sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Solna
 Solnan kaupunki/Solnan kunta

Solna on Ruotsin kolmanneksi pienin kunta, vain 21 neliökilometriä. Täällä asuu noin vajaat 80000 asukasta. Solna kuuluu Tukholman taajamaan ja sijatsee Tukholman kunna sisällä, vaikka onkin oma kuntansa. Solnan keskusta sijaitsee noin 3 kilometriä Tukholman keskustasta. Ruotsissa on vain neljätoista kuntaa jotka kutsuvat itseään kaupungiksi. Tukholma esimerkiksi ei ole kaupunki, vaan pelkkä kunta.

Maannerjään sulettua noin 10 000 vuotta sitten Solna sijaitsi saarella, jota kutsuttiin nimellä Solnö, auringonsaari. Solna kuului  karuun ulkosaaristoon joka oli enimmäkseen kalliota. Ainoat asukkaat siihen aikaan oli metsästäjäperheet. Alueelta on löydetty halstattikulttuurin jälkeenjäännöksiä Råsundan alueelta, joka on Solnan tiheimmin asuttu alue nykyään. 

Solna stadshus (kommunhus)

Solnan kunnantalo sijaitsee Solnan keskustassa jonne löytää parhaiten Akallaan kulkevalla metrolla. Sähköjuna ja Tvärbana Alvik'iin kulkee melko lähellä sijaitsevan Solnan aseman kautta, mutta se aseman alue ei ole mukavaa kävelyaluetta lainkaan. Junaratoja on paljon ja leveitä autoteitä kulkee monilla tasoilla sinne sun tänne. Tukholman kekustasta, Sergels Torg, on Solnan keskustaan noin reilut neljä kilometriä. Solnan keskustan ja Solnan aseman väliä on noin vajaat kilometri.


  Solnan metroasema


 Solnan metroasema


Solnan metroasema

Solnan metroasema sijaitsee Solnan keskustassa, kapunginosassa jonka nimi on Skytteholm. Tänne kulkee metrolinja 3 tai Blåa linjen, sininen linja,  kuten sitä kutsutaan. Blåa linjen alkaa Kungsträdgården'ista Tukholman kekustasta. Linja jatkuu sitten Solnasta eteenpäin ja päätyy Hjulsta'an. Solnan metroasema sijaitsee noin 36 metriä maa alla kalliossa.

20130601 Stockholm Solna centrum Metro station 6879.jpg

 Solnan metroasema

20130601 Stockholm Solna centrum Metro station 6883.jpg

SChuvudentre.jpg

 Solna Centrum, Metroasema Solna centrum

Avoinna joka viikonpäivä kello 10.00-20.00. Jotkut myymälät sulkevat jo aikaisemmin lauantaisin ja sunnuntaisin ja ruokatavaramyymälät ovat avoinna kauemmin kuin muut myymälät, Hemköp esimerkiksi avaa ovensa jo kello 7.00 ja sulkee vastaa kello 23.00.

Solnan ostoskeskus avattiin jo vuonna 1960. Vasta vuonna 1975 sai Solna metroaseman. Jo heti alkuun ostoskeskuksessa oli 90 myymälää ja 20 ruokapaikkaa. Vaikka Tukholmaan on syntynyt mahdoton määrä ostoskeskuksia tai gallerioita, kuten näitä Tukholmassa nimitetään, niin Solnan ostoskeskus   vetää vieläkin väkea puoleensa.


Solna centrum ostoskeskus sijaitsee metroaseman vieressä. Ostoskeskuksessa on noin nykyään noin 120 myymälää, kahvilaa, ruokapaikkaa ja putiikkia. Solnaan on vastikään syntynyt "uusi kaupunki", Arenastaden, joka on yksi Scandinavian moderneimmista asutuskeskuksista. Uusi ostosgalleria  on juuri valmistunut  Arenastaden'iin, joka sijaitsee Solnan pohjoisosissa, Råstasjön ja junanratojen välissä. Sinne ollaan valmistelemassa uutta metrolinjaa joka lähtee Odenplanilta, tulee kulkemaan uuden Hagastaden kapunginosan kautta Arenastaden'ille.

Målbron i Arenastaden

Silta rautateiden ylitse johtaa Arenastaden'iin Solnan sähköjuna-asemalta

Ennen uuden metrolinjapätkän valmistumista on otettava Märstaan kulkeva sähköjuna Solnan asemalle tai jokin paikallisbusseista. Solnan metroasemalta kulkee Arenastadeniin ainakin kaksi bussia 502 ja 505.

Arenastadenissa sijaitseva valtavan iso gallleria Mall of Scandinavia on todellakin aivan valtavan suuri. Sinne on noin 400 metriä Solnan asemalta. Sen voi vaikka kävellä, jos kulkee junaratojen oikeaa puolta ja sitten siellä on kävelysilta Mall Of Scandinaviaan. Toinen reitti pn kulek akäbelysiltaa junaraiteiden yliste ja siitä junarateojen vasenta kuvetta kohti Mall of Scandinaviaa. Molemmin puolin on yhtä pitkä matka. 

Arenastadenin valmistuttua Tukholman keskusta tulee väkisinkin siirtymään pohjoiseen päin kohti Solnaa. Isot rakennusfirmat kilvan rakentavat asuntoja alueelle. Odenplan on jo muodostunut eräänlaiseksi uudeksi keksutaksi ja uusi Hagastaden tulee vetämään paljon frimoja ja sukkiatkin pohjoisenpaan.Ja istten Arenastaden ja Solna onkin siinä heti jatkona.

Skytteholmin alueella, Solna centrum,  asuu melko paljon maahanmuuttajia, noin 30 % asukkaista. Koko Solnan kaupungin asukasluvusta on keskimäärin 35 % maahanmuuttajia.


 Råstasjön
Huvudsta gård'in omistaja Wibom Brommasta omisti maa-alueet kartanon ympäriltä. Hän alkoi myymään asuntotontteja -50 ja -60-luvuilla. Huvudsta gården on isoa maatilakompleksi, johon kuuluu parisenkymmentä rakennusta ja suuret maa-alueet.Alueella on Huvudsta niminen metroasemakin mutta se sijaitsee hieman kaukana kartanosta. Metroasemilta Västra Skogen ja Huvudsta on molemmista noin reilut puoli kilometriä kartanoon. Äkkinäisen on kyllä melko vaikeaa löytää perille. Huvudsta Allé on helpoin reitti kävellä alueelle. Täällä on niin paljon erilaista aktivitettiä kuten ratsastuskoulu, tenniskentiiä ja uimala ja paljon plajon muutakin. Ihana alue patikoida.


 Huvudsta gård ja vastarannalla Ulvsundan linna

Järven nimi on Ulvsundan järvi. Huvudsta gårdin päärakkenus oli aikaisemmin Huvudstan linna. 


Huvudsta gården, Orangeriet


 Huvudsta gård


Huvudsta gård

Vielä 1900-luvun alussa oli Skytteholmin alue suomaata. Suo kuivatettiin ja ensimminen kaupunkisuunnitelma tehtiin vuonna 1948. Arkkitehti Alvar Aalto yhdessä Albin Starkin kanssa tekivät asuntokaavan Skytteholmin alueelle. 

Alueelta on erinomaiset kulkuyhteydet joka suuntaan. Kaksi alueen suurta tietä Frösundaleden  ja Solnavägen ovat leveitä kulkuväyliä joita pitkin matka taittuu nopeasti. Molempien teiden varteen on rakennettu uutta asutusta sekä uusi kulttuuritalo ja iso uusi kirjasto. Kolme pilvenpiirtäjääkin on suunnitteilla. Projektin nimi on Solna City.  

Solnassa asuvat ovat asuneet jo kauan remonttien keskellä. Uusi Tvärbana, metron ja sähköjuna yhdistelmä, mullisti sekin Solnaa, mutta se on onneksi saattu päätökseen kunnolla ja kaikki ovat erittäin tyytyväisiä tulokseen.Iso Hagalundin varikko sijaitsee Solnan keskustan pohjoispuolella 

Oikealla Friends Arena, joka on ns multiareena, jonne mahtuu noin 50000-65000 henkeä kerralla. Tästä areenasta tuli Ruotsin jalkapallo maajoukkueen kotiareena. Täällä voidaan pitää myös suuria konsertteja. Täällä esimerkiksi kokoontui 55 000 jehovantodistajaa viime kesänä. Bruce Bringsteen'illä oli kolme konserttia peräjälkeen samalla viikolla toukokuussa 2015 ja yleisöä oli kaiken kaikkiaan 169 000 henkeä. Springsteen on ruotsalaisten suuri suosikki.

Aula Medica by Wingårdhs / Solnavägen 7, Karolinska Institutet, 171 65 Solna, Sweden

Karoliininsen instituutin uusi Aula Medica sijaitsee myös Solnavägenin varrella. Gert Wingårdh'in arkkitehtitoimisto suunnitteli rakennuksen. Rakennuksen valitsivat tukholmalaiset vuoden 2014 rakennukseksi. Aula Medica ei sijaitse Solanssa vaan sen rajalla, alueella johon ollaan rakentamassa toista uutta kaupunkia, Hagstaden. Alueelle rakennetaan lisää uusia Karoliinisen sairaalan rakennuksia ja uusia asuinrakennuksia. Tämä on vielä suurempi rakennusprojekti kuin Arenastaden.


 Aula Medica


 Aula Medica

Utsikt från översta våningsplanet.

Aula Medica

Vilkkaasti liinennöity, vajaat 3 kilomteriä pitkä Solnavägen, lähtee Vasatsanin kaupunginsoan rajalta ja kulkee Solnan keskustan kautta Råsundaan. Koko matkan Solnavägenin varrella Vasastan'ista lähtien on jo aikansa ollut uusrakennus aluetta ja tämä trendi jatkuu vimmatulla vauhdilla.

Solnavägenin ympäristön uusrakennusprojekti on Tukholman alueen ehdottomasti suurin projekti kautta aikojen. Sveavägenin alkupäässä Karoliinisen sairaalan alue on kokonaan uudestaan rakenteilla. Sairaala saa uudet rakennukset  ja uudet sairashuoneet, jotka kuulema tulevat muistuttamaan hotellihuoneita. 

Uusi Hagastaden asuin-konttori-myymälä projektialue on tekeillään. Tämä on niin suuri ja mahtava rakennusprojekti että se panee haukkomaan henkeä. Kuvissa näkyvä Aula Medica on vain yksi pieni pikkuruinen osa koko projektista. Melkein kaikki Ruotsin tunnetuimmat arkkitehdit ja kaupunkisuunnittelijat ovat mukana projektissa. 

Mukana Hagastaden projektissa ovat Akademiska Hus, Karolinska Institutet, Karolinska Universitetssjukhuset, Locum, Nya Karolinska Solna, Solna Stad, Stockholms Science City, Stockholms stad ja Trafikverket. Asuintaloja on myös Ikea kustantamassa kolmen muun firman kanssa. Siis Hagastaden tulee olemaan erittäin korkeatasoinen "tutkimuskaupunki". Tämän tyyppisiä "tutkimuskaupunkeja", joissa yliopistot ja tieteellinen tutkimus tulee olemaan keskeisenä tekijänä, ollaan suunnittelemassa muuallekin Ruotsiin kuten esimerkiksi Lundiin.


Kuten kuvasta näkyy niin Tukhlomassa on rakenteilla uusi metrolinja, joka on merkattu harmaalla kartalle. Tämä uusi metrolinja ei kulje Solnan keskustan kautta, sillä sieltä kulkee jo metrolinja Cityyn. Solna siis saa kaksi metrolinjaa. Aika hyvin. 

Uusi metrolinja lähtee Arenastaden Solna, uuden Hagastadenin kautta, läpi Tukholman keskikaupungin, Kungsträdgårdenin metroaseman kautta, joka on jo olemassa, ja siitä edelleen Södermalmille ja melko uudelle asuinalueelle Hammarby Sjöstaden ja siitä edelleen Nackan kuntaan. Tämä metrolinja on kauan toivottu ja odotettu, varsinkin Nackassa asuvien puolesta.Sofian uusi metroasema Södermalmilla tulee sijaitseemaan syvällä, 100 metriä peruskalliossa. Sinne alas tulee pääsemään isolla hissihuoneella, johon mahtuu noin 30 henkeä samalla kertaa. Matka alas laiturille kestää vain 30 sekunttia. Asema tulee saamaan 8-10 hissiä kaiken kaikkiaan.

Solna Business Park sijaistee hyvin lähellä Sundbybergin rautatieasemaa. Arkkitehtitoimisto Fabege on suunitellut sen. Business Park avattiin vuonna 2005. Uusi Tvärbanan raitiovaunulinja pysähtyy Business Parkin luona.
 

Tvärbana

Tänne alkoi muutama vuosi sitten kulkemaan myös Tvärbana, joka on sähköjunan ja raitiovaunun välimuoto. Tvärbana valmistui ensin Sicklan ja Alvikin välille.

 

Sähköjunalinjat

Solnan asema sijaitsee noin kilometrin päässä Tukholman kekustasta länteen päin. Solnan aseman kautta kulkee pendeltåg (sähköjuna), pitkänmatkan junia ja tavarajunia.


Solnan kaupunki on saanut jopa kuusi uutta kaupunginosaa ja kasvanut yhteen Tukholman keskikaupunkilaueen kanssa. Solna on todellakin ihastuttava kaupunki, josta olisi vaikka kuinka paljon kerrottavaa. Solnassa viihdytään. Jokainen asuinalue on erilainen ja rakennukset erilaisia. Viheralueitakin on runsaasti.
Begshamra sijaitsee Kungliga Nationalstadsparken/Ekoparkenin sisällä. Bergshmra on sannaut niemsnä Bergshmran kartanosta,jonak omsiti krikko alunperin. Uskonpushditusken jäkeen 1500-luvulla kartano joutui kuinkalliseen omistukseen. Kuingatar Ulrika Elonora luovutti kartanon hovineuvos Samuel Barckille. Barckin suku asui karetanossa v uoteen 1917 saakka. Sne jäkeen alueelle tehtiin siirtolapuutarha. Solnan kunta osti maatilan ja hajoitti kartanon ja rakensi asuinalueen nimeltä Bergshamra.

Bergshamra koloniområde 2010e.jpg

 Siirtolapuutraha on kuitenkin  vielä jäljellä

Bergshamra koloniområde 2010b.jpg

Bergshamraleden if 2010.jpg

Bergshamraleden


Bergshamra


Bergshamra


Bergshamra


Bergshamra


 Haga

Haga tai Gamla Haga sijaitsee Brunnsvikenin rannalla. Brunnsviken on 3,5 kilomteriä pitkä merenlahti Tukholman kunna ja Solnan kaupunginvälillä. Brunnsvikensitä on nykyään vain hyvin kapea kanava Itämereen. Täällä sijaistee Hgan kuinkallien linna ja Hagan puisto. Täällä sijaistee myös kuninkallen hautausmaa ja Hagan puutarha. Hagan alueella sijaistee myös Karoliinein Instituutti ja sairaala.  Hagassa auu noinreilut tuhat henkeä ja nisitä on noin 35% maahanmuuttajia. Täällä olen aikaisemmin kertonut Hagasta.


Haga


 Hagalund

Hagalund on asuinalue Solanssa jossa asuu noin 9000 henkeä. Hagalund sijaitsee Solnan aseman ja Solnan Centrumin välissä. Vuonna 1943 liitettiin Hagalund Solnan kaupunkiin. Vnah puutaloasue hajoitetiin koska se alkoi ränsistyä. laitetiin ilmoitus lejteen että tontteja olis myytävänä. Maalarit, peltisepät, puunveistäjät, muurarit ja lasimestrait ostivat tontteja täältä. He rakensivat iste omakotilaoja joissa oli hienoja verantoja ja parveikkeita ja kauniisti koristeltuja ikkunoiden- ja ovien pieliä. 
Kahdeskan siniseksi malattua suurta kerrostaloa rakennettiin Hagalundiin, kun asuntopula oli suuri. Koska talot seisovat möen päällä niin ne näkyvät pitkälle. Rakennuksia alettiin kutsumaan nimellä Blåkulla/Kyöpelinvuori.Hagalunds kyrka


Tämä tiliskivestä rakennettu kirkko valmistui vuonna 1906. Arkkitehti Sigge Cronstedt suunnitteli kirkon. Kirkko on juugend tyylinen, mutta peruskorjauksen jälkeen kirkko sai uuden funktionalistisen säväyksen. 

Kyrkorum


Postin uusi pääkonttori Arken, Tomteboda


Se on aika merkillistä että kaikki postikonttorit on lakkautteu kauan sitetn mutat uusi konttori silti rakennettiin postill. Noh jaa, posti ei ole ollut posti enää pikään aikaan, vaan enti en Post.AB meni yhteen Post Nordin kanssa, joka on taas puolestaan Tanskan postialitos. Postista tuli osakeyhtiö ja kuka vaan saa jaella postia Ruotissa nykyään. Useimmilla paikkakunnilla on kaksi jakoa päivittäin ja kaksi eri firmaa hoitaa ne. Postitoimistoja ei siis enää ole, vaan postimekrkkejä, kirjeitä ja paketteja voi lähettää ruokatavamyymälöiden tupakka-ja veikkaustiskeiltä tai jostain muusta vastaavsta.

Arken 2010d.jpg


  Solna
  Dianan temppeli, Karlberg

C.C.Gjörwel suunitteli tämän temppelin ylistykseksi kuningas Gustav III:n voittoisalle sodalle (1788-1790) Venäjää vastaan. Temppeli seisoo Karlsbergin linnan puistossa. Ruotsi ja Venäjä on sotinut kymmenen kertaa keskenään. Tanskaa vastaan on Ruotsi sotinut kolmetoista kertaa. Puolaa vastaan kuusi kertaa. Ja monta monta muuta sotaa.


  Karlbergin linna sijaitsee Huvudstan alueella, Solnan kunnassa

Linnalla on pitkä historia, josta enempi toisten. Nykyään linnassa sijaitsee Armeijan korkeakoulu.


Karlbergin linnaKarlbergin linna

Råsunda kyrka ext4.jpg

 Råsundakyrkan, Råsundan kirkko sijaitsee Näckrosparknin puistossa.

LX2004-1305


Råsunda, Solnan kapungintalo

Råsundan alue on jakutunut kolmeen eriliaseen alueeseen, ns kivikylä, Råsundan huvilakaupunginosa ja Råsundan kerrostaloalue. Kivikylä rakennttiin jo 1910-luvulla. Se on alueen alkuperäinen asuinalue, kansallisromattinen rakennustyyliltään ja kulttuurisuojattu alue.


Råsundavägen on bulevardityyppinen tie joka kulkee Solnan asemalta Solnan itäosista länteen Råsundan alueelle, melkein Sundbybergin kaupungin keskustaan. Se on erittäin kaunis tie. Råsundavägenin varrella sijaitsee kolme pienenpää puistoaleutta vierekkäin, Solnaparken, Slottsparken ja Nyckelparken. Rakennukset näitten puistoalueitten ympärillä ovat tosi kauniita. Tämä on toellakin kaunis alue.

Näckrosparken'in, lummepuiston, alueella sijaitsee metroasema Näckrosen. Puistossa sijaistee myös Råsundan kirkko. RåsundaRåsundasta löytyy tämä kaunis suihkulähde Stråket, jonka on valmistanut maailmankuulu tukholmalainen kuvanveistäjä Carl Milles.Charlottenburg gård, Råsunda torg

Råsundassa sijaitsee myös Solnan  kotiseutumuseo, Charlottenburgs gård, joka on 200 vuotta vanha gustaviaaninen herraskartano. Alunperin tämä oli torppa joka kuului Stora Frösundan kartanoon. Tässä kartanossa asui puutarhamestari Adolf Fredrik Wijnblad, joka oli kuningas Gustav II:n puutarhamestari. Wijnblad suunniiteli kuinkaan pyynnöstä lähellä sijaistevaa Hagan linnan puistoa. Hän rakennutti uudestaan tämän torpan karatnoksi vuonna 1801 ja samalla hän laittoi kartanon ympärille kauniin englantilaisen puistoalueen. Rouva Wijnblad oli nimeltään Charlotta, joten siitä nimi kartanolle. 

Stora Frösundan kartanossa asui siihen aikaan kesäisin prinsessa Sofia Albertina. Wijnbladin oli taloudellisista syistä myytävä Stora Frösundan kartano mutta hän piti itsellään Charlottenburgin. Kartanon herra kuoli melko pian ja heti sen jälkeen myös rouva.

Vuonna 1810 osti lääkäri David von Schulzenheim kartanon, mutta melko pian hän myi sen Preussin ministerille Fredrik von Trach'ille. Hän asui vaimonsa kanssa 25 vuotta kartanossa. Vuoteen 1965 sakka asukkaat vaihtuivat yhtenään kartanossa. Solna, kuapunki osti kartanon. Pusitoalueella sijaitsee vanhoja hautoja 400-1050 eaa.


Stora Frösundan herraskartano
Kartanon on omistanut mm Brahen aatelissuku 1600-1700-luvuilla. Nykyään kartanon omistaa SAS Institute.Huvudsta Bron silta jakaa Solnan ja Bromman toisistaan. Solna sijaitsee itäisellä puolella. Ekelundsbron erottaa Solnan ja Kungsholmenin saaren etelässä ja Bergshamrabron erottaa Solnan Danderydistä pohjoisesta päin. Danderydistä eteläänpäin kulkeva moottoritie on Eurooppatie 18.

Stocksundet - Sikreno.JPG

Bergshamrabron E 18

Tämän Stocksundin salmen kautta on Solnan kunnalla ja Edsvikenin kapealla lahdella yhteys Itämereen/Saltsjö. Paikallisjunat kulkevat tuota kapeanpaa siltaa pitkin. Vähän ennen tätä siltaa on paljon pienempi silta, joka kulkee hyvin kapean kanavan ylitse Stocksundin aseman kohadalla. Tämä kanava on ainoa yhteys Brunnsvikenin ja Itämeren välillä.

Bergshamra kyrka i augusti 2008

Bergshamran kirkko, Rådjursstigen 9, Bergshamra Torg


Arkkitehti Georg Varhelyi on suunnitellut kirkon joka vihittiin käyttöön vuonna 1962. Minulla on ollut ilo kauan sitten tehdä töitä yhdessä Varhelyin pojan kanssa, joka on muuten syntynyt Solnassa. 

Koko kirkko, kastemaljaa ja saarnastuolia myöten on valmistettu petonista. Kirkkosalsita puuttuu tyystin koristelu. Arkkitehti itse on kertonut että viimeisen päälle pelkisetyn kirkon tarkoitus on auttaa pääsemään syvään hengelliseen tilaan. Valo ja auringonpaiste lasien lävitse antaa elävyyttä betoniseinille.

LX2004-1247

Bergshamran asukkaat kutsuvat kirkkoa nimellä Santa Cementa.


Kellotapuli on rakennettu kirkkosalin nurkkaan ja kirkon sillä on lasieninäjonka lävitse näkee krikon kellot.

Bergshamra kyrka

 Kasteastia on skein betonista tehty

LX2004-1248

Bergshamra kyrka


Bergshamrassa sijatsee enimmäkseen huviloita


LDNG2009-0975


AN-18899

Solnan naapureita ovat Tukholma, Danderyd, Sundbyberg ja Sollentuna. Solna olisi voinut kuulua Tukholmaan, mutta ehkä juuri siksi, että Solna on ollut itseninen kaupunki, se on päässyt kehittymään aivan esimerkillisellä tavalla. Nostan hattua Solnan kaupungille.

Solna kaupunki on todella innovatiivinen kaupunki, mutta tavallaan he auttavat Tukholmna kuntaa, jossa on aivan ylitsepääsemättömät vaikeudet löytää asuntoja. Vuokra-asuntoja ei ole juuri lainkaan. Kunnallisia asuntoja ei Ruotsissa olla tunnettu enää miesmuistiin, jotan jäljelle jää vain vuokrata yksityisesti ja niihinkin on 5-10 vuoden jonot tällä hetkellä. 

Vuokra-asuntoihin on keskikaupungilla noin 8-10 vuoden jonot, jopa enempikin. Laitakaupungilla noin 5-8 vuoden. Koko Tukholman läänissä on kaikki vuokra-asuntoa etsivät samassa jonossa. Jonossa olosta pitäää maksaa vuosimaksu.

Kuten kartalta näkee niin Solnan kaupunkiin kuuluu kaksi kuningashuoneelle kuuluvaa aluetta Haga ja Ulriksdal. Molemmissa on kuninkaallinen linna ja iso valtava ihana puistoalue ympärillä. 

Järva on Solnan kahdeksas kaupunginosa ja se sijaitsee pohjoisinpana, Ulriksdalin linnan alueen länsipulella, Uppsalavägenin vareessa.  Se on vanhaa asutusaluetta. Alue on ollut armeijan harjoituskenttänä ja siellä on sijainnut myös pari kartanoa tiluksineen. Täällä sijaitsee Ulriksdalin sähköjunan asema.
Hagan linna on yksi kuinkaallisista linnoista Hagan puistossa. Täällä kasvoi nykyinen Ruotsin kuningas Carl Gustav ja täällä asuu nykyään kruununprinsessa Victoria perheensä kanssa. Olen tehnyt tästä jo oman postauksen täällä.

Ulriksdals slott. Foto: Norberg Design AB/Dick Norberg.

Ulriksdals slott kuuluu Ruotsin kunkaalliselle hoville, mutta linna on osittain kansalaisten käytössä. Täällä linnan tiluksilla sijiatsevassa rakennuksessa asui monen monet vuodet nykyisen kuinkaan sisko prinsessa Kristina, rouva Magnusson, perheensä kanssa. Nyt kun heidän lapsesna ovat kasvaneet aikuisiksi niin pariskunta Magnusson muutti huoneistoon keskikaupungille.

Täällä Ulriksdalissa on monenlaista toimintaa. Tästä lisää omassa postauksessa. Linna sijaitsee kauniilla ja rauhallisella paikalla hyvin kapean merenlahden reunalla. Linnan kauniit puistoalléet ovat ihania kävelyreittejä. 

Lähin bussipysäkki on Slottsträdgådsvägenin ja Järvavägenin risteyksessä. Tänne kulkee bussi 502 joka tulee Solnan keskustasta ja päätyy poliisikorkeakoulun luokse. 


 Ulriksdals Wärdshus, Ulriksdals Slottspark

Bergshamran metroasemalta kulkee bussi 503 Ulriksdalin Värdshuset'in luokse. Wärdshuset sijaitsee Ulriksdalin linnanpuiston alueella, noin vajaat puoli kilometriä linnasta. Tämä Wärdshus on "kuninkaallinen" pitopöytä. Täällä pidetään häitä ja syntymäpäiväjuhlia. Kahvilakin löytyy.


 Ulriksdals Wärdshus


Ulriksdals Slottscafé

Linnan alueelta löytyy myös kahvila, joka sijaitsee erillisessä rakennuksesssa, aivan lähellä linnaa. Tyypillien ruotsalainen kahvilatarjoilu, kahvin lisäksi kahvileipää, voileipiä, salaatteja ja soppia.


Ulriksdalin linnan ihana puistolaue

 Täällä voi maleksia ihan mielin määrin

LD97-0683

 Ulriksdalin linna


Ulriksdalin linna


Ulriksdalin linnan Orangeriet


Orangeriet on museo nykyään, mutta se taitaa olla nykyään suljettu. Ehkä avoinna vain suuremmille ryhmille ajnavarauksella.
 Ulriksdalin linnan kappeli

Confidencen, Ulriksdalin linnan teatteriTämä teatteri on luonnollisestikin kuttuurimerkattu rakennus. Täällä pidetään joitakin teatteriesityksiä silloin tällöin, jolloin saattaa kuningasperhekin istua katsomossa.Ulriksdalissa asutaan myös. Täällä on niin kerrostalo kuin omakotiasutustakin. Kuvassa aivan uutta asutusta.

Ulriksdals GK 2015a.jpg

Ulriksdalin golfkenttä


Solnan asema, joka aikaisemmin oli nimeltään Hagalund, on paikallisen sähköjunan pysäkki. Asemalta on 5 kilometriä Tukholman Centralen'iin. Tästä kulkee myös pitkänmatkan junat ohitse, mutta eivät pysähdy. 

Asemalta kulkee nykyään kävelysilta Arenastaden'iin. Silta yhdistää Arenastaden'in ja Frösundan. Frösudnaleden'illä on myös Tvärbanan pysäkki. .

undefined

Asemalle rakennettiin silta joka kulkee ratojen ylitse Arena Staden'in luokse. Arena Staden on melko  uusi urheilukeskus jossa sijaitsee mm Tukholman uusin urheiluareena Friends Arena. Samalla rekennettiin uusia konttori- ja asuinrakennuksia. Tälle alueelle muutti useita suurfirmoja.

Vänner Arena.jpg

Arena Staden, Friends Arena, sijaitsee Solnassa Järvan alueella. Alue on yhtä junanrataa ja siinä on myös aivan Friends Arenan vierellä junien parkkipaikkakin. Omasta mielestäni junien parkin voisi rakentaa maanalle. Eikä siitä ole kuin kiven heitto E 4:lle. Tämä "vanha Järva" on laajempi alue kuin vain tämä tässä. 

Vattenfalls huvudkontor September 2014 06.jpg

Vattenfallin uusi vihreä konttoritalo Arenastaden'issa

Apotekets huvudkontor September 2014 01.jpg

Apteekin uusi konttoritalo

Quality Hotel Friends September 2014 02.jpg


Arena September 2014 05.jpg

Arena Staden, Mall of Sweden, uusi ostosgalleria

 250 myymälää, 7 minuutin matka Tukholman kekustasta. 

Galleria avataan 12. marraskuuta 2015.

Arena September 2014 07.jpg

 Arena Staden

Arena September 2014 06.jpg

Arena Staden

Takaisin Karoliinisen sairaalan alueelle...

Karolinska Institutet on lääketieteellinen yliopisto Karoliinisen sairaalan tuntumassa. Tässä ei ole kaikki sillä osa campuksista sijaitsee Karoliinisen sairaalan alueella, toinen Huddingessa ja Flemingsbergissä ja instituuttiin kuuluu myös Södersjukhuset ja Danderyds sjukhus.  Astrid Lindgrenin kuva on maalattu seinällä
Astrid Lindgrenin patsas ulkona

Ekenbergspark, Solna Centrum

Runstenen Karlbergs Slott.jpg

 Riimukiviä löytyy kaikkialta ympäri Tukholmaa

StFrösunda99.jpgÖverjärva13.JPG


Överjärvagård on yksi Järvan kartanoiden vanhoista rakennuksista

LX2006-0774

LP2008-0839

LP2008-0838

LP2008-0846

Överjärva98.jpg

Kapellet55.JPG

Överjärvan kappeli. Ulriksdalin linnan lähettyvillä

Järvan kartanoilla oli jopa oma kappelinsakin josta on nyt tehty suojattu kulttuuriperinnerakennus.Kuningas Karl XVI:n tallimestari Ulriksdalin linnassa oli armeanialaista alkuperää oleva Ohan Demirgian, kuvassa vasemmalla.

Ohan asui Överjärvan kartanossa 1800-luvulla. Hänen ajalla rakennettin ns Armenialainen kappeli, jota käytettiin talvipuutarhana. Rakennusmestari sai inspirationsa armenialaisista kirkoista. Ohan Demirgian kuoltua rakennusta käytettin rukoushuoneena. Sen jälkeen se on toiminut taiteilija-ateljenä.

Kapellet12.JPG

Överjärvan kappeli

Kapellet, Överjärva gård.JPG

Ritorp14.JPG

Ritorps gård, sijaitsee Enköpingsvägenin varrella

Tämä kartano on peräisin 1600-luuvulta. Ridtorpin pieni asuinalue on vain muutama kujan pätkä. Kujien varrella sijaitsee enimmäkseen puisia omakotitaloja.

Ritorpista toisten lisää!

Ritorp18.JPG

Ritorp

LP2008-0870

 Ritorpin kartano

Tomtebodaskolan 2013.jpg

Tomtebodaskola oli alunperin sokeiden koulu. Kolutoiminta on siirretty muualle ja nykyään rakennuksessa sijaitsee EU:n tautien ehkäisyn ja valvonnan eurooppalainen keskus ECDC.Olle Olsson museo, Hagalund, Spetsagatan 2

Olle Olssonin koti joka on nykyään museo. Olle on ehkä kuuluisin solnalainen. Hän oli naivistinen maalari. Hän käytti usein asuinaluettaan Hagalundia motiivinaan.


Tämä Olle Olssonin maalaus huudettiin Bukowskin taidehuutokaupassa hintaan 1,5 miljoonaa kruunua. 

Museo on avoinna keskiviikkoisin ja sunnuntaisin kello 12-16. Kesällä avoinna vain sunnuntaisin. Museo sijaitsee  Ollen kodissa, jossa hän asui suurin piirtein koko aikuisen ikänsä vaimonsa kanssa kuolemaansa saakka vuoteen 1972 saakka. Asunnossa on huonekaluja ja Ollen maalauksia seinillä. TV:ssä näytetään videota Ollesta. Kahvitarjoilukin löytyy, sekä pieni myymälä. Sisäänpääsymaksu 50 kr, eläkeläiset 40 kr ja kaikki alle 18-vuotiaat pääsee ilmaiseksi sisään. 

Olle Olsson Hagalund-museet, målning

Olle Olsson Hagalund-museet, interiör

Olle Olsson Hagalund-museet, interiör Hagalund

staty

Norra Begravningsplats, Pohjoinen Hautausmaa, on nimeltään tämä Solnan kirkon ja Karoliinisen sairaalan vieressä sijaitseva hautausmaa. Tämä hautausmaa on todellakin käymisen arvoien paikka. Hautausmaa on luultavasti Ruotsin suurin. Hautausmaalle on haudattu myös juutalaisia, katollisia ja musliimeja.Touko-keäskuu on otollin aika mennä tälle hautausmaalle, Tukholmassa on yleensä silloin jo täysi kesä ja säät ovat mitä parhaat eikä tuohon aikaan yleensä edes sada koskaan. Kesä kauneimmillaan.


 Norra Kapellet

Norra kapellet

Tänne löytää parhaiten kun ottaa keskikaupungilta bussin numero 3 tai 59. Bussien päätepysäkki on vanhan Karoliininsen sairaalan edessä ja siitä on vain muutama askel hautausmaan portille. 

Mausoleum på Lindhagens kulle

Bussi 48 lähtee Sankt Eriksplanilta ja ajaa lähelle Solnan kirkkoa, Solna Kyrkovägen, jossa on bussipysäkki. Siitä se ajaa Karolinskan sairaalan eteen ja siitä edelleen hautausmaaalle ja tekee siellä lenkin ennen kuin se kääntyy takaisin päin. Suosittelen samalla käydä myös Solnan kirkossa joka sijaitsee hauausmaanportista vasemalle.


Norra begravningsplatsen Grind 5


Stora gravkoret
Bernadotte suvun hautakappeli. Tänne on nimittäin haudattu joitakin kuninkaallisen Bernadotte suvun jäseniä. Osa Bernadotten suvusta on haudattu Riddarholmin kirkkoon, osa Hagan puistossa sijaitsevaan kuninkaalliseen hautausmaasaareen ja osa tänne.

staty


Ingrid Bergmannin hauta

Solna kyrkogård

staty

Änder i minneslunden

staty

staty

staty

staty

staty

staty

Alfred Nobelin hauta

staty

staty

Agens von Krusenstsiernan hauta

staty

staty

staty

statyFilmstaden, Råsunda

Täällä Filmstadenissa on tehty noin 400 ruotsalaista elokuvaa. Ohjaaja Ingemar Bergmannilla on suuri merkitys Filmstadenin historiassa.


Ingmar Bergman katselee ikkunasta


Råstahem


Råstahem


Råstahem

Kaplansgården 2010.jpg

Solna kyrkby, Solnan kirkonkylä

Solna kyrkby on Solnan vanhinta asuinaleutta. Kyrkbyn alueen naapureina on Solnavägen ja kuninkaallinen Hagan linnan alue, Karoliinisen sairaalan alue ja Norra Begravningsplats, hautausmaa. Tältä alueelta löytyy viikinkien aikaisia löytöjä, ja vanhoja riimukiviä. 

Kun Solna kirkko rakennetiin niin seurakunta kattoi suuren alueen. Nykyään seurakunta on kutistunut pieneksi. Ensi alkuun haudattiin kirkon ympärille, mutta myöhemmin oli avattava suurempi hautausmaa Solna Kyrkovägenin toiselle puolelle, joka on nykyinen Norra Begraviningsplats. Tälle hautausmaalle on haudattu paljon tukholmalaisia jukkiksia ja tunnettuja henkilöitä.

Kaplansgården 2010b.jpg

Solnan pappila

AN-18878

 Solnan pappila

Solna kyrkby juni 2011.jpg

Solna Kyrkby

Sankt Martingården 2010b.jpg

Sankt Martinsgården kuului kirkon hevostalleihin. Nimensä tallit sai Sankt Martinista, joka on Solnan suojeluspyhimys. Sankt Martinin patsas löytyy kirkosta. Hän on suomalaiselta nimeltään Martinus Toursilainen tai vaan Pyhä Martti. Hän oli Rooman tripuunin poika. Hän syntyi Unkarissa ja kuoli Ranskassa. Martti ei menehtynyt martyyrikuolemassa. Hänet on haudattu Ranskaan Toursin katedraaliin.

Solna prästgård 2013.jpg

Solna prästgård 2010a.JPG

LD97-0696

Solnan kirkko

Solna kyrka view2.jpg

Solnan kirkko

Ruotsissa on vain kahdeksan pyörökirkkoa ja tämä on yksi niistä. Pyörökirkolla tarkoitetaan kirkkoa jonka kirkkosali on pohjapiirokseltaan pyöreä ympyrä. Kirkon ympärillä alue oli nimeltään Solna kyrkoby, Solnan kirkonkylä, ja sillä nimellä alue tunnetaan vieläkin.

Kirkko on 1100-luvulta ja kuuluu Ruotsin vanhimpien kirkkojen joukkoon. Kirkon sisäänkäynnissä on sille ajelle tyypillien asehuone, jonne aseet oli jätettävä ennen kuin sai luvan astua kirkkosaliin. Kirkkosali on saanut neliönmuotoisen lisäsiivekkeen joka rakennettin 1300-luvulla, samaan aikaan kun kupolivalvi rakennettiin.

Magnus De la Gardien mesenaatin ajalla sai kirkko suurimman osan koristeluistaan. De la Gardie antoi uuskorjata kirkon jolloin rakennettiin läntinen portiikki. Alunperin portiikki oli tarkoitettu Karlsbergin linnaan, jonka De la Gardie omisti mutta se tuotiinkin tänne. Kuningatar Ulrika Eleonora rakennutti hautakapplin portiikin paikalle.

Solna kyrka i oktober 2012

Solna kyrka view4.jpg

Solna kyrka

Solna kyrka 2010a.JPG

 Tässä se De la Gardien portiikki on

Solna kyrka

Solna kyrka epitaphium.jpg

Solna kyrka spira 2012.jpg


Solna kyrka

Solna kyrkaSolna kyrka 2010b.JPG

 Pyhä Martti


Albertus Pictor maalsi vuonna 1440  kalkkimaalauksia kirkon seinille.


Solna kyrka

Solna kyrka

Solna kyrka

Solna kyrka

Regis Cadier.  Solna.JPG

Solna, Hildegard Thorell.JPG

Solna, CC Gjörwell.JPG

Solna, Axel John familjegrav.JPG

 Yhden Ruotsin rikkaimmista suvuista Axel Jonssonin suvun hautakappeli

LX2003-0457

 Solna kyrkoby/Solnan kirkonkylä

LDNG2007-0802

LDNG2007-0804

LDNG2007-0803

Solna strand

Solna Strand sijaitsee Bälstavikenin, Mälaren lahden rannala. Solna Strandilla on oma metroasemansa. Muuten alue on ollut  teollisuusaluetta, mutta muutettu pikku hiljaa konttori- ja virastoalueeksi. 


Karlsbergin linna sijaitsee Huvudsta nimisellä alueella Karlbergin kanavan rannalla. Tällä linnalla on pitkä historiansa, joka vaatii oman postauksen. Nykyään linna toimii Sotakorkeakoluna. Koulu perustettiin vuonna 1792. Koulussa on opiskellut mm Carl Gustav Mannerheim. 1800-luvulla koulun johtajana toimi suomalainen Johan Lefrén, joka oli myös taidegraafikko ja piirtäjä.

Karlsbergissä sijaitsee myös Tukholman privaatti pieni venesatama, Pampas Marina joka sijaitsee Karlsbergin linnan ja Huvudsta Gårdin välisellä alueella. Pampas Marinassa sijaitsee myös veden pinnalla kelluvia asuinrakennuksia. Huvudsta Gårdista kerroin jo alussa. Karlbergin sähköjuna-asema sijaitsee siinä vieressä mutta Tukholman kunnan puolella.

Norrsidan 2009.

Karlbergin linna


Kungshamran asuinalue sijaitsee Brunnsvikenin pohjoisessä päädyssä, Bergshamran ja Ulriksdalin välissä. Kungshamrassa asuu enimmäkseen oipiskelijoita. Maa-alueen antoi kuninags Gustav II Adolf  opsieklija-asuntoloja varten. ELLT niminen  arkkitehtifirma suunnitteli opsikelija-asunnot. ELLT tulee neljän arkkitehdin nimistä, Alf Engström, Gunnar Landberg, Bengt Larsson ja Alvar Törneman. Heidän tyyliään kutsutaan modernismiksi ja brutalismiksi. He ovat yhdessä suunnitelleet paljon rakennuksia ympäri Ruotsia.


Pablo Picasso on tehnyt tämän taideteoksen tänne Kungshamraan

Kungshamra 2011g.jpg

Kungshamra

Svanen 1 Solna 2014a.jpg

Villa Svanen, Sjövägen 20, Råsudna

Arkkitehti  Carl Åkerbladin suunnittelema

Svanen 1 Solna 2014b.jpg

Svanen 1 Solna 2014c.jpg

Svanen 1 Solna 2014d.jpg

Svanen 1 Solna 2014e.jpg

Svanen 1 Solna 2014f.jpg


Ei kommentteja: