Strängnäsiin on noin 80 kilometriä Tukholmasta. Strängnäs on melko pieni paikkakunta. Täällä asuu vain noin 13000 asukasta. Strängnäs sijaitsee Mälaren järven rannalle, sen hyvin kapeassa salmessa. Stallarholmenilta kulkee silta Selaön saarelle. Toinen tätä pitempi silta kulkee Strängnäsin kekustasta pojoiseen päin Mälaren järven saarien ylitse Enköpingiin. Vielä kolmaskin pitkä silta kulkee Strängnäsin länsipuolelta joka yhtyy tuohon edellä manittuun tiehen numero 55.Åkers styckebruk oli se alue johon esnimmäiset asukkaat asettuivat asumaan.


Vanhin aasutus alueella sijaisti Åker'issa, joka on nykyään nimeltä Åker Styckebruk, siis entinen ruukkiyhteiskunta. Vaikka Åker'issa on eletty jo sitäkin ennen, noin vuonna 6000 eaa. Åker Styckebruk sijaitsee noin reilut 10 kilometriä etelään, E 20 tien toisella puolella.

Muttra kyllä niitä pieniä puutaloja ja mukulakivkujia löytyy myös Strängnäsistä. Idyllien ja ruhallinen pieni kylä, jonka pitkä rantakatu on kävelemisen arvoinen. Matkan varrella on useita penkkejä istuskella.

Kaikille armeijasta ja sen kalustosta kiinnostuneille löytyy mielenkiintoinen suuri museo Arsenalen, noin kolmen kilometrin päästä Strängnäsistä.Keramikens Hus ja Ugglans park

Keramiksen Hus on eräänlainen taidegalleria jossa on enimmäkseen keramiikkaa esillä. Keraamikko Per Hammarströmillä on atlejé rakennuksessa. Täällä on myös myymälä ja kahvila. Kaunis puistoalue rakennuksen edustalla.

Åkers styckebruk museum.JPG

Museo

Åkers fältkanon.JPG
Café Grassagården

Grassgårdens Cafe, Kvarngatan 2

Aivan loistava ruokapaikka, tilliperunaa, lohta ja salaattia.Åkers kyrka

Åkerin kirkko on peräsin 1100-luvulta ja kylä kasvoi kirkon ympärille Alttarikaappi on vuodelta 1747

Åkers kyrka

Åkers kyrka

Åkers kyrka

Åkers kyrka

 Stigporten

Vansö kyrka

Vansön kirkko

Vansö kyrka

Tryckeriet Strangnas.JPG

Museo

Strangnas sodertull.jpg

Tulli

Kuningas määräsi että kaikki ulkomaalaiset kappiaat laivoineen joutuivat maksamaan tullia päästäkseen markkinoille myymään tavaraansa. Näitä tulleja oli useita Tukholamssakin.Strängnäs Dom vy19.jpg

Hotel Rogge Strängnäs stadshotell sedan 1921.jpgRaatihuone

Paulinska huset.JPGEi kommentteja:

Lähetä kommentti