tiistai 10. syyskuuta 2024

Syksy on ovella


Kesä tuli Tukholmaan vasta nyt syyskuussa, se oli hyvin lyhyt ja sää alkoi pian muuttumaan syksyisemmäksi.


sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Kuninkaallinen katsaus


Kungliga huset

Kungliga huset kuuluvat kuningas ja kuningatar sekä ne, jotka ovat niin lähellä valtaistuinta ja joilla on sellainen asema, että heidät pitäisi kutsua kuninkaalliseksi korkeudeksi, eli kruununprinsessaperhe, prinsessapari, prinsessa Madeleine ja prinsessa Birgitta, joka puuttuu valokuvasta. Prinsessa Sofia, prinsi Daniel eikä kuningatar Silvia voi koskaan nousta valtaistuimelle.

Kuninkaalliseen  perheeseen lasketaan, paitsi Kungliga husetin jäsenet,  kuninkaan muut lapsenlapset, kuninkaan muut sisaret ja kuninkaan edesmenneen sedän prinssi Bertilin vaimo prinsessa Lilian.

HUOM! Ketä tämä ei kinnosta niin jättäköön väliin!

Tukholma on Ruotsin pääkaupunki ja kungahuset/kuningashuone sijaitsee Tukhomassa, niin laitanpahan tähän lyhyen kuninkaallisen katsauksen. Koska Ruotsissa kutsutaan kuninkaallista hovia nimityksellä Kungahuset, niin minäkin käytän samaa nimitystä. Täällä suomeksi. Kuninkaallisista olisi vaikka kuinka paljon kertomista, joten ne tiedä miten onnistun supistamaan postauksen? 

'Ruotsin kuningas Carl XVI Gustav on jakanut työnsä kruununprienssan kanssa jo parikymmentä vuotta. Kuningas ja Victoria osallistuuu ulkoministeriön kokoukisin, sillä heillä on oikeus tietää kaikki ulkopolitiikasta. Joskus ulkoministteriö kutsuu kuninkaan ja Victorian ulkoministeriöön pikakäynnille. He kokoontuvat myös silloin tällöin hallituksen kanssa.


Mediassa tämän valokuvan alla luki "svenska huliganerna"/ruotsalaiset huligaanit

Kuningas ja Silvia ovat juuri nyt kun tätä kirjoitan Pariisissa Olympialaisissa ja samalla pitävät kahdenkeskeistä lomaa romanttisessa Pariisissa. Victoria on Tukholmassa hoitamssa kuninkaan virkaa. Victoria on armeijassa jatkokoultuksessa, mutta sieltä hän sai hieman permistä.


Tytöt vauhdissa: Victoria, Estelle ja Silvia

Sivian luona tuossa kuvan ulkopuolella on prinssi Edward Englannista tervehtimässä Silviaa.


Kuinnkaalliset neitokaiset läksivät Paraolympialaisiin kannustamaan ruotsalaisia. Silvia näkyy taustalla. Silvia ei tyrkytä itseään esille vaan antaa aina Victorialle tilaa.

Kruununprinsessa Victoria on Kansainvälisen paralympiakomitean (IPC) kunniajäsen ja on pitkään ollut mukana ruotsalaisessa paraurheilussa. Hän tukee myös vammaisia ruotsalaisia.

Ulkomaan virkamatkat tekee Victoria (valtionvierailuilla on mukana myös Daniel) Ruotsissa me ei käytetä titteleitä, joten Victoriakin on vain Victoria puhekielessä. Victoriaa puhuteltaessa käytetään usein kruununprinsessa sanaa sinä sanan sijasta. Ruotsissahan me ollaan sinuja kaikki keskenämme, paitsi kuninkaallisia ei kukaan kehtaa sinutella, vaikka ei he siitä närkästyisi.

Kuningas on hyvin tvallinen ja luonnonläheinen ihminen pohjimmiltaan, joten hän ei halua että hänet nostetaan korokkeelle. Kuningasta puhutellaan yksikertaisesti useinmiten vain konungen nimellä. 

(Madeleine  on niin naivi että hän kysyi muutamia vuosia sitten julkisesti TV:ssä Victorialta että miksi hän kutsuu pääministeriä pääministeriksi. Victoria sanoi ettei hän voi kutsua pääministeriä Göraniksi. Vaikuttaa siltä kuin kuningas kielsi Madeleinen puhumasta tämän jälkeen julkisesti. Ei häntä ole muutenkaan juuri näkynyt missään). Madeleine on saanut aikaan niin monta suurta skandaalia, että kuningas sai tarpeekseen.  

Kerronpahan samalla että nyt hovi on tunnustanut että Madeleine ja Chris tulevat elämään erillään, eikä se ollut mikään yllätys kenellekään. Hovin sivulla oli aikaisemmin Madeleinen kohdalla maininta, että hän on naimissisa Chrisin kanssa. Nyt sieltä poistettiin noin vuosi sitten Chrisin nimi kokonaan. Madeleinen kohdalle on tullut maininta että hän on evankelisluteraani. Tämä siksi että Madeleine vaihtoi uskontoa avioliiton myötä katolliseen uskoon. Kerrotaan että kuningas olisi nuhdellut herra O'Neiliä hänen naisseikkailuistaan. Joten eihän se ole ihme että he eroavat.

Hyvin varmalta taholta kerrotan että Chris O'Neil ei hallunut erota. Hän pani vastaan viimeiseen saakka. Heidän piti muuttaa Tukholmaan jo vuosi sitten mutta Chris vetkutteli talon myynnissä ja teki kaikkensa että  Madeleine ei halua muuttaa Tukholmaan, vaan jää hänen kanssaan asumaan taloon ja jatkamaan yhteiselämää. 

Chris ei tykkää olla Tukholmassa, koska hänet tunnistetaan ja häntä häiritään. Hän on tottunut käymään usein kaljoilla, mutta Tukholmassa hän ei sitä voi tehdä. Hänen äitinsä ja siskonsa seisoivat Östermalmilla jalkakäytävällä ja joivat shampanjaa häitä edeltäneenä iltana. Saattoi kuningas siitä ärähtää ja kieltää Crisin äidin tulemasta Tukholmaan. Mutta totta kai Chris tulee tapaamaan lapsiaan.

Kuningas istuu linnassaan päivisin ja ottaa vastaan suuren määrän ihmisiä. Hän käy siinä välissä jossein päin Ruotsia vierailulla vihkimässä milloin mitäkin pytinkiä. Diplomaattiset audienssit ovat kuninkaan tärkein tehtävä ja ne vie paljon aikaa päivittäin.

Useimmat audienssit pidetään kuin eri maiden suurlähettiläät/lähettiläät jättää Ruotsin ja kun uusi suurlähettiläs/lähettiläs tulee Tukholmaan. Näitä audinesseja saattaa olla kaksikin päivässä. Jokainen suurlähettiläs voi toki varata virkansa nimissä ajan koska vaan kuninkaan luokse, jos he haluaa keskustella kahden kesken jostain aaiasta. Näin audienssit voivat myös venähtää... 


Högtidliga audienser på Kungliga slottet' löytyy hyvin lyhyt videon pätkä  siitä kuinka diplomaattsiet audienssit pidetään perinteiden mukaan. Jokainen audienssi käydään protokollan mukaan, vain yhteinen keskustelu voi olla hyivnkin henkilökohtaine, jolloin ei saa olla kukkaan ulkopuolinen paikalla. You Tubessa on paljon videoita Kungahuset.

Kuningasperheessä Victoria aloitti roskien keruun tien varsilla. Victoria kerää myös sieniä ja marjoja. Nyt ovat prinssit ja prinsessatkin mukana keräämässä roskia ja sieniä ja marjoja. Nyt kun Victoria muutti perheineen Fågelbrolandetiin niin siellä voi aivan hvyin kerätä kaikessa rauahassa marjoa. Fågelbrolandet on suuri saari Tukholmann saaristossa, Värmdön kunnassa. Hagan linnaa tule Victori varmasti käyttämään yösijana silloin tällöin, koska Fågelbrolandetiin on matkaa Tukholman linnasta.


Kuningas on pannut suut lukkoon perheenjäseniltä. Kuningas on saanut tarpeekseen Madeleinen oikutteluista ja skandaaleista. Kuningas poisti Madeleinen jo kauan sitten kuningasperheen agendasta. Madeleine ja hänen lapsensa luonnollisestikin kuuluvat kuningasperheseen, mutta heillä ei ole muuta virkaa.

Mitä tulee kuningasperheen tapoihin niin he ei ikinä arvostele ketään tai mitään. Mutta kuningas on velvollien sanomaan jos joku tai jokin seikka poikkeaa hovin tavoista. Arvostelu ei kuulu ruotsalaiseen kulttuuriin.
 
Kuningas joutuu miettimään miten käyttäytyä Norjan prinsessa Mette Maritin häitä ajatellen. Hän lähettää sinne Victorian, Danielin, Carl Philipin ja Sofian. He ovat hyviä ystäviä Mette Marintin kanssa ja siksi heidän läsnäolo häissä on tärkeeä. Kuningas ei missään nimessä olisi kokonaan boikotoinut häitä. Taskan kuningas ja kuningatar läksiviät häihin, mutta heillä ei ollut ketään jota lähettää sinne. Kunikaalliset eivät oallistuneet iltajuhliin.


Kuningas on näköjään pakottanut Herra O'Neilin olemaan mukana avajaisissa. Madleinellekin tämä oli yllätys joutua olemaan mukana avajaisissa. Sofiakaan ei ole kiinnostunut näistä julkisista esiintymisistä. Tällä tavalla kuningas yrittää peittää juorut. Victoria ja Sivlia olivat vilustuneita, mutta mukana oli vaan oltava. Silvia jäi kuitenkin pois iltakonsertista.

Chris ja Sofia ei mielellään esiinny yhtä aikaa missään, sillä he pyörivät samoissa piireissä Sofian New Yorkin aikoina. Varsinkin Sofia kärsii tästä tuttavuudesta.


Pariskunta ei vaikuttanut olevan kovin onnellinen. Tuskin kumpikaan halusi olla mukana julkisuudessa, mutta kuningas käski...näin sai herra O'Neil maistaa kuninkaan määräysvaltaa, kun kerta tuli Tukholmaan. Kun nai prinsessan niin  käytös koskee myös aviopuolisoa, ainkain Ruotsissa on elettävä kuninkaan säänntöjen mukaan. Eikä kuningas ole ollut erityisen vaativa omille lapsilleenkaan.


Kuningas järjesti 'festrait' omalla maatilallaan Stenhammarissa.

perjantai 6. syyskuuta 2024

Tukholman uusi T-bana


Tässä on Tukholman vanhat jo olemassa olevat metro-linjat ja uudet tekeillä olevat linjat tai jo olemassa olevien linjojen rakenteilla olevat jatkolinjat on merkattu hieman katkonaisella värillä.

Keltaisella ja sinisellä merkatut linjat tullaan rakentamaan ensimmäisinä. Vihreällä merkattu linja on siitä epäpävarma linja, ettei vielä tiedetä että mihinkä tämä vihreä-linja tulee päättymään. Luultavatsi se tulee päätymään Arena stadeniin, ainakin toistaiseksi. Tätä linjaa Arena Stadeniin on todekin hartaasti odottu.  Vihreällä linjalla on jo neljä haaraa.  Sinne pääse sähköjunalla, eikä kaukana kulje Tvärbanan raitiolinjakaan. Bussi 502 ja alueen lävitse. Mutta tunnelbana/metro on kaikille tukholmalaisille tärkein kulkuneuvo.

Siellä sijaitsee muun muassa Frends Arena, nykyään Strawberry Arena, mikä on Ruotsin jalkapallojoukkueen kansallisareena. Siellä pidetään myös suuria konsertteja. Nykyään sen omistaa norjalainen miljardääri Petter Stordalen, joka on asu ainakin parikymmentä vuotta Tukholmassa. Hän omistaa useita hotelljeea Tukholmassa. Hän sanoo rakastavansa ruotsalaisia. Kukapa ei tulisi toimeen ruotsalaisetn kanssa. Hän asui aikaisemmin keskustassa Scandic Continental hotellin ylimmässä kerroskessa, missä hänellä oli asunto. Hotellin omistaa Ruotsin valtio. Siitä hotellista pääsee suoraan lentokentille meneviin juniin ja busseihin, astumatta jalallaan ulos. 

Arena satdenissa on myös yksi Ruotsin jakoko Skandinavian suurin ostosgalleria Mall of Scandinavia. Rakennuksessa on Ruotsin suurin elokuvateatteri.

Suur-Tukholma koostuu kaikista Tukholman läänin 26 kunnasta, joista suurin on Tukholman kaupunki, nykyään vain kunta, missä on noin 985 000 asukasta. Pienin kunta on Nykvarn, jossa on 11 700 asukasta. Kaikkiaan Suur-Tukholman väkiluku on hieman yli 2,4 miljoonaa, mikä on 23% Ruotsin kokonaisväestöstä. Aikoinaan Ruotsiin  tulleet ja nyt iäkkäät muuttavat usien takaisin kotimaahansa. Ruotsi haluaisi ottaa enempi kiintiöpakolaisia mutta halukkaita ei näy olevan. Ruotsi on suositumpi rikkaampien pakolaisten keskuudessa. Ruotsin säännöt ovat kovat ja tiukat, eikä sillä päivärahalla (62 € vuorokuadessa) minkä saa voi kukaan elää. Päiväahaa ei ole nostettu 30 vuoteen.

Tukholma on suosittu kaupunki. Tukholman kaupunki tai kunta ei tee edes mainosta. He sanovat että turistit näyttää löytävän tänne mainostamattakin.

Tukholmassa kutsutaan metroa t-bana=tunnelbana nimellä, tai Tukholman slangin mukaan se on tube. Tukholman metro=tunnelbana avattiin vuonna 1950. Nyt metron rataa on 110 kilometriä, ja asemia on 101, joista yksi asema on poistettu käytöstä, ainakin toistaiseksi. 1,3 miljoonaa matkustajaa nousee metroon päivittäin. Metro on aivan välttämätön tukholmalaisille. Suur-Tukholm kasvaa kovaa vauhtia. Eikä sitä aiheuta pakosliet, niinkuin suomlaiste luulevat. Tänne muuttaa paljon väkeä töihin, koska täällä on jatkuva työväen pula,  ja rikkaat tulevat tänne investoimaan. Noin puolet Ruotsiin muuttavista asuu viidessä maassa: Kiinassa, Iranissa, Turkissa, Irakissa ja Venäjällä.

Uusi Tukholman metro projekti on yksi Ruotsin kaikkien aikojen suurimmista infrastruktuuri projekteista. Työ aloitettiin vuonna 2019 ja sen odotetaan kestävän muutaman vuoden 2030-luvulle saakka. Silloin 15,6 miljoonaa tonnia kivimassaa on kuljetettu pois. 18 uutta asemaa tullaan rakentamaan.

Metron lisäksi Suur-Tukholmassa kulkee paikalllisia sähköjunia. Tukholmahan ei ole päätepysäkki vaan  metrojunien ja sähköjunien väliasema.

Juuri kerrottiiin että uusi keltainen metolinja Fridhemsplanin ja Älvsjön välillä  tulee samaan 4 uutta metroasemaa, Liljeholmen, Årstaberg, Åratsafältetet ja  Östberga. Näillä  asemilla tulee metrolinja Blå kohtaamaan Gula linjan, jotta junan vaihto on mahdollista. Tämä projekti tulee olmaan yksi Tukholman kalleimpia rakennusprojekteja.

Kun metrolinjoja vedetään otetaan aina asuinrakennus suunnitelmat ensimmäisenä ja täkeimpänä seikkana esille. Tukhomalaiset haluaa asua niin lähellä metroasemaa kuin suinkin. 

Luoteis-Tukholmassa sinistä linjaa jatketaan kahdella uudella asemalla. Barkarbystadenin asema on keskellä upouutta kaupunginosaa. Suunnitelman mukaan tulee Barkarbyhyn 18000 asuntoa vuoteen 2030 mennessä. Barkarbysta tulee joukkoliikenteen solmukohta, josta on suorat yhteydet busseihin, lähijunille ja pitkänmatakn junille, eikä Barkarbystä ole pitkä matka Arlandan lenokentällekään. Matka-aika Barkarbysta T-Centraleniin tulee olemaan 23 minuuttia. Suunniteltu liikenteen alkaminen on vuonna 2026.

Odotetuin metrolinja tulee luultavasti olemaan Kungsträdgårdenista Sofian asemalle Södermlamilla. Sofian mertoasema rakennetaan noin 100 metriä maanpinnan alapuolelle harjun uumeniin.  Metroon pääsee useilla isoilla ja nopeilla hissihuoneilla, joihin mahtuu samanaikaisesti 40 henkeä. Aikaisemat hissityypit vie 5 minuuttia nousta metrosta ylös maanpinnalle, kun nämä modernit hissihuoneet nousee 30-sekunnissa. Hisseillä on erilliset generattorit sitä varten jos tulee sähkökatko. Syy siihen on ensisijaisesti se,  että Sofian metroaseman edessä seisoo Erstan sairaala. 

Meillä on omassa asuintalossa myös sellaiset hissit ja ulko-ovet mitkä toimii tarvittaessa generaattoreilla. Rappukäytävän ovi kadulle aukeaa talossasuvien puhelimilla.  

Lippuhalli rakennetaan Stigbergsparkenin keskelle. Aseman arvioidaan vastaanottavan 35000 metroon nousua ja poistumista päivässä, mikä on suunnilleen sama määrä kuin Hornstullissa. Sofiasta linja jakautuu kahteen linjaan, toinen suunniteilla olevaan Nackalinjaan ja toinen Sockenplanille, missä linja kohtaa entisen olemassa olevan metorlinjan.

Ja sitten lopuksi kaikista mielenkiintoisin linja, jatke Liljeholmenilta Älvsjöhön.  Fridhemsplanin ja Älvsjön välisellä linjalla on asemat Liljeholmenissa, Årstabergissa, Årstafältenissä ja Östbergassa. Alueella selvitetään mahdollisuutta liikennöidä linjaa kuljettamattomilla junilla, aivan kuten esimerkiksi Kööpenhaminan metrossa.

Matka-aika Fridhemsplan - Älvsjö: 8–10 minuuttia. Rakentamisen on suunniteltu alkavan vuonna 2025 ja rakentamisajaksi on arvioitu yhdeksän vuotta.

Mitä tämä tulee maksaman niin siitä ei ole  vielä kerrottu. Ja loppujen lopuksi se tulee kalliimaksi mitä auluperin on laskelmoitu.

Tukholman Riviera


Tässä  sitä päivää paistatellaan keskellä Södermalmia 

Marievikin laiturilla köllöttelee pulskia naisia, Lena Lervik

Marievik on uusimpia asunto-/toimisto alueita Liljeholmenilla. Marievikin sijainti on erinomainen. Uusi suunnitelma tarkoittaa, että Marievik rakennetaan uudelleen sekoitettuun kaupunkiympäristöön, jossa on noin 960 uutta asuntoa ja 27000 neliömetriä uutta toimistotilaa ja muuta toimintaa, samoissa rakennuksissa esikoluujakin. 

Tukholman keskustaajamaan rakennetut uudet alueet on rakennettu samalla tyylillä, siis samoissa rakennuksissa on asuntoja, konttoreita,  palveluja, myymälöitä, kahviloita ja ravintoloita. Alueelle ollaan rakentamassa myös uusia puistoja ja 'laiturikatu' uimalaitureineen.


Liljeholmstorget sen kuin kasvaa...

Citycon rakentaa Liljeholmenin torille asunto- ja toimitiloja peittämään Liljeholmstorgetin rata-alueen. Tänne ollaan rakennetaamssa 120 uutta asuntoa, 3000 työpaikkaa ja lasitettu aukio, jossa on tilaa toimintaan, kulttuuriin ja elämyksiin. Lijeholmen tulee olemaan ikään kuin kaupunki kaupungissa. 

Liljeholmenilla on yksi Tukholman keskustan suurimmista ostoskeskuksista Liljeholmstorget, mikä on erittäin suosittu paikka shoppailla ja tavata ystäviä. Täältä löytyy  yksi suurimmista second-hand myymälöistä. Tänne kulkee metrot 13 ja 14, monta bussia ja tvärbanan, mikä on raitiovan ja sähköjunan välimuoto, pysähtyy ostoskeskuksen edessä. Täältä lähte Flixbussit, lentokentäbussit ja Trosaan kulkevat bussit.

Joustava seikka Ruotsin kesässä on lähes huomaamaton siirtyminen syksyyn!

Kesä on ollut melko kolea, siis tyypillinen tukholmalainen kesä. Mutta Tukholmassa kesä kestää kauemmin kuin sisämaassa. Joten kesä tuli nyt syyskuussa Tukholmaan.


Aamulla sumu yllätti...

Täällä ei ole juuri koskaan ukkostakaan. Me ei edes muisteta kuinka monta vuotta siitä on viimeksi. Mutta eräs päivä meteorologeillekin yllätyksenä tuli yhtäkkiä ärhäkkä ukkosilma, mikä iski salmansa yhdeksään henkilöön, joista kaksi on hengenvaarassa. Ukkonen häipyi sen tien muualle. Minä kuulin vain yhden pamauksen.

Ukkoskuurot jämähtää melkein aina Mälaren järven ylle ja jää siihen kiertämään. Ukkonen ei millään halua liikkua Tukholmaa kohden. 


Uimarannalla ei ole ollut  tungosta


Tulihan se kesä vihdoin ja viimein Tukholmaankin


Tukholmassa on muutamia tällaisia aurinkoterassia. Uiminen on kuitenkin killelttyä. Yksi niistä sijaitsee ainakin Munkbrohamnen kävälytien varressa ja toinen Norra Riddarholmshamnen  kadun varrella.


Brunnspaerken strandbad, Frescati, metroasema Universitet

Tämä on erittäin siisti, auhallinen ja viihtyisä ranta. Tämä on yliopiston aluetta mutta silti ihan yleinen alue.  Alueella sijaitsee  myös  amerikkalaisten lasten lukio.

Tukholmassa on paljon uimarantoja. Kunta on tarkistaa uimaveden laatua jatkuvasti.








Mälartorget Gamla stan

Tämä on Red Bout Mälaren & rand of Stockholm hostelli/matkustajakoti, miten vaan. Avoinna vuorokaudet ympäri ja tarjoa aamiaisbuffet. Tämä on vain yksi monista laivoista missä on hostelli.

Södra Mälarstrandin rantakadun varrella on puolitoista kilometriä pitkä laivaparkki. Jostkut alukset käy tässä laiturissa ja ottaa matkustajia mukaansa, ja osassa asuu joitakin henkilöitä ja taas toisissa on hotelli/hostelli.

Kesä näköjään jatkuu Tukholmassa.