sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Solna Solnan kaupunki/Solnan kunta

Solna on Ruotsin kolmanneksi pienin kunta, vain 21 neliökilometriä. Täällä asuu noin vajaat 80000 asukasta. Solna kuuluu Tukholman taajamaan ja sijatsee Tukholman kunnan sisällä, vaikka onkin oma kuntansa. Solnan keskusta sijaitsee noin 3 kilometriä Tukholman keskustasta. Ruotsissa on vieläkin neljätoista kuntaa jotka kutsuvat itseään kaupungeiksi. Tukholma esimerkiksi ei ole kaupunki, vaan pelkkä kunta.

Maannerjään sulettua noin 10 000 vuotta sitten Solna sijaitsi saarella, jota kutsuttiin nimellä Solnö, auringonsaari. Solna kuului  karuun ulkosaaristoon joka oli enimmäkseen kalliota. Ainoat asukkaat siihen aikaan oli metsästäjäperheet. Alueelta on löydetty halstattikulttuurin jälkeenjäännöksiä Råsundan alueelta, joka on Solnan tiheimmin asuttu alue nykyään. 

1800-luvulla Solnan alueella sijaitsi neljä asuintaajamaa, Hagalund, Huvudsta, Råsunda ja Lilla Alby. Lila Alby kuulunykyään Sundbybergin kuntaan. Lilla Alby on todelakin pieni taajama,  jossa ssuu vain noin 4000 asukasta. Alue syntyi Lilla Albyn säätykartanon ympärille. Kartanon omistaa nykyään Sundbybergin kunta.

Solna stadshus (kommunhus)

Solnan kunnantalo sijaitsee Solnan keskustassa jonne löytää parhaiten Akallaan kulkevalla metrolla. Sähköjuna ja Tvärbana Alvik'iin kulkee melko lähellä sijaitsevan Solnan aseman kautta, mutta se aseman alue ei ole mukavaa kävelyaluetta lainkaan. Junaratoja on paljon ja leveitä autoteitä kulkee monilla tasoilla sinne sun tänne. Tukholman kekustasta, Sergels Torg, on Solnan keskustaan noin reilut neljä kilometriä. Solnan keskustan ja Solnan aseman väliä on pari kilomteriä.


  Solnan metroasema


 Solnan metroasema


Solnan metroasema

Solnan metroasema sijaitsee Solnan keskustassa, kapunginosassa jonka nimi on Skytteholm. Tänne kulkee metrolinja 3 tai Blåa linjen, sininen linja,  kuten sitä kutsutaan. Blåa linjen alkaa Kungsträdgården'ista Tukholman kekustasta. Linja jatkuu sitten Solnasta eteenpäin ja päätyy Hjulsta'an. Solnan metroasema sijaitsee noin 36 metriä maa alla kalliossa.

20130601 Stockholm Solna centrum Metro station 6879.jpg

 Solnan metroasema

20130601 Stockholm Solna centrum Metro station 6883.jpg


 Solna Centrum, metroasema Solna centrum

Avoinna joka viikon päivä kello 10.00-20.00. Jotkut myymälät sulkevat jo aikaisemmin lauantaisin ja sunnuntaisin ja ruokatavaramyymälät ovat avoinna kauemmin kuin muut myymälät. Hemköp esimerkiksi avaa ovensa jo kello 7.00 ja sulkee vastaa kello 23.00.

Solnan ostoskeskus avattiin jo vuonna 1960. Vasta vuonna 1975 sai Solna metroaseman. Jo heti alkuun ostoskeskuksessa oli 90 myymälää ja 20 ruokapaikkaa. Vaikka Tukholmaan on syntynyt mahdoton määrä ostoskeskuksia tai gallerioita, kuten näitä Tukholmassa nimitetään, niin Solnan ostoskeskus   vetää vieläkin väkea puoleensa.


Solna centrum ostoskeskus sijaitsee metroaseman vieressä. Ostoskeskuksessa on noin nykyään noin 120 myymälää, kahvilaa, ruokapaikkaa ja putiikkia. Solnaan on vastikään syntynyt "uusi kaupunki", Arenastaden, joka on yksi Scandinavian moderneimmista asutuskeskuksista. Uusi ostosgalleria  on juuri valmistunut  Arenastaden'iin, joka sijaitsee Solnan pohjoisosissa, Råstasjön ja junanratojen välissä. Sinne ollaan valmistelemassa uutta metrolinjaa joka lähtee Odenplanilta, tulee kulkemaan uuden Hagastaden kapunginosan kautta Arenastaden'ille.

Målbron i Arenastaden

Silta rautateiden ylitse johtaa Arenastaden'iin Solnan sähköjuna-asemalta

Ennen uuden metrolinjapätkän valmistumista on otettava Märstaan kulkeva sähköjuna Solnan asemalle tai jokin paikallisbusseista. Solnan metroasemalta kulkee Arenastadeniin ainakin bussit 502 ja 505.

Arenastadenissa sijaitseva valtavan iso gallleria Mall of Scandinavia on todellakin aivan valtavan suuri. Siellä on jopa 42 ravintolaa/kahvilaa, 174 myymälää ja 27 elokuvateatteria. Vaikka suuret ostoskeskset ovat menettämässä asiakkaansa sillä nettimyynti on noussut pilviin.

Sinne on noin 800 metriä Solna Centrumista, jonne kulkee Metro. Mall of Scandinavia ostoskeskukseen ja Arenastadeniin on parasta siis ottaa paikallinen sähköjuna Tukholman keskustasta ja ajaa Solnan asemalle. Asemalla on kaksi uloskäyntiä, joista kummastakin on silta ratojen ylitse. Eteläisemmästä päästä pääse ostoskeskuksen ja pohjoisemmasta päästä Arenastadeniin.

Ostoskeskukseen pääsee myös busseilla. Solnan aseman kautta kulkee 13 bussia. Mm Solna Centrumiin kulkee bussi 513, ja siellä on lähin metroasema. Solnan metroaseman ja Solnan Aseman väliä on noin 2 km. Kävellen ei pääse suorenpaa ja alue on vilkkaasti liikennöityä.


Solnan asemalla on myös Tvärbanan toinen päätepysäkeistä. Tvärbana on metron ja raitiovaunun välimuoto. Tykkään kulkea Tvärbanalla kuten raitiovaunuillakin. Samat matkaliput kelpaa kaikkiin kulkuvälineisiin Tukholmassa, jopa nykyään saaristolaivoihinkin.


 Tvärbanan juna Solnan asemalla

Matkustamien tvärbanalla tai raitiovaunuilla on tasaista ja rauhallista menoa, hieman nostalgistakin. Roomassakin tykkään kovasti ajella raitiovaunuilla, vaikka Roomassa ne kulkee enimmäkseen ympäri kaupunkia sen reuna-alueilla, paitsi Piazza Argentinalta lähtevät Trastveren kautta kukevat raitiovaunut.

Arenastadenin valmistuttua Tukholman keskusta tulee väkisinkin siirtymään pohjoiseen päin kohti Solnaa. Koska Tukholman kunta on jo kireällä muitten kuntien keskellä niin ympäristökunnissa rakennetaan kovaa vauhtioa Näin on syntynyt vain muutaman vuoden siällä tavallaan kuusi uutta kaupunkia Tukholman kunnan välittömään läheisyyteen. Vaikka kaupunki nimitystä ei enää olevirallisesti käytössä. Isot rakennusfirmat kilvan rakentavat asuntoja alueelle. Odenplan on jo muodostunut eräänlaiseksi uudeksi keskustaksi ja uusi Hagastaden tulee vetämään paljon frimoja ja asukkiatkin pohjoisenpaan. Ja sitten Arenastaden ja Solna onkin siinä heti jatkona.

Skytteholmin alueella, Solna centrum, asuu melko paljon maahanmuuttajia, noin 30 % asukkaista. Koko Solnan kaupungin asukasluvusta on keskimäärin 35 % maahanmuuttajia.


 Råstasjön


Råstasjön


 Huvudsta gård

Huvudsta gård'in omistaja Max Gustav Ferninand Wibom Brommasta omisti suuret maa-alueet kartanon ympäriltä. Hän alkoi myymään asuntotontteja -50 ja -60-luvuilla. Huvudsta gården on iso maatilakompleksi, johon kuuluu parisenkymmentä rakennusta ja suuret maa-alueet.

Alueella on Huvudsta niminen metroasemakin mutta se sijaitsee hieman kaukana kartanosta. Metroasemilta Västra Skogen ja Huvudsta on molemmista noin reilut puoli kilometriä kartanoon. Äkkinäisen on kyllä melko vaikeaa löytää perille. Huvudsta Allé on helpoin reitti kävellä alueelle. Täällä on niin paljon erilaista aktivitettiä kuten ratsastuskoulu, tenniskenttiä ja uimala ja paljon paljon muutakin. Ihana alue patikoida.

 Huvudsta gård ja vastarannalla Ulvsundan linna

Järven nimi on Ulvsundan järvi. Huvudsta gårdin päärakkennus oli aikaisemmin Huvudstan linna. Kartano kuului 1600-luvlla Erik Jöransson Tegelille ja hieman myöhemmin arvoltaiselle valtionamiraali Gustav Otto Stenbockille, joka möi kuitenkin kartanon melko pian ja sen jälken kartano joutuikin kruunulle.

Kauppaveuvos Andres Plomgren (titteliä ei Ruotsissa ole käytetty enää miesmuistiin, koska Ruotsissa haluttiin lakkauttaa tittelien käyttö) teki kartanosta 1700-luvulla säätykartanon suvulleen. Mutta Plomgrenin poika pakeni Ruotsista, syytä en tiedä, mutta tämä oli herkkää 1700-luvun loppua, jolloin kansalllisaatetta yritettiin haudata lopullisesti.

Mutta Plomgrenin tytär avioitui "Gustvainystävän" Clas Fredrik Horn af Åmnnen kanssa.Tämä kreivi Horn ei ollut kuka tahaansa. Hän oli kreivi, muusikko ja majuri, joka myöhemmin tuomittiin osallistumisesta kuningas Gustav III:n murhaan. Mutta kreivi Hornin kuolemantuomio muutettiin maanpakolaisuuten. Häneltä riistettiin kreivin säätyarvo ja kaikki kansallisoikeudet.

Murhan motiivi oli aatelisten viha kuningasta kohtaan, vaikka kuningas Gustav III oli sivistynyt ja hienostunut ranskalaistyylinen herra, joka rakasti kulttuuria ja etenkin teatteria. Mutta hän oli myös yksinvaltias. Hän perusti jopa kansallisinnossaan Ruotsin valtiolle kolonian Länsi Intiaan saarille, nimeltä Saint Barthélemy. Kolonia kuuluu nykyään Ranskalle mutta pääkaupunki on vieläkin nimeltään Gustavia, kuningas Gustav II:n mukaan. Suurin syy vihaan oli se että  aatelsiet menettivät valtaansa. Toinen syy oli se että kuningas aloitti sodan Venäjää vastaan. Kolmas syy oli se ettei aateliset  pitäneet kuninkaan kovasta käsittelystä Anjalanliittolaisia kohtaan, ja näin Anjalanliittolaiset Suomen puolella alkovat tukea ruotsalaisia aattelisia kuinkaan murha aikeissa. 


Gustav III (1746-1792)

Aikaa 1772-1809 kutsutaan nimellä gustavialainen aikakausi. Tämä oli kuningas Gustav III:n ja hänen poikansa Gustav IV Adolfin hallintakautta, joka seurasi vapaudenaikaa (1719-1772), jolloin Ruotsissa oli eduskunta ja neuvosto vallassa ja kuninkaan valta oli rajoitettua. Tilanne Gustav III:n vallan ajalla muistutti suurvallan aikaa (1611-1718) jolloin kuningas Karl XII piti valtaa ja käytännöllisesti katsoen hän soti koko valtansa ajan, mm 21 vuotta kestäneessä suuressa Pohjolan sodassa. Sodan johdosta Ruotsissa päätettiin että kuninkaan valtaa on vähennetävä ja valtiolle on saatava eduskunta. Ruotsin satavuotinen suurvallan aika oli tullut päätökseensä.

Gustavianilaisiin kuului paljon ruotsalaista kulttuuriväkeä. Ruotsalainen sanonta kuuluu että "yksi valtion herroista", oli kunniatitteli, jonka juuri kuningas Gustav III otti käyttöön vuoden 1772 laaditun uuden valtionmuodon jälkeen. Hallitusmuoto siirsi valtaa säädyiltä kuninkaalle. Ruotsissa oli siihen aikaan kaksi puoluetta, hatut ja myssyt. Hatut halusivat sotia Venäjää vastaan, mutta myssyt eivät. Myssyt tykkäsivät että kuningas meni aivan liian pitkälle nationalistisessa kiihkossaan. Kansallisaate sai pahanlaisen särön ja aate likaantui,  josta syntyi syvä häpeä. 

Kansallisaatetta pideteään tänäkin päivänä Ruotsissa suuruudenhulluutena,  sairasmielisenä aatteena. Vähempikin riitttää. Kansalliaatteen mukana "haudattiin" myös kuttuurielämä, koska molemmat liitettiin kiinteästi kuningas Gustav III:n suuruudenhulluuteen. Kansallisaatteesta ja kulttuurista ei Ruotsissa tehdä suurta numeroa tänäkään päivänä. Siitä mistä ei pidetä, niis siitä ei edes puhuta.

Valtiomuodon muuttamista pidettiin vaallankaapauksena, jonka olivat aikaansaaneet gustavianilaiset kuninkaan tukijoukot ja ystävät. Hallitusmuoto oli kuitenkin voimassa vuoteen 1809 saakka, jonka jälkeen kruunun sai ranskalainen Jean-Babtiste Bernadotte, josta kruunattiin kuningas Karl XIV Johan.  

Yksi valtion herroista tittelin saanut oli suomalainen Gustaf Adolf Reuterholm (1756-1813). Hän syntyi Siuntiossa Suomessa ja kuoli Slesvigissä Tanskassa. Hän oli aatelisarvoltaan vapaaherra ja sai kunnian johtaa kuningas Gustav IV:n Adolfin holhoojahallitusta vuosina 1792-1796. Reuterholm heti ensialkuun kaatoi Gustav III:n laatiman sensuurilain. Hän meni ja lakkautti kuningas Gustav III:n perustaman Ruotsin Akatemian, sen arvovaltaisen kuninkaallisen laitoksen,  joka oli yhtä arvovaltainen kuin kuningas itse. Kuinkaallinen Svenska Akademin on sitä vieläkin. Se jos mikä symbolisoi Ruotsia valtiona. Mutta se ei ole liitetty kansallisaatteeseen.Ruotsilla on syvä jakautunut suhde valtion ja kansalliaatteen välillä. Ja tulee kaiketi aina olemaankin. Se istuu niin syvällä ruotsalaisten selkärangassa.


Kun prinssi Gustav Adolfista tuli täysi-ikäinen niin hänestä tuli kuningas Gustav IV Aodolf. Kuninags käski Reuterholmin poistua Ruotsista. Mutta kuningas Gustav IV Adolfia vastaan tehtiin vallankaappaus jolloin Reuterholm saapui Tukolmaan, mutta hän ei saanut tavata vallan menettänyttä kuningasta. Kolme vuotta myöhemmin hän kuoli ja hänet haudattiin Strängnäsin tuomiokirkkoon.Vielä 1900-luvun alussa oli Skytteholmin alue suomaata. Suo kuivatettiin ja ensimminen kaupunkisuunnitelma tehtiin vuonna 1948. Arkkitehti Alvar Aalto yhdessä Albin Starkin kanssa tekivät asuntokaavan Skytteholmin alueelle. 

Alueelta on erinomaiset kulkuyhteydet joka suuntaan. Kaksi alueen suurta tietä Frösundaleden  ja Solnavägen ovat leveitä kulkuväyliä joita pitkin matka taittuu nopeasti. Molempien teiden varteen on rakennettu uutta asutusta sekä uusi kulttuuritalo ja iso uusi kirjasto. Kolme pilvenpiirtäjääkin on suunnitteilla. Projektin nimi on Solna City. Solnassa asuvat ovat asuneet jo kauan remonttien keskellä. Uusi Tvärbana, metron ja sähköjuna yhdistelmä, mullisti sekin Solnaa, mutta se on onneksi saattu päätökseen kunnolla ja kaikki ovat erittäin tyytyväisiä tulokseen.Iso Hagalundin varikko sijaitsee Solnan keskustan pohjoispuolella. Taustalla Enköpingsvägen ja Råstahemin asutusalue. Arenastaden oikealla.

Oikealla Friends Arena, joka on ns multiareena, jonne mahtuu noin 50000-65000 henkeä kerralla. Tästä areenasta tuli Ruotsin jalkapallo maajoukkueen kotiareena. Täällä voidaan pitää myös suuria konsertteja. Täällä esimerkiksi kokoontui 55 000 jehovantodistajaa viime kesänä. Bruce Bringsteen'illä oli kolme konserttia peräjälkeen samalla viikolla toukokuussa 2015 ja yleisöä oli kaiken kaikkiaan 169 000 henkeä. Springsteen on ruotsalaisten suuri suosikki.

Aula Medica by Wingårdhs / Solnavägen 7, Karolinska Institutet, 171 65 Solna, Sweden

Karoliininsen instituutin uusi Aula Medica sijaitsee myös Solnavägenin varrella. Gert Wingårdh'in arkkitehtitoimisto suunnitteli rakennuksen. Rakennuksen valitsivat tukholmalaiset vuoden 2014 rakennukseksi. Aula Medica ei sijaitse Solanssa vaan sen rajalla, alueella johon ollaan rakentamassa toista uutta kaupunkia, Hagastaden. Alueelle rakennetaan lisää uusia Karoliinisen sairaalan rakennuksia ja uusia asuinrakennuksia. Tämä on vielä suurempi rakennusprojekti kuin Arenastaden.
Karolinska Institutet on lääketieteellinen yliopisto, jolla on kaksi kampusta. Toinen sijaitsee Flemingsbergissä. Fysiologian ja lääketieteen Nobelin palkintojen saajat  valitaan täällä. 

 Aula Medica


 Aula Medica


Utsikt från översta våningsplanet.

Vilkkaasti liinennöity, vajaat 3 kilomteriä pitkä Solnavägen, lähtee Vasatsanin kaupunginsoan rajalta ja kulkee Solnan keskustan kautta Råsundaan. Koko matkan Solnavägenin varrella Vasastan'ista lähtien on jo aikansa ollut uusrakennus aluetta ja tämä trendi jatkuu vimmatulla vauhdilla.

Solnavägenin ympäristön uusrakennusprojekti on Tukholman alueen ehdottomasti suurin projekti kautta aikojen. Sveavägenin alkupäässä Karoliinisen sairaalan alue on kokonaan uudestaan rakenteilla. Sairaala saa uudet rakennukset  ja uudet sairashuoneet, jotka kuulema tulevat muistuttamaan hotellihuoneita. 


Uusi Hagastaden asuin-konttori-myymälä projektialue on tekeillään. Tämä on niin suuri ja mahtava rakennusprojekti että se panee haukkomaan henkeä. Kuvissa näkyvä Aula Medica on vain yksi pieni pikkuruinen osa koko projektista. Melkein kaikki Ruotsin tunnetuimmat arkkitehdit ja kaupunkisuunnittelijat ovat mukana projektissa. 


Mukana Hagastaden projektissa ovat Akademiska Hus, Karolinska Institutet, Karolinska Universitetssjukhuset, Locum, Nya Karolinska Solna, Solna Stad, Stockholms Science City, Stockholms stad ja Trafikverket. Asuintaloja on myös Ikea kustantamassa kolmen muun firman kanssa. Siis Hagastaden tulee olemaan erittäin korkeatasoinen "tutkimuskaupunki". Tämän tyyppisiä "tutkimuskaupunkeja", joissa yliopistot ja tieteellinen tutkimus tulee olemaan keskeisenä tekijänä, ollaan suunnittelemassa muuallekin Ruotsiin kuten esimerkiksi Lundiin.Kuten kuvasta näkyy niin Tukhlomassa on rakenteilla uusi metrolinja, joka on merkattu harmaalla kartalle. Tämä uusi metrolinja ei kulje Solnan keskustan kautta, sillä sieltä kulkee jo metrolinja Cityyn. Solna siis saa kaksi metrolinjaa. Aika hyvin. 

Uusi metrolinja lähtee Arenastaden Solna, uuden Hagastadenin kautta, läpi Tukholman keskikaupungin, Kungsträdgårdenin metroaseman kautta, joka on jo olemassa, ja siitä edelleen Södermalmille ja melko uudelle asuinalueelle Hammarby Sjöstaden ja siitä edelleen Nackan kuntaan. Tämä metrolinja on kauan toivottu ja odotettu, varsinkin Nackassa asuvien puolesta.


Sofian uusi metroasema Södermalmilla tulee sijaitseemaan syvällä, 100 metriä peruskalliossa. Sinne alas tulee pääsemään isolla hissihuoneella, johon mahtuu noin 30 henkeä samalla kertaa. Matka alas laiturille kestää vain 30 sekunttia. Asema tulee saamaan 8-10 hissiä kaiken kaikkiaan.


Solna Business Park Fabege sijaitsee hyvin lähellä Sundbybergin rautatieasemaa. Arkkitehtitoimisto Fabege on suunitellut sen. Business Park avattiin vuonna 2005. Uusi Tvärbanan raitiovaunulinja pysähtyy Business Parkin luona.


 
Tänne alkoi muutama vuosi sitten kulkemaan myös Tvärbana, joka on sähköjunan ja raitiovaunun välimuoto. Tvärbana valmistui ensin Sicklan ja Alvikin välille.

Solnan asema sijaitsee noin kilometrin päässä Tukholman kekustasta länteen päin. Solnan aseman kautta kulkee pendeltåg (sähköjuna), pitkänmatkan junia ja tavarajunia.


Solnan kaupunki on saanut jopa kuusi uutta kaupunginosaa ja kasvanut yhteen Tukholman keskikaupunkilaueen kanssa. Solna on todellakin ihastuttava kaupunki, josta olisi vaikka kuinka paljon kerrottavaa. Solnassa viihdytään. Jokainen asuinalue on erilainen ja rakennukset erilaisia. Viheralueitakin on runsaasti.Begshamra sijaitsee Kungliga Nationalstadsparken/Ekoparkenin sisällä. Bergshmra on saanut niemenä Bergshmran kartanosta, jonka omisti kirkko alunperin. Uskonpuhdistuksen jäkeen 1500-luvulla kartano joutui kuninkaalliseen omistukseen. Kuningatar Ulrika Elonora luovutti kartanon hovineuvos Samuel Barckille. Barckin suku asui kartanossa vuoteen 1917 saakka. Sen jäkeen alueelle tehtiin siirtolapuutarha. Solnan kunta osti maatilan ja hajoitti kartanon ja rakensi asuinalueen nimeltä Bergshamra.

Bergshamra koloniområde 2010b.jpg

 Siirtolapuutarha on kuitenkin vielä jäljelläBergshamraleden if 2010.jpg

Bergshamraleden


Bergshamra


Bergshamra


Bergshamra


Bergshamra


 Haga

Haga tai Gamla Haga sijaitsee Brunnsvikenin rannalla. Brunnsviken on 3,5 kilomteriä pitkä merenlahti Tukholman kunnan ja Solnan kaupungin välillä. Brunnsvikenistä on nykyään vain hyvin kapea kanava Itämereen. Täällä sijaitsee Hagan kuninkaallien linna ja Hagan puisto. Täällä sijaitsee myös kuninkaallinen hautausmaa ja Hagan puutarha. Hagan alueella sijaitsee myös Karoliininen Instituutti ja sairaala. Hagassa asuu noin reilut tuhat henkeä ja niistä on noin 35% maahanmuuttajia. Täällä olen aikaisemmin kertonut Hagasta.


Haga


 Hagalund

Hagalund on asuinalue Solnassa jossa asuu noin 9000 henkeä. Hagalund sijaitsee Solnan aseman ja Solnan Centrumin välissä. Vuonna 1943 liitettiin Hagalund Solnan kaupunkiin. Vanha puutaloaustus hajoitettiin, koska se alkoi olla pahasti ränsistynyt. Laitettiin ilmoitus lehteen että tontteja olisi myytävänä. Maalarit, peltisepät, puunveistäjät, muurarit ja lasimestrait ostivat tontteja täältä. He rakensivat itse omakotitaloja, joissa oli hienoja verantoja ja parvekkeita ja kauniisti koristeltuja ikkunoiden- ja ovien pieliä. 

Nimitystä omakotitalo ei ole Ruotsissa käytössä. Sitä käytettiin vain määrätty ajanjakso Ruotsin historiassa. Omakotitalo tarkoittaa sis vain asuintaloa, jonka on itse rakentanut, tontille jonka sai kunnalta tai valtiolta. 

Omakotitalon sijasta käytettään nimitystä villa/huvila. Kesämökki on ruotsiksi sommarstuga/kesämökki tai -tupa, olipa se sitten kuinka iso tahaansa. 
Kahdeksan siniseksi maalattua suurta kerrostaloa rakennettiin Hagalundiin, kun asuntopula oli suuri. Koska talot seisovat mäen päällä niin ne näkyvät pitkälle. Rakennuksia alettiin kutsumaan nimellä Blåkulla/Kyöpelinvuori.Hagalundin kirkko

Tämä tiiliskivestä rakennettu kirkko valmistui vuonna 1906. Arkkitehti Sigge Cronstedt suunnitteli kirkon. Kirkko on jugend tyylinen, mutta peruskorjauksen jälkeen kirkko sai uuden funktionalistisen säväyksen. 

Kyrkorum


Taustalla postin uusi pääkonttori Arken, Tomteboda


Ruotsin posti meni yhteen Tanskan postin kanssa ja siitä tuli Post Nord. Ruotsissa ei ole ollut enää aikoihin postikonttoreita.

Se on aika merkillistä että kaikki postikonttorit on lakkautettu kauan sitten mutta uusi konttori silti rakennettiin. Noh jaa, posti ei ole ollut posti enää pikään aikaan, vaan entinen Post.AB meni yhteen Post Nordin kanssa, joka on taas puolestaan Tanskan postialaitos. Postista tuli osakeyhtiö ja kuka vaan saa jaella postia Ruotissa nykyään. Useimmilla paikkakunnilla on vähintäin kaksi jakoa päivittäin ja eri firmaa hoitaa ne. Postitoimistoja ei siis enää ole, vaan postimerkkejä, kirjeitä ja paketteja voi lähettää ruokatavamyymälöiden/  ostoskeskusten tupakka-ja veikkaustiskeiltä tai jostain muusta vastaavasta.

Arken 2010d.jpg

 Post Nord


  Solna
  Dianan temppeli, Karlberg

C.C.Gjörwel suunitteli tämän temppelin ylistykseksi kuningas Gustav III:n voittoisalle sodalle (1788-1790) Venäjää vastaan. Temppeli seisoo Karlsbergin linnan puistossa. Ruotsi ja Venäjä ovat sotineet kymmenen kertaa keskenään. Tanskaa vastaan on Ruotsi sotinut kolmetoista kertaa. Puolaa vastaan kuusi kertaa. Ja monta monta muuta sotaa...


  Karlbergin linna sijaitsee Huvudstan alueella, Solnan kunnassa

Linnalla on pitkä historia, josta enempi toisten. Nykyään linnassa sijaitsee Armeijan korkeakoulu.

Karlbergin linna

Råsunda kyrka ext4.jpg

 Råsundakyrkan, Råsundan kirkko sijaitsee Näckrosparknin puistossa.


Råsundan kirkkosali


Råsunda, Solnan kapungintalo

Råsundan alue on jakutunut kolmeen eriliaseen alueeseen, ns kivikylä, Råsundan huvilakaupunginosa ja Råsundan kerrostaloalue. Kivikylä rakennttiin jo 1910-luvulla. Se on alueen alkuperäinen asuinalue, kansallisromattinen rakennustyyliltään ja kulttuurisuojattu alue.


Råsundavägen on bulevardityyppinen tie joka kulkee Solnan asemalta Solnan itäosista länteen Råsundan alueelle, melkein Sundbybergin kaupungin keskustaan. Se on erittäin kaunis tie. Råsundavägenin varrella sijaitsee kolme pienenpää puistoaleutta vierekkäin, Solnaparken, Slottsparken ja Nyckelparken. Rakennukset näitten puistoalueitten ympärillä ovat tosi kauniita. Tämä on toellakin kaunis alue.

Näckrosparken'in, lummepuiston, alueella sijaitsee metroasema Näckrosen. Puistossa sijaistee myös Råsundan kirkko. RåsundaRåsundasta löytyy tämä kaunis suihkulähde Stråket, jonka on valmistanut maailmankuulu tukholmalainen kuvanveistäjä Carl Milles.Charlottenburg gård, Råsunda torg

Råsundassa sijaitsee Solnan kotiseutumuseo, Charlottenburgs gård, joka on 200 vuotta vanha gustaviaaninen herraskartano. Kuninags Gustav III:n mukaan syntyi ns Kustavialainen rakennustyyli. Tyyliä voi käydä ihailemssa mm Hagan puistossa, jossa Hagan linna ja Gustav III:n paviljonki ovat kustavialaisia tyyliltään Suomessa Vaasassa sijatsee Korsholman kirkko/Mustasaren kirkko, joka on myös kustavialainen tyyliltään.

Alunperin Charlottenburgin kartano oli torppa joka kuului Stora Frösundan kartanoon. Tässä kartanossa asui puutarhamestari Adolf Fredrik Wijnblad, joka oli kuningas Gustav II:n puutarhamestari. Wijnblad suunnitteli kuninkaan pyynnöstä lähellä sijaistevaa Hagan linnan puistoa. Hän rakennutti uudestaan tämän torpan kartanoksi vuonna 1801 ja samalla hän laittoi kartanon ympärille kauniin englantilaisen puistoalueen. Rouva Wijnblad oli nimeltään Charlotta, joten siitä nimi kartanolle. 

Stora Frösundan kartanossa asui siihen aikaan kesäisin prinsessa Sofia Albertina. Wijnbladin oli taloudellisista syistä myytävä Stora Frösundan kartano mutta hän piti itsellään Charlottenburgin. Kartanon herra kuoli melko pian ja heti sen jälkeen myös rouva.

Vuonna 1810 osti lääkäri David von Schulzenheim kartanon, mutta melko pian hän myi sen Preussin ministerille Fredrik von Trach'ille. Hän asui vaimonsa kanssa 25 vuotta kartanossa. Vuoteen 1965 sakka asukkaat vaihtuivat yhtenään kartanossa. Solnan kaupunki osti kartanon. Puistoalueella sijaitsee vanhoja hautoja 400-1050 eaa.


Stora Frösundan herraskartano
Kartanon on omistanut mm Brahen aatelissuku 1600-1700-luvuilla. Nykyään kartanon omistaa SAS Institute.

Frösundan asuinalue on jäänyt junaratojen ja E4:n moottoritien väliin, mutta heti E4:n itäpuolella sjaitsee kaunis Brunnsvikenin järvi ja Frösundan eteläpuolella sijaitsee Hagan linnan ihana puistoalue. Brunnsviken on osittain järvi ja osittain meren lahti.


Frösunda


  Frösunda


Frösunda parkenHuvudsta Bron silta jakaa Solnan ja Bromman toisistaan. Solna sijaitsee itäisellä puolella. Ekelundsbron erottaa Solnan ja Kungsholmenin saaren etelässä ja Bergshamrabron erottaa Solnan Danderydistä pohjoisesta päin. Danderydistä eteläänpäin kulkeva moottoritie on Eurooppatie 18.

Stocksundet - Sikreno.JPG

Bergshamrabron E 18

Tämän Stocksundin salmen kautta on Solnan kunnalla ja Edsvikenin kapealla lahdella yhteys Itämereen/Saltsjö. Paikallisjunat kulkevat tuota kapeanpaa siltaa pitkin. Vähän ennen tätä siltaa on paljon pienempi silta, joka kulkee hyvin kapean kanavan ylitse Stocksundin aseman kohadalla. Tämä kanava on ainoa yhteys Brunnsvikenin ja Itämeren välillä.

Bergshamra kyrka i augusti 2008

Bergshamran kirkko, Rådjursstigen 9, Bergshamra Torg

Arkkitehti Georg Varhelyi on suunnitellut kirkon joka vihittiin käyttöön vuonna 1962. Minulla on ollut ilo kauan sitten tehdä töitä yhdessä Varhelyin pojan kanssa, joka on muuten syntynyt Solnassa. 

Koko kirkko, kastemaljaa ja saarnastuolia myöten on valmistettu petonista. Kirkkosalsita puuttuu tyystin koristelu. Arkkitehti itse on kertonut että viimeisen päälle pelkisteyn kirkon tarkoitus on auttaa pääsemään syvään hengelliseen tilaan. Valo ja auringonpaiste lasien lävitse antaa elävyyttä betoniseinille. Bergshamran asukkaat kutsuvatkin kirkkoaan nimellä Santa Cementa.


Kellotapuli on rakennettu kirkkosalin nurkkaan ja kirkon sisällä on lasiseinä, jonka lävitse näkee kirkon kellot.

Bergshamra kyrka

 Kasteastia on sekin betonista tehty

Bergshamra kyrka


Bergshamrassa sijaitsee enimmäkseen huviloitaSolnan naapureita ovat Tukholma, Danderyd, Sundbyberg ja Sollentuna. Solna olisi voinut kuulua Tukholmaan, mutta ehkä juuri siksi, että Solna on ollut itseninen kaupunki, se on päässyt kehittymään aivan esimerkillisellä tavalla. Nostan hattua Solnan kaupungille.

Solna kaupunki on todella innovatiivinen kaupunki, mutta tavallaan he auttavat Tukholmna kuntaa, jossa on aivan ylitsepääsemättömät vaikeudet löytää asuntoja. Vuokra-asuntoja ei ole juuri lainkaan. Kunnallisia asuntoja ei Ruotsissa olla tunnettu enää miesmuistiin, jotan jäljelle jää vain vuokrata yksityisesti ja niihinkin on 5-10 vuoden jonot tällä hetkellä. 

Vuokra-asuntoihin on keskikaupungilla noin 8-10 vuoden jonot, jopa enempikin. Laitakaupungilla noin 5-8 vuoden. Koko Tukholman läänissä on kaikki vuokra-asuntoa etsivät samassa jonossa. Jonossa olosta pitäää maksaa vuosimaksu.

Kuten kartalta näkee niin Solnan kaupunkiin kuuluu kaksi kuningashuoneelle kuuluvaa aluetta Haga ja Ulriksdal. Molemmissa on kuninkaallinen linna ja iso valtava ihana puistoalue ympärillä. 

Järva on Solnan kahdeksas kaupunginosa ja se sijaitsee pohjoisinpana, Ulriksdalin linnan alueen länsipulella, Uppsalavägenin vareessa.  Se on vanhaa asutusaluetta. Alue on ollut armeijan harjoituskenttänä ja siellä on sijainnut myös pari kartanoa tiluksineen. Täällä sijaitsee Ulriksdalin sähköjunan asema.Hagan linna on yksi kuinkaallisista linnoista Hagan puistossa. Täällä kasvoi nykyinen Ruotsin kuningas Carl Gustav ja täällä asuu nykyään kruununprinsessa Victoria perheensä kanssa. Olen tehnyt tästä jo oman postauksen täällä.


 Brunnsviken on järvi Hagan linnan itäpuolella.


Prinssi Gustavin monumentti, Haga

Ulriksdals slott. Foto: Norberg Design AB/Dick Norberg.

Ulriksdals slott kuuluu Ruotsin kuninkaalliselle hoville, mutta linna on osittain kansalaisten käytössä. Täällä linnan tiluksilla sijiatsevassa rakennuksessa asui monen monet vuodet nykyisen kuninkaan sisko prinsessa Kristina, rouva Magnusson, perheensä kanssa. Nyt kun heidän lapsensa ovat kasvaneet aikuisiksi niin pariskunta Magnusson muutti huoneistoon keskikaupungille.

Täällä Ulriksdalissa on monenlaista toimintaa. Tästä lisää omassa postauksessa. Linna sijaitsee kauniilla ja rauhallisella paikalla hyvin kapean merenlahden reunalla. Linnan kauniit puistoalléet ovat ihania kävelyreittejä. 

Lähin bussipysäkki on Slottsträdgådsvägenin ja Järvavägenin risteyksessä. Tänne kulkee bussi 502 joka tulee Solnan keskustasta ja päätyy poliisikorkeakoulun luokse. 


 Ulriksdals Wärdshus, Ulriksdals Slottspark

Bergshamran metroasemalta kulkee bussi 503 Ulriksdalin Värdshuset'in luokse. Wärdshuset sijaitsee Ulriksdalin linnanpuiston alueella, noin vajaat puoli kilometriä linnasta.Tämä Wärdshus on "kuninkaallinen" pitopöytä. Täällä pidetään häitä ja syntymäpäiväjuhlia. Kahvilakin löytyy.


Ulriksdals Slottscafé

Linnan alueelta löytyy myös kahvila, joka sijaitsee erillisessä rakennuksesssa, aivan lähellä linnaa. Tyypillien ruotsalainen kahvilatarjoilu, kahvin lisäksi kahvileipää, voileipiä, salaatteja ja soppia.


Ulriksdalin linnan ihana puistolaue

 Täällä voi maleksia ihan mielin määrin


Ulriksdalin linna


Ulriksdalin linnan Orangeriet


Orangeriet on museo nykyään, mutta se taitaa olla nykyään suljettu. Ehkä avoinna vain suuremmille ryhmille ajanvarauksella.
 Ulriksdalin linnan kappeliConfidencen, Ulriksdalin linnan teatteriTämä teatteri on luonnollisestikin kuttuurimerkattu rakennus. Täällä pidetään joitakin teatteriesityksiä silloin tällöin, jolloin saattaa kuningasperhekin istua katsomossa.


Sköntorp Ulriksdal


UlriksdalUlriksdalissa asutaan myös. Täällä on niin kerrostalo kuin omakotiasutustakin. Kuvassa aivan uutta asutusta.

Ulriksdals GK 2015a.jpg

Ulriksdalin golfkenttä

Vänner Arena.jpg

Arena Staden, Friends Arena, sijaitsee Solnassa Järvan alueella. Alue on yhtä junanrataa ja siinä on myös aivan Friends Arenan vierellä junien parkkipaikkakin. Omasta mielestäni junien parkin voisi rakentaa maanalle. Eikä siitä ole kuin kiven heitto E 4:lle. Tämä "vanha Järva" on laajempi alue kuin vain tämä tässä. 

Vattenfalls huvudkontor September 2014 06.jpg

Vattenfallin uusi vihreä konttoritalo Arenastaden'issa

Apotekets huvudkontor September 2014 01.jpg

Apteekin uusi konttoritalo

Quality Hotel Friends September 2014 02.jpg


Arena September 2014 05.jpg

Arena Staden, Mall of Sweden, uusi ostosgalleria

Arena September 2014 07.jpg

 Arena Staden

Arena September 2014 06.jpg

Arena Staden

Takaisin Karoliinisen sairaalan alueelle...

Karolinska Institutet on lääketieteellinen yliopisto Karoliinisen sairaalan tuntumassa. Tässä ei ole kaikki sillä osa campuksista sijaitsee Karoliinisen sairaalan alueella, toinen Huddingessa ja Flemingsbergissä ja instituuttiin kuuluu myös kaksi muuta sairaalaa, Södersjukhuset ja Danderyds sjukhus. 
 Astrid Lindgrenin kuva on maalattu seinällä
Astrid Lindgrenin patsas ulkonaEkenbergspark, Solna Centrum

Runstenen Karlbergs Slott.jpg

 Riimukiviä löytyy kaikkialta ympäri Tukholmaa

StFrösunda99.jpg

Överjärva13.JPG

Överjärvagård on yksi Järvan kartanoiden vanhoista rakennuksistaKapellet55.JPG

Överjärvan kappeli. Ulriksdalin linnan lähettyvillä

Järvan kartanoilla oli jopa oma kappelinsakin josta on nyt tehty suojattu kulttuuriperinnerakennus.


Kuningas Karl XVI:n tallimestari Ulriksdalin linnassa oli armeenialaista alkuperää olevan Ohan Demirgian, kuvassa vasemmalla.

Ohan asui Överjärvan kartanossa 1800-luvulla. Hänen ajalla rakennettin ns Armenialainen kappeli, jota käytettiin talvipuutarhana. Rakennusmestari sai inspirationsa armenialaisista kirkoista. Ohan Demirgian kuoltua rakennusta käytettin rukoushuoneena. Sen jälkeen se on toiminut taiteilija-ateljenä.

Kapellet12.JPG

Överjärvan kappeli

Kapellet, Överjärva gård.JPG

Ritorp14.JPG

Ritorps gård, sijaitsee Enköpingsvägenin varrella

Tämä kartano on peräisin 1600-luuvulta. Ridtorpin pieni asuinalue on vain muutama kujan pätkä. Kujien varrella sijaitsee enimmäkseen puisia omakotitaloja.

Ritorpista toisten lisää!

Ritorp18.JPG

Ritorp

Tomtebodaskolan 2013.jpg

Tomtebodaskola oli alunperin sokeiden koulu. Koulutoiminta on siirretty muualle ja nykyään rakennuksessa sijaitsee EU:n tautien ehkäisyn ja valvonnan eurooppalainen keskus ECDC.


Olle Olsson museo, Hagalund, Spetsagatan 2

Olle Olssonin koti joka on nykyään museo. Olle on ehkä kuuluisin solnalainen. Hän oli naivistinen maalari. Hän käytti usein asuinaluettaan Hagalundia motiivinaan.


Tämä Olle Olssonin maalaus huudettiin Bukowskin taidehuutokaupassa hintaan 1,5 miljoonaa kruunua. 

Museo on avoinna keskiviikkoisin ja sunnuntaisin kello 12-16. Kesällä avoinna vain sunnuntaisin. Museo sijaitsee  Ollen kodissa, jossa hän asui suurin piirtein koko aikuisen ikänsä vaimonsa kanssa kuolemaansa saakka vuoteen 1972 saakka. Asunnossa on huonekaluja ja Ollen maalauksia seinillä. TV:ssä näytetään videota Ollesta. Kahvitarjoilukin löytyy, sekä pieni myymälä. Sisäänpääsymaksu 50 kr, eläkeläiset 40 kr ja kaikki alle 18-vuotiaat pääsee ilmaiseksi sisään. 

Olle Olsson Hagalund-museet, målning

Olle Olsson Hagalund-museet, interiör

Olle Olsson Hagalund-museet, interiör


 Hagalund

Täällä olen aikaisemmin kertonut Hagalundista.

staty

Norra Begravningsplats, Pohjoinen Hautausmaa, on nimeltään tämä Solnan kirkon ja Karoliinisen sairaalan vieressä sijaitseva hautausmaa. Tämä hautausmaa on todellakin käymisen arvoien paikka. Hautausmaa on luultavasti Ruotsin suurin. Hautausmaalle on haudattu myös juutalaisia, katollisia ja musliimeja. Touko-kesäkuu on otollinen aika mennä tälle hautausmaalle, Tukholmassa on yleensä silloin jo täysi kesä ja säät ovat mitä parhaat eikä tuohon aikaan yleensä edes sada koskaan. Kesä kauneimmillaan.


 Norra Kapellet

Norra kapellet

Tänne löytää parhaiten kun ottaa keskikaupungilta bussin numero 3 tai 59. Bussien päätepysäkki on vanhan Karoliininsen sairaalan edessä ja siitä on vain muutama askel hautausmaan portille. 

Mausoleum på Lindhagens kulle

Bussi 48 lähtee Sankt Eriksplanilta ja ajaa lähelle Solnan kirkkoa, Solna Kyrkovägen, jossa on bussipysäkki. Siitä se ajaa Karolinskan sairaalan eteen ja siitä edelleen hautausmaaalle ja tekee siellä lenkin ennen kuin se kääntyy takaisin päin. Suosittelen samalla käydä myös Solnan kirkossa joka sijaitsee hautausmaan portista vasemmalle.Stora gravkoret


Tämä on prinssi Oscar Bernadotten perhehauta, jossa lepää myös joitakin muita Oscar Bernadotten sukulaisia, jotka ovat menettäneet kuninkaallisen arvonsa, syystä tai toisesta. Osa Bernadotten suvusta on haudattu Riddarholmin kirkkoon, osa Hagan puistossa sijaitsevaan kuninkaalliseen hautausmaasaareen ja osa tänne Norra Begravningsplatsen

staty


Ingrid Bergmannin hauta

staty

Änder i minneslunden

staty

staty

staty

staty

staty

staty

Alfred Nobelin hauta

staty

staty

Agens von Krusenstsiernan hauta

staty

staty

staty

staty


Filmstaden, Råsunda

Täällä Filmstadenissa on tehty noin 400 ruotsalaista elokuvaa. Ohjaaja Ingemar Bergmannilla on suuri merkitys Filmstadenin historiassa.


Ingmar Bergman katselee ikkunasta


Råstahem


Råstahem


Råstahem

Kaplansgården 2010.jpg

Solna kyrkby, Solnan kirkonkylä

Solna kyrkby on Solnan vanhinta asuinaleutta. Kyrkbyn alueen naapureina on Solnavägen ja kuninkaallinen Hagan linnan alue, Karoliinisen sairaalan alue ja Norra Begravningsplats, hautausmaa. Tältä alueelta löytyy viikinkien aikaisia löytöjä, ja vanhoja riimukiviä. 

Kun Solna kirkko rakennetiin niin seurakunta kattoi suuren alueen. Nykyään seurakunta on kutistunut pieneksi. Ensi alkuun haudattiin kirkon ympärille, mutta myöhemmin oli avattava suurempi hautausmaa Solna Kyrkovägenin toiselle puolelle, joka on nykyinen Norra Begraviningsplats. Tälle hautausmaalle on haudattu paljon tukholmalaisia jukkiksia ja tunnettuja henkilöitä. Tänne haudataan myös juutalaiset ja muslimit.

Kaplansgården 2010b.jpg

Solnan pappila

Solna kyrkby juni 2011.jpg

Solna Kyrkby

Sankt Martingården 2010b.jpg

Sankt Martinsgården kuului kirkon hevostalleihin. Nimensä tallit sai Sankt Martinista, joka on Solnan suojeluspyhimys. Sankt Martinin patsas löytyy kirkosta. Hän on suomalaiselta nimeltään Martinus Toursilainen tai vaan Pyhä Martti. Hän oli Rooman tripuunin poika. Hän syntyi Unkarissa ja kuoli Ranskassa. Martti ei menehtynyt martyyrikuolemassa. Hänet on haudattu Ranskaan Toursin katedraaliin.

Solna prästgård 2013.jpg

Solna prästgård 2010a.JPG


Solnan kirkko, Solna kyrkby, Prostvägen 14

Kirkko sijaitsee keskellä kirkkomaata.


Kirkko on avoina joka päivä kello 10-16, sunnuntaisin kello 14-16, jolloin on kirkon vahtiemestari paikalla. Kirkon luona on ilmainen parkkipaikka.


Bussi 506 (vanhan) Karoliinisen sairaalan edustalta yhden pysäkin välin tai kävellen. Bussipysäkiltä Prostevägeniä pitkin suoraan kirkon luokse. Karoliinisen sairaalaan kulkee ties kuinka monta bussia, mutta ehkä helpoin on ottaa  keskikaupungilta bussi numero 3. Tämä bussi  3 on yhdessä bussi 4:n kanssa ovat käteviä busseja liikkua Tukholmassa.


Kirkko vaatisi oikeastaan aivan oman postauksensa.


Ruotsissa on vain kahdeksan pyörökirkkoa ja tämä on yksi niistä. Pyörökirkolla tarkoitetaan kirkkoa jonka kirkkosali on pohjapiirokseltaan pyöreä ympyrä. Kirkon ympärillä alue oli nimeltään Solna kyrkoby, Solnan kirkonkylä, ja sillä nimellä alue tunnetaan vieläkin.

Kirkko on 1100-luvulta ja kuuluu Ruotsin vanhimpien kirkkojen joukkoon. Kirkon sisäänkäynnissä on sille ajelle tyypillien asehuone, jonne aseet oli jätettävä ennen kuin sai luvan astua kirkkosaliin. Kirkkosali on saanut neliönmuotoisen lisäsiivekkeen joka rakennettin 1300-luvulla, samaan aikaan kun kupolivalvi rakennettiin.

Magnus De la Gardien mesenaatin ajalla sai kirkko suurimman osan koristeluistaan. De la Gardie antoi uuskorjata kirkon jolloin rakennettiin läntinen portiikki. Alunperin portiikki oli tarkoitettu Karlsbergin linnaan, jonka De la Gardie omisti mutta se tuotiinkin tänne. Kuningatar Ulrika Eleonora rakennutti hautakapplin portiikin paikalle.


Solna kyrka


 Tässä se De la Gardien portiikki on.

Solna kyrka

Solna kyrka epitaphium.jpg

Solna kyrka spira 2012.jpg


Solna kyrka


Solna kyrkaSolna kyrka 2010b.JPG

Saint Martinus/Pyhä Martti/Martinus Tourislainen (316-395) on Solnan suojeluspyhimys.

Pyhää Martinusta juhlitaan melkein kaikkialla ympäri Ruotsia 10 päivä marraskuuta, mutta enne kaikkea Skånessa. Juhlinta kulkee nimellä Mårten gås. Tanskalaiset julhivat samlla tavalla Pyhää Martinusta kuin mekin. Sakassakin juhlitaan Martinusta mutta heidän tavoistan en tiedä. Paikka paikoin Italiassakin juhlitaan Martinusta ja juhlan on siellä nimeltään Festa di Martino. 

Juhla-aikaa kutsutaan Italiassa nimellä Estate di San Martino, ruotsiksi intiaanikesä. Nimitys tulee  siitä että juuri tuohon aikaan Italiassa alkaa tulla syksy ja lehdet vaihtavat väriään keltaisiksi ja punaisiksi.  Ruotsissa tätä kutsutan nimellä brittsommar, Pyhän Birgitan mukaan, sillä Pyhää Birgittaa juhlitaan 7.lokakuuta. Tukholmassa syksy alkaa usein vasta joskus lokakuun puolessa välissä. 

Martinusjumalanpalvelus/Martinusmässa oli keskiajalla yleinen. Nykyään Martinuksen juhlinnasta on jäljellä vain syönti ja juonti puoli. Asiaan kuuluu perinteisesti syödä hanhea ja svartsoppa/mustaa keittoa, joka on tehty hanhen keittoliemestä, ruisjauhoista ja verestä. 


Albertus Pictor maalasi vuonna 1440 kalkkimaalauksia kirkon seinille aiheesta ars moriendi/taito kuolla. Kuningas Gustav Vasan käskystä piti katollisen ajan kalkkimaalaukset peittää valkoisella kalkilla. Syrjäseutujenet kirkoisa ei kuitenkaan niin tehty, mutta Solna kirkon kalkkimmaalaukset peittiin valkoisella kalkilla. Myöhemmin niitä yritettiin pestä ja saada kuvat esille, mutta vain muutamia kuvia onnistuttiin pelastamaan. Albertus Pictorin kalkkimaalauksia: Salvator mundi, maailman pelastaja


Albertus Pictorin kalkkimaalauksia:  Ars moriendi, taito kuolla


Solna kyrka

Maria ja Jeesuslapsi alttarikaappi on valmistettu 1400-luvulla Mälaren järven laaksossa.
Solna kyrka


 Muistolehto Pappila

Regis Cadier.  Solna.JPG

Solna, Hildegard Thorell.JPG

Solna, CC Gjörwell.JPG

Solna, Axel John familjegrav.JPG

 Yhden Ruotsin rikkaimmista suvuista Axel Jonssonin suvun hautakappeli.

Solna strand

Solna Strand sijaitsee Bälstavikenin, Mälaren lahden rannalla. Solna Strandilla on oma metroasemansa. Muuten alue on ollut teollisuusaluetta, mutta muutettu pikku hiljaa konttori- ja virastoalueeksi. 


Karlsbergin linna sijaitsee Huvudsta nimisellä alueella Karlbergin kanavan rannalla. Tällä linnalla on pitkä historiansa, joka vaatii oman postauksen. Nykyään linna toimii Sotakorkeakoluna. Koulu perustettiin vuonna 1792. Koulussa on opiskellut mm Carl Gustav Mannerheim. 1800-luvulla koulun johtajana toimi suomalainen Johan Lefrén, joka oli myös taidegraafikko ja piirtäjä.

Karlsbergissä sijaitsee myös Tukholman privaatti pieni venesatama, Pampas Marina joka sijaitsee Karlsbergin linnan ja Huvudsta Gårdin välisellä alueella. Pampas Marinassa sijaitsee myös veden pinnalla kelluvia asuinrakennuksia. Huvudsta Gårdista kerroin jo alussa. Karlbergin sähköjuna-asema sijaitsee siinä vieressä mutta Tukholman kunnan puolella.

Norrsidan 2009.

Karlbergin linna


Kungshamran asuinalue sijaitsee Brunnsvikenin pohjoisessä päädyssä, Bergshamran ja Ulriksdalin välissä. Kungshamrassa asuu enimmäkseen oipiskelijoita. Maa-alueen antoi kuninags Gustav II Adolf  opsieklija-asuntoloja varten. ELLT niminen  arkkitehtifirma suunnitteli opsikelija-asunnot. ELLT tulee neljän arkkitehdin nimistä, Alf Engström, Gunnar Landberg, Bengt Larsson ja Alvar Törneman. Heidän tyyliään kutsutaan modernismiksi ja brutalismiksi. He ovat yhdessä suunnitelleet paljon rakennuksia ympäri Ruotsia.


Pablo Picasso on tehnyt tämän taideteoksen tänne Kungshamraan

Kungshamra 2011g.jpg

Kungshamra

Svanen 1 Solna 2014a.jpg

Villa Svanen, Sjövägen 20, Råsudna

Arkkitehti  Carl Åkerbladin suunnittelema

Svanen 1 Solna 2014b.jpg

Svanen 1 Solna 2014c.jpg

Svanen 1 Solna 2014d.jpg

Svanen 1 Solna 2014e.jpg

Svanen 1 Solna 2014f.jpg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti